Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθλητισμοσ πρωταθλητισμοσ και dopping

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθλητισμοσ πρωταθλητισμοσ και dopping"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθλητισμοσ πρωταθλητισμοσ και dopping
Ερευνητική εργασία Αδαλή Γιασεμή Καρζή Ιωάννα Κυριαζή Κλεοπάτρα Χατζητσομπάνη Αρετή

2 Ο αθλητισμοσ στην αρχαια Ελλαδα
Οι ρίζες του ελληνικού αθλητισμού Εποχή χαλκού Μινωική εποχή – Κρήτη: πυγμαχία, πάλη (παγκράτιο),οπλομαχία, κολύμπι, ακροβατικές ασκήσεις, ταυροκαθάψια, αρματοδρομίες, κυνήγι, χοροί. Μινωική εποχή -Κυκλάδες: πυγμαχία Μυκηναϊκή εποχή: κυνήγι, ακροβατικές ασκήσεις, κολύμπι, αρματοδρομίες κ.α

3 Η συμμετοχή και η παρακολούθηση των αγώνων ήταν αντρικό προνόμιο
Η πρώτη περιγραφή αγώνων : Ιλιάδα (Ψ 256 – Ω 6): στα «επιτάφια άθλα» που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του νεκρού Πατρόκλου Οδύσσεια (θ ), ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος οργανώνει αγώνες προς τιμήν του Οδυσσέα Μεταξύ των πολυάριθμών αγώνων της αρχαιότητας, τέσσερις απέκτησαν πανελλήνιο κύρος: Ολύμπια, που διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία προς τιμήν του Διός Πύθια, που διεξάγονταν επίσης κάθε τέσσερα χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν του Απόλλωνα Ίσθμια, κάθε δύο χρόνια στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Ισθμία Νέμεια, επίσης κάθε δύο χρόνια στο Ιερό του Διός στη Νεμέα. Και οι τέσσερις αγώνες μαζί αποτελούσαν μια περίοδο και αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για έναν αθλητή να αναδειχθεί νικητής σε όλους (περιοδονίκης). Η συμμετοχή και η παρακολούθηση των αγώνων ήταν αντρικό προνόμιο

4 Οι άλλοι τρεις πανελλήνιοι αγώνες ήταν μάλλον μεταγενέστεροι και πάντως δεν απέκτησαν πανελλήνιο κύρος μέχρι τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. γνωστότεροι ήταν οι Παναθηναϊκοί. Τα Ολύμπια ήταν οι αρχαιότεροι αγώνες με έναρξή 776 π.Χ. Αρχικά είχαν τοπικό χαρακτήρα, τελικά καθιερώθηκαν ως ο σπουδαιότερος αθλητικός θεσμός του αρχαίου κόσμου Διάρκεσε χωρίς διακοπή από το 776 π.Χ. έως το 393/4 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διακόπτονταν οι πολεμικές δραστηριότητες (ολυμπιακή εκεχειρία) Οι Ολυμπιάδες (τα διαστήματα μεταξύ δύο Ολυμπιακών αγώνων) χρησίμευαν και ως επίσημη μέθοδος μέτρησης του χρόνου Οι πανελλήνιοι αγώνες συνέβαλαν στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτισμικής, θρησκευτικής, πολιτικής και εθνικής ταυτότητας μεταξύ των κατοίκων των ελληνικών πόλεων.

5 πένταθλο (άλμα, δίσκος, ακόντιο, δρόμος, πάλη)
Τα αγωνισματα Τα αγωνίσματα στην αρχαιότητα ήταν τα εξής: δρόμος (αγώνες ταχύτητας: στάδιον, δίαυλος, οπλιτοδρομία - αγώνας αντοχής: δόλιχος) πένταθλο (άλμα, δίσκος, ακόντιο, δρόμος, πάλη) βαρέα άθλα (πάλη, πυγμή, παγκράτιον) ιππικά αγωνίσματα (αρματοδρομίες και ιπποδρομίες).

6 Οι χωροι αθλησηΣ Γυμνάσιο εκγύμναση των αθλητών προετοιμασία των εφήβων για τη στρατιωτική τους θητεία Στα Γυμνάσια, οι νέοι ασκούσαν το σώμα και σφυρηλατούσαν το πνεύμα τους με σκοπό να γίνουν πολίτες ικανοί να συμμετάσχουν στα κοινά και να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Τα τρία δημόσια γυμνάσια των Αθηνών που εξελίχθηκαν σε κέντρα των σημαντικότερων φιλοσοφικών σχολών της Κλασικής περιόδου ήταν: η Ακαδημία του Πλάτωνα, το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Κυνόσαργες του Αντισθένη. Στάδιο Ιππόδρομος

7 Διατροφη και ντοπινγκ στην αρχαιοτητα
Γνωστοί οι «παιδοτρίβαι» και οι «διαιτητικές συνταγές» τους Ειδικές δίαιτες προτείνονταν στους ασκούμενους, όπως π.χ. η κατανάλωση πολλών σύκων, φρούτων με μεγάλη συγκέντρωση σακχάρου, που παρέχει ενέργεια 6ος π.X. Αιώνας διάφορα είδη κρέατος οι άλτες χρησιμοποιούσαν κρέας κατσίκας οι παλαιστές, οι σφαιροβόλοι και οι ακοντιστές, κρέας ταύρου αναμεμειγμένο με χοιρινό λίπος -δηλαδή πλημμύρα ζωικών πρωτεϊνών. Το εκχύλισμα δενδρολίβανου χρησιμοποιείτο ως θερμαντικό πριν από τα γυμνάσια Οι αθλητές έτρωγαν επίσης ολόκληρα τα κοκόρια που νικούσαν σε αγώνες, σε μια προσπάθεια λήψης της τεστοστερόνης του νικητή κόκορα.

8 Ο Αριστοτέλης περιγράφει την παραμόρφωση του προσώπου των αθλητών, οι οποίοι μοιάζουν πλέον με ζώα, λόγω της ειδικής δίαιτας στην οποία υποβάλλονταν για αύξηση της μυϊκής τους μάζας. Ο Γαλήνος υποστηρίζει ότι ο πρωταθλητισμός είναι άσκησης νόσου και όχι υγείας. 2ος π.X. Αιώνας παρασκεύαζαν για τους αθλητές, ψωμί καρυκευμένο με χυμό μήκωνος της υπνοφόρου (φυτό από το οποίο παράγεται το όπιο)

9 «η γνώση για το ντόπινγκ» ήταν καλά κρυμμένη από τους ιερείς
1ο αιώνας μ.Χ. αναφέρεται επίσης ότι οι Έλληνες δρομείς έπιναν ένα αφέψημα βοτάνων για να αυξήσουν τη δύναμή τους και να είναι ικανοί να αποδώσουν σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας «η γνώση για το ντόπινγκ» ήταν καλά κρυμμένη από τους ιερείς Ρωμαϊκή εποχή Οι αρματοδρομείς έτρεφαν τα άλογά τους με διάφορα μείγματα προκειμένου να τα κάνουν να τρέχουν γρηγορότερα. Οι μονομάχοι χρησιμοποιούσαν παράγοντες ντόπινγκ για την αύξηση της δύναμης.

10 Doping  γνωστό και ως φαρμακοδιέγερση
Ως φαρμακοδιέγερση ορίζεται: Η χρήση ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου), η οποία είναι ενδεχομένως βλαβερή για την υγεία και/ ή είναι ικανή να αυξήσει την απόδοση των αθλητών Η ανεύρεση στο σώμα ενός αθλητή μιας Απαγορευμένης Ουσίας ή απόδειξη της χρήσης της από αυτόν ή απόδειξη της χρήσης Απαγορευμένης Μεθόδου. Το ντόπινγκ αντικρούει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής. Απαγορεύεται η σύσταση, πρόταση, έγκριση, εμπορία, παράβλεψη ή διευκόλυνση της χρήσης οποιασδήποτε ουσίας ή μεθόδου που καλύπτεται από τον ορισμό του ντόπινγκ.

11

12 Κατηγοριεσ απαγορευμενων μεθοδων ντοπινγκ
Αύξηση μεταφοράς Οξυγόνου Ντόπινγκ αίματος: Λαμβάνεται από τον αθλητή μερική ποσότητα από το αίμα του 2-3 μήνες πριν τον αγώνα ή τη διοργάνωση. Το αποθηκευμένο αίμα χορηγείται στον αθλητή περίπου 1 εβδομάδα πριν τον αγώνα, προκειμένου να αυξηθεί τεχνητά ο αριθμός των ερυθροκυττάρων στο σώμα. αυξάνοντας παράλληλα την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Βρίσκει εφαρμογή σε αθλήματα αντοχής όπως οι αγώνες δρόμου (μεγάλων συνήθως αποστάσεων), η ποδηλασία, το cross country σκι και άλλα. Χορήγηση προϊόντων που αυξάνουν την πρόσληψη, μεταφορά ή διάθεση οξυγόνου

13 Φαρμακολογική Χημική και Φυσική παραποίηση
ορίζεται η χρήση ουσιών και μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των Παραγόντων Συγκάλυψης (Μάσκες), οι οποίοι επιχειρούν να αλλάξουν τη σύσταση και την αξιοπιστία των δειγμάτων ούρων που χρησιμοποιούνται για τους ελέγχους ντόπινγκ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ( Εφεδρίνη, Μεθαμφεταμίνη, η 3,4-Μεθυλενεδιοξυαμφεταμίνη (MDA) και Έκσταση (MDMA) κ.α). Τα διεγερτικά δρουν άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και αυξάνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος. Είναι παράγωγα της αδρεναλίνης. Μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης, συγκαλύπτουν τον πόνο, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα την επιθετικότητα και τη δύναμη του αθλητή. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Τα Ναρκωτικά χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα. Οι αθλητές μπορεί να χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά για να μειώσουν ή να εξαλείψουν το αίσθημα του πόνου που προκαλείται από κάποιον τραυματισμό ή ασθένεια. ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ (ΚΑΝΝΑΒΗ) Η κάνναβη είναι πλούσια σε ψυχοενεργά συστατικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται προκειμένου να μειωθεί ο φόβος του αγνώστου και να διατηρηθεί η ψυχραιμία. ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη προκαλώντας την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση). Χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για να αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους και την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξάνουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Τα αναβολικά στεροειδή όλο και περισσότερο λαμβάνονται από αυτούς που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους , bodybuilders. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.

14 ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΡΑΣΗ (Γοναδοτροπίνες (hCG, LH), Kορτικοτροπίνες, Αυξητική ορμόνη (GH), Ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ), Ινσουλίνη) Χρησιμοποιούνται για να διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα αυξάνοντας το μέγεθος και την δύναμη της μυϊκής τους μάζας και βοηθώντας στην ταχύτερη ανάνηψη από κάποιο τραυματισμό ή την προπόνηση β2 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Δρουν αντιγράφοντας συγκεκριμένες δράσεις φυσικών χημικών ενώσεων αδρανελίνη - νοραδρεναλινη  που παράγονται στον οργανισμό. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙ-ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΔΡΑΣΗ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ (ΜΑΣΚΕΣ Η κατάχρηση των διουρητικών από τους αθλητές γίνεται δύο βασικούς λόγους: α) Για να επιτύχουν ταχεία απώλεια βάρους, όσον αφορά αθλήματα όπου υπάρχουν κατηγορίες βάρους, με απώτερο στόχο την συμμετοχή σε κάποια μικρότερη κατηγορία βάρους. β) Για να αυξήσουν τον ρυθμό παραγωγής και αποβολής ούρων. Καθιστούν με αυτόν τον τρόπο τα ούρα πιο αραιά, μειώνοντας τη συγκέντρωση των διαφόρων ουσιών στα ούρα και κάνοντας πιο δύσκολη την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών. Αθλητές που κάνουν συχνότερα χρήση διουρητικών, είναι οι πυγμάχοι, οι αθλητές άλλων πολεμικών τεχνών και οι αρσιβαρίστες.

15 Γονιδιακό ντόπινγκ Φυσικό ντόπινγκ
Ως γονιδιακό ντόπινγκ ορίζεται η μη θεραπευτική χρήση γονιδίων, γενετικών στοιχείων και / ή κυττάρων, που έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την αθλητική απόδοση. Σε 3 έως 5 χρόνια από τώρα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες κλινικές εφαρμογές γονιδιακής θεραπείας. Φυσικό ντόπινγκ Η έννοια ¨φυσικό ντόπινγκ¨ χρησιμοποιείτε για τις αθλήτριες που μένουν έγκυες και στη συνέχεια διακόπτουν την εγκυμοσύνη στον τρίτο ή τέταρτο μήνα, 1 έως 2 μήνες πριν από τους αγώνες. Επωφελούνται με τον τρόπο αυτό από την αύξηση των οιστρογόνων-προγεστερόνης που παρατηρείται στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η οποία ασκεί αναβολική δράση. Οι αθλήτριες επίσης χρησιμοποιούν ορμονικά σκευάσματα για την ρύθμιση του εμμηνορησιακού τους κύκλου.

16 Δρaσεισ ορμονων και ουσιών με παρoμοια δρaση
Δράσεις : Λόγοι χρησιμοποίησής τους από τους αθλητές: Για να διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα. Για να αυξήσουν το μέγεθος και την δύναμη της μυϊκής τους μάζας Προκειμένου να βοηθήσουν την επιδιόρθωση των ιστών, γεγονός που θα αποφέρει ταχύτερη ανάνηψη από κάποιο τραυματισμό ή την προπόνηση Για να βελτιώσουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο Προωθούν την ανάπτυξη του σώματος. Επηρεάζουν τη σεξουαλική και τις άλλες συμπεριφορές Ελέγχουν τον πόνο Διεγείρουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

17

18 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ Στειρότητα Ανικανότητα Νεφρική βλάβη Υπερτροφία προστάτη Γυναικομαστία Ηπατική ανεπάρκεια Καρδιαγγειακές βλάβες Διαβήτης Λιπιδεμία Ενδοκρινικές διαταραχές Καρκινογενέσεις, κλπ. ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών Τριχοφυΐα Ακμή Βάθυνση της φωνής Διαταραχές εμμήνου ρύσεως Αυξημένη επιθετικότητα Συρρίκνωση του στήθους Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης Καρδιαγγειακά νοσήματα Βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά Καρκινογενέσεις κλπ.

19 aτομα που eχασαν την ζωh τουσ εξαιτίασ του ντόπινγκ
Τσασβέ Νσόφουα, ποδοσφαιριστής Ιβάν Κάρατσιτς , ποδοσφαιριστής Ορομποσάν Αντούν, ποδοσφαιριστής Ρούστεμ Μπουλάτοφ, ποδοσφαιριστής

20 Μεταμορφωσεισ απο ντοπινγκ

21 Μεταμορφωσεισ απο ντοπινγκ

22 ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Κακή παρεχόμενη παιδεία, Αδυναμία διαμόρφωσης ήθους και χαρακτήρα Απουσία αθλητικής παιδείας Ευρύτερη κρίση σε όλους τους τομείς Ευρύτερα φαινόμενα εκφυλισμού της κοινωνίας Εμπορευματοποίηση πολλών εκφάνσεων της ζωής (θρησκεία, τεχνολογία, αθλητισμός) Χαρακτηριστικά σύγχρονης ζωής (υλισμός, ατομισμός, ιδιοτέλεια) Εισχώρηση της πολιτικής στον αθλητισμό Έλλειψη ιδανικών-αξιών Προβολή ψευδο-ιδανικών (χρήμα, δύναμη, εξουσία) Μείωση προβολής σωστών προτύπων και προβολή κενών ειδώλων π.χ. Μαραντόνα. Κακή επίδραση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (τηλεόραση, περιοδικά)

23 Αθλητικο Marketing ƒ Ορισμός: Αθλητικό Marketing είναι η διαδικασία κατά την οποία σχεδιάζονται και εφαρµόζονται οι δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή, την τιµολόγηση, την προώθηση & τη διανοµή των αθλητικών προϊόντων µε σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των αθλητικών καταναλωτών και την επίτευξη των εταιρικών στόχων.

24 Οικονομία-Εμπορευματοποίηση
Αθλητικο Marketing Οικονομία-Εμπορευματοποίηση Το Αθλητικό Marketing χωρίζεται σε τρεις τομείς: διαφήμιση του αθλητισμού και των αθλητικών ενώσεων. χρήση των αθλητικών διοργανώσεων, τις αθλητικές ομάδες και μεμονωμένους αθλητές για την προώθηση διαφόρων προϊόντων. προώθηση του αθλητισμού για το κοινό, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή.

25


Κατέβασμα ppt "Αθλητισμοσ πρωταθλητισμοσ και dopping"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google