Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλιματική Αλλαγή Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Γκιουλέκας Βασίλειος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλιματική Αλλαγή Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Γκιουλέκας Βασίλειος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλιματική Αλλαγή Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Γκιουλέκας Βασίλειος
Μούμος Αλέξανδρος Ντελής Αντώνιος Ξηρομερήσιος Κωνσταντίνος Τσανάς Ιωάννης Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κούρτη Ευανθία

2 Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα.

3 Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια.[1]

4 Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εμφανή αποτελέσματα, που εκτείνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σαν αποτέλεσμα της τήξης των πολικών παγετών, καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση καταιγίδων και πλημμύρων. Οι μεταβολές αυτές θα επιφέρουν με τη σειρά τους σοβαρές επιπτώσεις στην ακεραιότητα των οικοσυστημάτων, τους υδατικούς πόρους, τη δημόσια υγεία, την προσφορά τροφής, τη βιομηχανία, τις γεωργικές καλλιέργειες, τις μεταφορές και τις υποδομές. Η σοβαρότητα των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια.

5 Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί λήψη μέτρων περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

6 Σε εθνικό επίπεδο η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του Υπουργείου μας.

7 Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οφείλουν να εμπεριέχουν μία αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, πράσινης οικονομίας χαμηλών ή και μηδενικών  εκπομπών άνθρακα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

8 Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση διακομματικής ομάδας από πρώην υπουργούς, νομοθέτες, επιχειρηματίες και επιστήμονες.

9 Σύμφωνα με την έρευνα, μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η μεγάλη αύξηση σε καταιγίδες και τυφώνες , καθώς και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα προκαλούν ζημίες της τάξης των 35 δισ. δολ. κάθε χρόνο στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ. Στα ενδότερα της ηπείρου, οι αυξημένες πλημμύρες και ξηρασίες θα επιφέρουν μείωση των εσοδειών κατά 10% και πλέον στα επόμενα 5-15 χρόνια.

10

11 Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σενάριο, κατά το οποίο η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά μισό μέτρο το 2100, το 15% της σημερινής συνολικής έκτασης των παράκτιων υγρότοπων στην Ελλάδα αναμένεται να πλημμυρίσει.

12 Η «γεωμηχανική» ελπίδα για τις κλιματικές αλλαγές
Η μεγάλου κύρους Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου, η Ακαδημία Επιστημών της Βρετανίας, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα, ρίχνει το ειδικό βάρος της υπέρ των «εξωτικών» προτάσεων γεωμηχανικής (geo-engineering), που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

13 Όπως αναφέρει, η γεωμηχανική είναι εφικτή, ρεαλιστική και τελικά θα αποτελέσει, την μόνη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη από την υπερθέρμανση, αν τα κράτη αποτύχουν να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων "αερίων του θερμοκηπίου" στην ατμόσφαιρα.

14 Ως την πιο πολλά υποσχόμενη ιδέα γεωμηχανικής και την προτιμώμενη, επειδή μπορεί να επαναφέρει το γήινο κλίμα πιο κοντά στα προβιομηχανικά επίπεδά του, η Βασιλική Εταιρία θεωρεί την αφαίρεση (απορρόφηση) του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, π.χ. με το φύτεμα και άλλων δασών, με την άμεση συλλογή και αποθήκευση κάτω από τη Γη του διοξειδίου που εκπέμπουν τα εργοστάσια, με την αξιοποίηση επιφανειακών πετρωμάτων που με φυσικό τρόπο απορροφούν διοξείδιο ή με την κατασκευή ψηλών πύργων που θα "συλλαμβάνουν" το διοξείδιο στον αέρα.

15 Μια άλλη αξιοποιήσιμη ιδέα θεωρείται η "χειραγώγηση" της ηλιακής ακτινοβολίας, σαν θερμοστάτης, ώστε να μειωθεί κατά βούληση η ποσότητα θερμότητας που φθάνει στην επιφάνεια της Γης.

16 Το πλεονέκτημα των παραπάνω μεθόδων, κατά την έκθεση, είναι ότι αναμένεται να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα, όμως δεν καταπολεμούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης, τις εκπομπές του διοξειδίου. Επιπλέον αυτές οι γεω-μηχανικές ιδέες θα έχουν πιθανότατα αστρονομικό κόστος και απρόβλεπτες συνέπειες σε άλλα οικοσυστήματα.

17 Πλωτές πόλεις θα περιορίζουν την κλιματική αλλαγή που προκαλούν τα αστικά κέντρα. Οι πλωτές πόλεις νούφαρα (Lilypad) θα απορροφούν και θα εκμεταλλεύονται το Διοξείδιο του Άνθρακα.

18 Η Ελλάδα είναι σε θέση να υιοθετήσει εγκαίρως τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα πλαίσια που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)1.

19 Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές της ως το 2050 κατά 67% σε σχέση με το έτος βάσης 1990 χωρίς να επηρεαστεί η οικονομική της ανάπτυξη2. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην έκλυση μόλις 36 εκ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq)3 στην ατμόσφαιρα το 2050 – από 109 εκ. τόνους που ήταν το 1990.

20 Για να γίνει εφικτή αυτή η μείωση, το «όραμα βιωσιμότητας» προτείνει μια σειρά από άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και μέτρα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ειδικά για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, που συμβάλλει τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή, προτείνεται η μετάβαση σε ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στον περιορισμό της ζήτησης, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ).

21 Το κόστος υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων εκτιμάται σε περίπου 0,7% του ΑΕΠ της χώρας το 2050, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απαγορευτικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

22

23 Το 2015 αναμένεται μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την κλιματική αλλαγή
Το 2015 αναμένεται μια νέα παγκόσμια συνθήκη για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνθήκης είναι υποτονικές και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον.


Κατέβασμα ppt "Κλιματική Αλλαγή Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Γκιουλέκας Βασίλειος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google