Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΟΜΑΔΑ 2η: ΖΟΥΜΕΡΕΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΕΣ Βασιλείου Γιάννης , Καραμήτρου Κατερίνα, Καστανού Αγάπη, Παναγιωτοπούλου Ιωάννα .

2 ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ Στην Ελλάδα φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωμα-τικών φυτών, περίπου 2000 είδη που παράγουν αιθέρια έλαια. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες με τα περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους Υπάρχει παγκόσμιο ενδια-φέρον για τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους, καθώς οι έρευνες έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

3 ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ο βασιλικός το αγιόκλημα η βαλεριάνα ο πανσές

4 ο μαϊντανός η δάφνη το θυμάρι το δενδρολίβανο η λεβάντα η μαντζουράνα

5 το σέλινο το χαμομήλι η μέντα η πασχαλιά η ρίγανη η παπαρούνα

6 ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ Το γεράνι Η γαρδένια Το τριαντάφυλλο Ο υάκινθος Ylang-ylang Το γιασεμί

7 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Τα αιθέρια έλαια είναι οργανικές ενώσεις πτητικών αρωματικών εστέρων ή αιθέρων που περιέχονται στα διάφορα μέρη των φυτών (φύλλα, άνθη, ρίζα, καρπός, κουκούτσι, φλοιός) και εξατμίζονται πολύ εύκολα (πτητικές ουσίες) και δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες ιδιότητες και την χαρακτηριστική τους μυρωδιά.

8 ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Βρίσκονται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γίνονται πτητικά σε θερμοκρασίες βρασμού. Έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Είναι σχεδόν άχρωμα. Έχουν υψηλό δείκτη διάθλασης.

9 ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ
Περιέχουν πτητικά συστατικά κατά 85-99%, τα οποία είναι ένα μίγμα από αρωματικές και αλειφατικές ενώσεις. Τα μονοτερπένια (C10) είναι το πιο σύνηθες συστατικό τους και ορισμένες φορές συνεισφέρουν έως και 90% στη συνολική σύστασή τους. Είναι διαλυτά στους περισσότερους οργανικούς διαλύτες Έχουν πολύ μικρή διαλυτότητα στο νερό. Έχουν χαμηλότερη πυκνότητα από το νερό.

10 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αντιβακτηριδιακές Αντιιοικές Αντιοξειδωτικές Επουλωτικές Αναλγητικές Αντιφλεγμονώδεις Αντιτοξικές Χαλαρωτικές Αντικαταθλιπτικές Εντομοκτόνες Απωθητικές Αλληλοπαθητικές

11 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ, ΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ, ΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Τα θεραπευτικά αιθέρια έλαια ενδέχεται, σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές, να χρησιμοποιούνται στο μέλλον ευρέως για την καταπολέμηση επικίνδυνων βακτηρίων. Τα αιθέρια έλαια, όχι μόνο αποτελούν μια οικονομική και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, αλλά επιπλέον βοηθούν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και συνεπώς του κινδύνου εμφάνισης νέων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά παθογόνων.Αν και οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι αναγνωρισμένες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα για τον ακριβή τρόπο δράσης τους.

12 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

13 Κατά την επίσκεψή μας στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του γεωπονικού πανεπιστημίου ενημερωθήκαμε ότι η σύγχρονη έρευνα για τα αιθέρια έλαια αφορά πλέον τη χρήση τους σε τρόφιμα. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στις τροφές, ώστε να δώσουν προστιθέμενη αξία σε ορισμένα τρόφιμα.

14 Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου είναι υπεύθυνος ο κ
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, όπου είναι υπεύθυνος ο κ. Θεόφιλος Μασούρας, πειραματίζονται με το αιθέριο έλαιο της ρίγανης στην τροφή της αγελάδας και ερευνούν αν στο παραγόμενο γάλα εντοπίζονται οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές του.


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟΘΕΜΑ 2ο : ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google