Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1914-1918)
Τα αίτια, η έκρηξη και τα μέτωπα του Α’ Παγκόσμιου πολέμου – Η λήξη του πολέμου και οι μεταπολεμικές ρυθμίσεις

2 Τα αίτια: Ο ιμπεριαλισμός (το κυριότερο). Η επεκτατική πολιτική της Γερμανίας με σκοπό να ελέγξει χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες την οδήγησε σε σύγκρουση με την Αγγλία και τη Γαλλία, οι οποίες έλεγχαν τις χώρες αυτές 2) Ο εθνικισμός. Σε μεγάλα τμήματα των λαών επικράτησε εθνικός φανατισμός. 3) Ο μιλιταρισμός. Κλιμακώνοντας οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και το φιλοπόλεμο πνεύμα.

3 -Εγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Αντάντ) Αγγλία , Γαλλία, Ρωσία.
Οι αντίπαλοι: -Κεντρικές Δυνάμεις ή Τριπλή Συμμαχία: Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία -Εγκάρδια ή Τριπλή Συνεννόηση (Αντάντ) Αγγλία , Γαλλία, Ρωσία.

4 Το ανατολικό: Γερμανοί εναντίον Ρώσων στην Πρωσία.
Η αφορμή: Η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου, διαδόχου της Αυστροουγγαρίας στο Σεράγεβο της Βοσνίας έναν Σέρβο εθνικής τον Ιούνιο 1914.οσνίας Τα κύρια μέτωπα: Το δυτικό: Γερμανοί εναντίον Γάλλων σε χαρακώματα χιλιάδων χιλιομέτρων. Το ανατολικό: Γερμανοί εναντίον Ρώσων στην Πρωσία. Σημαντικές εξελίξεις: Το 1914 η Οθωμανική αυτοκρατορία εισήλθε στον πόλεμο ως σύμμαχος της Γερμανίας. Το 1915 το ίδιο έκανε και η Βουλγαρία. Το 1915 η Ιταλία αποχώρισε από την Τριπλή Συμμαχία και προσχώρησε στην Αντάντ . Το 1917 στη Ρωσία έγινε σοσιαλιστική επανάσταση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η Ρωσία από τον πόλεμο. Το 1917 η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο ως σύμμαχος της Αντάντ . Το 1917 συμμάχησαν με την Αντάντ οι ΗΠΑ.

5 Νεκροί: Τραυματίες:

6 Το τέλος του πολέμου: το 1918 με ήττα της Γερμανίας και των συμμάχων της.
Οι συμφωνίες μετά τον πόλεμο: Οι νικητές συνήλθαν στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι . Οι αποφάσεις τους διαμόρφωσαν την Ευρώπη εις βάρος της Γερμανίας , ενώ πήραν υπόψη την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών . Ήταν πρόταση των ΗΠΑ , ώστε κάθε λαός να αποφασίζει για την τύχη του. Η κυριότερη συμφωνία ήταν η συνθήκη των Βερσαλιών , η οποία περιόριζε τα εδάφη της Γερμανίας . Δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών ( ΚτΕ) , διεθνής οργανισμός για την επίλυση των διαφόρων ανάμεσα στα κράτη.

7 Τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή διαμοιράστηκαν μεταξύ των νικητών.
Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα αποκτούσε τα Δωδεκάνησα εκτός της Ρόδου και τα νησιά του Αιγαίου . Ανέλαβε επίσης τη διοίκηση της Σμύρνης για πέντε χρόνια. Συνθήκη του Νεϊγύ: Η Ελλάδα απέκτησε την Ανατολή Θράκη από τη Βουλγαρία.

8 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΑΕΡΙΑ.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ.

9 ΑΥΤΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΓΑΓΛΙΑ ΛΕΝΑΣ!!!!!!!
ΑΥΤΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΓΑΓΛΙΑ ΛΕΝΑΣ!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google