Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD

2

3 ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Καρναβάλι στη Βραζιλία: Παρέλαση με σάμπα Υπολογίζεται πως άτομα ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι του κόσμου Την περίοδο του Καρναβαλιού οι κάτοικοι του Ρίο γιορτάζουν με κέφι σε δρόμους και πλατείες. Αν και το «Καρναβάλι της Σάμπας» είναι τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Βραζιλίας, δεν παύει να καθρεφτίζει την ψυχή ενός ολόκληρου λαού και θυμίζει όσο κανένα άλλο αρχαίες παγανιστικές τελετές. Οι Βραζιλιάνοι ξεχνούν για λίγο τη φτώχεια, τις έγνοιες και τη μίζερη καθημερινότητα και ξεφαντώνουν χορεύοντας σάμπα. Το μοναδικό άγχος που επιτρέπουν στον εαυτό τους την περίοδο του καρναβαλιού έχει να κάνει με την... εμφάνισή τους στην παρέλαση και το βραβείο που διεκδικούν όλοι. Επί τέσσερις μέρες και νύχτες ο κόσμος ξεχύνεται χορεύοντας στους δρόμους.

4

5 ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2
ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2 Σημείο αναφοράς το περίφημο Sambodrome, ένα τεράστιο στάδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Εδώ γίνεται και η περίφημη παρέλαση των σχολών της σάμπας, όπου κάθε ομάδα εστιάζει την παρουσίασή της σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ιστορικό γεγονός, μύθο ή πρόσωπο. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρέλαση που γίνεται στην Avenida Rio Branco. Η προετοιμασία των σχολών, οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από φτωχούς Βραζιλιάνους των υποβαθμισμένων περιοχών του Ρίο, κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο! Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο άτομα ταξιδεύουν στη Βραζιλία.

6

7 ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 3
Βραζιλιάνικοι ρυθμοί σε αφρικανικούς ήχους Ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερο καρναβάλι πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Μπάια. Πριν από τρεις αιώνες το Σαλβαδόρ ήταν το κέντρο του εμπορίου των Αφρικανών σκλάβων. Στο καρναβάλι του Σαλβαδόρ ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν της Βραζιλίας. Ακόμα και σήμερα η πόλη διατηρεί πολλά στοιχεία της αφρικανικής κουλτούρας και οι υπαίθριες αγορές τροφίμων θυμίζουν αυτές της Σενεγάλης και της Νιγηρίας. Στο καρναβάλι ζωντανεύουν έθιμα και παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν. Στη μουσική και στον χορό οι βραζιλιάνικοι ρυθμοί συναντούν τους αφρικανικούς ήχους.

8 Στη σειρά στο καρναβάλι της Βραζιλίας

9 ΜΙΑ ΔΟΣΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Το Παράτι είναι μια μικρή κωμόπολη ,260 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το Ρίο. Εκεί το καρναβάλι αρχίζει δυο εβδομάδες νωρίτερα. Στο διάστημα αυτό παρουσιάζονταν οι μεγάλες μάσκες που θα πάρουν μέρος στην πανηγυρική παρέλαση. Είναι φτιαγμένες από πεπιεσμένο χαρτί και το ύψος τους φτάνει ως και τα 3 μέτρα. Στις πόλεις Ουλίντου και Ρεσίφε,στο Περναμπούκου, το καρναβάλι είναι πάνω από όλα μουσίκη. Στους δρόμους και στα στενά σε τρελαίνει το φρέβο (πυρετός):παίζεται με μεταλλικά κρούστα όργανα και ένα ξέφρενο μείγμα από καντρίλιες ,πόλκα και αφρικάνικους ρυθμούς .Στο Σαλβαντόρ βασίλισσα του καρναβαλιού είναι η Αφρική .Εκεί η γιορτή είναι μια πανδαισία αφρικάνικων κοστουμιών,Τοπικων χορών και <<μαύρης>> μουσικής ανάμνηση μιας θλιβερής εποχής,τοτε που οι δουλέμποροι έφερναν με τα πλοία τους σκλάβους σε αυτές τις ακτές,υποχρεώνοντας τους να δουλέψουν στις απέραντες φυτείες.

10

11 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Η ιστορία του καρναβαλιού σχετίζεται με τις παγανιστικές τελετές της αρχαίας Ελλάδας και αργότερα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο εορτασμός του σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης και εκφραζόταν μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που συμβόλιζαν την «αναγέννηση της ψυχής» αλλά και ολόκληρης της φύσης, μετά από ένα βαρύ χειμώνα. Γι’ αυτό το λόγο οι μεταμφιέσεις των καρναβαλιστών είχαν πάντοτε χαρμόσυνο χαρακτήρα και αντανακλούσαν τον οργασμό των χρωμάτων που επικρατεί επάνω στα ανθισμένα φυτά και τα καμαρωτά ζώα (π.χ. παγώνια) όταν ξεχύνονται για να αναζητήσουν το ταίρι τους. 

12 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

13 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2
Κατά τα χρόνια του μεσαίωνα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είχαν απαγορευτεί, αλλά αναβίωσαν και πάλι μετά την περίοδο της ευρωπαϊκής αναγέννησης, με αποτέλεσμα να ταξιδέψουν μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να αγαπηθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Βραζιλία, το έθιμο του καρναβαλιού έφτασε το 19ο αιώνα και σιγά-σιγά καθιερώθηκε ως η σημαντικότερη γιορτή  του χρόνου, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 30, όπου αποτελούσε τη σημαντικότερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού με ευεργετικά αποτελέσματα για την εθνική της οικονομία. 

14

15 ΤΕΛΟΣ Ναταλία Εύζωνα


Κατέβασμα ppt "ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Ναταλία Εύζωνα ΝΑ ΘΗΜΗΘΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ CD."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google