Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξάρτηση των ανθρώπων από την ενέργεια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξάρτηση των ανθρώπων από την ενέργεια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξάρτηση των ανθρώπων από την ενέργεια
Ερευνητική εργασία : Ήλιος: πηγή ενέργειας Μέλη ομάδας: Βραχνή Αδαμαντία Γεωργούλιας Γιώργος Καραχάλιου Χριστίνα Κουμανιώτης Γιάννης Συντονιστής εργασίας: Νικολακόπουλος Γιώργος

2 Με λίγα λόγια… Στην εργασία μας αυτή θα ασχοληθούμε με το φαινόμενο της εξάρτησης των ανθρώπων από την ενέργεια. Τους τελευταίους αιώνες οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας πολλαπλασιάστηκαν και ο εθισμός από τις πηγές ενέργειας γίνεται ασφυκτικός. Σχεδόν τα πάντα γύρω μας λειτουργούν με ενέργεια και είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς αυτή. Εμείς θα φροντίσουμε να συγκρίνουμε την κατάσταση του παρόντος με αυτήν του παρελθόντος όπου ο άνθρωπος δεν εξαρτιόνταν από την ενέργεια σε τόσο μεγάλο βαθμό. Επίσης θα αναφερθούμε στις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στην ηλιακή ενέργεια, μια από τις σημαντικότερες πηγές ενέργειας στις μέρες μας.

3 Ενεργειακή εξάρτηση Μέσα σε ένα διάστημα περίπου 3 αιώνων οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας πολλαπλασιάστηκαν και η εξάρτηση από την ενέργεια γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ζούμε στην εποχή του πετρελαίου, η οποία μας δίνει υψηλότερο βαθμό ευημερίας όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Οι γαιάνθρακες και το πετρέλαιο είναι δύο πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί συχνά ο άνθρωπος σήμερα. Δυστυχώς, αυτές οι πηγές ενέργειας δημιουργούνται από την φύση με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ καταναλώνονται πολύ γρήγορα. Έτσι, οι πηγές αυτές εξαντλούνται σιγά-σιγά και τα αποθέματα τους δεν ανανεώνονται τόσο γρήγορα, όσο τα χρειαζόμαστε. Εκτός όμως από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα ο άνθρωπος είναι εξαρτημένος και από άλλες πηγές ενέργειας όπως η ηλεκτρική και η φωτεινή ενέργεια.

4 Ενεργειακό αποτύπωμα Το ενεργειακό αποτύπωμα είναι η ποσότητα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές συνήθειες κάθε ανθρώπου, οι οποίες σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε ένα μέρος των χρημάτων που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, δηλαδή πόσες κιλοβατώρες (KWh) καταναλώνουμε και πόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

5 Τι είναι ενέργεια; Στην καθημερινή ζωή με τη λέξη ενέργεια εννοούμε μια πράξη ή μια δραστηριότητα. Στη φυσική η λέξη ενέργεια έχει εντελώς διαφορετικό νόημα από το συνηθισμένο. Η ενέργεια είναι το φυσικό μέγεθος που συνοδεύει άρρηκτα κάθε μεταβολή στο φυσικό μας κόσμο, από την πιο απλή και ανεπαίσθητη έως την πιο πολύπλοκη και έντονα αντιληπτή. Ενέργεια είναι το έργο που απαιτείται για να μεταβεί ένα σύστημα από μια αρχική κατάσταση σε μια τελική. Βασικά γνωρίσματα της Ενέργειας είναι: Η πολυμορφία της (κινητική, δυναμική, ηλεκτρική, χημική, κτλ), Το γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή καταστάσεως σε φυσικό, χημικό ή ακόμη και βιολογικό επίπεδο συνοδεύεται από αντίστοιχη ενεργειακή μεταβολή, και Η ικανότητά της να παραμένει ποσοτικά αναλλοίωτη, μέσα από τους μετασχηματισμούς της κατά την εξέλιξη των διαφόρων φαινομένων.

6 Οικολογικό αποτύπωμα Ένας τρόπος για να μετρήσουμε τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη είναι το "οικολογικό αποτύπωμα". Το "οικολογικό αποτύπωμα" είναι ένα μέτρο της "ζήτησης" (κατανάλωσης) φυσικών πόρων από μια κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της, συγκρίνοντας την με τη συνολική δυνατότητα της γης να παράγει και να αναπαράγει αυτούς τους πόρους. Το "οικολογικό αποτύπωμα" εκτιμάει τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για να υποστηριχθούν οι υλικές ανάγκες ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως οι Ευρωπαίοι θα χρειαζόμασταν περίπου τρεις πλανήτες!!!

7 Ενέργεια και πολιτισμός
Η ενέργεια είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση και διαμόρφωση των συνθηκών της ζωής του ανθρώπου. Επομένως, η παραγωγή και κατανάλωση της ενέργειας είναι μια από τις πιο αναγκαίες δραστηριότητες του. Για αυτό, η σημασία και η συμβολή της ενέργειας στην ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού της σύγχρονης κοινωνίας γενικότερα είναι αυτονόητη και αποδεικνύεται από την ιστορική πορεία και εξέλιξη των κοινωνιών. Η διαθεσιμότητα ενεργειακών πόρων συνέβαλε καθοριστικά στην τεχνολογική και οικονομική τους ανάπτυξη. Η ενέργεια είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής ζωής μας. Τίποτα δεν θα γινόταν χωρίς ενέργεια. Εξαρτόμαστε από τις εκατοντάδες των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους κάνει αισθητή την παρουσία της, καθώς οι άνθρωποι χρειάζονται ενέργεια για να κινηθούν και οι μηχανές χρησιμοποιούν ενέργεια για να λειτουργήσουν. Η ενέργεια είναι αναμφίβολα μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιβίωσή του (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, μεταφορές, γεωργία, παραγωγή τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης), την ανάπτυξη της βιομηχανία και των υπηρεσιών, την ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού.

8 Κατανάλωση ενέργειας ανά νομό

9 Συμπέρασμα Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται η τάση για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποδοτικότερη χρήση των μη ανανεώσιμων πηγών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να δούμε την ζωή μας χωρίς την ενέργεια μιας και όλες μας οι δραστηριότητες και η πλειοψηφία των προϊόντων που καταναλώνουμε οφείλονται σε αυτήν. Πρόκειται για επείγουσα αναγκαιότητα, που όλο και περισσότερες χώρες την λαμβάνουν υπόψη τους. Γι' αυτό φροντίζουν τις μαζικές συγκοινωνίες τους επεκτείνουν τους ποδηλατοδρόμους κατασκευάζουν βιοκλιματικά σπίτια στήνουν αιολικά πάρκα, ανακυκλώνουν αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση κατευθύνουν τις οικονομίες τους προς την ποιοτική ανάπτυξη μάλλον παρά προς την ποσοτική μεγέθυνση.


Κατέβασμα ppt "Εξάρτηση των ανθρώπων από την ενέργεια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google