Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευρώτας και Λακεδαίμων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευρώτας και Λακεδαίμων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευρώτας και Λακεδαίμων

2 Ετυμολογία Ο ποταμός Ευρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, η οποία και είχε χτιστεί σε ύψωμα κοντά στη δεξιά όχθη του. Ακόμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πόλη της Σπάρτης. Το όνομα Ευρώτας αποτελείται από δύο συνθετικά το ευ + ροός που σημαίνει καλή ροή. Υπάρχει άλλη μια πτυχή για την ετυμολογία του ονόματος του Ευρώτα ότι Ευρώς σημαίνει μούχλα

3 Ιστορία Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ευρώτας ήταν βασιλιάς της Σπάρτης σε μιαν εποχή, όπου τα νερά της βροχής αλλά και των παραποτάμων της περιοχής, μη βρίσκοντας διέξοδο, είχαν δημιουργήσει λίμνη που απλωνόταν ανάμεσα στη σημερινή πόλη και τις Αμύκλες. Επειδή το περιβάλλον ήταν ανθυγιεινό από τα λιμνάζοντα νερά, αλλά και μεγάλο μέρος τη πεδιάδας δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί, ο βασιλιάς κατασκεύασε διώρυγα, διοχετεύοντας το νερό στη θάλασσα. Έτσι, ο ποταμός που δημιουργήθηκε, πήρε το όνομά του και από τότε λέγεται Ευρώτας. Αυτά, λέει η μυθολογία. Και μοιάζουν με παραμύθι. Να όμως που τα παραμύθια, όπως και τα όνειρα, βγαίνουν αληθινά καμιά φορά.

4 Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στη Μεγαλόπολη και περνά από τις οροσειρές Ταϋγέτου Πάρνωνα, εισέρχεται στη Λακωνία. Περνά δίπλα από τη Σπάρτη, διασχίζει το νομό Λακωνίας χωρίζοντάς τον στα δύο από Βορρά προς Νότο και χύνεται στο Λακωνικό κόλπο σχηματίζοντας Δέλτα μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

5

6 Η λεκάνη απορροής του ποταμού Ευρώτα αποτελεί τον σημαντικότερο τροφοδότη του Δέλτα σε νερό. Ακολουθεί η λεκάνη του Βορβά και τελευταία έρχεται η λεγόμενη άμεση λεκάνη απορροής του Δέλτα. Η γενική διάταξη της λεκάνης απορροής (γραμμική) όσο και η γενικά γραμμική ανάπτυξη του ίδιου ποταμού οδηγούν στο χαρακτηρισμό του ως ποταμού σε νεαρή φάση, που χαρακτηρίζεται από μικρούς χρόνους απόκρισης του σε σχέση με αλλαγές στην υδρολογική συμπεριφορά της λεκάνης απορροής.

7 Πως συνέβαλε ο Ευρώτας στην ανάπτυξη του πολιτισμού
Από τους αρχαίους χρόνους ο Ευρώτας έπαιζε σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του πολιτισμού της Σπάρτης. Οι κάτοικοι της Σπάρτης χρησιμοποιούσαν τα νερά του ποταμού για κάθε τους δραστηριότητα όπως να πλυθούν και να σκληραγωγηθούν οι νεαροί Σπαρτιάτες. Ο Ευρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Σπάρτη και την ιστορία της. Ο Ευρώτας είναι σύμβολο για την Λακωνία. Με τα νερά του υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.

8 Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης. Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη νότια Ελλάδα. Αν και σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφής των οικοσυστημάτων και συρρίκνωσης της έκτασής του, έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του, εξακολουθεί να παραμένει μια περιοχή εξαίρετης σημασίας για την άγρια ζωή.

9 Οικοσύστημα Στο Δέλτα του ποταμού Ευρώτα περισσότερα από 210 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί, πολλά από αυτά σπάνια και απειλούμενα, ενώ το Δέλτα έχει χαρακτηριστεί ως "Σημαντική για τα Πουλιά Περιοχή της Ελλάδας". Χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας. Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για ένα τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα.

10 Oλο το μήκος της παραλίας του Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα kαρέττα στη Μεσόγειο. Στη ζώνη των αμμόλοφων, τη μεγαλύτερη στη νότια Πελοπόννησο, συναντώνται σπάνια είδη φυτών, όπως το Linum phitosianum, είδος μοναδικό στον κόσμο. Αλλά και στα ποτάμια της περιοχής απαντώνται μοναδικά είδη, όπως τα ψαράκια Leuciscus keadicus και Pseudophoxinus stymphalicus.

11 Τα κύρια συστατικά φυσικών νερών είναι ιόντα ασβεστίου, μαγνησίου, νατρίου, χλωρίου, καλίου, ανθρακικά και θειικά άλατα. Τα παραπάνω ιόντα και ενώσεις αποτελούν γενικά τα μακροθρεπτικά συστατικά των υδρόβιων οργανισμών, ενώ κάποια από αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του pH του νερού. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του νερού αναφέρεται στην ικανότητά του να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία και είναι ανάλογη της συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών, των διαλυμένων δηλαδή στο νερό αλάτων.

12 Η τοξικότητα των παραπάνω ουσιών είναι ανάλογη της συγκέντρωσής τους και εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στον υδάτινο αποδέκτη. Η θερμοκρασία του νερού αποτελεί σημαντικό αβιοτικό παράγοντα για κάθε υδάτινο οικοσύστημα καθώς επιδρά στη διαλυτότητα του οξυγόνου και άλλων συστατικών, στο μεταβολικό ρυθμό και στις άλλες ζωτικές λειτουργίες των υδρόβιων οργανισμών. Φυσικές και συνθετικές ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, οι ραδιενεργές ουσίες τα εντομοκτόνα μπορεί να είναι τοξικές για τους οργανισμούς του νερού.

13 . ΤΡΥΓΟΝΙΑ Τα τρυγόνια ανήκουν στην οικογένεια των περιστεριών, είναι όμως μικρόσωμα πιο λεπτοκαμωμένα από τα περιστέρια και τέλειοι αφέντες του αέρα στον οποίο κινούνται με εκπληκτική χάρη, ταχύτητα κι ευκινησία. Γένος πτηνών που ανήκει στην οικογένεια Περιστερίδες, τάξη Περιστερόμορφα. Η οικογένεια περιλαμβάνει 250 είδη.

14 Ταυτόχρονα και τα δυο μαζί, πετούν ίσια επάνω διαγράφουν μεγάλους
κύκλους στον ουρανό και ξαναγυρίζουν στο ίδιο κλαδί όπου ζευγαρώνουν. Είναι είδος μονογαμικό. Φωλιάζει πάνω σε δέντρα και θάμνους Η φωλιά του είναι πρόχειρη. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος αρσενικό και θηλυκό στέκονται στο έδαφος ή στα κλαδιά των δέντρων, κάνουν χαριτωμένες υποκλίσεις μεταξύ τους και αλληλοτσιμπιούνται. Οι νεοσσοί γεννιούνται εντελώς γυμνοί και βασίζονται στις φροντίδες των γονιών τους, οι οποίοι τις πρώτες 18 ημέρες τους ταΐζουν με το περίφημο "γάλα του περιστεριού" που βγάζουν από τον πρόλοβο

15 Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρυγονιού, είναι και το ότι έχουν τη δυνατότητα να αναρροφούν το νερό, χωρίς να σηκώνουν το ράμφος τους όπως κάνουν τα υπόλοιπα πτηνά. Το φτέρωμα τους όπως και σε όλα τα περιστερόμορφα είναι πυκνό και μαλακό τρέφονται με σπόρους, τρώνε ελιές και βελανίδια που τα καταπίνουν ολόκληρα. Όλα τα τρυγόνια μεταναστεύουν το Φθινόπωρο στην τροπική Αφρική εκτός από ένα μικρό αριθμό που μένουν όλο τον χρόνο στον τόπο μας.

16 Το εντυπωσιακό αυτό ψαροπούλι, παρά τα δυσανάλογα χαρακτηριστικά του, έχει πανέμορφα χρώματα. Γαλαζοπράσινες, σχεδόν ηλεκτρίκ φτερούγες και κορώνα, λαμπερό γαλάζιο, με μεταλλικές ανταύγειες στη πλάτη και την κοντή ουρά της, κάτασπρο μπάλωμα στο λαιμό και πορτοκαλοκόκκινα μάγουλα, στήθος και κοιλιά. Τα ενήλικα έχουν ανοιχτοκόκκινα πόδια, ενώ τα ανήλικα γκριζωπά, με φτέρωμα μουντό και πράσινο. Τα αρσενικά έχουν ολόμαυρο ράμφος ενώ τα θηλυκά έχουν κοκκινωπή την βάση του κάτω ράμφους. Αλκυόνα Μια καλοκαιρινή παρεμβολή μέσα στην καρδιά του χειμώνα και ιδιαίτερα το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οφείλεται κατά πως αναφέρουν οι μύθοι σε ένα αναμφίβολα εντυπωσιακό πουλί, την Αλκυόνα. Πρόκειται για ένα παχουλό, συμπαγές πουλί με μήκος μέχρι 20 εκατοστά με κοντή ουρά και πόδια, μεγάλο και χοντρό κεφάλι και δυσανάλογα μακρύ, δυνατό και ίσιο ράμφος. Ένας μεσαιωνικός μύθος αναφέρει ότι το αρχικό χρώμα της ήταν γκρίζο.

17 Η Αλκυόνα γεννάει τα αυγά της το συνήθως μέσα στον παγερό Ιανουάριο
Η Αλκυόνα γεννάει τα αυγά της το συνήθως μέσα στον παγερό Ιανουάριο. Επιλέγει άλλοτε περιοχές με ρυάκια με γλυκό νερό και βλάστηση στις όχθες, άλλοτε βράχους κοντά στην θάλασσα αλλά και βαλτώδεις εκβολές ποταμών με πυκνές καλαμιές για να φτιάξει την φωλιά της. Σκάβει βαθιά τρύπα μέχρι και βάθους ενός μέτρου στις κάθετες όχθες, και εκεί γεννάει τα αυγά της. Τέλος ζει και αναπαράγεται σε χωράφια, συστάδες θάμνων, αραιά δάση και πάρκα. Το κελάηδημά της είναι δυνατό, γρήγορο, με μεταλλικό

18 . Ξεφτέρι Ο Ιέραξ ο κορυδαλλοφαγος είναι ένα μικρό γεράκι, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το εντυπωσιακό πυρόξανθο χρώμα στα φτερά των ποδιών και στο κάτω μέρος της ουράς. Το μήκος του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 εκατοστών, το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Το πάνω μέρος του σώματος είναι σκούρο με πολλές σκούρες κηλίδες κάτω από τα μάτια άσπρο με μια ξεχωριστή γενειάδα συνεχούς ροής προς τα κάτω

19 Επιστρέφει πίσω από τη διαχείμαση τον Απρίλιο
Επιστρέφει πίσω από τη διαχείμαση τον Απρίλιο. Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει από τον Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου. Από τις αρχές Ιουνίου περίπου, το θηλυκό γεννά 2-3 αυγά, πιο σπάνια 1 ή 4 αυγά. Μετά από ένα μήνα περίπου οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν και σε μικρό διάστημα εγκαταλείπουν τη φωλιά τους. Από μέσα Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πλέον ικανά να ακολουθήσουν τα ενήλικα στο ταξίδι στα νότια για να διαχειμωνιάσουν

20 Τρέφετε με όλα τα έντομα, ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στις Λιβελλούλες στους βαλτότοπους που αποτελούν σημαντική πηγή τροφής, επίσης η διατροφή του περιλαμβάνει μικρά πουλιά, με προτίμηση στους κορυδαλλούς, τσίχλες χελιδόνια πετροχελίδονα τα οποία είναι ικανό να τα συλλάβει στον αέρα.

21 Λευκοτσικνιάς Λευκοτσικνιας Ένας από τους πιο γνωστούς Ερωδιούς. Αποδημητικό κυρίως πουλί, που περνάει από την Ελλάδα κατά την μετανάστευσή του από την Βόρεια Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα. Αρκετά όμως ζευγάρια ζουν όλο το χρόνο και φωλιάζουν στη χώρα μας κυρίως στον Αμβρακικό κόλπο. Η τροφή του αποτελείται κυρίως από μικρά ψάρια, βατράχια, έντομα και σκουλήκια που τσιμπάει με ιδιαίτερη τέχνη και μεθοδικότητα μέσα από τα νερά και τη λάσπη των υγροτόπων, όπως λιμνοθάλασσες, λίμνες, ρυάκια, χείμαρροι και έλη

22 Γεννάει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 3-5 γαλαζοπράσινα αβγά που κλωσάνε και οι δύο γονείς για μέρες. Οι νεοσσοί δέχονται τις Περιποιήσεις των γονιών τους για ημέρες οπότε και εγκαταλείπουν την φωλιά τους. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής το πουλί φοράει το πιο εντυπωσιακό στολίδι του που είναι ένα μακρύ λεπτό λοφίο που κρέμεται προς τα κάτω, ενώ το σύνολο ολοκληρώνεται με τα φτερά από τους ώμους του, που μακραίνουν και σχηματίζουν ένα κρεμαστό ανάλαφρο μανδύα.

23 Ο Κοκκινολαίμης Ο Κοκκινολαίμης γνωστός και ως Καλογιάννος, Ρούβελας, Τσιπουργιάννης ή Κουμπογιάννος είναι ένα μικρόσωμο, στρουθιόμορφο πουλί, που ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών. Αν και το συνολικό του μέγεθος δεν ξεπερνάει τα 14 εκατοστά μαζί με την ουρά του, είναι από τα δημοφιλέστερα πουλιά της Ευρωπαϊκής αλλά και της Ελληνικής ορνιθοπανίδας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου και συναντάται συχνά, κατέχει τον τίτλο ενός καχύποπτου πουλιού, στην Βρετανία όμως είναι γνωστός ως «ο θρασύτατος φίλος του κηπουρού». Στην Ευρώπη ο κοκκινολαίμης έχει συνδυαστεί με τον ερχομό των Χριστουγέννων. Και αυτό συμβαίνει γιατί κατά τον 18ο αιώνα οι ταχυδρόμοι που έφερναν τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες στους Βρετανούς, φορούσαν κόκκινο γιλέκο και τους φώναζαν «κοκκινολαίμηδες»!

24 Νερόκοτα Οι Νερόκοτες είναι παρόμοιες με τις φαλαρίδες αλλά μικρότερες σε μέγεθος, η σαρκώδης ασπίδα στο μέτωπο τους είναι κόκκινη, και έχουν άσπρα σημάδια κάτω από την ουρά και μια στενή άσπρη γραμμή κατά μήκος του σώματος. Η διατροφή της κυρίως αποτελείται από μικρά καρκινοειδή, μαλάκια, έντομα, και τις προνύμφες τους, καθώς επίσης και σπόρους, μίσχους υδρόβιων φυτών, δημητριακά φρούτα αλλά και σπόρος και βλαστούς άλλων φυτών. Ακόμα τρέφεται με διαφορά είδη υδρόβιων σκαθαριών, μικρά ψαράκια και σαλιγκάρια κ.α. Οι Νερόκοτες τρέφονται επιπλέοντας ή περπατώντας στο νερό και βυθίζοντας το κεφάλι της μέσα σε αυτό.

25 Οι Νερόκοτες αναπαράγονται συνήθως δυο με τρεις φορές τον χρόνο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Κατά την εποχής αναπαραγωγής το ζευγάρι καταλαμβάνει μια περιοχή την οποία και υπερασπίζει με σθένος. Η συμπεριφορά ζευγαρώματος της Νερόκοτας είναι αρκετά ασυνήθιστη. Το θηλυκό ανταγωνίζεται με άλλα θηλυκά για το ζευγάρωμα με τα αρσενικά. Μετά την επικράτηση ενός θηλυκού το κυρίαρχο θηλυκό θα εκδηλώσει τις ερωτικές του διαθέσεις με μια ερωτική «καταδίωξη» του αρσενικού. Το ζευγάρωμα γίνεται στο έδαφος και όχι στο νερό. Θα φτιάξουν την φωλιά τους η οποία είναι ένα βαθούλωμα ανάμεσα στην βλάστηση της γύρω περιοχής, όπως καλαμιώνες, αλμυρίκια κ.α. Εκεί το θηλυκό θα γεννήσει 4 ως και 10 αυγά τα οποία θα επωαστούν και από τα δυο μέλη του ζευγαριού για περίπου 3 εβδομάδες. Τα αυγά είναι υπόλευκα διάστικτα με σκούρου καφέ χρώματος στίγματα. Αργότερα θα χτίσουν μια νέα φωλιά για την δεύτερη γέννας τους σε μια νέα περιοχή.

26 Αλεπού Ένα ζώο που συγκεντρώνει την προσοχή μεγάλης μερίδας της κοινωνίας μας για διαφορετικούς λόγους. Για τους κατοίκους αγροτικών περιοχών και τους πτηνοκτηνοτρόφους αποτελεί εχθρό, για τους κυνηγούς αποτελεί ανταγωνιστή που ευθύνεται για τη συρρίκνωση των πληθυσμών ορισμένων θηραματικών ειδών, για τους καλλιεργητές είναι σύμμαχος στον περιορισμό των ζημιών από τα ποντίκια και για τους οικολόγους έχει αναχθεί σε προστατευταιο είδος.

27 Μπορεί να καταναλώσει καρπούς, ψοφίμια, μικρά θηλαστικά, πουλιά, σκουλήκια, έντομα ενώ παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε νέες πηγές τροφής και αλλαγές ενδιαιτημάτων . Αφού εντοπίσει κάποιο σκουλήκι με την ακοή της, η οποία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη, το συλλαμβάνει με τα μπροστινά της δόντια και στη συνέχεια το τραβά από την τρύπα του με αργές κινήσεις του κεφαλιού της. Η αλεπού επίσης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αρπακτικότητας σε αποικίες πουλιών, όπως είναι οι γλάροι. Χαρακτηριστικά ένας ερευνητής αναφέρει ότι σε περιοχή της Βρετανίας μέσα σε μία μόνο αναπαραγωγική περίοδο σκοτώθηκαν 800 γλάροι από τις τέσσερις αλεπούδες που ζούσαν εκεί και μάλιστα οι 240 από αυτούς σε μία μόνο νύχτα.

28 Κύριοι Παραπόταμοι του Ευρώτα
Οι σημαντικότεροι παραπόταμοι και χείμαρροι είναι: Κελεφίνα ή Οινούς ποταμός. Ο σημαντικότερος παραπόταμος του Ευρώτα από την πλευρά του Πάρνωνα. Παλαιά είχε ροή όλο το χρόνο, αλλά τώρα διατηρεί νερό μόνο το τελευταίο τμήμα του. Σε περιόδους ξηρασίας στερεύει σε όλο το μήκος του. Μαριόρεμα. Συναντά τον Ευρώτα στο κατώτερο τμήμα του από τη πλευρά του Πάρνωνα και δίνει μόνο πλημμυρικές παροχές. Γερακάρης, Κάκαρης, Ρασίνα. Διατηρούν ροή στα ψηλότερα τμήματά τους, αλλά λόγω αρδεύσεων το νερό δεν φθάνει στον Ευρώτα. Ξεριάς. Ήταν κάποτε σημαντικός παραπόταμος με έντονη υπόγεια υδροφορία. Από την περιοχή αυτή υδρεύεται η Σπάρτη.

29 Μαγουλίτσα. Μικρό σε μήκος, αλλά σημαντικό από πλευράς παροχής ρέμα, που κινείται παράλληλα στο δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας. Τροφοδοτείται από σημαντικές πηγές, όπως αυτή της Τρύπης. Λόγω δέσμευσης νερού για την άρδευση και ύδρευση της Σπάρτης, το νερό δεν φθάνει στον Ευρώτα. Ποταμός Βασιλοπόταμος (σήμερα ονομάζεται τάφρος Ω). Το όνομα Βασιλοπόταμος δίνεται σε τρία διαφορετικά υδάτινα συστήματα που διαρρέουν το κατώτερο άκρο της Λακωνικής πεδιάδας, μεταξύ Γυθείου και εκβολών Ευρώτα. Μόνο το ένα από αυτά (αυτό που εκβάλλει βόρεια του Γυθείου) έχει τα χαρακτηριστικά ποταμού. Η ροή του νερού κατά τη καλοκαιρινή περίοδο είναι ασθενής και υπάρχει παρουσία φυτικής βλάστησης.

30 Παραποτάμια δάση Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο Ευρώτας χαρακτηρίζονταν από πλούσια παροποτάμια δάση. Σήμερα απομένουν μόνο μικρές κηλίδες υπολειμματικού δάσους στον άνω ρου του Ευρώτα, όπου κυριαρχεί ο πλάτανος (Platanus orientalis) καθώς και στο μέσο ρου όπου αναπτύσσονται υπολείμματα μεικτών συστάδων με πλάτανο (Platanus orientalis), ιτιά (Salix spp.) και ασημόλευκα (Salix alba). Στο εκβολικό σύστημα υπάρχουν εκτεταμένοι χαμηλοί θαμνώνες με αλμυρίκια (Tamarix spp.) και σε πολλούς παραποτάμους περιοδικής ροής κυριαρχούν συστάδες πικροδάφνης (Nerium oleander) και λυγαριάς (Vitex agnus‐castus).Σε πέντε σημεία στον Ευρώτα προσδιορίσθηκαν εξαιρετικά δείγματα παρόχθιων δασών που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά για την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, τα σημεία αυτά που βρίσκονται στον κύριο ρου του ποταμού Ευρώτα δεν υπάγονται σε καμία ζώνη ειδικής προστασίας και είναι εξαιρετικά απειλούμενα.

31 Κανελλοπούλου Χριστίνα
Καρκαμπάση Αγγελική Λυμπέρης Κώστας Μπεκιάρης Γιώργος


Κατέβασμα ppt "Ευρώτας και Λακεδαίμων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google