Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ. Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ. Ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος. Μία από τις σημαντικότερες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ. Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ. Ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος. Μία από τις σημαντικότερες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ

2 Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ. Ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος. Μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού. Ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.

3 Ενδεικτικό για την μεγάλη σημασία του είναι ότι οι Έλληνες φιλόσοφοι πριν από αυτόν ονομάστηκαν Προσωκρατικοί. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι

4 To σύνολο της επιρροής του, συχνά τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον μαθητή του, τον Πλάτωνα.

5 Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Ξανθίππη.

6 Ο Πορφύριος μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης, ασχολήθηκε αρχικά με τη γλυπτική τέχνη, το επάγγελμα του πατέρα του, πριν το εγκαταλείψει «χάριν της παιδείας», όπως έγραψε αργότερα, ο Λουκιανός.

7 Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ' αυτήν.

8 Τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που τον άκουγαν να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος (όχι όμως σχολή).

9 Ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, Διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης. Δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.

10 Μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ.

11 1: Ζήνων ο Κιτιεύς 2: Επίκουρος 3: (Φεδερίκος II, Δούκας της Μάντοβα;) 4: Αναξίμανδρος ή Εμπεδοκλής; 5: Αβερρόης 6: Πυθαγόρας 7: Αλκιβιάδης ή ο Αλέξανδρος ο Μέγας; 8: Αντισθένης ή ο Ξενοφών; 9: Υπατία 10: Αισχίνης ή ο Ξενοφών; 11: Παρμενίδης; 12: Σωκράτης 13: Ηράκλειτος 14: Πλάτων 15: Αριστοτέλης 16: Διογένης της Σινώπης 17: Πλωτίνος 18: Ευκλείδης ή ο Αρχιμήδης 19: Ζωροάστρης 20: Κλαύδιος Πτολεμαίος; R: Απελλής 21: Πρωτογένης

12 Απέφευγε την εμπλοκή στην πολιτική και προτιμούσε να πορεύεται τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Ο Σωκράτης δεν άφησε κανένα σύγγραμμα.

13 Κατηγορία εναντίον του (399 π.Χ.) για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων Καταδικάστηκε σε θάνατο. Ενώ είχε τη δυνατότητα να δραπετεύσει, προτίμησε να υπακούσει στους νόμους και να πιεί το κώνειο.

14 Το πιο γνωστό του γνωμικό είναι το «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.» Μετάφραση: «Ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω»

15 «Μητρός τε και πατρ ὸ ς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρ ὶ ς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι.» Μετάφραση: «Από την μητέρα και τον πατερά και όλων των όλων των άλλων προγόνων τιμιότερη είναι η Πατρίδα και πιο σεμνό και άγιο από την μοίρα και όλους τους θεούς και τους ανθρώπους είναι να έχουνε μυαλό.»

16 «Αν έχεις κάτι δύσκολο να κάνεις, ανάθεσέ το σε έναν τεμπέλη. Θα βρει έναν εύκολο τρόπο να το κάνει.» «Σε συμβουλεύω να παντρευτείς. Αν βρεις μια καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.» «Οι μεν λοιποί ζώσιν ίνα εσθιώσιν, αυτός δε εσθίω ίνα ζω.» Μετάφραση: «οι άλλοι ζουν για να τρώνε, αλλά εγώ τρώω για να ζήσω»

17 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CE% BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CE% BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82


Κατέβασμα ppt "Κωνσταντινίδης Ίβο Μπαλάφα Δήμητρα - Δηώ. Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα το 470 π.Χ. ή 469 π.Χ. - 399 π.Χ. Ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος. Μία από τις σημαντικότερες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google