Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΕΣΠΕΣ Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΕΣΠΕΣ Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΕΣΠΕΣ Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρισκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία.

2 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΕΣΠΩΝ Από το , νομάδες Βλάχοι μεταναστεύουν από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και εγκαθίστανται στην Πρέσπα. Έτσι σήμερα στην περιοχή υπάρχουν τρεις διαφορετικές ελληνικές πολιτιστικές παραδόσεις: η αυτόχθονη τοπική, η των ποντίων και προσφύγων και η βλάχικη. Καθημερινή ζωή Οι εποχές του χρόνου καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και τις δραστηριότητες των Πρεσπιωτών. Η μεγάλη διάρκεια του χειμώνα (7-9 μήνες) κάνει -μάλλον- δυσκολότερη τη καθημερινότητα τους συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

3 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΡΕΣΠΩΝ Εκδηλώσεις Ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί τις Πρέσπες έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η φιλόξενη διάθεση των Πρεσπιωτών, το εγκάρδιο κλίμα και τα παραδοσιακά στοιχεία ελκύουν τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Πρέσπες και στις οποίες συμμετέχει πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.       Πανηγύρια Τα πανηγύρια είναι παραδοσιακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, συνήθως στην κεντρική πλατεία του χωριού, την ημέρα που γιορτάζει ο πολιούχος άγιος του χωριού. Οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική, χορό και φαγητό.

4 ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η λεκάνη των Πρέσπων σχηματίστηκε από τεκτονικές υφέσεις πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Τριτογενούς γεωλογικής εποχής (1-70 εκατομμύριαχρόνια πριν). Αρχικά δημιουργήθηκε μια μόνο λίμνη, η Πρέσπα, στη συνέχεια όμως κατά τις τελευταίες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, οι εναποθέσειςτου ρύακα που διέρχεται από την Κοιλάδα του Αγίου Γερμανού σε συνδιασμό με τη δράση των νερών της λίμνης, δημιουργησαν σιγά σιγά μια αμμώδη λωρίδα γης που διαχώρισε ένα ρηχό βραχίωνα της Πρέσπας, δημιουργώντας τη λίμνη Μικρή Πρέσπα. Έτσι, οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 km και πλάτους m

5 Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών δημιουργήθηκε το Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη μικρή Πρέσπα προστατεύεται και απο τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

6 Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΕΣΠΕΙΑ
Τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου (10ος αιώνας). Το μικρό νησί της λίμνης Μικρή Πρέσπα, ο Άγιος Αχίλλειος είναι εδώ και χρόνια το κέντρο των εκδηλώσεων «Πρέσπεια» με σημαντικές συναυλίες. Αρχικά η προσέλευση του κόσμου στο νησί γινόταν με βάρκες και τη βοήθεια του στρατού, τα τελευταία όμως χρόνια έχει δημιουργηθεί γέφυρα και η προσέλευση είναι ευκολότερη. Φυσικά η γέφυρα είναι σημαντικότερη για τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού που πλέον δεν νιώθουν αποκομένοι από τον υπόλοιπο νομό μια και η πρόσβαση με βάρκα το χειμώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου υπάρχουν αρχαιολογικά καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.

7 ΕΙΚΟΝΕΣ

8 Η ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ Η ΛΙΜΝΗ ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ
Η ΛΙΜΝΗ ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ  Η λίμνη Μικρή Πρέσπα έχει αναγνωριστεί σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο ως ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους. Εκτός όλων των ωφελειών που προσφέρει ως υγρότοπος, αποτελεί και τον κύριο βιότοπο για την αναπαραγωγή ειδών πουλιών που παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση. Σήμερα η αποικία των Αργυροπελεκάνων είναι η μεγαλύτερη του κόσμου. Η Πρέσπα είναι από τα ελάχιστα μέρη όπου φωλιάζει μαζί τους και ο Ροδοπελεκάνος, ενώ η αποικία των Λαγγόνων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη φιλοξενεί το μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό Σταχτόχηνας στην Ελλάδα και αποτελεί σημαντικό βιότοπο για επτά είδη ερωδιών και πολλών άλλων απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Πιθανώς να μην υπάρχει άλλη περιοχή στην Ευρώπη ολόκληρη που να έχει μια τόση μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής ανά μονάδα επιφάνειας.

9 ΠΡΕΣΠΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ
Kατηφορίζοντας από το Περβάλι, διάσελο-είσοδο στη λεκάνη των Πρεσπών, ο οδικός άξονας σχηματίζει ένα πέταλο γύρω από τη Mικρή Πρέσπα. O εθνικός δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φτάνει στα μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Bαρνούντος. Στη Mικρή Πρέσπα, ειδικότερα, φιλοξενείται μεικτή αποικία ροδοπελεκάνου και αργυροπελεκάνου.

10 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ "ΨΑΡΑΔΕΣ''
Αξίζει να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες, μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Μη παραλείψετε να δείτε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αι.

11 Η ΛΙΜΝΗ ΠΡΕΣΠΑ

12 ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ!!!
Το καλοκαίρι, οι ορδές των τουριστών, κάθε ηλικίας, ξεκινούν εκστρατείες ολόκληρες για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τις ακτές της Εύβοιας και της Κρήτης, οπουδήποτε υπάρχει αμμουδιά που θα μπορούσε να τους δεχτεί πρόθυμα, για λίγες ημέρες διακοπών. Εμείς ακολουθήσαμε την αντίθετη διαδρομή, είπαμε να πάμε κόντρα στα συνηθισμένα και να γνωρίσουμε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, έτσι όπως της αξίζει. Καταπράσινη και πανέμορφη, από κάθε πλευρά, μας περίμενε, αυτό τον Ιούλιο, η περιοχή της Πρέσπας, με τις δύο υπέροχες λίμνες της, τα παλιά πλινθόκτιστα και πετρόκτιστα χωριά της, τα ιστορικά μνημεία της και τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα, που την έχουν αναδείξει σε έναν από τους πιο ελκυστικούς και κοσμοξακουσμένους προορισμούς της Ευρώπης.

13 ΣΠΗΛΙΕΣ Οι Πρέσπες και η γύρω περιοχή αποτελούν έναν τόπο γεμάτο ομορφιές, ιστορία και μυστικά. Μία πρώτη γνωριμία με τα μέρη αυτά έγινε ήδη από την παρέα της cyberότσαρκας. Μια γνωριμία που τελικά είχε περπάτημα, βουνό αλλά ...και μία σπηλιά! Η εξόρμηση αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά για αλλού και κατέληξε αλλού. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ύστερα από προτροπή ενός μέλους του φόρουμ να πάμε στις σπηλιές που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης της μεγάλης Πρέσπας, αποφασίσαμε να κάνουμε μία εξόρμηση στις Πρέσπες αλλά λόγω μικρής προσέλευσης των ατόμων της παρέας. αποφασίστηκε να πάμε γενικά μια βόλτα στην περιοχή και να επισκεφτούμε κάποια άλλη στιγμή τις σπηλιές .

14 ΕΙΔΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ
Παγκόσμια απειλούμενο είδος, ο αργυροπελεκάνος έχει συνολικό πληθυσμό από (IUCN Red List, 2008), σε 19 αποικίες από την Ελλάδα μέχρι την Κίνα. Στην Ελλάδα, αργυροπελεκάνοι φωλιάζουν πια μόνο στη Μικρή Πρέσπα και κάποιοι λιγότεροι στον Αμβρακικό, και τα τελευταία χρόνια και στην Κερκίνη. Παλιότερα υπήρχαν σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως με προτροπή της πολιτείας που επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα ‘επιβλαβές θήραμα’ τις δεκαετίες ´60 και ´70, κυνηγήθηκαν αλύπητα και σχεδόν αποδεκατίστηκαν

15 ΠΗΓΕΣ el.wikipedia.org/wiki www.enet.gr/?i=news.el.article&id
...

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!!! ΛΥΔΙΑ ΞΑΝΘΑΚΟΥ ΝΕΒΗ ΓΑΔ ΖΩΗ ΚΑΚΚΑΒΑ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΕΣΠΕΣ Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google