Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η οικονομική κρίση του & η σημερινή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η οικονομική κρίση του & η σημερινή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η οικονομική κρίση του 1929-1932 & η σημερινή
Σχολικό έτος: Τάξη: Β Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φράγκου Ευμορφία

2 Εισαγωγή Με αυτήν την ερευνητική εργασία, η ομάδα μας σκοπό είχε να ασχοληθεί με το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την υφήλιο. Ένα οξύτατο πρόβλημα, που ανέκαθεν δημιουργούσε αρνητικά αποτελέσματα στα κοινωνικά σύνολα και επιβράδυνε την πρόοδό τους. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε σε βάθος οικονομικές έννοιες, τις οποίες επιβάλλει η επικαιρότητα των τελευταίων ετών. Θεωρώντας, λοιπόν , ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ακόμα περισσότερο οι νέοι, που επιβάλλεται να ωριμάσουν πρόωρα , να βγουν από το λήθαργο του ευδαιμονισμού και να δώσουν ελπίδες για το αύριο, πιστεύουμε πως μια εργασία γι’ αυτό το θέμα θα είναι αρκετά χρήσιμη.

3 Σχετικοί Ορισμοί Οικονομική κρίση είναι τo φαινόμενο κατά το οποίο μια οικονομία χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και αισθητή μείωση της οικονομικής της δραστηριότητας. Χρεοκοπία σημαίνει ότι το κράτος κηρύσσει παύση πληρωμών και δηλώνει στους πιστωτές του πως αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε αυτούς.

4 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών , προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια, όταν του ζητηθεί.

5 Η οικονομικής κρίση του 1929-1932. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Η οικονομικής κρίση του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Το 1927 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει στην Ελλάδα και γίνεται δεκτός ως μεσσίας από τον Ελληνικό λαό και επανέρχεται στην πολιτική ως αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στις 23 Μαΐου Η Ελληνική οικονομία είχε κάνει βήματα σταθεροποίησης την διετία Έτσι, το 1928 η δραχμή εντάχθηκε στον περίφημο "κανόνα του χρυσού". Ο "κανόνας του χρυσού" ήταν ένας μηχανισμός μετατροπής των νομισμάτων μέσω μιας ισοτιμίας σε σχέση με την τιμή του χρυσού. Ο εκτεταμένος αυτός δανεισμός για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής θα καλυπτόταν κυρίως από Άγγλους κεφαλαιούχους.

6 Συνέχεια…. Ως το 1931 τίποτα δεν προμήνυε τη χιονοστιβάδα αρνητικών γεγονότων που θα ακολουθούσε. Η Ελλάδα είχε τρεις συνεχόμενους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όμως το εξωτερικό της χρέος είχε διογκωθεί από δάνεια. Συγκεκριμένα το εξωτερικό χρέος την τετραετία αυξήθηκε από 27,8 δισεκατομμύρια δραχμές στα 32,7 δισεκατομμύρια.

7 Αίτια της οικονομικής κρίσης του 1929
Αίτια της οικονομικής κρίσης του 1929 Η κατάρρευση (κραχ) του αμερικανικού χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1929, είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις οικονομίες των κρατών της Ευρώπης και κυρίως σ’ αυτές των ασθενέστερων κρατών, όπως η Ελλάδα. Ήδη από το 1930, άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια της κρίσης και στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές άρχισαν να μειώνονται, ενώ δύσκολα μπορούσαν να βρεθούν χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό, για τη χρηματοδότηση των δημοσίων έργων…

8 Αίτια της οικονομικής κρίσης Η «μαύρη Πέμπτη» της 24ης Οκτωβρίου 1929 θα περάσει απαρατήρητη στην Ελλάδα. Ενώ η Γουόλ Στριτ φλέγεται και παίρνουν φωτιά άλλα χρηματιστήρια, το ελληνικό χρηματιστήριο  ακολουθεί για αρκετό καιρό τη συνήθη πορεία του. η κρίση σύντομα εκδηλώθηκε στη μείωση των εξαγωγών και στη μείωση των τιμών, της παραγωγής και των εισοδημάτων. Ο αριθμός των ανέργων μεταξύ του υπερδιπλασιάστηκε και η κατάσταση χειροτέρευσε με τη μείωση του μεταναστευτικού συναλλάγματος. Οι τιμές έπεφταν και οι επενδυτές πουλούσαν μετοχές, που κατρακυλούσαν ασταμάτητα. Επίσης, μόλις επτά χρόνια νωρίτερα η χώρα μας «βίωσε» τη Μικρασιατική καταστροφή, την μαζική εισροή προσφύγων με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού της χώρας.

9 Συνέχεια…… Την εποχή εκείνη η χώρα μας χτυπήθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα από την διεθνή κρίση, αφού πλήχθηκαν οι βασικές της εξαγωγές. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε πέσει από έναν ετήσιο μέσον όρο δολαρίων μεταξύ 1922 και 1930, σε δολάρια το 1932! Τον ίδιο χρόνο επήλθε στην Ελλάδα και μια μεγάλη μείωση του συναλλάγματος των μεταναστών και των προσόδων από τη ναυτιλία.

10 Συνέχεια….. Το πολιτικό σύστημα χαρακτηριζόταν από αστάθεια: Κυβερνήσεις, εξαρτημένες ως ένα βαθμό από στρατιωτικούς, εναλλάσσονταν στην εξουσία. Επιπλέον η Ελλάδα είχε ήδη μεγάλα εξωτερικά χρέη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί εκ νέου για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

11 Το ελληνικό κραχ Ο πανικός καταλαμβάνει το ελληνικό πιστωτικό σύστημα από τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου Δηλαδή, όταν αποφασίζεται η αποσύνδεση της αγγλικής λίρας από τον «χρυσό κανόνα» και αίρεται η μετατρεψιμότητα της δραχμής σε χρυσό. Μέσα σε έξι μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος έχασε συνάλλαγμα συνολικής αξίας 3,6 εκατ. Δολαρίων. Η δραχμή συνδεδεμένη με τον «κανόνα» μέσω της αγγλικής λίρας, βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Η «βασίλισσα των νομισμάτων» συμπαρασύρει στην πτώση το ελληνικό νόμισμα. Ο πανικός, ετεροχρονισμένα, καταλαμβάνει και τη Σοφοκλέους. Το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποφασίστηκε την ημέρα (20/9/1931).

12 Ο πιο σημαντικές ημερομηνίες της κρίσης
21 Σεπτεμβρίου 1931  Η Ελλάδα αντί να εγκαταλείψει τη χρυσή βάση, συνδέεται με το δολάριο. 25 Απριλίου 1932 Η δραχμή εγκαταλείπει καθυστερημένα τη «χρυσή βάση». Έτσι χρεοκοπεί το πρόγραμμα σταθεροποίησης της δραχμής που είχε αρχίσει από το 1 ΜαΪου 1932 Η κυβέρνηση κηρύσσει «στάση πληρωμών». Η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τα χρέη και τους τόκους από τον δανεισμό της. Ηταν η τέταρτη χρεοκοπία στη νεοελληνική Ιστορία (η πρώτη το 1827, η δεύτερη το 1843, η τρίτη το 1893).

13 Σχετικές εικόνες

14 Η ομάδα μας Αναστασοπούλου Ελένη Παπαδημητρίου Σουζάνα- Ειρήνη
Αναστασοπούλου Ελένη Παπαδημητρίου Σουζάνα- Ειρήνη Ψύρρας Παναγιώτης Πιλάτι Αντώνης Φούκας Βασίλης

15 Συνέπειες και αποτελέσματα στη ατομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων
Οικονομική κρίση του 1929 Συνέπειες και επιπτώσεις . Οικονομική Κρίση 1929 Συνέπειες και αποτελέσματα στη ατομική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων

16 Γενικά στον κόσμο του 1929 Μεγάλος αριθμός εργατών στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο έμεινε άνεργος: 13 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 1932, 6 εκατομμύρια στην Γερμανία. Οι έμποροι βλέπουν τις εργασίες τους να μειώνονται γιατί δυσκολεύονται να πουλήσουν και οι πελάτες των ελεύθερων επαγγελμάτων συνεχώς ελαττώνονται. Αυτή η ανέχεια προκαλεί την οργή των πολιτών κατά των κυβερνήσεων, που τις θεωρούν υπεύθυνες για την κρίση: πορείες, διαδηλώσεις, συγκρούσεις ανέργων με την αστυνομία στους δρόμους είναι καθημερινό φαινόμενο για τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

17 Και στην Ελλάδα … Οι επιπτώσεις από το κραχ του 1929 στην πραγματική ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να γίνονται βαθμιαία αισθητές.

18 Σημαντικές συνέπειες στο επίπεδο της συλλογικής λειτουργίας .
Σημαντικές συνέπειες στο επίπεδο της συλλογικής λειτουργίας . Πλήττονται αρχικά οι εξαγωγές. Η κρίση χτυπά πρώτα τη γεωργία. Κυρίως ο καπνός και η σταφίδα, που είναι τα κατεξοχήν εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Οι τιμές κατρακυλάνε και η παραγωγή μένει αδιάθετη. Κλείνουν οι στρόφιγγες του εξωτερικού δανεισμού. Οι οικονομικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης βρίσκονται στον αέρα και τα μεγάλα παραγωγικά έργα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία κ.α., που βασίζονταν στον δανεισμό και αναμένονταν να αποδώσουν στο μέλλον, στοιχειώνουν. Οι κοινωνικές επιπτώσεις συνδέονται άμεσα με την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση, την φτώχεια, τις περικοπές μισθών.

19 Σημαντικές συνέπειες στο ατομικό επίπεδο
Η απώλεια της εργασίας αύξανε τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών και των σωματικών επιπτώσεών τους ,καθώς η ζωή και η προσωπικότητα του τότε ανθρώπου ήταν συνδεδεμένες με την εργασία . Παρατηρείται μεγάλη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση. Τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα βρήκαν την ευκαιρία και εξαγόρασαν τις μικρότερες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν ή που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Πολλοί αγρότες και κάτοικοι μικρών πόλεων συρρέουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με την ελπίδα να βρουν δουλειά. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται και δημιουργούνται πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα Η ανεργία καλπάζει, η αξία της εργασίας μειώνεται δραματικά. Επισήμως η ανεργία από τις το 1928 εκτοξεύτηκε στις το Οι τιμές καταναλωτή υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι μισθοί παρακολουθούσαν την κατακόρυφη άνοδο από πολύ μακριά...

20 Μερικές διαπιστώσεις …
Υπάρχει η εντύπωση ότι στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν τα ακραία μαζικά φαινόμενα των επιπτώσεων που είχε η κρίση αλλού. Πρόκειται για λανθασμένη εντύπωση. Ένα ξεφύλλισμα του Τύπου της εποχής πείθει για το αντίθετο και τη δυστυχία μεγάλων τμημάτων του αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Άλλωστε στη χώρα μας εκείνη την περίοδο, μετά το δράμα της μικρασιατικής καταστροφής και τους 1,5 εκατ. πρόσφυγες, η φτώχεια ήταν ενδημικό φαινόμενο. Το νέο είναι ότι και η πείνα από ατομικό γίνεται κοινωνικό φαινόμενο. Η κατάσταση πυροδότησε δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που πολλές φορές πήραν άγριες διαστάσεις.

21 Η αύξηση της ανεργίας και τα φτηνά μεροκάματα που είχε επιβάλει ο Βενιζέλος οδήγησαν την εποχή εκείνη σε δεκάδες απεργίες που κορυφώθηκαν με την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το κράτος και οι εργοδότες κατέφυγαν στον αυταρχισμό, στην αστυνομοκρατία και τη στρατοκρατία. Από την άποψη αυτή είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αποκαλείται στον κομμουνιστικό Τύπο «δικτάτορας».

22 Εικόνες που μιλούν …

23 Η ομάδα μας Βάσω Γκαβούτσικου Στέφη Γκαβούτσικου Γιόννα Γκιόζη Τζένη Σαντικάι Βασιλεία Μηλιώνη

24 Η Οικονομική κρίση της Ελλάδας σήμερα.
Η Οικονομική κρίση της Ελλάδας σήμερα.

25 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναστείλει απότομα την χορήγηση δανείων προς τα αδύνατα κράτη σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία αποτέλεσε τη σπίθα για μια πυρκαγιά που εξαπλώνεται σταδιακά σε όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και φυσικά στην Ελλάδα. Την λεγόμενη "Μαύρη Παρασκευή", στις 24 Οκτωβρίου 2008, σημειώθηκαν απώλειες $ 3,2 τρις στην Ευρασία. Ο Γενικός Χρηματιστηριακός Δείκτης των Αθηνών έπεσε κάτω από τις μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από το

26 Συνέχεια….. Η οικονομική αυτή, βέβαια, κρίση που άρχισε πριν από 5 χρόνια στην Ελλάδα έχει και πιο βαθιές ρίζες. Το πρόβλημα πολλοί λένε ότι ξεκινά από την κακή διαχείριση τις οικονομίας από την κατάρρευση της χούντας το 1974 και μετά. Το πρόβλημα άρχισε το όπου η τότε κυβέρνηση πράγματι προσπάθησε και κατάφερε να μειώσει την ανεργία σε μεγάλα επίπεδα ακλουθώντας, όμως, την πολιτική της πρόσληψης στο δημόσιο τομέα και της πληρωμής τους με δανεικά, το λεγόμενο ρουσφέτι..

27 Αίτια (συνέχεια) αίτιο αυτής της κρίσης ήταν και η πολιτική διαφθορά και αδιαφάνεια των συναλλαγών, με αναθέσεις μεγάλων οικονομικών έργων σε επιχειρηματίες, κυβερνητικούς φίλους και άλλους παράγοντες με μεσολαβητές κυβερνητικούς υπαλλήλους. ένα από τα κυριότερα αίτια της κρίσης ήταν , επίσης, και η φοροδιαφυγή που και σήμερα συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη. ο ανεξέλεγκτος δανεισμός των Ελλήνων από τις τράπεζες μέσω πιστωτικών καρτών.

28 Αίτια (συνέχεια) η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας: Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης έπληξε την Ελλάδα όπου πολλές επιχειρήσεις , τοπικές και ξένες, προτίμησαν επενδύσεις σε φτηνές αγορές στις χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό δεν θα ξεχάσουμε βέβαια τις επιδοτήσεις της ΕΕ με κοινοτικούς όρους εξαγωγών, σε πολλά είδη προϊόντων, αρνητικούς για τον Έλληνα παραγωγό.

29

30 1.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 2.ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΓΙΩΡΓΩΣ 3.ΠΟΝΗΡΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 4.ΤΣΟΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

31 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

32 Σε παγκόσμιο επίπεδο ,η κρίση που ξέσπασε το 2008 προκάλεσε τεράστια κοινωνικά προβλήματα, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού έχει τεράστιες συνέπειες κυρίως για την απασχόληση, την οικογένεια, την υγεία, τη διατροφή, τη στέγη και την εκπαίδευσή τους.…

33 Η Ελλάδα το 2010 μπήκε στο ΔΝΤ και δανείστηκε χρήματα
Η Ελλάδα το 2010 μπήκε στο ΔΝΤ και δανείστηκε χρήματα. Χρήματα τα οποία για να τα επιστρέψει πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τα οποία είναι πολύ οδυνηρά για το λαό. Μερικά από αυτά είναι: Η αύξηση του ΦΠΑ Τα χαράτσια Οι μειώσεις μισθών & συντάξεων Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας Τα μέτρα αυτά συνέβαλλαν στην έλλειψη ρευστού στην ελληνική αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να αναγκάζεται να δανείζεται συνεχώς και , έτσι, να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί.

34 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Στις μέρες μας, η οικογένεια λόγω της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Ο λαός μας λέει ότι «…η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και για μια φορά ακόμη έχει δίκιο, αφού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αυξάνονται κάθε χρόνο κατακόρυφα τα κρούσματα βίας στην οικογένεια. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους. Μειώνονται αισθητά οι μισθοί τους και έτσι προκαλούνται συγκρούσεις, οι οποίες οδηγούν σε διαζύγια. Λόγω των δανείων και των υπερβολικών χρεών, πολλά άτομα φτάνουν στο έσχατο σημείο, να μένουν στον δρόμο, επειδή οι τράπεζες κατάσχουν τα σπίτια τους. Υπογεννητικότητα.

35 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η οικονομική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στις διατροφικές μας συνήθειες. Η οικονομική στενότητα και αβεβαιότητα έχει οδηγήσει αρκετό κόσμο στον περιορισμό των δαπανών του, ακόμη και για τις βασικές του ανάγκες, όπως για παράδειγμα αυτή της διατροφής. Λόγω των μειωμένων χρημάτων, οι άνθρωποι βρίσκουν φθηνότερες επιλογές. Παρατηρείται λοιπόν, έντονη στροφή στο γρήγορο φαγητό και τα κατεψυγμένα προϊόντα.

36 ΥΓΕΙΑ Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Έτσι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωση οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας. Πολλά είναι τα νοσοκομεία που κλείνουν, επειδή το κράτος δεν μπορεί να τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και χρήματα. Το κράτος ψάχνοντας να βρει μια διέξοδο, καταφεύγει στην συγχώνευση των νοσοκομείων, αλλά αυτό έχει ως συνέπεια στην αύξηση της ανεργίας. Η έλλειψη φαρμάκων στα νοσοκομεία, έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο, ενώ έρχονται στην χώρα μας φάρμακα χαμηλής ποιότητας, τα οποία δεν είναι ελεγμένα. Η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια που αυτή προκαλεί, οδηγεί σε έξαρση των αριθμού των αυτοκτονιών.

37 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ παιδιών και για την βιωσιμότητα της δημοκρατίας.
Στις μέρες μας, το μέλλον είναι αβέβαιο, ειδικά για τις νέες γενιές, αφού έχουν προκληθεί πολλές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά βιώνουν την απελπισία των γονιών τους. Ειδικά οι έφηβοι που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες απογοητεύονται και απελπίζονται . Κρίνουν άσκοπες τις προσπάθειες τους να περάσουν στο πανεπιστήμιο , αφού αν περάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους δεν θα μπορέσουν να πάνε. Συμπερασματικά ,το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση πλήττεται σε μεγάλη έκταση , με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και για την βιωσιμότητα της δημοκρατίας.

38 ΑΝΕΡΓΙΑ Οι συνέπειες της κρίσης, έχουν απλωθεί σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως έχει χτυπήσει δυνατά τον τομέα της απασχόλησης και του εργατικού δυναμικού. Ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί και ειδικά στους νέους έχει φτάσει σε εξωφρενικό ποσοστό 60%. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή, άρα μειωμένο Εθνικό Προϊόν και κατά συνέπεια μειωμένο Εθνικό Εισόδημα.

39 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τον άνεργο και την οικογένεια του. Επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της παροχής των επιδομάτων ανεργίας προς τους ανέργους. Το άγχος και η ανασφάλεια για το μέλλον αναγκάζουν το άτομο να συμβιβαστεί με εργασίες άσχετες προς τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα του και κατώτερες των δυνατοτήτων του. Η στέρηση του δικαιώματος της εργασίας κλονίζει την εμπιστοσύνη του ατόμου προς την πολιτεία.

40 Εξαιτίας της ανεργίας διαιωνίζονται οι ανισότητες, καλλιεργείται ο φθόνος και το μίσος στις διαπροσωπικές σχέσεις. Η περιθωριοποίηση των ανέργων αναπτύσσει αισθήματα αποκλεισμού, που με τη σειρά τους δημιουργούν αντικοινωνικές εκδηλώσεις: βία, εγκληματικότητα, ρατσισμό... Η απογοήτευση που προκαλείται από τη διάψευση των ονείρων και τη συνεχή απόρριψη οδηγεί πολλά άτομα σε αναζήτηση τρόπων φυγής από τη σκληρή πραγματικότητα: ναρκωτικά, αλκοολισμός, αυτοκτονίες... Αποτελεί απώλεια παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή της εργασίας των ανέργων.

41 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα ρεύματα που αποτελούνταν κυρίως από αγροτικό πληθυσμό σήμερα οι μετανάστες προέρχονται από δύο κατηγορίες : άτομα με οικογενειακό ιστορικό μετανάστευσης και άτομα υψηλής ειδίκευσης για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στους κλάδους της υγείας , των μηχανικών και της πληροφορικής

42 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Εγγύηση των καταθέσεων των αποταμιευτών, προστασία των δανειοληπτών, στήριξη των επιχειρήσεων με τη χρηματοδοτική εγγύησή τους. Ενίσχυση κλάδων και τομέων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση όπως είναι ο αγροτικός τομέας και οι κλάδοι του τουρισμού, της οικοδομής και της εμπορίας αυτοκινήτων. Διανομή σημαντικού κοινωνικού μερίσματος με αυξημένες δαπάνες και πρόσθετες πιστώσεις για την κοινωνική προστασία. Δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και περιστολή των δαπανών με συγκρατημένη εισοδηματική πολιτική. Πρωτοβουλίες για την επιδότηση αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων κλιματιστικών μηχανημάτων και προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

43 Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση
Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους θα κριθούν για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους και θα διδάσκονται ως ορθό ή ατυχές παράδειγμα στα πανεπιστήμια για πολλά χρόνια. Σήμερα, στο μέσον αυτής, μπορούμε να διαγνώσουμε ότι η κρίση απαιτεί την υιοθέτηση του κατάλληλου μείγματος νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και το συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

44

45 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ!!!! ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΖΥΓΟΥΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΛΕΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ

46 ……και τώρα όλοι μαζί βρίσκουμε τις ομοιότητες και τις διάφορες των δύο οικονομικών κρίσεων που αναλύσαμε

47 ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ 1929 & ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ
ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ & ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με την απόλυτη εξάρτηση από τους μηχανισμούς του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε εμφανίζει χαρακτηριστικές ομοιότητες με τις περιόδους των πτωχεύσεων του παρελθόντος. Οι πιο βασικές είναι : -Ο ανεξέλεγκτος επαχθής δανεισμός ως μοντέλο «ανάπτυξης» και το τεράστιο εξωτερικό χρέος. -Οι απροκάλυπτες ξένες επεμβάσεις που ασκούν απόλυτο έλεγχο τόσο στην οικονομία όσο και στους πολιτικούς θεσμούς.

48 ομοιότητες (συνέχεια…)
Η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Πτωχεύσεις τραπεζών αλλά και επιχειρήσεων, μείωση παραγωγής, μείωση κατανάλωσης και εκτόξευση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Εντυπωσιακή η χρηματιστηριακή απαξίωση. Ο υπερβολικά μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και στις δύο κρίσεις οι κυβερνήσεις μας ήταν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τέτοιας μορφής γεγονότα.

49 ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ To 1929 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε διφορούμενη στάση, και άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια οδηγώντας την οικονομία σε πλήρη ασφυξία. Το 2008 η στάση της κεντρικής τράπεζας ήταν απόλυτα ενεργητική. Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, άρχισε να μειώνει τα επιτόκια οδηγώντας σε μηδενικά επίπεδα πράγμα πρωτόγνωρο για την επιτοκιακή ιστορία των ΗΠΑ. Το ίδιο επιδιώκεται και στην Ελλάδα με αργούς ρυθμούς που δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα.

50 διαφορές (συνέχεια…) Το στην Ελλάδα δεν υπήρχε η απαραίτητη νομοθεσία που να διαχωρίζει τις δραστηριότητες των τραπεζών από τις πολιτικές του κράτους, αφού όλες ήταν κρατικές, ενώ το 2008 ,ο ρόλος των τραπεζών ήταν σημαντικός στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους. Η κοινωνική πρόνοια ήταν ανύπαρκτη το 1928 και ιδιαιτέρα αυξημένη το 2008.

51 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ «Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει...» «Αυτό που ίσως καταφέρουμε να κερδίσουμε μέσα από την κρίση είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές ανάγκες και αξίες μας και να εστιάσουμε στις σημαντικές πτυχές της ζωής μας».


Κατέβασμα ppt "Η οικονομική κρίση του & η σημερινή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google