Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το τέρας της πολυνομίας και η παραβατικότητα των Ελλήνων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το τέρας της πολυνομίας και η παραβατικότητα των Ελλήνων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το τέρας της πολυνομίας και η παραβατικότητα των Ελλήνων

2 Ελλάδα 2013

3 Το τέρας της πολυνομίας Πολυνομία είναι το φαινόμενο που παρατηρείται σε μια κοινωνία όταν έχουν θεσπιστεί πολλοί νόμοι, έτσι ώστε οι πολιτικοί να καλύψουν κάποιες ‘τρύπες’ σε προηγούμενες νομοθεσίες τις οποίες δεν πήραν υπόψη τους και είχαν αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία. Όμως αυτό το φαινόμενο είναι χειρότερο από οποιαδήποτε νομοθεσία η οποία έχει ‘κενά’.

4 Η πολυνομία στη χώρα μας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό φυσικά οφείλεται στη μη καλή διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της θέσπισης των νόμων για τα οικονομικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και μεγάλη ατιμωρησία.

5 Στις μέρες μας, πέρα από τους πολιτικούς, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται και στους Έλληνες πολίτες με κίνητρα τη μείωση των χρημάτων που οφείλουν στην ελληνική κοινωνία. Έτσι κρατούν περισσότερα χρήματα για τους εαυτούς τους και τις οικογένειες και δημιουργούν στο κράτος έλλειμμα. Όμως το πρόβλημα είναι ότι κάθε Έλληνας αφαιρεί ένα μικρό ποσό από τους φόρους που πρέπει να πληρώσει, δημιουργείται έτσι μια τεράστια τρύπα στην οικονομία του κράτους. Και εδώ τίθεται το θέμα της μη τήρησης των νόμων που οδηγεί τους Έλληνες στην παραβατικότητα.

6 Ακόμη, ο ελληνικός λαός διαπράττει παραβάσεις και στην καθημερινότητά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Αυτές οι «μικρό- παραβάσεις» έχουν ως στόχο την απλοποίηση της ζωής τους σε διάφορα θέματα.

7 Το ελληνικό σύστημα που πρέπει να αλλάξει «Δεν έχουμε αγαπήσει το κράτος μας ούτε τους θεσμούς του. Από εκεί ξεκινούν όλα τα κακά που καταλήγουν στη σημερινή γενικευμένη ανομία» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Π. Καρκατσούλης, ο «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο» σύμφωνα με την Αμερικανική ΄Ενωση Δημόσιας Διοίκησης. Το ελληνικό Δημόσιο έχει δύο όψεις.

8 «Το ελληνικό κράτος φτιάχτηκε με πρότυπα δυτικά που ήρθαν σε σύμφυση με μια ανατολικού τύπου κουλτούρα που δεν καταλαβαίνει από φορμαλισμούς. Το ελληνικό σύστημα λοιπόν είναι ιδιότυπο. Αν θες άδεια για σπίτι χρειάζεται να πας σε 150 υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να σου πει ένας υπάλληλος “φέρτα μωρέ, θα τα πάω εγώ”. Οι άτυπες αυτές συμπεριφορές μπορούν να σε βγάλουν από τον λαβύρινθο, αλλά την ίδια στιγμή οδηγούν και σε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Γι’ αυτό από τη μια το Δημόσιο κάνει με επιτυχία Ολυμπιακούς Aγώνες και από την άλλη υπάρχει έντονο το κλίμα καθυστέρησης».

9 Πώς μπορεί κανείς να το βελτιώσει; «Για να αλλάξει ή να λειτουργήσει η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει τους δικούς της κανόνες. Αν κάποιος την πιέσει, αντιστέκεται. Αυτή η ελληνικότητα είναι που κρατάει όρθιο το κατάστημα. Όταν π. χ. ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ήθελε να δώσει επίδομα παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους, κατέληξε να το παίρνουν όλοι. Ε, αυτό το σύστημα δεν είναι ούτε δυτικό ούτε ανατολικό. Είναι ελληνικό. Και πρέπει αλλάξει από ΄Ελληνες». Πηγή: Καθημερινή (εφημερίδα)

10 Επιμέλεια παρουσίασης : Μάριος Σωτηρίου


Κατέβασμα ppt "Το τέρας της πολυνομίας και η παραβατικότητα των Ελλήνων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google