Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ : ΑΠΟΜΑΧΟΙ Ή ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ : ΑΠΟΜΑΧΟΙ Ή ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ : ΑΠΟΜΑΧΟΙ Ή ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ;
ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ : ΑΠΟΜΑΧΟΙ Ή ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ;

2 ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ Συντονιστής : Αλεξόπουλος Σωκράτης Θεολόγος-Μουσικός
1η Ομάδα Ανδρεάδης Παύλος Γαλαντάρης Γιάννης Λιάπουρας Νίκος Μηνάς Χρήστος 2η Ομάδα Παπαδόπουλος Μπάμπης Παπαδοπούλου Μαρία Ουγγρίνου Φρόσω Ουρούτσι Αουρέλα 3η Ομάδα Μαραντίδου Δήμητρα Σαββίδου Ειρήνη Φερεκίδου Πολυτίμη Χρυσαφίδου Δήμητρα 4η Ομάδα Στέφανος Καστανίδης Σταυρίδης Γιάννης Τσιρανίδης Δημήτρης

3 Γενικά για την Τρίτη ηλικία
Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών ανήκουν τυπικά στην πληθυσμιακή ομάδα των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι είναι μία πληθυσμιακή ομάδα με ποικίλα προβλήματα και αυξημένες ανάγκες, που καλύπτονται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, καθώς και από την κρατική πρόνοια.

4 Φυσιολογικές μεταβολές κατά το γήρας
Οι διεργασίες του γήρατος αρχίζουν από την γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζονται μέχρι το θάνατό του. Η μείωση της λειτουργικότητας των διαφόρων οργάνων που χαρακτηρίζει το γήρας έχει σχέση με μεταβολές στον αριθμό και τη σύνθεση των κυττάρων. Είναι γνωστό ότι μεταξύ χρόνων, ο ολικός αριθμός των κυττάρων του σώματος μειώνεται κατά 30% . Επίσης τα στερεά συστατικά των κυττάρων μεταβάλλονται , ενώ τα υγρά του σώματος από 61% στην ηλικία των 25 χρόνων γίνονται 53% στα 70 χρόνια ζωής. Μείωση παρατηρείται και στα άλατα του σώματος. Αξιοσημείωτες είναι και οι μεταβολές που παρατηρούνται στο βάρος των διαφόρων οργάνων σε σχέση με την ηλικία.

5 Φυσιολογικές σωματικές φθορές κατά το γήρας
-Εμφάνιση -Κινητικότητα (σκελετικό) -καρδιαγγειακό σύστημα -αναπνευστικό σύστημα -εκκριτικό σύστημα -τροφή και πέψη -αυτόνομο νευρικό σύστημα -κεντρικό νευρικό σύστημα -αναπαραγωγικό σύστημα -μείωση οξύτητας των αισθητήρων (ακοή, όραση)

6 Σαν λουλούδι μαραίνεται και σαν όνειρο φεύγει ….

7 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Η γήρανση του πληθυσμού μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα ευρύ φάσμα σοβαρών θεμάτων όπως: Η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών Η διασφάλιση της ισότητας και της αυτονομίας του ηλικιωμένου Η συνεχής βελτίωση ενός δικτύου αποτελεσματικών υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής υποστήριξης για την Τρίτη Ηλικία.

8 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΜΩΣ… Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το θέμα της Τρίτης Ηλικίας δεν έχει μόνο το κράτος, αλλά και : Η οικογένεια και γενικά το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον Η κοινότητα με ιδιαίτερη αναφορά στην εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και Οι εθελοντικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

9 Καλύτερα μέσα στην οικογένεια…
Καλύτερα μέσα στην οικογένεια…

10 ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει την αρμοδιότητα για την περίθαλψη και προστασία των ηλικιωμένων. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν: Α. Παροχές σε χρήμα 1. Επιδόματα 2. Επιδότηση ενοικίου Β. Παροχές σε είδος και σε προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες 1. Πρόγραμμα Βοήθειας στο σπίτι 2.Προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων στην κοινότητα 3.Προγράμματα αναδοχής

11 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΑΣ-ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑΣ Το επίδομα αυτό χορηγείται στους ασφαλισμένους, στα μέλη οικογένειας ασφαλισμένων και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ . ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Ως προς τον υπολογισμό του ποσού που χορηγείται ως προσαύξηση απόλυτης αναπηρίας, εξαρτάται από το ύψος του εκάστοτε μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οπότε καταβάλλεται το 25% αυτού. ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.) Χορηγείται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ως νέοι ασφαλισμένοι, με προϋποθέσεις παλαιού ασφαλισμένου .

12 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Η περιοδική οικονομική αποζημίωση την οποία λαμβάνει κάποιο πρόσωπο συνήθως από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλιστική εταιρεία. Οι κρατικές συντάξεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού κοινωνικού συστήματος συντάξεων: το χαμηλό απόλυτο ύψος των συντάξεων, η άνιση κατανομή τους και ο χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης των υψηλών εισοδημάτων. Ο κίνδυνος φτώχειας για την τρίτη ηλικία στη χώρα μας είναι ορατός και πιο πιθανός, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη .

13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Σήμερα, που οι δυνάμεις τους τούς έχουν εγκαταλείψει, οι ηλικιωμένοι νιώθουν περισσότερο έντονα από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αδυνατώντας να συντηρήσουν τον εαυτό τους, πολλοί γέροντες στρέφονται πια για βοήθεια σε μονάδες περίθαλψης του κράτους, εθελοντικής πρωτοβουλίας, της Εκκλησίας ή των δήμων. Εκεί απευθύνονται κυρίως όσοι δεν έχουν συγγενείς για να τους φροντίσουν. Εναλλακτική λύση αποτελούν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων των Δήμων, που προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης σε ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας, δίχως όμως να εξασφαλίζουν διαμονή.

14 ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ…..
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ…..

15 ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ;
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ; Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά. Τα ΚΑΠΗ είναι ένας επιτυχημένος θεσμός στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε πανελλήνια κλίμακα. Τα ΚΗΦΗ ( Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), όπου αυτά λειτουργούν, και είναι μικρές αξιόλογες μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Τα Ενοριακά Προγράμματα Σίτισης Απόρων Ηλικιωμένων που ανήκουν στη δραστηριότητα της Εκκλησίας , αναφέρονται ενδεικτικά στις αξιόλογες Εθελοντικές δραστηριότητες .

16 Υγειονομική περίθαλψη
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις διακρίσεις βασικά για έξι λόγους: φύλο, ηλικία, αναπηρία, θρησκεία ή πεποιθήσεις, φυλετική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

17 Οίκοι ευγηρίας Ο οίκος ευγηρίας είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα που φροντίζει ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν κάποιον άνθρωπο για να τους φροντίζει.

18 Ψυχολογικά προβλήματα
Η μοναξιά και οι δυσκολίες κάθε είδους, που αντιμετωπίζει ένας ηλικωμένος, μπορούν να του δημιουργήσουν ποικίλα ψυχολογικά προβλήματα και εμμονές. Η πλέον επιθυμητή λύση προς την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η παραμονή των ατόμων τρίτης ηλικίας στα σπίτια τους, κοντά στις οικογένειες τους και εντός του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστό προγραμματισμό για παροχή στήριξης στα άτομα τρίτης ηλικίας.

19 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Περίπου 15-20% των ανθρώπων θα περάσουν τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους Οι γυναίκες προσβάλλονται 2-3 φορές συχνότερα από τους άντρες Σήμερα η κατάθλιψη αποτελεί την 4η σε συχνότητα αιτία αναπηρίας και αναμένεται να βρεθεί στη 2η θέση το 2020 Η σημαντικότερη επιπλοκή είναι η αυτοκτονία (10-15%)

20

21 Παράγοντες κινδύνου Μοναξιά Χηρεία-πένθος Απώλεια οικείων και φίλων
Κοινωνικός και οικονομικός αποκλεισμός Ιδρυματοποίηση Σωματική νόσος-αναπηρία

22

23 Αυτοκτονία στην τρίτη ηλικία
Είναι συχνή και συμβαίνει τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου Συχνά οι ηλικιωμένοι δεν αποκαλύπτουν τις σκέψεις αυτοτονίας Παράγοντες κινδύνου αποτελούν Χρήση αλκοόλ Πρόσφατη απώλεια συζύγου Κοινωνική απομόνωση Προβλήματα υγείας Πρόσβαση σε όπλα κλπ

24

25 Μεταβολές στο Νευρικό Σύστημα
ΑΝΟΙΑ ALZHEIMER

26 Η ΝΟΣΟΣ ALZHEIMER Η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας: περίπου 60% του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από άνοια υποφέρουν από τη νόσο Alzheimer. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά μεταβάλλονται τα εγκεφαλικά κύτταρα με τρόπο τέτοιο που δεν είναι πλέον δυνατή η "λειτουργία" τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Αλτσχάιμερ φαίνεται να είναι γενετικό. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν το Αλτσχάιμερ είναι μία και μόνη ασθένεια, ή αν είναι μία σειρά αλληλοσυνδεόμενων παθήσεων που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες

27 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι η επιβολή σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχολογικής βίας σ’ έναν ηλικιωμένο. Μπορεί ακόμα να λάβει τη μορφή της οικονομικής εκμετάλλευσης και της εκούσιας ή ακούσιας παραμέλησης ηλικιωμένου από τον παρέχοντα φροντίδα. Η σωματική βία μπορεί να αφορά σε ραπίσματα ή σπρωξίματα, αλλά και σε βαρείς ξυλοδαρμούς, δεσίματα με σχοινιά ή αλυσίδες. Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση μπορεί να αφορά σε βρισιές και βαρείς χαρακτηρισμούς ή σε σιωπή που έχει στόχο να εκφοβίσει ή να απειλήσει το ηλικιωμένο άτομο.

28 ΓΙΑΤΙ ;

29 ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Η συναισθηματική κα ψυχολογική βία μπορεί να περιλαμβάνει προσβολές και απειλές. Η παραμέληση μπορεί να περιλαμβάνει στέρηση τροφής, νερού, ρουχισμού, φαρμάκων και βοήθειας στις καθημερινές δραστηριότητες και την προσωπική υγιεινή. Η σεξουαλική βία μπορεί να περιλαμβάνει σεξουαλική παρενόχληση αλλά και βιασμό. Η οικονομική εκμετάλλευση μπορεί να αφορά σε διαχείριση των οικονομικών ενός ηλικιωμένου μέχρι και σε κατάχρηση.

30 ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΗΝ …ΠΑΛΑΙΨΟΥΜΕ !
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΗΝ …ΠΑΛΑΙΨΟΥΜΕ !

31

32 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ένα χόμπι όπως το διάβασμα, το πλέξιμο ή το κέντημα ή ακόμα και ένα βιντεοπαιχνίδι μπορεί να καθυστερήσει την απαρχή της άνοιας. Η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να επιταχύνει την απώλεια μνήμης, αν η τηλεθέαση είναι πολύωρη. Όσοι απασχολούνται με το διάβασμα, τις χειροτεχνίες και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν 40% μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν εξασθένηση μνήμης. Οι γνωστικές δραστηριότητες έχουν προστατευτική δράση κατά της άνοιας.

33

34 ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ… ....ότι σήμερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας καλούνται να παίξουν εκ νέου έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην ελληνική οικογένεια, παρέχοντας βοήθεια και στήριξη στα παιδιά τους και αναλαμβάνοντας – όταν μπορούνε - την φροντίδα των εγγονιών τους.

35 Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στα περήφανα γηρατειά της !

36 Δυο λόγια για τη μεθοδολογία μας
Για την υλοποίηση της ερευνητικής εργασίας μας στηριχθήκαμε στη μέθοδο « PROJECT », ενώ ακολουθήσαμε τις εξής φάσεις: Προγραμματισμός δραστηριοτήτων με συγκρότηση ομάδων εργασίας , ορισμό σκοπών και στόχων της εργασίας μας, ανάλυση θεματικών ενοτήτων και ανάληψη εργασιών.

37 Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων
Διεξαγωγή  των δραστηριοτήτων με συλλογή πληροφοριών από τις ομάδες εργασίας παρουσίαση των εργασιών σε κάθε συνάντηση και αξιολόγηση από την ολομέλεια Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ιδιωτικό Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Ελευθέριος» στην Θεσσαλονίκη σύνθεση των επιμέρους πληροφοριών

38 Σ Κ Ο Π Ο Ι Να γνωρίσουμε  την θέση και την προσφορά της τρίτης ηλικίας παλαιότερα και σήμερα Να αναγνωρίσουμε τις διαφοροποιήσεις της κοινωνικής στάσης απέναντί της Να διαπιστώσουμε την άνευ όρων οικιοθελή προσφορά της τρίτης ηλικίας, ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.

39 Σ Τ Ο Χ Ο Ι Να καταγράψουμε τις διαφορές στην στάση έναντι της τρίτης ηλικίας, μέσα σε μια κοινωνία που αλλάζει . Να γνωρίσουμε τις πρακτικές της προσφοράς της. Να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της αναγνώρισής της. Να  αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε.

40 Αξιολόγηση Παρουσίαση στο κοινό
Αξιολόγηση από εμάς τους μαθητές και τον συντονιστή σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Παρουσίαση στο κοινό η οποία πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή

41 …και το mini θεατρικό μας, με θέμα την προσφορά της τρίτης ηλικίας στην σύγχρονη οικογένεια… …που θα απολαύσετε αμέσως μετά..

42 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!
Μέσα στο ταξίδι μας, είδαμε και πήραμε πολλά! Ελπίζουμε να πήρατε και εσείς! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

43 βιβλιογραφια Εικόνες από το google


Κατέβασμα ppt "ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ : ΑΠΟΜΑΧΟΙ Ή ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google