Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ
ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Κάθε σώμα το οποίο εκτελεί περιφορά και διαγράφει κλειστή καμπύλη γύρω από ουράνιο σώμα λόγω της ελκτικής δύναμης που ασκείται πάνω του λέγεται δορυφόρος του ουράνιου σώματος.

3 ΦΥΣΙΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ: Όλοι οι πλανήτες, οι αστεροειδείς και οι κομήτες του ηλιακού μας συστήματος που περιφέρονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ: Κάθε ανθρώπινο κατασκεύασμα ή σώμα που έχει τεθεί από τον άνθρωπο σε δορυφορική τροχιά γύρω από τη Γη ή άλλο σώμα του ηλιακού μας συστήματος.

4 ΦΥΣΙΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟ ΗΜΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΙΓΓΛΑΣ
Η Μπιάνκα είναι ο τρίτος δορυφόρος του Ουρανού σε απόσταση km. και έχει διάμετρο 44km. Η περιφορά της γύρω από τον ουρανό γίνεται μέσα σε 10 ώρες και 25 λεπτά. Ανακαλύφθηκε στις φωτογραφίες του Βόγιατζερ 2 το 1986 και πήρε το όνομα της αδελφής της Κατερίνας στο έργο του Σαίξπηρ

5 ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΑΜΑΝ!!ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝΕ!!!!!
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1945:Ο επιστήμονας και συγγραφέας Arthur Klark διατυπώνει την αρχική ιδέα για χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά γύρω απ’ τη γη. 1949:Σοβιετικοί & Αμερι- κάνοι, στηριγμένοι σε γερμανι- κή πυραυλική άρχισαν δοκιμές για την αποστολή δορυφόρων σε τροχιά γύρω απ’ τη γη.

6 1957:Διεθνές γεωφυσικό έτος. Εκτοξεύεται ο
πρώτος τεχνητός δόρυ- φόρος της ιστορίας, ο Σοβιετικός Sputnik 1 & αργότερα ο Αμερικάνικος Explorer 1.

7 ΕΙΔΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ
:Η 10ετία της μεγαλύτερης ανάπτυξης των δορυφόρων. Σήμερα:Υπάρχουν πάνω από 6000 δορυφόροι σε τροχιά από τους οποίους χρησιμοποιούνται οι 3000 λόγω της νέας τεχνολογίας τους. Δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τους περισσότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος και τη Σελήνη.

8 ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

9 Δορυφόρος σε τροχιά

10 Κατηγορίες Τεχνητών Δορυφόρων
Σήμερα χρησιμοποιούμε εκατοντάδες δορυφόρους στις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες, στην άμυνα, στην ναυσιπλοΐα, στην πρόγνωση του καιρού, στις αγροτικές χωρομετρήσεις, στις δασικές χωρογραφήσεις κ.α. Α Τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι. Διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων της Γης και μεταδίδουν το ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό ή τηλεφωνικό σήμα σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς την βοήθεια των καλωδίων ή της επίγειας μικροκυματικής τεχνολογίας. Υπάρχει πυκνότατο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, μέσω του οποίου σήμερα είναι δυνατή η αποστολή και λήψη ψηφιακής πληροφορίας (data), από και προς οποιοδήποτε σημείο της Γης.

11 Β Δορυφόροι αεροπλοΐας-ναυσιπλοΐας και εύρεσης θέσης
Β Δορυφόροι αεροπλοΐας-ναυσιπλοΐας και εύρεσης θέσης. Μας βοηθούν να εντοπίζουμε την γεωγραφική μας θέση ή την θέση ενός κινούμενου οχήματος με ακρίβεια και μας παρέχουν πληροφορίες για την πορείας μας την ταχύτητά μας το ύψος μας κ. α. Έχουν μεγάλη εφαρμογή στην ναυτιλία που σε συνδυασμό με υπολογιστικά συστήματα ναυσιπλοΐας κάνουν τον πλου ασφαλέστερο και φθηνότερο. Γ Μετεωρολογικοί δορυφόροι. Καταγράφουν τις κινήσεις της ατμόσφαιρας της Γης και τροφοδοτούν με στοιχεία τους επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς. Σήμερα έχει σχηματιστεί ένα δίκτυο μετεωρολογικών δορυφόρων που περιβάλλει τη Γη και από την επεξεργασία των στοιχείων που αποστέλλουν γίνεται δυνατή η καλύτερη πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες 4,5 ή και 10 μέρες αυξάνοντας το εύρος πρόβλεψης. Η έγκαιρη πρόβλεψη βοηθά να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες από κύματα ψύχους, τυφώνες, πλημμύρες που παραλύουν ολόκληρες ηπείρους.

12 Δ Στρατιωτικοί δορυφόροι. Εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς
Δ Στρατιωτικοί δορυφόροι. Εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς. Οι λειτουργίες τους και οι τροχιές που ακολουθούν είναι διαβαθμισμένες (όπως όλες οι στρατιωτικές πληροφορίες). Πολλοί τέτοιοι δορυφόροι είναι κατασκοπευτικοί που εντοπίζουν και καταγράφουν νύχτα-μέρα τις κινήσεις στρατιωτικών μονάδων αλλά και κατευθύνουν στρατηγικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς. Ε Δορυφόροι γεωφυσικών μελετών και ανίχνευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Είναι εφοδιασμένοι με ειδικά συστήματα που τους επιτρέπουν να κάνουν γεωφυσικές παρατηρήσεις και να ανιχνεύουν την ύπαρξη πλουτοπαραγωγικών πηγών στο στερεό φλοιό της Γης. Μπορούν και εντοπίζουν κοπάδια ψαριών, μας δίνουν στοιχεία για τις κινήσεις και εν γένει την συμπεριφορά των πτηνών, εντοπίζουν πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, κινήσεις παγόβουνων .

13 ΣΤ Δορυφόροι στην υπηρεσία αρχαιοτήτων
ΣΤ Δορυφόροι στην υπηρεσία αρχαιοτήτων. Σήμερα οι δορυφόροι συγκαταλέγονται στα κυριότερα βοηθήματα και στην αρχαιολογία. Οι ειδικές κάμερες που διαθέτουν μπορούν να βλέπουν σε διάφορα μήκη κύματος και να ανιχνεύουν αρχαιολογικούς τόπους στο υπέδαφος. Ζ Δορυφόροι επιστημονικών παρατηρήσεων όπως στην αστρονομία, στις διαπλανητικές επιστήμες, στην μελέτη βιολογικών συστημάτων υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, στις μελέτες κοσμικής ακτινοβολίας και ηλιακής φυσικής κ.α. Η Κατασκοπευτικοί δορυφόροι. Μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες αντικειμένων με εξαιρετική καθαρότητα και ευκρίνεια οι οποίες δίνουν σημαντικές πληροφορίες ειδικά στα επιτελεία των Μεγάλων Δυνάμεων.

14 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

15 Εκτόξευση δορυφόρων Για να τοποθετηθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά απαιτείται τρομακτική ποσότητα σε ενέργεια η οποία πηγάζει από τους ισχυρούς πυραύλους του διαστημοπλοίου. Η χημική ενέργεια των υγρών καυσίμων μετατρέπεται σε δυναμική (ύψος) και κινητική ενέργεια (ταχύτητα). Για να εξασφαλιστεί η τροχιά, ο δορυφόρος θα πρέπει να φθάσει σε ένα ύψος τουλάχιστον 200 km και η ταχύτητά του θα πρέπει να ξεπερνά τα km/h (ή 8 km/s). Οι πύραυλοι διαθέτουν ορόφους με δεξαμενές καυσίμων ανάλογα με το είδος της αποστολής τους οι οποίοι σταδιακά θέτονται σε λειτουργία σε ακριβείς και συγκεκριμένους χρόνους για να επιτευχθεί η ακρίβεια της τροχιάς. Έτσι εάν θέλουμε να θέσουμε ένα δορυφόρο σε γεωστατική τροχιά πρέπει ο πύραυλος που θα εκτελέσει την αποστολή να διαθέτει πάνω από δύο ορόφους αφού απαιτείται μεγάλη ώση για να κατορθώσει να φθάσει το μεγάλο ύψος των km. Σε αυτό ακριβώς το ύψος ο δορυφόρος εκτοξεύεται από το τελευταίο στάδιο του πυραύλου με την κατάλληλη γωνία και ταχύτητα προκειμένου αυτός να κινείται σε κυκλική τροχιά και να έχει περίοδο περιφοράς 24 ώρες.

16 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

17 Εκποίηση των δορυφόρων
Η ζωή ενός δορυφόρου είναι πεπερασμένη είτε από «φυσικό γήρας» είτε από βίαιο θάνατο λόγω απρόβλεπτων παραγόντων που τον θέτουν σε μερική ή ολική αχρηστία. Οι δορυφόροι μετά το πέρας της λειτουργίας τους συνεχίζουν να περιφέρονται άσκοπα σε σχετικά υψηλές τροχιές ως ¨παλιοσίδερο¨. Οι υπόλοιποι όμως χάνουν σιγά-σιγά ύψος αυξάνοντας παράλληλα μοιραία η ταχύτητά τους και καίγονται από την τριβή τους με την ατμόσφαιρα. Κάποιες φορές το καυτό ταξίδι της επιστροφής το προκαλούν οι ίδιοι οι τεχνικοί που παρακολουθούν και κατευθύνουν τον δορυφόρο για να συλλέξουν κάποιο τμήμα του όπως π.χ. μια κασέτα εκτεθειμένου φωτογραφικού φιλμ.

18 Διαστημικά σκουπίδια Κατάλοιπα δορυφόρων ­ σε ύψος χιλιομέτρων: στο ύψος αυτό υπάρχει ακόμη ατμόσφαιρα στην οποία μπορούν να επιστρέψουν και να καταστραφούν κατά την πορεία τους σε αυτήν. Σκουπίδια σε ύψος χιλιομέτρων, για τα οποία ευθύνονται κυρίως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι που έχουν τεθεί σε τροχιά πριν από 30 χρόνια, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ακριβώς γιατί βρίσκονται υψηλότερα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενισχυθούν οι δορυφόροι με επιπλέον αποθέματα καυσίμων που θα τους δίνουν τη δυνατότητα στο τέλος της ζωής τους να κατεβαίνουν χαμηλότερα. Για να αποφύγουμε τη δημιουργία σκουπιδιών από τους δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά, στο ύψος του Ισημερινού, ελήφθη η απόφαση, σε παγκόσμιο επίπεδο, να μετακινηθούν αυτοί οι δορυφόροι και να τεθούν σε τροχιά 400 χιλιομέτρων υψηλότερα ώστε να μην κινδυνεύουν να συγκρουστούν με άλλους δορυφόρους.

19 ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

20 Ποιο είναι το μέλλον των δορυφόρων;
Χάρη στους δορυφόρους δημιουργήσαμε στο Διάστημα ένα «μπαλκόνι» από όπου παρατηρούμε τη Γη αλλά συγχρόνως την κατασκοπεύουμε. Θα συνεχιστούν οι έρευνες στον τομέα των πυραύλων φορέων (πύραυλοι που μεταφέρουν δορυφόρους) Προώθηση της έρευνας στον τομέα των οργάνων μέτρησης που χρησιμοποιούνται σε πολλούς δορυφόρους Κατάργηση των πολέμων! Οι διαστημικές αποστολές απαιτούν πολλά χρήματα και καμία χώρα δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά από μόνη της. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συνεργασία κρατών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διπλωματική νίκη για την επίλυση τυχόν διαφορών. Έτσι λοιπόν ένα ακόμη όφελος είναι ότι αναπτύσσονται συνεργασίες μεταξύ πολλών κρατών, κάτι σίγουρα θετικό για την ανθρωπότητα.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google