Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη
Ερευνητική Εργασία Α Τάξη ΕΠΑΛ Μακρακώμης Θέμα: Τι είναι εθισμοί και πώς επηρεάζουν την ζωή μας . Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη Μαθητές της ομάδας: Άγγελος Μπελαλής Ιωάννα Διαμαντοπούλου Πέπη Στάνεβα Χριστίνα Τσουγκράνα Γιάννης Τσακιστός Αποστόλης Κέστος Δημήτρης Καρπούζης Θανάσης Σοφιανός Μαρίνα Μπατζάκη Δημήτρης Συλεούνης Αλέξανδρος Κατσής Νίκος Τρίγγος

2 ΕθισμOΣ στο αλκοΟλ.

3 Μα όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση αυτή του αλκοόλ;
Πολλοί άνθρωποι αρέσκονται στο να πίνουν αλκοόλ, είτε για να χαλαρώσουν, είτε για να ξεφύγουν από διάφορα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς όμως ορισμένοι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους και την ασυγκράτητη επιθυμία τους για το αλκοόλ . Καταφεύγουν σ΄ αυτό καθημερινά , νιώθουν απόλυτα εξαρτημένοι θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για εθισμό.

4 Συμπτώματα του αλκοόλ. 1. Ψυχολογική εξάρτηση. Το άτομο διακατέχεται από έντονη επιθυμία για αλκοόλ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 2. Συμπτώματα στέρησης: Με την διακοπή της χρήσης παρατηρούνται διάφορες αντιδράσεις.Όπως τρεμούλιασμα των χεριών ,της γλώσσας, εφίδρωση , άγχος ,κόπωση, πονοκέφαλος , αϋπνία, παραισθήσεις, παραλήρημα (σύνδρομο Delirium Tremens).

5 3. Αποτυχημένες προσπάθειες για την μείωση της χρήσης του αλκοόλ.
4. Καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Η χρόνια χρήση αλκοόλ ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως πνευμονία, φυματίωση, καρδιοπάθεια ακόμη και καταστροφή του ήπατος.

6

7 Τρόποι αντιμετώπισης Απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από το αλκοόλ, είναι να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ο ασθενής ότι χρειάζεται θεραπεία η οποία ξεκινάει από τον ίδιο . Η προσπάθεια για αποτοξίνωση θα είναι μια επίπονη και μακροχρόνια δοκιμασία . Πολλές φορές ο ασθενής θα έχει στιγμές αδυναμίας και θα θέλει να καταφύγει ξανά στο αλκοόλ. Γι’ αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η ψυχοθεραπεία ή ακόμη και ο εγκλεισμός σε κέντρα αποτοξίνωσης και χορήγηση φαρμάκων.

8 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Στις μέρες μας τα τυχερά παιχνίδια έχουν αρχίσει να προκαλούν μια εξαρτητική συμπεριφορά σε πολλούς παίκτες οι οποίοι εξαιτίας αυτής της εξάρτησης , παρουσιάζουν συναισθηματικές μεταπτώσεις. Το άτομο εθίζεται στον παθολογικό τζόγο δηλαδή θέλει να παίζει συνεχώς , γεγονός που τον κάνει να χάνει τον αυτοέλεγχο ενώ παράλληλα μπορεί να του κοστίσει πολλά , τόσο σε οικονομικό όσο και σε ηθικό και συναισθηματικό επίπεδο . Η προσπάθεια για διακοπή του τζόγου ενδεχομένως να παρουσιάσει σύνδρομο στέρησης ανάλογου του αλκοόλ και άλλων ουσιών με επίμονα συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, ναυτία , διαταραχές διατροφής και ύπνου.

9

10 Οι Βασικές ενδείξεις που κατατάσσουν ένα άτομο ως εθισμένο είναι οι ακόλουθες:
Το άτομο διακατέχεται από μία συνεχή επιθυμία για τυχερά παιχνίδια . Η σκέψη του είναι διαρκώς εκεί. Ανεβάζει συνεχώς τα ποσά που στοιχηματίζει. Χρησιμοποιεί τον τζόγο ως άλλοθι για τα προσωπικά του προβλήματα . Λέει ψέματα για την συχνότητα με την οποία παίζει . Μπορεί να καταφύγει σε παράνομα μέσα προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα για να παίξει . Εξαιτίας του τζόγου μπορεί ακόμη και να χάσει τη δουλειά του και να έχει προβλήματα στην κοινωνική του ζωή.

11 Συμπτώματα Ο παίκτης θεωρεί λανθασμένα πως ελέγχει την κατάσταση και τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ελέγχουν την τελετουργία του παιχνιδιού .Το άτομο είναι πεπεισμένο ότι η επιτυχία εξαρτάται από πράγματα όπως τυχερά ρούχα , τυχερές μέρες και άλλες παρόμοιες αναχρονιστικές πεποιθήσεις . Τείνουν να υπερεκτιμούν τα κέρδη τους ενώ ξεχνούν ή υποτιμούν τα ποσά που έχουν χάσει . Ο παθολογικός παίκτης συνήθως είναι εύστροφος αλλά και κρυψίνους.

12 Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο παθολογικός τζόγος αποτελεί μια σοβαρότατη ψυχιατρική ασθένεια κατά την οποία ο παίκτης -ασθενής αρνείται να αναζητήσει βοήθεια και θεραπεία. Στιγματίζεται ενώ εξαντλείται ηθικά και οικονομικά, οδηγείται στη μοναξιά και στην κοινωνική απομόνωση . Οι ενοχές που νιώθει ή ακόμη και απελπισία κάνουν το πρόβλημα ακόμη πιο δυσεπίλυτο.

13 Εθισμός στα ναρκωτικά Πολλοί είναι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά γιατί πιστεύουν ότι αυτά θα τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τα προβλήματά τους. Θέλουν απεγνωσμένα να ξεφύγουν, να ξεχάσουν, να μιμηθούν, να πειραματιστούν. Έχουν την εντύπωση ότι τα ναρκωτικά θα είναι η λύση. Που να φανταστούν ότι αυτό θα είναι απλά η αρχή του τέλους, ένας αργός ή για άλλους ένας γρήγορος θάνατος.

14 Επιπτώσεις Τα ναρκωτικά επηρεάζουν άμεσα τον νου, θολώνουν τη μνήμη και δημιουργούν κενά σημεία. Τον κάνουν να νιώθει αργό και ανόητο αφού αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη. Ως αποτέλεσμα το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, ακόμα και καταστροφικά. Μειώνουν τη μυϊκή δύναμη. Προκαλούν άγχος, φόβο, πανικό, καρκίνο στο λάρυγγα , στο στόμα και στον προστάτη, συνεχή βήχα, αναπνευστικές λοιμώξεις και αναπνευστική ανεπάρκεια.

15 Μπορεί να προκαλέσουν οξεία δηλητηρίαση που είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Η ανάγκη που δημιουργούν πολλά από αυτά ( κυρίως τα οπιούχα , οι αμφεταμίνες ,η κοκαΐνη τα βαρβιτουρικά για λήψη μεγαλύτερης δόσης) λόγω εθισμού , μπορεί να σταθεί μοιραία για τη ζωή του χρήστη .Ο τοξικομανής έχει την ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του και φτάνει κάποτε στην υπερδόση (overdose) η οποία τελικά οδηγεί σε παράλυση της κυκλοφορίας και στο θάνατο.

16 Η χειρότερη μορφή ναρκωτικής ουσίας είναι η ηρωίνη, η οποία νοθεύεται με κινίνη, στρυχνίνη κ.ά. από τον λαθρέμπορο και έτσι ο χρήστης δεν μπορεί να ελέγξει την δόση του. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει το ναρκωτικό και να κάνει την ένεση. Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι τα ναρκωτικά δεν λύνουν προβλήματα και δεν αποτελούν επαναστατική πράξη. Είναι αυτοκαταστροφή. Δεν υπάρχουν ακίνδυνες ναρκωτικές ουσίες . Το όνομα του παιχνιδιού είναι θάνατος και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα …

17 Εθισμός στο τσιγάρο Ένας από τους πιο διαδεδομένους εθισμούς είναι ο εθισμός στο τσιγάρο. Αυτό συμβαίνει διότι η νικοτίνη που περιέχει , είναι έντονα εθιστική και εξαρτησιογόνος ουσία.Εισπνεόμενη περνά από τους πνεύμονες στο αίμα και φτάνει σχεδόν αμέσως στον εγκέφαλο , όπου ενεργοποιεί την ίδια ακριβώς νευροβιολογική διεργασία που διεγείρουν και οι απαγορευμένες ουσίες.. Σύμφωνα με έρευνες το 70-90% των ενήλικων καπνιστών έχουν αρχίσει το τσιγάρο πριν από τα 18.

18 Οι Επιπτώσεις του καπνίσματος:
Διάφορες μορφές καρκίνου (καρκίνος στον πνεύμονα , καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, καρκίνος του λάρυγγα κ.α) Προβλήματα στην όραση, (νικοτινική αμβιωπία) Καρδιακές παθήσεις Μείωση της γονιμότητας/στείρωση: Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων ενώ μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40% Τερατογεννέσεις : Εάν το ζευγάρι καπνίζει τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος τερατογέννεσης. Αλλοίωση της γεύσης , της ακοής και της όσφρησης. Αναπνευστικά προβλήματα. Έντονο αίσθημα κόπωσης Βήχας , πονόλαιμος Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Γήρανση του δέρματος.

19

20 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.
Κόψτε το τσιγάρο μαχαίρι. Μην έχετε μαζί σας τσιγάρα. Επικεντρωθείτε στο πως θα περάσει η τρέχουσα ημέρα χωρίς να καπνίσετε. Μην σκέφτεστε τι θα κάνετε τις επόμενες μέρες /εβδομάδες. Κάτι τέτοιο θα σας αγχώσει περισσότερο. Σκεφτείτε πόσο ελεύθεροι νιώθετε τώρα που σταματήσατε το κάπνισμα. Νιώστε περήφανοι που τα καταφέρατε. Ξεκινήστε γυμναστική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σας ευχαριστεί προκειμένου να μην σκέφτεστε το τσιγάρο. Πιείτε άφθονους χυμούς φρούτων που θα βοηθήσουν το σώμα σας να καθαρίσει από την νικοτίνη.

21 Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι το πόσο αποφασισμένοι είστε να κόψετε το κάπνισμα. Γιατί το πέρασμα από την θεωρία στην πράξη θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Αν όμως θέλετε οριστικά να απαλλαγείτε από αυτόν τον καθημερινό ¨θάνατο¨ τότε δεν υπάρχει άλλη λύση!

22 Μήπως είστε εθισμένοι στη ζάχαρη ;
Σίγουρα πολλές φορές στην ζωή σας έχετε νιώσει ανάγκη όταν είστε στεναχωρημένοι να φάτε κάποιο γλυκό. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει το αίσθημά της ευτυχίας. Μπορεί όμως να μπερδέψει και το μυαλό και το σώμα σου όπως ακριβώς κάνουν και κάποιες απαγορευμένες ουσίες.

23 Συμπτώματα του εθισμού
Σε όλους έχει τύχει να καταφεύγουν σε φαγητά πλούσια σε ζάχαρη το θέμα είναι πόσο εθισμένοι είμαστε σ’ αυτό. Πότε λοιπόν πρέπει κάποιος να ανησυχήσει; Όταν διαπιστώσουμε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο και τρώμε περισσότερο απ’ ότι έχουμε ανάγκη ή απ’ ότι αρχικά είχαμε σκοπό τότε σημαίνει πως έχουμε εθιστεί στη ζάχαρη. Τα χαμηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως η νευρικότητα, το τρέμουλο και κρύος ιδρώτας. Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι πιο έντονα γεγονός που δείχνει πως είναι πιο προσκολλημένες στο φαγητό και δη στα γλυκά.

24 Τρόποι αποτοξίνωσης από τον εθισμό στη ζάχαρη
Τρόποι αποτοξίνωσης από τον εθισμό στη ζάχαρη Πρωταρχικό μέλημα είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σταδιακά και με μικρά αλλά σταθερά βήματα. Μια καλή αρχή θα ήταν να ξεκινήσουμε πίνοντας περισσότερο νερό. Επίσης πολύ βασικό είναι να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας δίνουν πολλή ενέργεια και σταδιακά να μειώνουμε την πρόσληψη ζάχαρης στις διάφορες τροφές μας.

25 Εθισμός στο facebook Το facebook αποτελεί την πιο φημισμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί είναι εκείνοι – κυρίως τα νέα παιδιά- που είναι εθισμένα στο facebook. Το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν δημιούργησε ένα τεστ ικανό να σημάνει το καμπανάκι του κινδύνου .Το τεστ αυτό γνωστό και ως ‘’Bergen Facebook Addiction Scale’’ βασίζεται σε έξι κριτήρια τα οποία ο ενδιαφερόμενος καλείται να αξιολογήσει σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε ( όπου το 1 αντιστοιχεί σε ¨πολύ σπάνια ¨ και το 5 σε ¨πολύ συχνά ) τις ηλεκτρονικές του ¨επισκέψεις¨

26 Γιατί όμως μας ελκύει τόσο πολύ το facebook; Γιατί μας ελέγχει παρά να το ελέγχουμε

27 Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι αν αξίζει να αναλώνουμε τον χρόνο μας στο να παίρνουμε περισσότερα ¨likes¨ να αυξάνουμε ¨φίλους¨ που δεν μας έχουν δει ή ακούσει ποτέ και να σχολιάζουμε πράγματα ανάξια σχολιασμού . Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στην προσωπική επαφή ,σε ένα βλέμμα που θα σε καθησυχάσει και σε αληθινούς φίλους που βρίσκονται πάντα δίπλα μας.

28 Εθισμός στον καταναλωτισμό

29 Καταναλωτισμός Στις μέρες μας παρατηρούμε ότι ο καταναλωτισμός έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον όρο καταναλωτισμό εννοούμε την τάση για κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών πέρα από τις αντικειμενικά υπάρχουσες ανάγκες. Η τάση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μανία που κατέχει το σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος καταφεύγει στον καταναλωτισμό για να καλύψει το συναισθηματικό του κενό.

30 Αιτίες Άνοδος βιοτικού επιπέδου.
Σύγχρονος τρόπος ζωής :στρες ,κατάθλιψη. Κατακλυσμός από διαφημίσεις , οι οποίες μας δημιουργούν ψευδαισθήσεις για ψεύτικες ανάγκες . Ο σύγχρονος άνθρωπος ψάχνει την ευτυχία σε λάθος πράγματα και αναλώνεται σε υποκατάστατα. Κυριαρχεί ο υλικός ευδαιμονισμός , τάση για αυτοπροβολή, ματαιοδοξία.

31 Συνέπειες Πλεονεξία , απληστία
Αλλοτρίωση ανθρώπινων σχέσεων , χάνεται η αληθινή ανθρώπινη επικοινωνία Τα καταναλωτικά αγαθά αντικαθιστούν τα ιδανικά. Η πνευματική ανάταση του ατόμου μπαίνει στο περιθώριο Αισχροκέρδεια

32 Τρόποι αντιμετώπισης Συνειδητοποίηση του προβλήματος.
Αλλαγή νοοτροπίας και υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής όπου οι ανάγκες θα πρέπει να ιεραρχούνται. Καλλιέργεια ηθικών αξιών . Αξιοποίηση των σωστών προτύπων.

33 Βιβλιογραφία www.boro.gr www.vliovas www.tovima.gr www.lifestar.gr


Κατέβασμα ppt "Καθηγήτρια: Φύκα Ειρήνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google