Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη

2 Εισαγωγή:Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
O Οκτώβριος αρχίζει την ίδια ημέρα του χρόνου με τον Ιανουάριο, εκτός από τα δίσεκτα έτη. Ο Οκτώβριος ή Οκτώβρης, ή Οχτώβρης, η Τρυγομηνάς είναι ο δέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες

3 Με αυτόν τον μήνα υποδεχόμαστε με χαρά το φθινόπωρο
Καινούργιοι άνθρωποι μπαίνουν στην ζωή μας , η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει και η αυτοπεποίθηση μας όλο και μεγαλώνει

4 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Το σημαντικότερο δώρο του Οκτωβρίου για τους γεωργούς είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό σε πολλά μέρη ονομάζεται «Βροχάρης», γι αλλά και μήνας της σποράς, εξ ου και τα ονόματα «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός».

5 ΓΙΟΡΤΕΣ Ο Οκτώβριος ονομάστηκε Πυανεψιών από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, εορτή προς τιμήν του Απόλλωνα Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, έχει δώσει στον Οκτώβριο την προσωνυμία «Αι- Δημητριάτης» ή «Αι-Δημήτρης». Όπως μας αναφέρουν οι Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης: «Η γιορτή αυτή, που θεωρείται από το λαό μας ορόσημο του χειμώνα, συνδυάζεται με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου››.

6 Τον ίδιο αυτό μήνα γιορτάζεται και η μνήμη του Ευαγγελιστή Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου, ο οποίος εκτός του τρίτου Ευαγγελίου συνέγραψε επίσης και τις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Λουκάς, όμως, είναι επίσης γνωστός και ως ιατρός, αλλά και ως ζωγράφος, «καθώς σ’ αυτόν αποδίδεται η ιστόρηση των παλαιότερων και αυθεντικών προσωπογραφιών της Θεοτόκου».

7 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Ο μήνας, πάντως, αρχίζει με την εορτή του πολιούχου των Αθηνών, του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στις 3 του μήνα.

8 ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η Ελλάδα μέσω του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά απαντά "OXI" στο τελεσίγραφο της Ιταλίας. H Ιταλία κηρύσσει πόλεμο και προσβάλλει τα από Αλβανίας σύνορα της Ελλάδας. Συνάντηση Χίτλερ - Μουσσολίνι στη Φλωρεντία, τοπική ώρα "Φύρερ, προελαύνουμε.." ήταν τα πρώτα λόγια του Μουσσολίνι.

9 ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΣ

10

11 ΠΗΓΕΣ

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από αυτήν την έρευνα έμαθα πολλές χρήσιμες πληροφορίες που δεν γνώριζα για τις γιορτές του μήνα και για την ονομασία του . Ήταν μια ευκαιρία για μένα και χάρηκα που την χρησιμοποίησα σωστά.

13 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


Κατέβασμα ppt "Σακκά Νικολέτα Μελιώ Πολίτη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google