Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αποκριά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αποκριά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αποκριά

2 Προέλευση Η λέξη Αποκριά δόθηκε στα βυζαντινά χρόνια και προέρχεται από τη λέξη «αποκρέω», που σημαίνει αποχή από το κρέας.

3 Προέλευση Το όνομα απόκρεως βρίσκεται για πρώτη φορά στα χρόνια του Ιουστινιανού (6ος αιώνας). Δυο αιώνες αργότερα - στην περίοδο των εικονομάχων βασιλέων - η λέξη εκφράζει κάποιες βακχικές γιορτές. Την εποχή των Παλαιολόγων είναι συνυφασμένη και με το θέατρο. Είναι επίσης παραδεκτό ότι η νεοελληνική Αποκριά συμπίπτει απόλυτα σημασιολογικά με το μεσαιωνικό καρναβάλι (λατινικά carnem levare ή carnis levamen = άρση - απαγόρευση κρέατος, αντίο - εξαφανίσου κρέας). Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα καρναβάλια συσχετίζονται σύμφωνα με τους ερευνητές τόσο με αρχαίες όσο και μεσαιωνικές τελετές και δοξασίες.

4 Προέλευση Οι Αποκριές διασώζουν πολλές συνήθειες από την αρχαιότητα. Έχουν προέλευση Θρακική, και σχετίζονται με τη λατρεία του Θεού του κρασιού και του κεφιού, αλλά και της ζωής και της αναπαραγωγής Διονύσου. Ο Διόνυσος είχε μαζί του τους Σάτυρους και τους Σελινούς, οι οποίοι έβαζαν στα κεφάλια τους στεφάνι από κισσό, φόραγαν μάσκες, και ντύνονταν με δέρματα ζώων. Οι λάτρεις του Διόνυσου ζαλισμένοι από το κρασί του Βάκχου χυδαιολογούσαν, θορυβούσαν, και χόρευαν. (Η κωμωδία και η σάτιρα αναπτύχθηκαν σταδιακά κατά τις Διονυσιακές αυτές τελετές). Οι Διονυσιακές και Βακχικές αυτές γιορτές, είχαν σχέση με το τέλος του χειμώνα, και τον ερχομό της άνοιξης, συμβόλιζαν δε την εποχή που η γη «ξυπνά» από την χειμερία νάρκη, και αναγεννιέται. Για τους αρχαίους λαούς ο κύκλος αυτός της αναγέννησης της φύσης, είχε σχέση και με τις ανθρώπινες ψυχές και συμβολίζονταν με το φόρεμα της μάσκας.

5 Προέλευση Μετά ήρθε το πάντρεμα στα χριστιανικά χρόνια με την Σαρακοστή και αργότερα, η λαϊκή ζωή έδωσε στην Αποκριά ένα περιεχόμενο χαράς και γιορτής. Το καρναβάλι είναι περίπου κοινό σε όλους τους λαούς, σε όλες τις παραδόσεις, σε όλες τις θρησκείες. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι το κέφι, η ζωντάνια, η φαντασία, το παιχνίδι, η ξεγνοιασιά. Πολλές πόλεις εξάλλου του κόσμου είναι διάσημες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις (Το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζάνερο στη Βραζιλία, το καρναβάλι στη Βενετία της Ιταλίας, το Πατρινό καρναβάλι).


Κατέβασμα ppt "Αποκριά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google