Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της αντίδρασης. Η γνώση της ταχύτητας των χημικών αντιδράσεων έχει τεράστιο θεωρητικό και πρακτικό  ενδιαφέρον.     Από την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για τον μηχανισμό τους, καθώς και για τη δομή των ενώσεων που μετέχουν σ' αυτές. Στη βιομηχανία η γνώση της ταχύτητας παραγωγής ενός προϊόντος είναι καθοριστικός παράγων για την κοστολόγησή του.

2 Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή, για να πραγµατοποιηθεί η αντίδραση πρέπει: • Τα σωµατίδια των αντιδρώντων να συγκρουστούν αποτελεσµατικά. • Μία σύγκρουση είναι αποτελεσµατική όταν: α. Τα σωµατίδια έχουν τον κατάλληλο προσανατολισµό. β. Τα σωµατίδια έχουν µία ελάχιστη τιµή ενέργειας, η οποία ονοµάζεται ενέρ- γεια ενεργοποίησης (Εα). Όσο µεγαλύτερος είναι ο αριθµός των αποτελεσµατικών συγκρούσεων, τόσο µεγαλύτερη είναι και η ταχύτητα µίας αντίδρασης Οι συγκρούσεις που οδηγούν σε προϊόντα λέγονται αποτελεσματικές

3 1 στις 100.000.000 συγκρούσεις οδηγεί σε αποτέλεσμα

4 Προσανατολισμός μορίων
Για να αντιδράσουν δυο μόρια πρέπει να έχουν τον κατάλληλο προσανατολισμό όπως φαίνεται στα διπλανά παραδείγματα

5 Αποτελεσματικές και μη συγκρούσεις 1

6 Αποτελεσματικές και μη συγκρούσεις 2

7 Η χημική αντίδραση ως αποτέλεσμα των ενεργών ή αποτελεσματικών συγκρούσεων των μορίων
Η2+ Ι ΗΙ

8 1. Χημική αντίδραση Για να πραγματοποιηθεί μια χημική αντίδραση τα μόρια που συγκρούονται πρέπει να έχουν μια ελάχιστη κινητική ενέργεια Εk>Εa Εa, είναι η ενέργεια ενεργοποίησης της αντίδρασης

9 Ενέργεια ενεργοποίησης
Σε ενδόθερμη και εξώθερμη αντίδραση αντίδραση

10 Θεωρία µεταβατικής κατάστασης
κατά τη σύγκρουση των σωµατιδίων των αντιδρώντων: • ∆ηµιουργείται ένα ασταθές ενδιάµεσο προϊόν, το ενεργοποιηµένο σύµπλοκο. • Το ενεργοποιηµένο σύµπλοκο απορροφά την ενέργεια ενεργοποίησης. → Σε όλες τις αντιδράσεις, ενδόθερµες και εξώθερµες, το ενεργοποιηµένο σύµπλοκο έχει µεγαλύτερη ενέργεια από τα προϊόντα και τα αντιδρώντα.

11 2BrNO(l)  2NO (g) + Br2(g)

12

13 Μηχανικό ανάλογο ενέργειας ενεργοποίησης
Για να μετακινήσει ο άνθρωπος την πέτρα προς το σημείο Β πρέπει πρώτα να την ανεβάσει στο υψηλότερο σημείο (προσφέροντας την απαραίτητα ενέργεια την οποία η πέτρα θα του αποδώσει στην συνέχεια

14 Κάτι θα ήξερε ο πολιορκούμενος;

15 Ενεργοποιημένο σύμπλοκο


Κατέβασμα ppt "Χημική κινητική είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά την ταχύτητα των αντιδράσεων, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα και τους μηχανισμούς της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google