Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μεγαλύτεροι σεισμοί – τσουνάμι των τελευταίων χρόνων (2000-2011)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μεγαλύτεροι σεισμοί – τσουνάμι των τελευταίων χρόνων (2000-2011)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μεγαλύτεροι σεισμοί – τσουνάμι των τελευταίων χρόνων (2000-2011)

2 Το Δεκέμβριο του 2004 στη Σουμάτρα της Ινδονησίας σημειώνεται σεισμός 9,1 Ρίχτερ ανοικτά του νησιού. Προκάλεσε τον θάνατο των περίπου 300,000 ανθρώπων.

3

4 Ο υποθαλάσσιος αυτός σεισμός, ο ισχυρότερος των τελευταίων 40 ετών προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της νοτιο - ανατολικής Ασίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι. Στην επαρχία Ατσεχ, όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε τα τριάντα μέτρα, περίπου 168.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το παλιρροϊκό κύμα έπληξε επίσης τις Μαλδίβες και τη Σομαλία.

5 Ο σεισμός αυτός αποτέλεσε μία μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία για την εκτίμηση της απόκρισης των κατασκευών σε εδαφική κίνηση και για τη μελέτη των επιπτώσεων από τα επακόλουθα θαλάσσια κύματα βαρύτητας. Βλάβες από τον σεισμό εκδηλώθηκαν μόνο στην περιοχή της βορείου Σουμάτρα και οφείλονται στον ανεπαρκή αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών. Οι ξύλινες κατασκευές δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, υπέστησαν καθολικές βλάβες και καταστράφηκαν εκεί όπου αναπτύχθηκαν τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας.

6 Οι κατασκευές χωρίς σχεδιασμό και μελέτη από οπλισμένα στοιχεία υπέστησαν σημαντικές βλάβες ανάλογα με την ένταση και το ύψος των κυμάτων. Οι κατασκευές με σχεδιασμό και μελέτη υπέστησαν μικρές βλάβες και μόνο από τα μεταφερόμενα αντικείμενα. Βλάβες αυτού του τύπου σε κατασκευές εμφανίστηκαν κυρίως σε τοίχους πλήρωσης. Βλάβες υπέστησαν και οι γέφυρες εκεί όπου υπήρχε ασθενής αγκύρωση ή στις περιπτώσεις όπου έγινε μεταφορά βαρέων αντικειμένων. Τέλος σημαντική τρωτότητα παρατηρήθηκε στα δίκτυα ζωής και γενικά στα έργα υποδομής όπως προκατασκευασμένες πλάκες δαπέδου, τοίχους αντιστήριξης, ασφαλτοτάπητες, κ. α..

7 Το Μάρτιο του 2005 στην Ινδονησία σεισμός μεγέθους 8,6 Ρίχτερ κοντά στο νησί Νίας ανοικτά της Σουμάτρας με 1.313 νεκροί και 6.000 τραυματίες.

8 Από το σεισμό αυτό προκλήθηκε τσουνάμι που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και είχαμε και δεκάδες τραυματίες.

9 Ο σεισμός αυτός και το τσουνάμι που ακολούθησε αποτέλεσαν την αρχή απομάκρυνσης των δύο πόλων μεταξύ τους. Ακόμη τα πάντα καταστράφηκαν ολοσχερώς χωριά χάθηκαν κάτω από το κύμα και τα συνεργεία πάλευαν να βρουν επιζώντες.

10 2 Απριλίου 2007, Νησιά Σολομώντα : 52 νεκροί είναι ο απολογισμός τσουνάμι που έπληξε τις δυτικές ακτές των νησιών στο νότιο Ειρηνικό. Δεκατρία παραλιακά χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα που προκάλεσε σεισμός 8 βαθμών.

11 29 Σεπτεμβρίου 2009, νησιά Σαμόα : Περισσότεροι από 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα νησιά Σαμόα, Τόνγκα και Αμερικανικές Σαμόα από το τσουνάμι που προκάλεσε σεισμός 8 βαθμών.

12 Ιανουάριος 2010 - Αϊτή : Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ με 250.000 έως 300.000 νεκρούς, τουλάχιστον 300.000 τραυματίες και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

13 Στο μεταξύ, από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που συγκλόνισε την Αϊτή υπήρξε η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι και είχε εκδοθεί προειδοποίηση προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες, ανακοίνωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού.

14 Ο σεισμός διέλυσε δεκάδες κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας και προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες, καθώς και σε δρόμους, ενώ η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί. Σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες - εκτός από την τηλεφωνία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων - είχαν διακοπεί στη νήσο μετά το σεισμό.

15 Το Φεβρουάριο του 2010 στη Χιλή ένας σεισμός μεγέθους 8,8 ρίχτερ πλήττει το νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας, με 524 νεκρούς και 24 αγνοούμενους.

16 Ο σεισμός αυτός προκάλεσε τσουνάμι που έπνιξε πολλές περιοχές, την νοτιο - κεντρική Χιλή και ειδικά την παραλιακή ζώνη του Μάουλε. Οι νεκροί έφτασαν τους 555.

17 Τα περίχωρα της πόλης Κονσεψιόν έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό. Το τσουνάμι έπληξε την πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής αργά το Σάββατο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της πόλης. Στις ακτές της Χαβάη και τη Νέας Ζηλανδίας έφτασε το παλιρροϊκό κύμα.

18 Στις 1 Απριλίου του 2011 ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

19 Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι δέκα μέτρων που έπληξε το λιμάνι Σεντάι στη Βόρεια Ιαπωνία.

20 Ο ισχυρός σεισμός 9,0 βαθμών Ρίχτερ και το τσουνάμι, προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων, αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο. Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανέφερε ότι περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με αναφορές, ένα διυλιστήριο πετρελαίου εξερράγη στην Ιχιχάρα, ανατολικά του Τόκιο [48]. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Τόκιο μετά από κατάρρευση ορόφου ενός κτιρίου, ενώ στο Σεντάι ένα ξενοδοχείο κατέρρευσε. Ιχιχάρα [48] Πυρκαγιές αναφέρθηκαν στο Τόκιο και στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στην πόλη Κεσενούμα όπου φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονταν σε μεγάλα τμήματα της πόλης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το NHK και είχαν ληφθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος απεικονίζουν σπίτια και άλλα κτήρια να καίγονται στην πόλη.


Κατέβασμα ppt "Μεγαλύτεροι σεισμοί – τσουνάμι των τελευταίων χρόνων (2000-2011)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google