Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γιώργος Χατζηπαναγιώτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γιώργος Χατζηπαναγιώτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γιώργος Χατζηπαναγιώτης
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ “Εξέλιξη Της Ατομικής Θεωρίας” Μέλη Χρήστος Καβαλλάρης Γιώργος Χατζηπαναγιώτης Χρήστος Ιατρού Σάββας Χαλκίδης

2 ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος υποστήριζαν ότι η ύλη αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια τα οποία δεν μπορούν να διαιρούνται απεριόριστα «ά- τομα».Ακόμα υποστήριξε οτι : 1.Τα άτομα διαφέρουν μεταξύ τους κατά το σχήμα και κατά το μέγεθος 2. Δεν δημιουργούνται, ούτε καταστρέφονται. 3. Τα φυσικά φαινόμενα οφείλονται στην κίνηση των ατόμων. 4. Ο σχηματισμός των σωμάτων οφείλεται σε ένωση ατόμων και η καταστροφή τους στο διαχωρισμό τους.

3 Θεωρία Του Thomson Η ατομική θεωρία εξελίχθηκε αργότερα στο μοντέλο του σταφιδόψωμου από τον Τζόζεφ Τζον Τόμσον, σύμφωνα με την οποία το άτομο αποτελείται από μια σφαίρα θετικού φορτίου μέσα στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα ηλεκτρόνια, όπως οι σταφίδες μέσα σε ένα σφαιρικό σταφιδόψωμο.

4 Πείραμα Του Rutherford
Ο Ράδερφορντ πραγματοποίησε τα πρώτα πειράματα το 1911 στο πανεπιστήμιο του Manchester για τη διερεύνηση της εσωτερικής δομής του ατόμου, τα αποτελέσματα των οποίων ήρθαν σε αντίθεση με το πρότυπο του Τόμσον. Στα πειράματα αυτά βομβάρδιζε μια δέσμη θετικά φορτισμένων σωματίων α προς ένα μεταλλικό φύλλο χρυσού. Σύμφωνα με τον Τόμσον, η δέσμη αυτή δε θα πρέπει να αποκλίνει σημαντικά, καθώς το θετικό ηλεκτρικό φορτίο είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, οπότε δε θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική απωστική δύναμη στα σωμάτια Α, όσο αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό του ατόμου. ( )

5 Η Ερμηνεία Του Rutherford
Ο Ράδερφορντ παρατήρησε ότι τα περισσότερα από τα σωμάτια Α διέρχονται μέσα από το μεταλλικό φύλλο χρυσού σχεδόν ανεπηρέαστα, σαν να κινούνται μέσα σε σχεδόν κενό χώρο Αρκετά σωμάτια α αποκλίνουν σε διάφορες γωνίες, ενώ κάποια αποκλίνουν κατά 180 μοίρες Αυτό συμβαίνει μόνο όταν το θετικό φορτίο είναι συγκεντρωμένο σε ένα μικρό χώρο ώστε να ασκεί στα σωμάτια α μεγάλες απωστικες δυνάμεις. Για να ερμηνεύσει τις πειραματικές παρατηρήσεις ο Ράδερφορντ προτείνει ένα δικό του πρότυπο.

6 ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ RUTHERFORD
Όμως το μοντέλο αυτό με τα περιστρεφόμενα ηλεκτρόνια δεν ήταν σταθερό βάσει της κλασσικής ηλεκτροδυναμικής!

7 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ
Σύμφωνα με τη σύγχρονη ατομική θεωρία, στον πυρήνα αναπτύσσονται ειδικές δυνάμεις (πυρηνικές), στις οποίες, μάλιστα, οφείλεται και η σταθερότητά του. Τα ηλεκτρόνια, μονήρη ή κατά ζεύγη, καταλαμβάνουν τροχιακά (στιβάδες - υποστιβάδες), και περιστρέφονται γύρω από τον πυρήνα. Τα περιφερειακά ηλεκτρόνια έλκονται από τα πρωτόνια του πυρήνα με δυνάμεις ηλεκτροστατικής φύσης (coulomb) λόγω των ετερώνυμων ηλεκτρικών φορτίων τους. Εκείνα, επομένως, που απέχουν περισσότερο από τον πυρήνα (στιβάδες με μεγαλύτερη ενέργεια), έλκονται ασθενέστερα απ' αυτόν και, κατά συνέπεια, μπορούν ευκολότερα να απομακρυνθούν από το τροχιακό στο οποίο ανήκουν.


Κατέβασμα ppt "Γιώργος Χατζηπαναγιώτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google