Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΟΧΟΙ: Να μπορείτε να (α) Γνωρίζετε το ρόλο της γείωσης (β) Περιγράφετε πως κατασκευάζεται μια καλή γείωση (γ) Πως γίνετε η ισοδύναμη σύνδεση

2 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η γείωση των εξωτερικών μεταλλικών μερών μιας συσκευής μας προστατεύει σε περίπτωση διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το μεταλλικό μέρος της συσκευής. (Είτε από καταστροφή της μόνωσης της συσκευής είτε από την επαφή του αγωγού της φάσης με το μεταλλικό μέρος της συσκευής.) Σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή αλλά όχι γείωση ,αγγίζοντας το μεταλλικό περίβλημα, το ανθρώπινο σώμα γίνεται αγωγός μεταφοράς ρεύματος προς την γη. Σε περίπτωση που υπάρχει γείωση , τότε το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος θα οδηγηθεί προς τη γη δια μέσου του αγωγού γείωσης. Η καλή γείωση πρέπει να εμποδίζει τη φόρτιση των μεταλλικών μερών συσκευών ή αγωγών, και να επιτρέπει σε ικανοποιητικό ρεύμα να περάσει διαμέσου της γης ώστε να λειτουργήσουν οι προστατευτικές διατάξεις.

3 Σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να γειώνονται:
Όλα τα μεταλλικά μέρη της εγκατάστασης που δεν φέρουν ρεύμα αλλά δύνανται να φέρουν. Ο πίνακας διανομής. Τα μεταλλικά περιβλήματα των καλωδίων . Οι μεταλλικές σωλήνες της ηλεκτρικής και υδραυλικής εγκατάστασης. Τα μεταλλικά κουτιά. Τα εκτεθειμένα μεταλλικά μέρη των συσκευών. Οι ρευματοδότες. Οι διακόπτες. Τα φωτιστικά σημεία. Σύρματα στήριξης. Σημεία που μπορεί να μην γειωθούν είναι : Οι συσκευές που έχουν διπλή μόνωση και φέρουν το σήμα. Μικρές βελόνες ή βίδες ή κλιπς. Μικρά και απομονωμένα μήκη συρμάτων στήριξης. Μονωμένα μεταλλικά κουτιά. Αλυσίδες φωτιστικών σωμάτων. Ψηλά (εναέρια και μη ) μεταλλικά σημεία που δεν είναι προσιτά.

4 Οι αγωγοί της γείωσης από κάθε μεταλλικό σημείο ως τον πίνακα και από τον πίνακα μέχρι το ηλεκτρόδιο της γείωσης (παλλούκι), είναι χάλκινος και με συγκεκριμένη διατομή. Η σύνδεση του αγωγού γείωσης με το ηλεκτρόδιο της γείωσης πρέπει να είναι μόνιμη, ασφαλισμένη, στερεή επισκέψιμη ( φρεάτιο )και να έχει προειδοποιητική πινακίδα που να αναφέρει τον σκοπό της. Το ηλεκτρόδιο γείωσης μπορεί να είναι μια μεταλλική ράβδος ή πλάκα ή ταινία. Η αντίσταση γείωσης μπορεί να αυξηθεί είτε από χαλαρές συνδέσεις, είτε από οξείδωση του συστήματος είτε λόγο του εδάφους και της ξηρασίας . Γι΄αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε πολλαπλή γείωση . ( Πολλά ηλεκτρόδια συνδεδεμένα αγώγιμα μεταξύ τους) . Το βάθος στο οποίο τοποθετείται το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι τέτοιο ώστε να μην αυξάνεται η αντίσταση γείωσης με την αλλαγή του καιρού. Το υλικό του ηλεκτροδίου είναι συνήθως από χαλκό.

5 Σύνδεση ηλεκτροδίου γείωσης
Πολλαπλή γείωση

6 ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (Equipotential BONDING)
Ισοδυναμική σύνδεση ονομάζεται η γεφύρωση όλων των εκτεθειμένων μεταλλικών μερών που δεν αποτελούν μέρος της ηλεκτρικής εγκατάστασης. (μεταλλικές σωλήνες νερού, παροχή γκαζιού, κεντρική θέρμανση, βρύσες, μεταλλικά μπάνια νεροχύτες, μεταλλικές βούρνες κ.α ) Όλες οι παροχές συνδέονται με το σύστημα της ηλεκτρικής γείωσης (γεφυρώνονται) ώστε να μην δημιουργείται διαφορά δυναμικού μεταξύ δύο σημείων. Η γεφύρωση γίνεται με χάλκινο αγωγό και σφικτήρες.


Κατέβασμα ppt "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google