Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΑΔΑ 4 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΑΔΑ 4 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΑΔΑ 4 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΟΜΑΔΑ 4 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

2 ΘεατρικΑ Εργα στην Μεγαλη Οθονη

3 Τι συμβαίνει όταν η ζωντάνια και η παραστατικότητα ενός θεατρικού έργου μεταφέρεται στον κινηματογράφο; Θα καταφέρει ο σκηνοθέτης να μεταφέρει πιστά το κείμενο ή το πνεύμα και τα νοήματα του θεατρικού έργου θα αλλοιωθούν μέσα στα εντυπωσιακά εφέ και την μεγάλη οθόνη του κινηματόγραφου; Οι κινηματογραφικές μεταφορές από τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Τένεσι Ουίλιαμς είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και πιο συγκεκριμένα οι ταινίες «Το Λεωφορείον Ο Πόθος» και «Ο Άμλετ» βασισμένα στα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αντίστοιχα θεωρηθήκαν εμβληματικές τόσο από το σινεφίλ όσο και από το θεατρόφιλο κοινό.

4 William Shakespeare Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ [1564 – 1616] ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα.

5 Οι πιο γνωστεσ μεταφορεσ των εργων του στον κινηματογραφο:
The Merchant of Venice [2004] Hamlet [1948] Romeo and Juliet [1996] Henry V [1944] A Midsummer Night’s Dream [1999] Othello [1952)] Macbeth [1948]

6 1948 (Lawrence Olivier) 1996 (Kenneth Branagh

7 1990(Mel Gibson)

8 2000 (Ethan Hawke)

9 Hamlet [1948] Η ταινία αποτελεί μια λαμπρή μεταφορά του γνωστού σαιξπηρικού δράματος από ένα μεγάλο ηθοποιό της σκηνής και της οθόνης, τον Λόρενς Ολίβιε . Τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ερμηνείας, κοστουμιών και σκηνογραφίας και άφησε το στίγμα της για τον σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο και τις τολμηρές ερμηνείες.

10 Hamlet [1948] Υπόθεση: Ο Δανός πρίγκιπας Άμλετ (Λόρενς Ολίβιε) δε μπορεί να ξεπεράσει τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του και τον επακόλουθο γάμο της μητέρας του, βασίλισσας Γερτρούδης (Άιλιν Χέρλι) με τον θείο του Κλαύδιο (Μπέιζιλ Σίντνεϊ), ένα μήνα μετά. Όταν κάποια στιγμή εμφανίζεται μπροστά του το φάντασμα του πατέρα του και του αποκαλύπτει ότι υπεύθυνος για το θάνατο του είναι ο Κλαύδιος, ο Άμλετ αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Ηθοποιοί: Λόρενς Ολίβιε, Τζιν Σίμονς, Πίτερ Κάσινγκ, Στάνλεϊ Χολογουέι. Σκηνοθέτης: Λόρενς Ολίβιε.

11 Tennessee Williams Ο Τένεσι Ουίλιαμς [1911 – 1983], φιλολογικό ψευδώνυμο του Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, μαζί με το σύγχρονό του, Άρθουρ Μίλλερ. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Ορλεάνη, όπου και άλλαξε το όνομά του από την πολιτεία καταγωγής του πατέρα του. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ιστορίες και μυθιστορήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

12 Οι πιο γνωστεσ μεταφορεσ των εργων του στον κινηματογραφο:
Λεωφορείον ο Πόθος [1951] Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι [1959] Λυσασμένη Γάτα [1958] Τριαντάφυλλο στο στήθος [1955] Γυάλινος κόσμος [1987] Γλυκό πουλί της νιότης [1962]

13 A Streetcar Named Desire [1951]
Πρόκειται για μια υποδειγματική διασκευή ενός από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Τένεσι Γουίλιαμς. Τιμήθηκε με 4 Όσκαρ κι άφησε εποχή για τη μοναδική ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο και τη σκηνοθετική μαεστρία του Ηλία Καζάν χάρη στην οποία η ταινία μοιάζει τόσο σύγχρονη και φρέσκια μέχρι και τις μέρες μας.

14 A Streetcar Named Desire [1951]
Υπόθεση: Η Μπλανς, μια καταθλιπτική δασκάλα, έρχεται να μείνει στο σπίτι της αδελφής της στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας την εχθρότητα (αλλά και τον κρυφό ερωτικό πόθο) του άξεστου συζύγου της τελευταίας. Ηθοποιοί: Μάρλον Μπράντο, Βίβιαν Λι, Κιμ Χάντερ, Καρλ Μάλντεν. Σκηνοθέτης: Ηλία Καζάν

15 Λεωφορείο ο Πόθος.wmv Εργάστηκαν οι μαθητές: Βουράκης Παύλος
Γκάνιας Στέφανος Κατσουρίνης Παναγιώτης Κουτσούκος Βασίλης


Κατέβασμα ppt "ΟΜΑΔΑ 4 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google