Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών
Αναζητώντας τις γεύσεις του κόσμου Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κουσουρή Ευθυμία ΠΕ05

2 Στάδια ερευνητικής εργασίας
Επιλογή θέματος της ερευνητικής εργασίας Χωρισμός σε 3 ομάδες Επιλογή του θέματος της πρώτης εργασίας Παρουσίαση και αξιολόγηση της πρώτης εργασίας Επιλογή της δεύτερης εργασίας Παρουσίαση και διόρθωση της δεύτερης εργασίας Αξιολόγηση και συμπεράσματα της ερευνητικής εργασίας

3 Ομάδα Α 1η Εργασία Μεξικάνικη κουζίνα

4 Μεξικάνικη Κουζίνα

5 Μεξικό «Το μέρος του κέντρου της Σελήνης»
Το Μεξικό είναι χώρα του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής και βρέχεται από τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι το Μεξικό και επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Ισπανική. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασπάζεται το χριστιανικό ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Η νομισματική τους μονάδα είναι το πεσσό. Μια ερμηνεία της λέξης «Μεξικό» είναι «Το μέρος του Κέντρου της Σελήνης».

6 Ιστορική Αναδρομή Η μεξικάνικη κουζίνα βασίζεται στις παλιές και παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Αζτέκων και των Μάγια, συνδυασμένη με τις διατροφικές τάσεις που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, όξινα φρούτα, σκόρδο, τυρί, κρασί, ξίδι, πιπεριές όλων των ποικιλιών, μπρόκολο, κουνουπίδι, διάφορα λαχανικά και χορταρικά.  Οι κατακτητές των Αζτέκων εισήγαγαν στην μεξικάνικη κουζίνα το τσίλι, βότανα, κάκτους, ντομάτες και φασόλια. Η διατροφή των ιθαγενών του Προκολομβιανού Μεξικό συμπεριλάμβανε σοκολάτα, βανίλια, τοματίνια, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, σαπότε , μαμέι, ανανά, γουανάμπανα, χίκαμα , γλυκοκολοκύθα, γλυκοπατάτα, φιστίκια, ατσιότε , ουιτλακότσε, γαλοπούλα και ψάρια.

7 «Η Κουζίνα των Χωρικών»
Το Μεξικάνικο φαγητό ποικίλλει ανά την περιφέρεια, λόγω του ότι μεταξύ των ιθαγενών κατοίκων υπάρχουν διαφορές που αφορούν το κλίμα, τη γεωγραφική θέση και την επίδραση των Ισπανών. Το Νοτιοανατολικό Μεξικό είναι γνωστό για τα πικάντικα λαχανικά και τα πιάτα κοτόπουλου. Στο Γιουκατάν υπάρχει φυσική γλύκα (αντί για κάψιμο) στα πιάτα, ενώ χρησιμοποιούν πολύ ατσίοτε. Η Οαχάκα είναι γνωστή για τις πεντανόστιμες ταμάλες και τα tlayudas. Οι δυτικές ορεινές περιοχές είναι γνωστές για τα κατσίκια που φτιάχνουν. Τα χωριά και οι αμμώδεις περιοχές χαρακτηρίζονται για τα εξωτικά τους πιάτα με συστατικά που ποικίλλουν από ιγκουάνα, κροταλία, ελάφι, ουρακοτάγκο, κατσαρίδα, αβγά μυρμηγκιών και άλλα είδη εντόμων.

8 «Σοκολάτα» Η σοκολάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μεξικάνικης Κουζίνας. Η λέξη 'σοκολάτα' προέρχεται από την κουζίνα των Αζτέκων που κατοικούσαν στο Μεξικό. Η σοκολάτα ήταν ρόφημα (δεν τρωγόταν) που προερχόταν από τους καρπούς των κακαόδεντρων που καλλιεργούσαν οι Μάγια και χρησιμοποιούταν ως ανταλλακτικό μέσο και για θρησκευτικές τελετουργίες. Σήμερα η σοκολάτα χρησιμοποιείται πάρα πολύ στη Μεξικάνικη κουζίνα, από μεζεδάκια όπως το κοτόπουλο μέχρι τη παραδοσιακή Μεξικάνικη καυτή σοκολάτα και τα τσαμπούραδο.

9 Βασικά Χαρακτηριστικά Μεξικάνικης Κουζίνα
Η Μεξικάνικη κουζίνα διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία της σε μαγειρευτά φαγητά, σε οστρακοειδή, σε ψάρια στη σχάρα, καθώς και σε σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι πιπεριές είναι βασικά χαρακτηριστικά της. Οι συνταγές της, ακόμη, εμπλουτίζονται με φρούτα (: ντομάτες, κολοκύθες, γλυκοπατάτες, αβοκάντο, καρύδες, ανανάς, παπάγια), λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Τα πιο γνωστά είναι ο άγριος κόλιανδρος, το θυμάρι, η μαντζουράνα, η κανέλα, το γαρίφαλο και το κύμινο.

10 «Φαγητά» Τάκος με Κιμά: Υλικά: 1 πακέτο τάκος του εμπορίου
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά τριμμένο τυρί ρεγκάτο κρεμμύδι τοματοπολτό αλάτι, πιπέρι λάδι Εκτέλεση: Αρχικά, μαγειρεύουμε τον κιμά όπως ακριβώς για μακαρόνια. Δηλαδή, σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτω αρκετό ντοματοπολτό αλάτι και πιπέρι. Περιμένω να φύγουν όλα τα υγρά. Το αφήνω στην άκρη. Τώρα σε προθερμασμένο φούρνο ζεσταίνω όσα τάκος θέλω από την συσκευασία. Περίπου 10 λεπτά, ότι γράφει το κουτί. Τα βγάζω, αυτά έχουν ανοίξει ελαφρώς, τότε γεμίζω το κάθε τάκο με την γέμιση του κιμά και από πάνω από τον κιμά προσθέτω τριμμένο τυρί όσο θέλω. Υπολογίσετε 2 τάκους ανά άτομο.

11 «Φαγητά» Νάτσος με Τυρί Υλικά: Εκτέλεση: 12 τορτίγιας καλαμπόκι
λάδι για τηγάνισμα 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι 1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο 2 κουταλιές σούπας γάλα ¼ φλιτζάνι πιπεριές χαλαπένιος κομμένες ροδέλες Εκτέλεση: Κόβετε κάθε τορτίγια σε 8 κομμάτια. Ζεσταίνετε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνετε μια τηγανιά τσίπς και τηγανίζετε μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα τσιπς. Αλατίζετε. Βάζετε τα τσιπς σε πιατέλα. Λιώνετε το τυρί και το ανακατεύετε με το γάλα μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα σαν κρέμα. Περιχύνετε με αυτό τα τσίπς και προσθέτετε τις ροδέλες από τις πιπεριές. Σερβίρεται και τρώγεται όσο είναι ακόμη ζεστό.

12 «Φαγητά» Guacamole Εκτέλεση: Υλικά:
Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και με τη βοή8εια ενός κουταλιού αφαιρούμε από μέσα τη σάρκα του και την βάζουμε σε ένα μπολ και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Κόβουμε της ντομάτες σε κύβους, λιώνουμε το σκόρδο και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κόλιαντρο και τα προσθέτουμε στο αβοκάντο. Έπειτα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ή λάιμ, λίγο αλάτι (περίπου μισό κουταλάκι) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη σάλτσα στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν τη σερβίρουμε για να παντρευτούν μεταξύ τους οι γεύσεις. Guacamole Υλικά: 3 ώριμα αβοκάντο 1-2 ώριμες ντομάτες 1 κρεμμύδι 1 φύλλο φρέσκο κόλιανδρο (περίπου μία γεμάτη κουταλιά όταν το ψιλοκόψουμε) 1μισι κ.σ. χυμό λεμονιού ή λάιμ 1 σκελίδα σκόρδο Αλάτι πιπέρι

13 «Φαγητά» Quesadilla Υλικά: Εκτέλεση: 2 μεγάλες τορτίγιες καλαμποκιού
75 γρ. τριμμένο τυρί cheddar 1 στήθος κοτόπουλου 1 φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε δαχτυλίδια λίγες μαύρες ελιές ψιλοκομμένες 3 μεγάλα μανιτάρια 3-4 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα 2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι πάπρικα Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το στήθος κοτόπουλου (διαφορετικά, το ψήνουμε σε ένα ταψάκι χωρίς κανένα μυρωδικό) και μετά το κόβουμε σε λεπτά μικρά φετάκια. Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε μια τορτίγια. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί, τις φέτες κοτόπουλου, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τις ελιές, τα μανιτάρια και το μαρούλι. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα (όσο επιθυμούμε). Καλύπτουμε με μια τορτίγια, κλείνουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε την quesadilla να ψηθεί για 10'. Έπειτα, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την quesadilla και αφήνουμε να ψηθεί από την άλλη πλευρά για άλλα 10' με σκεπασμένο καπάκι. Μόλις ψηθεί η quesadilla, την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε στα 4. Σερβίρουμε με guacamole και κόκκινη καυτερή σάλτσα.

14 «Φαγητά» Υλικά: Enchiladas με Κοτόπουλο Εκτέλεση:
3 κουτ. της σούπας σπορέλαιο 3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα τους 1⁄2φλιτζάνι ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 1 καυτερή πιπέρισα ψιλοκομμένη 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι 2 ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια καυτερή σάλτσα πιπεριάς 8 έτοιμες τορτιγιας 1 φλιτζάνι χειροποίητη ξινή κρεμά Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λαδί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσουν. Τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Αναμιγνύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπέρισα και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα που τηγανίσαμε τα φιλέτα του κοτόπουλου. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψί απλώνουμε 1/2 φλιτζάνι από την καυτερή σάλτσα πιπεριάς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την υπόλοιπη καυτερή σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει και βουτάμε μια μια τις τορτίγιες μέσα σε αυτήν, μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να τυλιχτούν. Κατόπιν, τοποθετούμε σε κάθε τορτίγια από 1 κουταλιά γέμιση, καθώς και λίγες λωρίδες κοτόπουλου. Τυλίγουμε τις τορτίγιας και τις τοποθετούμε στο ταψί, όπου έχουμε απλώσει την υπόλοιπη καυτερή σάλτσα. Μόλις τοποθετήσουμε όλες τις τορτίγιας, περιχύνουμε με όση από την καυτερή σάλτσα έχει απομείνει στην κατσαρόλα. Ψήνουμε στο φούρνο λεπτά.

15 «Γλυκά» Churros Υλικά: Εκτέλεση: 2 ποτήρια νερό 2 ποτήρια αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι Λίγο αλάτι Λάδι για το τηγάνισμα Ζάχαρη με κανέλλα για το πασπάλισμα Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα βάζω το νερό, το λάδι και το αλάτι να βράσουν. Μόλις βράσουν αποσύρω από τη φωτιά. Ρίχνω μέσα το αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να γίνει μία ζύμη που κολλάει. Γεμίζω ένα κορνέ με τη ζύμη με το οποίο ρίχνω κομμάτια στο τηγάνι και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν καφεκίτρινο χρώμα. Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα

16 «Γλυκά» Φλαν Υλικά: Εκτέλεση: 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 6 αυγά
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 6 αυγά 1 λίτρο γάλα 1 1/2 κ. γλυκού βανίλια Εκτέλεση: Καραμελώνουμε την μισή ζάχαρη σε ένα ταψί. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε έξι αυγά με το σύρμα πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, 1 λίτρο γάλα (όχι light ή άπαχο), και την βανίλια. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα του φλάν. Ρίχνουμε το μείγμα του φλαν στο ταψάκι πάνω από την καραμελώμενη ζάχαρη. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαιράκι του βουτύρου με το οποίο θα δοκιμάσουμε το φλαν. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

17 «Γλυκά» Tres Leches Υλικά: Εκτέλεση:
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1,5 κουταλάκι μπέικιν 120 γρ. ζάχαρη 5 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια) 50 ml γάλα Για το σιρόπι: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 300 ml φρέσκο γάλα πλήρες ή ένα κουτί γάλα εβαπορέ 200 ml κρέμα γάλακτος 2 βανίλιες άρωμα Για την επικάλυψη: Σαντιγί ή σιρόπι καραμέλας Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα και τις βανίλιες. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα Ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύοντας καλά Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο μέτριο πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά. Σιρόπι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του σε ένα μπολ. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το σιρόπι.

18 «Γλυκά» Mexican Chocolate Cake Υλικά: Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο . Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, τη σόδα και την κανέλα. Προσθέτουμε μαργαρίνη, λάδι, νερό, κρέμα γάλακτος, τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 έως 30 λεπτά. Mexican Chocolate Cake Υλικά: 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κούπες λευκή ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ½ κούπα μαργαρίνη ½ κούπα λάδι 1 κούπα νερό ½ κούπα κρέμα γάλακτος 2 αυγά 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

19 «Ποτά» Σανγκρία Υλικά: Εκτέλεση: 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι τεκίλα ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη ¼ φλιτζάνι χυμό από λάιμ 1 μήλο κομμένο σε φέτες Σανγκρία Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα. Έπειτα προσθέτουμε τον πάγο. Ανακατεύουμε … Είναι έτοιμο να το γευτούμε!

20 «Ποτά» Mangorita Εκτέλεση: Υλικά: 2 jiggers τεκίλα 1 jigger λικέρ
1 μάνγκο, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε φέτες, χωρίς σπόρους 4 παγάκια ¼ φλιτζανιού μάνγκο νέκταρ Λίγο λάιμ Εκτέλεση: Σε ένα μπλέντερ, συνδυάστε την τεκίλα, το λικέρ, το χυμό λάιμ, το μάνγκο, και πάγο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει ο πάγος και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

21 Ομάδα Α 2η εργασία Τουρκική κουζίνα

22 Τουρκική Κουζίνα

23 Τουρκία: «Κάτοχος» Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό τμήμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το όνομα της Τουρκίας μπορεί να διαιρεθεί σε δύο συστατικά: το εθνώνυμο “Τουρκ” και την κατάληξη -ία, που σημαίνει "κάτοχος", "χώρα του" ή "σχετικό με". Πρωτεύουσα της Τουρκίας, αλλά δεύτερη σε πληθυσμό, είναι η Άγκυρα με κατοίκους. Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είναι η Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία έχει πολυποίκιλο πολιτισμό, που είναι ένας συνδυασμός Τουρκομανικού, Μικρασιατικού, Οθωμανικού και του Δυτικού πολιτισμού και παραδόσεων, που ξεκίνησε με τη Δυτικοποίηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

24 Τουρκική Κουζίνα Ιστορική Αναδρομή
H Τουρκική Κουζίνα είναι το αποτέλεσμα των εποχιακών προϊόντων της περιοχής και της νομαδικής δίαιτας, σε συνδυασμό με κάποιες επιρροές που έχει δεχθεί από τις γύρω περιοχές. Η ιστορία της Τουρκικής Κουζίνας ξεκινάει με την άφιξη των μεταναστών από την Κεντρική Ασία. Η διατροφή τους στηριζόταν στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας και στο μοσχάρι. Επιρροή στην Τουρκική Κουζίνα έχουν εξίσου ασκήσει η Κίνα και Η Μογγολία με τα περίφημα «νουντλς» και «μαντί», κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά τορτελίνια. Η Αραβία εισήγαγε στην κουζίνα αυτή τα μπαχαρικά, ενώ χώρες σαν την Περσία, τη χώρα των Χετταίων και το Βυζάντιο έκαναν γνώριμα στην Τουρκία λαχανικά, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το μαϊντανό.

25 Τουρκική Κουζίνα Ιστορική Αναδρομή
Το «γιαχνί» προέρχεται από την Ιρανική Κουζίνα και είναι συνδυασμός λαχανικών και κρέατος. Το «κεμπάπ» προέρχεται από την Περσία, όπως και το «πιλάφι». Η Ελληνική Κουζίνα έχει επίσης επηρεάσει την Τουρκική, ιδιαίτερα στα θαλασσινά φαγητά. Γνωστά Τουρκικά πιάτα είναι τα «kavurma», οι κοκκινιστοί κεφτέδες δηλαδή, και το μπέικον.

26 Συνταγές…

27 Αρνάκι με Κυδώνια και Δαμάσκηνα
Συστατικά: 1 κιλό αρνάκι γάλακτος  κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο 2 κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα στα οκτώ  200 γρ. δαμάσκηνα ξερά απύρηνα 200 γρ. βερίκοκα ξερά 2 ντομάτες φρέσκιες πολύ ψιλοκομμένες 2 κουταλιές της σούπας μέλι ​2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, πιπέρι, κανέλα Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε το αρνάκι με κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Σε λίγο βούτυρο σοτάρουμε τις καθαρισμένες φέτες των κυδωνιών να ροδοκοκκινίσουν και τις σβήνουμε με καλό κονιάκ. Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα να μαλακώσουν και να φουσκώσουν στο νερό. Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και στη συνέχεια το κρέας για να θωρακίσουμε τις ουσίες του. Φέρνουμε το αρνάκι σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με ζωμό κρέατος. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις το φαγητό μας πάρει μια βράση βάζουμε δύο κουταλιές μέλι. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο προσθέτουμε τα κυδώνια, τα δαμάσκηνα τα βερίκοκα και την κανέλλα.

28 Μαντί Εκτέλεση: Συστατικά: Ζύμη Για τη Ζύμη Για τη γέμιση Γέμιση
Επάνω σε ένα πάγκο βάζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε το κέντρο με το χέρι και βάζουμε όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια βρεγμένη πετσέτα για μισή ώρα. Συνεχίζουμε με το ίδιο τρόπο για άλλες τρεις φορές. Κόβουμε το ζυμάρι σε πέντε ίσα μέρη και ανοίγουμε φύλλο, πασπαλίζοντας διαρκώς με αλεύρι. Κόβουμε κάθε φύλλο μας σε μικρά κομμάτια τετράγωνα ή στρογγυλά. Γέμιση Γεμίζουμε τα μαντί με τον κιμά και τα κλείνουμε σκεπάζοντας την μια πλευρά με την άλλη και πιέζοντας τις άκρες για να κλείσουν σωστά. Τα βράζουμε μέσα σε ζωμό κρέατος και τ' αδειάζουμε στο πιάτο. Περιχύνουμε με αραιωμένο σκορδάτο γιαούρτι σακούλας και ζεσταίνουμε το πιάτο πάνω στη φωτιά. Ρίχνουμε από πάνω καμένο βούτυρο και κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε το μαντί ζεστό. Συστατικά: Για τη Ζύμη ½ κιλό αλεύρι 12 κουταλιές της σούπας αλάτι 2 αυγά 1 κουταλιά της σούπας λάδι 150 γρ. γάλα ή νερό. Για τη γέμιση 500 γρ. αρνίσιο κιμά 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα Αλάτι, πιπέρι Ψιλοκομμένο μαϊντανό

29 Λαχματζούν Συστατικά: Ζύμη Στρώση επάνω από την ζύμη Εκτέλεση:
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ​1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.γ. αλάτι Στρώση επάνω από την ζύμη 200 γρ κιμά αρνίσιο 200 ξερά κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη 1 κουταλιά της σούπας τοματοπολτέ 1 ντομάτα κομμένη κυβάκια ​3 κουταλιές της σούπες μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.γ. καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι 1 πράσινη  πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη  Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω σε πάγκο εργασίας. Κάνουμε στη μέση λακκουβίτσα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη. Ρίχνουμε στην μέση το λάδι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά 100κ.ε. νερό.  Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να σταθεί τυλιγμένη μέσα σε υγρό πανί. Πασπαλίζουμε τη ζύμη ελαφρά με αλεύρι. την κόβουμε με τα χέρια σε ισομεγέθεις μπάλες.  Βάζουμε σε μπολ τον κιμά. Τον ανακατεύουμε με το σκόρδο, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, και την πιπεριά. Προσθέτουμε τον πελτέ και το τσίλι και δυο κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί.   Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι. Καταρχήν, πιέζουμε με την παλάμη μας τις μπάλες της ζύμης να γίνουν επίπεδες.  Στη συνέχεια τις ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνουν στρογγυλές πίτες.  Απλώνουμε με τα χέρια ομοιόμορφα πάνω στις πίτες τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 10 λεπτά στους 200 βαθμού

30 Μπακλαβάς Συστατικά: 1 πακέτο φύλλα ζύμης για μπακλαβά Για το σιρόπι
 1 πακέτο φύλλα ζύμης για μπακλαβά 500 γρ. βούτυρο 500 γρ.  φιστίκια 1 φλ. ζάχαρη άσπρη 1/4 κ.γλ. τριμμένη κανέλα 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο. Για το σιρόπι 1 φλ. νερό 2 φλ. ζάχαρη 1 κ.γλ.  τριμμένο γαρύφαλλο 2κ.γλ κανέλα ή 2 μπαστουνάκια κανέλας Εκτέλεση Ανακατεύουμε τα καρύδια με 1 φλ. ζάχαρη, 1/4 κ.γλ. τριμμένη κανέλα και 1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο. Λιώνουμε το βούτυρο. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, ώστε κάθε φύλλο να χωράει στο ταψί. Αλείφουμε πολύ καλά το ταψί και στα πλάγια με βούτυρο.  Τοποθετούμε τα φύλλα, ένα κάθε φορά στο ταψί.  Απλώνουμε μια γερή ποσότητα βουτύρου σε κάθε φύλλο καθώς  τοποθετούμε στο ταψί.   Κάθε 6 με 8 φύλλα απλώνουμε μια στρώση του μείγματος από καρύδια.  Συνεχίζουμε να στρώνουμε  μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.   Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω στον μπακλαβά. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι κόψτε τον μπακλαβά διαγωνίως ώστε να βγουν τα κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.  Ψήνουμε τον μπακλαβά για 40 με 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.  Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Για το σιρόπι Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι  και σιγοβράζουμε για λεπτά Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι στον κρύο μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει.

31 Μουχαλεμπί Συστατικά: Εκτέλεση:
1/4 φλ. ρυζάλευρο 2 1/2 φλ. γάλα 2 κ.σ. ροδόνερο ή νερό με άρωμα πορτοκαλιού ή βανίλιας 1/4 φλ. ζάχαρη 1/4 φλ. τριμμένα αμύγδαλα 1/2 κ.σ. αμύγδαλα κομμένα κατά μήκος 1/2 κ.σ. φιστίκια ανάλατα ψιλοκομμένα Εκτέλεση: Βάζουμε το ρυζάλευρο σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε σιγά-σιγά με το μισό φλιτζάνι γάλα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να βράσει. Αδειάζουμε σιγά – σιγά το ζεστό γάλα στο μπολ με το ρυζάλευρο, ανακατεύοντας διαρκώς. Μεταφέρουμε πάλι το υλικό στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει. Προσθέτουμε το ροδόνερο, τη ζάχαρη και τα τριμμένα αμύγδαλα και το αφήνουμε ακόμα 2-3 λεπτά στη φωτιά. Αδειάζουμε σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα και τα φιστίκια και το αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε .

32 Κανταΐφι Συστατικά: Για το σιρόπι Εκτέλεση: φύλλο κανταΐφι
βούτυρο γάλακτος ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρύδια, φιστίκια) κανέλα σκόνη Για το σιρόπι ζάχαρη κρυσταλλική γλυκόζη νερό φλούδα λεμονιού ξύλο κανέλας βανίλια σκόνη Εκτέλεση: Παίρνουμε φύλλο κανταΐφι και το τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια μας. Το χωρίζουμε σε μακρόστενες λωρίδες. Σκεπάζουμε το φύλλο κανταΐφι με μια πετσέτα υγρή. Παίρνουμε μια μακρόστενη λωρίδα και τοποθετούμε στην άκρη της γέμιση. Τυλίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό, προσέχοντας να μην το σφίξουμε πολύ για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αφράτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για λεπτά, ανάλογα το μέγεθος του κανταϊφιού. Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει ένα σιρόπι 30 με 31 γράδα (βαθμοί πυκνότητας). Με την έξοδο από το φούρνο, σιροπιάζουμε με τη μέθοδο ζεστό κανταΐφι -χλιαρό σιρόπι, αλλά σιροπιάζουμε σε 2 δόσεις

33 Αϊράν Συστατικά: κρύο γιαούρτι παγωμένο νερό Εκτέλεση:
Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να ρευστοποιηθεί. Προσθέτετε το νερό σιγά σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στο στάδιο αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να διαλυθεί καλά το γιαούρτι και να μη σβολιάσει. Το βάζετε στην κανάτα με μερικά παγάκια και... ξεδιψάτε.

34 Ομάδα Β 1η Εργασία Κινέζικη κουζίνα

35 Ταξιδεύοντας στις γεύσεις της Κίνας

36 Γενικά χαρακτηριστικά Κίνας
Η Κίνα είναι χώρα της ανατολικής Ασίας  Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο Η έκτασή της είναι km² Πρωτεύουσα της είναι το Πεκίνο Γεωγραφικά είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ανατολική Ασία 

37 Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις Η.Π.Α Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών

38 Ιδιαίτερα γνωρίσματα της κινέζικης κουζίνας:
Το μαγείρεμα είναι πολύ σύντομο Το σημαντικότερο στάδιο είναι η προετοιμασία των υλικών Τα υλικά κόβονται σε μικρά κομμάτια για να ψήνονται γρήγορα Τα πιο διαδεδομένα υλικά είναι τα λαχανικά, τα θαλασσινά και το ρύζι Τα φαγητά έχουν περιορισμένο λίπος

39 Είναι πολύ συχνή η χρήση του τζίντζερ στο κινέζικο φαγητό
Χρησιμοποιούνται συχνά αντιθέσεις, όπως κρύα και ζεστά πιάτα γλυκά και πικρά στοιχειά και απλά αλλά και καρυκευμένα πιάτα Έχει θεμελιωθεί και μια πέμπτη γεύση: το ουμάμι (σόγια σος)

40 Διαχωρισμός κινέζικης κουζίνας σε βόρεια και νότια
1. Βόρεια κουζίνα: έντονη χρήση λιπαρών, ξιδιού και σκόρδου. Το Πεκίνο θεωρείται η μητρόπολη της βόρειας κουζίνας 2.Νότια κουζίνα: χαρακτηρίζεται από αφθονία πιπεριού και γλυκών γεύσεων

41 Ιστορία Κινέζικης Κουζίνας
Η κινέζικη κουζίνα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προοριζόταν για βασιλιάδες και βασίλισσες,για αυτό έχει πολλές ιδιαιτερότητες στα πιάτα της .

42 Ακολουθούν γνωστές κινέζικες συνταγές…

43 Πάπια Πεκίνου 1 πάπια 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ. σ. σόγιας σος 2 κ. σ
Πάπια Πεκίνου 1 πάπια 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. σόγιας σος 2 κ.σ. τζίντζερ φρεσκοτριμμένο 2 κ.σ. κόκκοι πιπεριού 2 κ.σ. αλάτι 1 1/2 κ.σ. σκόνη από 5 spices 1/2 κ.γλ. monosodium glutamate (λέγεται και ενισχυτικό γεύσης) Αραχιδέλαιο Παρασκευή Καβουρδίζουμε το πιπέρι σε βαρύ τηγάνι Το χτυπάμε μαζί με το αλάτι σε γουδί. Αναμιγνύουμε τζίντζερ, κρεμμύδι, σόγια, 5 spices και monosodium και απλώνουμε το μίγμα στην πέτσα, αλλά και στην κοιλιά της πάπιας. Την βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Ανάβουμε το φούρνο στο μάξιμουμ και βάζουμε στον πάτο του ένα σκεύος γεμάτο κατά τα 3/4 με νερό.  Τοποθετούμε από πάνω του μια σχάρα και βάζουμε εκεί την πάπια για ψήσιμο. Μετά από 90 λεπτά, βγάζουμε την πάπια από το φούρνο. Την στεγνώνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Κατόπιν τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε την πάπια με ρύζι ατμού. 

44 Κινέζικο ρύζι υλικά 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο, βρασμένο (όχι παραβρασμένο), κρύο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 σκ.σκόρδο σε φετάκια 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο 1/2 φλ.τσ. αρακάς βρασμένος (μόλις να έχει μαλακώσει) 1 φλ.τσ. βρασμένο ή ψημένο ψαχνό κοτόπουλου*, σε κύβους 2 αβγά 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο (προαιρετικά) 3 κ.σ. σπορέλαιο 1 κ.σ. σησαμέλαιο 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας αλάτι, πιπέρι * αντί για κοτόπουλο βάζουμε γαρίδες ή ψητό χοιρινό ψιλοκομμένο  παρασκευή Έχουμε βάλει το βρασμένο ρύζι στο ψυγείο. Σε αντικολλητικό γουόκ ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας συνέχεια για 1'. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε ακόμα 1', ανακατεύοντας πάντα. Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρύο ρύζι, το κοτόπουλο, το σησαμέλαιο, αλάτι και πιπέρι και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για 3'-4΄, ανακατεύοντας συνέχεια με σπάτουλα. Χτυπάμε τ' αβγά σ' ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο τηγάνι*. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν και προσθέτουμε τον αρακά και τη σόγια. Ανακατεύουμε πάλι 1'-2' και βγάζουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αν μας αρέσει προσθέτουμε μία ακόμα κ.σ. σόγια σως. Ανακατεύουμε μέσα τον κόλιαντρο και σερβίρουμε. * σημ. για ευκολία, μπορούμε να έχουμε τηγανίσει την ομελέτα χωριστά και να την προσθέσουμε ψιλοκομμένη στο ρύζι, στο τέλος. 

45 Κινέζικο κοτόπουλο με σάλτσα σόγιας και νουντλς
Τι χρειαζόμαστε: 1 προϊον-πακέτο με υλικά για Κοτόπουλο Xiang Gu (της μάρκας Wanchai Ferry)(περιλαμβάνει μίγμα μπαχαρικών, σάλτσα σόγιας, μανιτάρια και νουντλς) 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου 80 γρ. αρακά 1 καρότο 1 πράσο 4 κ.σ. λάδι Πώς το κάνουμε: Κόβουμε σε λωρίδες το κοτόπουλο. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το περιεχόμενο από το φακελάκι του μίγματος μπαχαρικών με τις λωρίδες του κοτόπουλου, προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας λάδι και το αφήνουμε να μαριναριστεί. Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπωλ με πολύ ζεστό νερό, ώστε το νερό να καλύπτει τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μουλιάσουν 6-7 λεπτά. Κόβουμε το πράσο και το καρότο σε λεπτές ροδέλες. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας 2 κουταλιές σούπας λάδι. Ρίχνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα στο τηγάνι για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια (αφού τα στραγγίξουμε καλά), το πράσο, το καρότο, τον αρακά και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Παράλληλα, βράζουμε τα νουντλς για 3 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε μαζί με το κοτόπουλο. Υψηλή μαγειρική σε μισή ώρα!

46 Satay sticks Τι χρειαζόμαστε: 1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου
1 βαζάκι φυστικοβούτυρο 1 κουτάκι γαλα καρύδας 1 κρεμμύδι ξερό soy sauce mix πικάντικων μπαχαρικών λάδι αλάτι Σκόρδο Πώς το κάνουμε: Κόβουμε το στήθος από το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες και τις περνάμε σε ξύλινα καλαμάκια. Αλατοπιπερώνουμε τα stick κοτόπουλου, τα μαρινάρουμε στην soy sauce για καμία ωρα και μετά τα ψήνουμε με λίγο λαδάκι στην λαδόκολλα ή αλλιώς μπορούμε και να τα τηγανίσουμε. Για την sauce θα βάλουμε λίγο λάδι σε ένα κατσαρολάκι και θα σοτάρουμε το σκόρδο (εγώ το αφαιρώ αμέσως γιατί θέλω μόνο την γεύση του). Στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και μέτα προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το φυστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και τέλος βάζουμε όσο πικάντικο μπαχαρικό αντέχει η γλώσσα μας. Περιχύνουμε τα stick κοτόπουλου με τη satay sauce.

47 Ομάδα Β 2η Εργασία Αγγλική κουζίνα

48 Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνορεύει βόρεια με τη Σκωτία, και δυτικά με την Ουαλία. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας είναι το Λονδίνο, το οποίο είναι και πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Προστάτης της Αγγλίας είναι ο Άγιος Γεώργιος. Το πολίτευμα της Αγγλίας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

49 Χαρακτηριστικά Αγγλικής Κουζίνας
Περιλαμβάνει πολλά ετερόκλητα στοιχεία και περίεργους συνδυασμούς. Έχει δεχτεί επιρροές τόσο από τους λαούς που κατέκτησαν την περιοχή, αλλά και από τις χώρες που αυτή είχε κατακτήσει. Τα κλασικά οικογενειακά Αγγλικά γεύματα είναι ιεροτελεστία. Συνήθως ξεκινούν με ένα-δύο απλά ορεκτικά, προχωρούν σε ένα κυρίως γεύμα που συνοδεύεται από σαλάτα, ενώ συχνά υπάρχει και μια παραδοσιακή πίτα και βέβαια κρασί ή ακόμα καλύτερα κάποια Βρετανική μπύρα (ale). Στη συνέχεια ακολουθεί το επιδόρπιο ενώ το τέλος σηματοδοτείται από το σερβίρισμα του απαραίτητου τσαγιού.

50 Ακολουθούν συνταγές..

51 Ακολουθούν συνταγές..

52 Σκορδόψωμο 1 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε φέτες αλλά όχι εντελώς, να μην διαχωριστούν οι φέτες ελαιόλαδο αρκετό 8 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες αλάτι μαύρο πιπέρι μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβεις μια λαδόκολλα σε μέγεθος ώστε να φτάσει να τυλίξεις την μπαγκέτα μέσα. Την βρέχεις και τη στύβεις και την απλώνεις πάνω σε μια επιφάνεια. Βάζεις απάνω την μπαγκέτα και περιχύνεις με μπόλικο ελαιόλαδο και ανάμεσα στις φέτες. Ρίχνεις τα μυρωδικά και γεμίζεις και ανάμεσα στις φέτες. Προσθέτεις κατά τον ίδιο τρόπο και το σκόρδο, αλατοπιπερώνεις καλά. Τυλίγεις το ψωμί στη λαδόκολλα και τσαλακώνεις τις άκρες να είναι κλεισμένη καλά. Τοποθετείς το ψωμί στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά να ροδίσει Το βγάζεις το ξετυλίγεις και το κόβεις σε φέτες.

53 Μπισκότα Τι χρειαζόμαστε: 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι 1 ποτήρι ανάλατο βούτυρο 3/4 ποτηριού μαύρη ζάχαρη 3/4 ποτηριού άσπρη ζάχαρη 1 φακελάκι βανίλια 2 αυγά 2 ποτήρια chocolate chips 2 κουταλάκια γλυκού κρεμόριο «cheam of tartar» 2 ½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Πώς το κάνουμε: Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη. Μετά κτυπάμε το βούτυρο (το οποίο έχουμε αφήσει να για τουλάχιστο μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου) με την μαύρη και την άσπρη ζάχαρη. Στο μίγμα με τις ζάχαρες και το βούτυρο ενσωματώνουμε τα κτυπημένα αυγά, το αλεύρι, την βανίλια, το κρεμόριο, τη σόδα, το αλάτι. Όταν όλα τα υλικά ομογενοποιηθούν και γίνουν μια μαλακή καστανή ζύμη προσθέτουμε τα chocolate chips τα οποία ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη. Αρχίζουμε το πλάσιμο τον μπισκότων. Πλάθουμε σφαίρες διαμέτρου 6 εκατοστών. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. Τα μπισκότα τα τοποθετούμε σε χαρτί φούρνου. Αφήνουμε αρκετή απόσταση μεταξύ τον μπισκότων γιατί κατά το ψήσιμο απλώνουν. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά ΜΟΝΟ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουμε από το ταψί γιατί σπάνε. Για να είναι επιτυχημένα πρέπει στο κέντρο να είναι μαλακά.

54 Ομάδα Γ 1η εργασία Ινδική κουζίνα

55 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Η αφετηρία της Ινδικής κουζίνας χρονολογείται περίπου χρόνια πριν. Ξένες εισβολές, ο αποικισμός καθώς επίσης και οι εμπορικές σχέσεις της χώρας έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κουζίνας. ΕΠΙΡΡΟΕΣ Η Ινδική κουζίνα έχει επηρεάσει πολλές κουζίνες και έχει και η ίδια επηρεαστεί από άλλες. Χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι να εξελιχθεί και να πάρει την τελική της μορφή.

56 Η Ινδική κουζίνα και τα μπαχαρικά
Η Ινδική κουζίνα και τα μπαχαρικά Για τους Ινδούς λοιπόν η παρασκευή του φαγητού είναι μια τελετουργία. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να επιλέξει πόσο καυτερό επιθυμεί να είναι το φαγητό του, καθώς όλα παρασκευάζονται επιτόπου! Η ινδική κουζίνα και τα καρυκεύματα έχουν μια σχέση πάθους θα μπορούσε κανείς να ομολογήσει! Δεν υπάρχει συνταγή που να μην συμπεριλαμβάνει μπαχαρικά. Ακόμη και τα βραστά λαχανικά έχουν καρυκεύματα.

57 Χαρακτηριστικά συστατικά ινδικής κουζίνας
ΚΑΡΥ Το κάρυ είναι μείγμα από τριμμένα αρωματικά και μπαχαρικά, όπως: Κάρδαμο, κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο κουρκουμά

58 Μικρομεζέδες Οι ινδικοί μικρομεζέδες είναι ποικίλοι και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ως κύριο συστατικό τα όσπρια, παραδείγματος χάρη τις φακές και τα ρεβίθια. Πιάτα ρυζιού μαγειρεμένα με κρέατα ή γαρίδες, πάστες νιφαδωτές και αρνί με κάρυ με μια παχιά σάλτσα που περιέχει τριμμένα φιστίκια και γιαούρτι είναι μόνο λίγοι από τους ινδικούς μεζέδες.

59 Διακόσμηση και παρουσίαση τοπικών πιάτων

60 Η χορτοφαγία

61 ΣΥΝΤΑΓΕΣ

62 Ινδικά πιτάκια με σάλτσα καρύδας(Samosas)
Υλικά για 5 άτομα: 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά ½ κουταλάκι αλάτι ½ κουταλάκι λιωμένο τζίντζερ ½ κουταλάκι λιωμένο σκόρδο 2 κ.σ. χυμό λεμόνι ½ κουταλάκι κίμινο σε σκόνη ¼ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη 1 φρέσκο κρεμμύδι 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου και 4 φύλλα κρούστας Εκτέλεση Σοτάρετε τον κιμά μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε αλάτι, τζίντζερ, σκόρδο, χυμό λεμόνι, κίμινο και τσίλι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Τον αποσύρετε από τη φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα φύλλα κόλιανδρου. Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Γεμίζετε κάθε τετράγωνο με μία ή δύο κουταλιές της σούπας κιμά και τα κλείνετε. Τηγανίζετε τα πιτάκια σε μπόλικο καυτό λάδι.

63 Chicken curry Υλικά Εκτέλεση
600 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε χοντρά κομμάτια 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 4 κ.σ. πάστα κάρι 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 250 ml ζωμό κοτόπουλο ή νερό 4 κ.σ. fish sauce 4 κ.σ. (70 ml) γάλα καρύδας 3 κ.σ. λάδι Εκτέλεση Σε ένα γουοκ ή τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι μέχρι να κάψει. Ρίχνετε το σκόρδο και την πάστα κάρυ (αν δεν έχετε βάζετε κάρυ σκόνη) και αφήνετε να τσιγαριστούν. Bάζετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε καλά. Pίχνετε το κρεμμύδι, και το ζωμό και αφήνετε να ψηθούν, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε το γάλα καρύδας και μετά τη fish sauce. Μόλις η πατάτα μαλακώσει, το φαγητό είναι έτοιμο. Αν θέλετε πιο δεμένη τη σάλτσα, αφαιρείτε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το ζωμό να βράσει λίγο ακόμα. Όταν δέσει αρκετά, βάζετε ξανά το κοτόπουλο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

64 Gulab Jamun Υλικά για 12-14 άτομα: Για τη ζύμη: 100 γρ. γάλα
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 25 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 2 κουτ. σούπας βούτυρο γκι* ή κανονικό βούτυρο αγελάδος, λιωμένο 40 γρ. γάλα πλήρες φιστίκια Αιγίνης ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για το σιρόπι 450 γρ. ζάχαρη 850 γρ. νερό 30 γρ. ροδόνερο Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Οταν το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και προσθέτουμε το ροδόνερο. Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια κουτάλα το γάλα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε πολύ καλά, έως ότου σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Παίρνουμε λίγη-λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε μικρά μπαλάκια - θα βγουν περίπου Τα τρυπάμε με το δάχτυλό μας σχηματίζοντας μια λακκουβίτσα, όπου βάζουμε από ένα φιστίκι, και τα ξαναπλάθουμε σε μπαλάκι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι και το ζεσταίνουμε περίπου στους 150° C (καταλαβαίνουμε πότε άγγιξε τη θερμοκρασία όταν ρίξουμε έναν κύβο ψωμιού και ξεροψηθεί σε 30΄΄). Τηγανίζουμε τα μπαλάκια σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, σε μέτρια θερμοκρασία, και μόλις πάρει βράση το σιρόπι, την κατεβάζουμε και αφήνουμε τα γκουλάμπ τζαμούν να κρυώσουν. Τα σερβίρουμε σε μπολάκια, σε θερμοκρασία δωματίου, με λίγο σιρόπι.

65 Γλυκά samosas με μπανάνα και σοκολάτα
Υλικά για περίπου 20 κομμάτια: Για τη γέμιση: 100γρ βούτυρο 100γρ ζάχαρη 2 αυγά 100γρ καρύδα τριμμένη 30γρ κουβερτούρα τριμμένη 20γρ κακάο 2 ώριμες μπανάνες Για τα φύλλα: 4 φύλλα κρούστας 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο Εκτέλεση: Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλτε όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από τις μπανάνες, σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Αλείψτε τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο και κόψτε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 6 εκατοστών. Σε κάθε γωνία βάλτε μια κουταλιά γέμιση και ανά κομμάτι μπανάνα. Φέρτε την άλλη γωνία του φύλλου πάνω από την γέμιση ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο. Διπλώστε το τρίγωνο κάθετα προς τα κάτω και κατόπιν προς την αντίθετη πλευρά. Βάλτε τα τριγωνάκια σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα. Ψήστε για περίπου 18 λεπτά. Μόλις ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν και πασπαλίστε με άχνη.

66 Λάσι Υλικά: 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
1/2 φλ. παγωμένο νερό χυμός λεμονιού 2 κουταλάκια ζάχαρη (η ζάχαρη είναι προαιρετική μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αλάτι ή τίποτα). Εκτέλεση : Χτυπήστε καλά όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Όταν σχηματιστεί αφρός, το ρόφημα είναι έτοιμο.

67 Ομάδα Γ 2η Εργασία Γαλλική κουζίνα


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Βολιμών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google