Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετατροπή Μουσικών Συλλογών σε Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Το Πρόγραμμα MUSESCAPE Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιανουάριος 2005 Χριστιανούδης Ιωάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετατροπή Μουσικών Συλλογών σε Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Το Πρόγραμμα MUSESCAPE Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιανουάριος 2005 Χριστιανούδης Ιωάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Μετατροπή Μουσικών Συλλογών σε Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Το Πρόγραμμα MUSESCAPE Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιανουάριος 2005 Χριστιανούδης Ιωάννης

3 Τι είναι Το MUSESCAPE? Το MUSESCAPE είναι ένας μουσικός πλοηγός (Browser), αναπαραγωγής και αποθήκευσης ηχητικών και μουσικών αρχείων που χρησιμοποιεί εξειδικευμένες τεχνικές έρευνας και ανάκτησης.

4 Τι είναι το MUSESCAPE? Σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon, από το Computer Science Department. Σχεδιαστής του λογισμικού είναι ο George Tzanetakis, με Ph.D. στην Πληροφορική.

5 Στόχοι του MUSESCAPE Οργάνωση μεγάλων μουσικών συλλογών, ελεγχόμενα και με ευελιξία Γρήγορη και εύκολη ανάκτηση επιθυμητών αποτελεσμάτων, ακόμα και αν η μουσική συλλογή είναι άγνωστη προς το χρήστη Στροφή της έρευνας από τα στοιχεία περιγραφής και τα μεταδεδομένα, στο ίδιο το αντικείμενο

6 Λειτουργίες - Χαρακτηριστικά Κάθε μουσικό αρχείο περιλαμβάνει κάποιους περιγραφείς που το χαρακτηρίζουν, όπως τίτλος τραγουδιού, όνομα καλλιτέχνη κ.α. Υπάρχει ενσωματωμένο ένα Πλέγμα Συσχέτισης (Distant Matrix) που βοηθάει τον χρήστη στην αναζήτηση του Το λογισμικό υποστηρίζει τη δημιουργία μουσικών λιστών (playlists), ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη

7 Το MUSESCAPE δομείται από: Το Αρχείο (Archive) Τη Βιβλιοθήκη (Library) Το Περιβάλλον Χρήστη (User Interface)

8 Το Αρχείο (Archive) Το Αρχείο παρέχει στον χρήστη αυτοματοποιημένα εργαλεία και το περιβάλλον για τη οργάνωση και επεξεργασία μιας ημιδομημένης ή αδόμητης συλλογής μουσικών αρχείων.

9 Το Αρχείο (Archive) Είτε από βάσεις δεδομένων, όπως η freedb (www.freedb.org), για ψηφιακούς δίσκους (CD)www.freedb.org Είτε με ετικέτες ID3 (www.id3.org), για μεμονωμένα μουσικά αρχεία (MP3)www.id3.org Εδώ δημιουργούνται οι εγγραφές των μουσικών αρχείων. Τα Μεταδεδομένα εισάγονται:

10 Το Αρχείο (Archive) Τη χρήση Ταξινομητών (Classifiers), για την αυτόματη εισαγωγή και ταξινόμηση μη επεξεργασμένων μουσικών αρχείων και Αυτόματη ανάκτηση βασισμένη στην ομοιότητα του περιεχομένου (Automatic Content-Based Similarity Retrieval) Το Αρχείο χρησιμοποιεί 2 λειτουργίες που διευκολύνουν τις διαδικασίες εισαγωγής και ανάκτησης δεδομένων:

11 Η Βιβλιοθήκη (Library) Η Βιβλιοθήκη είναι το κομμάτι του λογισμικού που παρέχει αυτοματοποιημένα εργαλεία και το περιβάλλον για έρευνα και πλοήγηση, μέσα σε μια ημιδομημένη ή αδόμητη συλλογή μουσικών αρχείων.

12 Η Βιβλιοθήκη (Library) Το φιλικό και λειτουργικό περιβάλλον χρήστη Η ταυτόχρονη απεικόνιση λειτουργιών (Unified representation) και Η συνεχής ηχητική ανατροφοδότηση (Continuous audio feedback) Η Βιβλιοθήκη βασίζεται σε τρεις χαρακτηριστικές λειτουργίες:

13 Η Βιβλιοθήκη (Library) Η ταυτόχρονη απεικόνιση λειτουργιών και η συνεχής ηχητική ανατροφοδότηση, αποτελούν θεμελιώδεις λειτουργίες του Musescape, καθώς διατηρούν την επαφή χρήστη-λογισμικού και τον βοηθάνε στην ανάκτηση των αποτελεσμάτων που τον ενδιαφέρουν.

14 Περιβάλλον χρήστη (User interface) Φιλικότητα Λειτουργικότητα Συνεχής ηχητική ανατροφοδότηση Χαρακτηριστικά:

15 Περιβάλλον χρήστη (User interface) Ηχητικά κανάλια (Sound – Sliders) Ηχητικές λίστες (Sound – Lists) Κύριο χαρακτηριστικό, η ύπαρξη 2 ειδών φίλτρων:

16 Περιβάλλον χρήστη (User interface)

17 Usage – based indexing: Διαδικασία κατά την οποία όλα τα μουσικά αρχεία, ταξινομούνται εκ των προτέρων, με βάση όλες τις πιθανές αλλαγές που μπορεί να πραγματοποιήσει ο χρήστης.

18 Αρχιτεκτονική του MUSESCAPE Ο χρήστης επικοινωνεί με το λογισμικό μέσω του περιβάλλοντος χρήστη (user interface) Το περιβάλλον χρήστη επικοινωνεί είτε με το Αρχείο (Archive) είτε με τη Βιβλιοθήκη (Library) Το Αρχείο και η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν την ίδια βάση δεδομένων (τύπου MySQL) Τέλος, υπάρχουν και βοηθητικές μονάδες για την πλοήγηση, την έρευνα και την επεξεργασία

19 Αρχιτεκτονική του MUSESCAPE MFEE (Music Feature Extraction Engine) MFLE (Music Feature Learning Engine) MFSE (Music Feature Similarity Engine) Βοηθητικές μονάδες:

20 Αρχιτεκτονική του MUSESCAPE

21 Το user interface όπως και οι μονάδες Archive και Library, είναι σχεδιασμένα σε Java. Η περιγραφή, επεξεργασία και αποθήκευση των μουσικών αρχείων υποστηρίζει και XML. Τα βοηθητικά προγράμματα είναι βασισμένα πάνω στο λογισμικό Marsyas, που χρησιμοποιείται για ανάλυση ήχου.

22 Συμπεράσματα Οι πραγματικές δυνατότητες του Musescape φαίνονται σε πολύ μεγάλες μουσικές συλλογές. Το Musescape διευκολύνει ιδιαίτερα τον χρήστη στην έρευνα και την ανάκτηση, όταν η μουσική συλλογή είναι άγνωστη προς αυτόν. Το Musecape προσπαθεί να ενοποιήσει τις λειτουργίες έρευνας, επεξεργασίας και αποθήκευσης σε μια παράλληλη διαδικασία.

23 Προβληματισμοί Παραμένει ανοιχτό το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική και της «πειρατείας». Πόσο θα αργήσει η περίοδος που, αν όχι όλη, τότε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής παραγωγής θα πραγματοποιείται ψηφιακά? Κατά πόσο το λογισμικό Musescape απευθύνεται στους χρήστες της ψηφιακής μουσικής του σήμερα?


Κατέβασμα ppt "Μετατροπή Μουσικών Συλλογών σε Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Το Πρόγραμμα MUSESCAPE Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ιανουάριος 2005 Χριστιανούδης Ιωάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google