Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα βουνά της Ελλάδας Η Ελλάδα έχει πολλά βουνά σε διάφορα μέρη της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα βουνά της Ελλάδας Η Ελλάδα έχει πολλά βουνά σε διάφορα μέρη της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα βουνά της Ελλάδας Η Ελλάδα έχει πολλά βουνά σε διάφορα μέρη της.

2 Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Έχει ύψος 2.637 μέτρα. Βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων και στο δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο και την Τυμφή και την Πίνδο.

3 Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Το ύψος του είναι 2.917 μέτρα. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Η γεωγραφική του θέση είναι στον νομό Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

4 Ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακσταλάν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα. Το ύψος του είναι 2.524 μέτρα. Βρίσκεται στο βόρειο του νομού Πέλλας έως τα όρια με του νομού Φλώρινας.

5 Ο Γράμμος είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο τον Σμόλικα και τον Βόρα με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρα.

6 Η Γκιώνα είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας τοποθετημένο στην Φωκίδα ανάμεσα στον Παρνασσό και τα Βαρδούσια. Με υψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα στα 2.510 μέτρα, η Γκιώνα είναι το υψηλότερο βουνό νότια του Ολύμπου και το πέμπτο συνολικά στην Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ασέληνον όρος.

7 Η Τύμφη 2.497 μέτρα είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου λεγόμενο κοινώς «Γκαμήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου ».

8 Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα είναι μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος που ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφίδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα.

9 Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται επίσης στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και στο νομό Φωκίδας. Το ύψος του είναι 2.457 και είναι από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.

10 Ο Ψηλορείτης ή Όρος Ίδη είναι το ψηλότερο βουνό στην Κρήτη 2.456 μέτρα μόλις 3 μέτρα ψηλότερος από τις Πάχνες των Λευκών Ορέων. Μάλιστα σύμφωνα μ' ένα ανέκδοτο που σατυρίζει τις διαφορές Ηρακλειωτών Χανιωτών, κάθε φορά που ένας Χανιώτης ανεβαίνει στις Πάχνες αφήνει και μια πέτρα στην κορυφή, ώστε να εκμηδενιστεί η διαφορά.

11 Τα Λευκά Όρη είναι μια εκτεταμένη και πολύ εντυπωσιακή οροσειρά στην δυτική Κρήτη. Καταλαμβάνουν μια έκταση μήκους 50 και πλάτους 25 χιλιομέτρων και ουσιαστικά το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Χανίων. Το ύψος του είναι 2.453.

12 Ο Ταΰγετος ή Πενταδάκτυλος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου εκτεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης - Ευρώτα και Μεσσηνίας. Η κορυφή του έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Αγιολιάς ή Προφήτης Ηλίας, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.

13

14 Τα Βαρδούσια ή Κόρακας είναι σύμπλεγμα βουνών που περιλαμβάνει το νοτιότερο άκρο της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Υψώνεται στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας. Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρούμελης μετά την Γκιώνα με ύψος που φτάνει τα 2.495 μέτρα.

15 Πηγές http://el.wikipedia.org/wiki


Κατέβασμα ppt "Τα βουνά της Ελλάδας Η Ελλάδα έχει πολλά βουνά σε διάφορα μέρη της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google