Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Project: ROCK THE IMMORTAL

2 Η ροκ μουσική και η προέλευση-ιστορία της

3 Η ορολογία και ο τρόπος παιξίματος
Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll (η πρώτη μορφή της) . Η μουσική ροκ (rock)  στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.

4 Η γέννηση και καταγωγή της
Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνεισφορά στον ήχο που πρωτοχαρακτηρίστηκε ροκ, θεωρείται ότι είχε και η country μουσική. Αυτή, είχε στοιχεία μπλουζ και βασιζόταν στα παραδοσιακά είδη μουσικής των κατοίκων των ΗΠΑ και ήταν πολύ δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των λευκών και στο Νότο. Η συναφή της ροκ με άλλα παρόμοια είδη μουσικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

5 Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη δημιουργία διαφόρων ειδών ροκ μουσικής
Η μουσική ροκ επηρεάστηκε και επηρεάζεται ακόμη και σήμερα από τα άλλα είδη μουσικής που είναι δημοφιλή ανά περίοδο. Στη δεκαετία του 1960, η παραδοσιακή (folk) μουσική των λευκών κοινοτήτων των ΗΠΑ επηρέασε το υβρίδιο που ήταν γνωστό ως ροκ εκείνη την περίοδο, αλλά και επηρεάστηκε από αυτό με αποτέλεσμα τη δημιουργία του φολκ ροκ. Παράλληλα, γίνεται γνωστό το μπλουζ ροκ που αποτελεί την έκφανση του ροκ που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ηλεκτρική κιθάρα και στις μπλουζ ρίζες της μουσικής αυτής. Έπειτα, εμφανίζονται και άλλα μείγματα διαφόρων ειδών μουσικής, όπως το τζαζ-ροκ φιούζιον το 1960 ή το ψυχαδελικό ροκ με ανατολίτικα στοιχεία.

6 (Συνέχεια)  Στη δεκαετία του 1970, το ροκ υποβαθμίστηκε από την επικράτηση της ντίσκο που αποτελούσε ένα μείγμα σόουλ, φανκ και λάτιν μουσικής και δέχτηκε επιρροές από τα είδη αυτά. Παράλληλα, δημιουργούνται τα υποείδη σοφτ ροκ, προγκρέσιβ(progressive) ροκ, πανκ ροκ και χέβι μέταλ. Τη δεκαετία του 1980, γίνεται δημοφιλές το χαρντ ροκ και το εναλλακτικό ροκ (alternative rock) κάνει τα πρώτα του βήματα. Στην επόμενη δεκαετία, τα υποείδη της ροκ που εισάγονται είναι το γκραντζ, το μπριπ ποπ και το ανεξάρτητο ροκ (indie). Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ανεξάρτητου ροκ.

7 Το χέβι μέταλ (heavy metal) ως παράδειγμα της εξέλιξης του σπουδαίου αυτού είδους μουσικής
Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, εμφανίζονται κάποια συγκροτήματα που με τον ήχο τους δημιουργούν ένα παρακλάδι της ροκ που παίρνει το όνομά Heavy Metal. Οι Black Sabbath, από το Άστον του Μπέρμιγχαμ, κυκλοφορούν το 1969 το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ τους και ο ήχος τους περιγράφεται από δημοσιογράφους, ως ήχος βαρέων μετάλλων - μία παρομοίωση που είχε χρησιμοποιηθεί και για τον ήχο άλλων καλλιτεχνών της ροκ παλιότερα, όπως για παράδειγμα για τον Τζίμι Χέντριξ . Το είδος του Χέβι Μέταλ, όπως πρωτοεμφανίζεται, χαρακτηρίζεται ηχητικά από έντονο και βαρύ ρυθμό, με επιρροές από μπλουζ ροκ στις μελωδίες και παραμόρφωση που προερχόταν από ψαλιδισμό των κυματομορφών μέσω υπερενίσχυσης του σήματος της κιθάρας. Πολλά συγκροτήματα χρησιμοποίησαν αυτόν τον ήχο και τον συνδύασαν με άλλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και άλλα υποείδη του Χέβι Μέταλ. Αρκετά συγκροτήματα του είδους ελκύουν το ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα με εμφανίσεις και κυκλοφορίες τους.

8 Η διάδοση της ροκ Το πρώτο rock hit ήταν το ''Rock around the clock'' του Bill Haley και των His Comets το Το τραγούδι αυτό ήρθε σε συνδυασμό με τις περιοδείες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησε η διάδοση της μουσικής rock. Επίσης στη διάδοση της καινούριας μουσικής συνέβαλαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι στο πνεύμα του ανταγωνισμού με την τηλεόραση έπαιζαν συνεχώς κομμάτια rock.   O πρώτος τραγουδιστής που έδωσε στη rock παγκόσμια λάμψη ήταν ο Elvis Presley, που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1955.Ο Elvis άρεσε στη νεολαία γιατί ήταν νέος, ωραίος και προκλητικός.

9 Ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960
Η δεκαετία του ΄60 έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, με πρωταγωνιστές τους Beatles , τους Kings, τους Rolling Stones, τους Who και τους Animals. Τα συγκροτήματα αυτά εμφανίστηκαν στην Αγγλία και αρχικά έγιναν γνωστά ως συγκροτήματα rock , που όμως δεν περιορίστηκαν στο να αντιγράψουν τα πρότυπα της Αμερικής. Σταδιακά εξελίχτηκαν και ανέμιξαν στοιχεία jazz, φολκλορικής και κλασικής μουσικής. Παράλληλα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί rock τραγουδιστές όπως ο Bob Dylan έγραψαν τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο είναι τα σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος και η φτώχεια. Επίσης στην Αμερική δημιουργούνται πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, όπως οι Jeferson Airplane, The Grateful Dead και οι Doors.

10 Η σύγχρονη ροκ Σήμερα, η ροκ περνάει μια κάποια κρίση θα λέγαμε, αφού έχει υποβαθμιστεί κάπως η ποιότητα και είναι λίγα τα γνήσια τραγούδια του είδους. Επίσης παρατηρείται μία «κυριαρχία» της τεχνολογίας (ηλεκτρονική μουσική) στο χώρο της ροκ, κάτι που πολλές φορές αλλοιώνει τον ήχο. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μερικές αξιόλογες μπάντες που διατηρούν το κλασσικό ροκ και το βελτιώνουν. Ορισμένα συγκροτήματα πάλι, δημιουργούν δικά τους είδη, όπως για παράδειγμα οι ALESTORM, οι οποίοι έχουν «εφεύρει» ένα δικό τους τύπο heavy metal, γνωστό ως Pirate rock ή Pirate metal, καθώς όλα τα τραγούδια τους έχουν θέμα τη ζωή των πειρατών!

11 Η ροκ στην Ελλάδα Το rock στην Ελλάδα ξεκίνησε με την κάθε γειτονιά να έχει το δικό της γκρουπ, το πάθος και την ορμή αυτών των παιδιών που ήθελαν να μοιάσουν στους Beatles, στους Stones, στους Kinks, στους Animals, είδαμε συναυλίες και  μουσικά πρωινά.  Το φρενάρισμα του μουσικού αυτού κινήματος που έφερε  η άνοδος της δικτατορίας, αλλά και η ...πτώση της, γιατί  όταν η χούντα έπεσε, το κοινό διψούσε για το απαγορευμένο πολιτικό τραγούδι... Με την είσοδο της νέας δεκαετίας, τα κοινωνικό-πολιτικά πράγματα έδειχναν να αλλάζουν. Το ίδιο και οι μουσικές αντιλήψεις. Μαζί με όλα αυτά, έρχονται καπάκι έπειτα από πολλά xρόνια δυο συναυλίες στο γήπεδο του Σπόρτινγκ από τους Police και ακόμα μία στο ίδιο γήπεδο, από τους Πουλικάκο και Σιδηρόπουλο που αναθερμαίνουν τις σχέσεις του κοινού με τη Rock μουσική, ενώ ξεπετιέται σε ολόκληρη τη χώρα μια καινούργια φουρνιά από συγκροτήματα αποφασισμένα να προχωρήσουν με οργάνωση, ενότητα και σοβαρή δουλειά.

12 (Συνέχεια) Οι “Μουσικές Ταξιαρχίες” πήγαν λίγο πριν το καλοκαίρι του 1980 να παίξουν στην Καρδίτσα, αλλά μετά το τέλος της συναυλίας η αστυνομία τους συνέλαβε και μετά από τρεις ημέρες δικάστηκαν για εξύβριση των θείων, της δημόσιας αρχής και του κράτους και καταδικάστηκαν σε 54 μήνες φυλακή. Αυτό το γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου, μάζεψαν υπογραφές για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά οι κρατικές επεμβάσεις σε βάρος του γκρουπ συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να οργιάσει η αντιπολίτευση για να καταργηθεί επιτέλους η λογοκρισία σ’ αυτή τη χώρα. Ο Σιδηρόπουλος κυκλοφορεί με τους “Απροσάρμοστους” το “Εν Λευκώ” του οποίου οι στίχοι αγγίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και απαγορεύεται η μετάδοση του δίσκου από το ραδιόφωνο.

13 Μερικοί σπουδαίοι Έλληνες ροκ τραγουδιστές και συγκροτήματα
Πουλικάκος Σιδηρόπουλος Παπακωνσταντίνου Ξύλινα Σπαθιά Ονειροπαγίδα Πυξ Λαξ Τρύπες Τερμίτες

14 Γενικά ροκ συγκροτήματα ανά τις δεκαετίες
Beatles ( ) Rolling Stones ( ) Black Sabbath ( , 2011) Queen (1971-σήμερα) AC DC (1973-σήμερα) Iron Maiden (1975-σήμερα) Korn (1993-σήμερα) Nickelback (1995-σήμερα) Evanescence (1995-σήμερα) Linkin Park (1996-σήμερα) Disturbed (1996-σήμερα) Alestorm (2004-σήμερα) και τόσα άλλα!!!

15

16 Μία εργασία του Νίκου Καραμβάλη


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google