Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’O δρόμος είχε τη δική του ιστορία’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’O δρόμος είχε τη δική του ιστορία’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’O δρόμος είχε τη δική του ιστορία’’
Ομαδική εργασία μαθητών Α1 Καθηγήτρια: Βαρβάρα Καραπτσιά

2 Οδός Αθηνών

3 Ονομασία Ο δρόμος που μένω ονομάζεται ‘’Αθηνών’’ και πήρε το όνομά του από τη θεά Αθηνά που ήταν προστάτιδα της πρωτεύουσας, της Αθήνας. Είναι γνωστή ιδιαίτερα από τα ιστορικά της μνημεία που διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

4 Γυμνάσιο (Ωδείο) Αλμυρού
Στα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε το γυμνάσιο της περιοχής μας με μεγάλο αριθμό παιδιών. Σήμερα ανακαινισμένο λειτουργεί ως ωδείο Αλμυρού.

5 Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
Το μουσείο κτίστηκε το έτος 1910 με ενέργειες του αρχαιολόγου Νικολάου Γιαννόπουλου, ιδρυτή και της φιλαρχαίου εταιρείας Όθρυς και άρχισε να λειτουργεί το Στο μουσείο φυλάσσονται τα μνημεία από ανασκαφές στην Άλο, στις Φθιώτιδες Θήβες, την Πύρασο και άλλους αρχαιολογικούς τόπους.

6 Δημοτική Πινακοθήκη Ευτυχής συγκυρία ευνόησε τον Δήμο Αλμυρού να αποκτήσει Δημοτική Πινακοθήκη με την προσφορά 65 έργων ζωγραφικής του Θανάση Ακριβόπουλου που δώρισε ο ίδιος ο ζωγράφος στο Δήμο.

7 Η μαθήτρια: Μελίνα Γούλα
Η οδός Αθηνών είναι από τους παλαιότερους δρόμους του Αλμυρού και οι άνθρωποι παλαιότερα αλλά και σήμερα υποστηρίζουν πως είναι πολύ ικανοποιημένοι από το περιβάλλον στο οποίο ζουν, τους γείτονες και την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Η μαθήτρια: Μελίνα Γούλα

8 «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Β’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΑΡΧΟΝΤΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ «17ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ»

9 «Ονοματολογία και Τοποθεσία»
Ο δρόμος πήρε το όνομα του από το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης του Αλμυρού, όπου συνέβη την 17η Αυγούστου 1881. Προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα αυτή, έδωσαν την συγκεκριμένη ημερομηνία, ως όνομα δρόμου. Η οδός «17ης Αυγούστου», βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της πόλης, αφού η πλατεία είναι αρκετά κοντά της. Συνορεύει με τις οδούς: «Βασιλέως Γεωργίου», και «Βασιλέως Κωνσταντίνου».

10 «Αρχιτεκτονική του δρόμου»
Στο παρελθόν… Κατοικίες ατημέλητες. Άφθονες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης (αλάνες). Λιγοστά καταστήματα, καφενεία κλπ. Τώρα… Περιποιημένα, ευειδή κτήρια. Όμορφοι, εντυπωσιακοί κήποι. Καταστήματα, γυμναστήρια κλπ.

11 «Οι κάτοικοι της οδού» Ηλικίες… Κυμαινόμενες από 2 έως 76 έτη.
Πνευματικό Επίπεδο… Σχετικά ανεπτυγμένο, και ικανοποιητικό. Ασχολίες… Ποίκιλα επαγγέλματα, πάντων τάξεων. Καταγωγή… Κυρίως ελληνική, με ένα μικρό ποσοστό αλλοεθνών.

12 «Προβλήματα του δρόμου»
Σχετικά δεν αντιμετωπίζονται πολλά και σημαντικά προβλήματα όπου να είναι απαραίτητη δημοτική παρέμβαση. Ωστόσο υπάρχουν λακκούβες, σταδιακά σπασμένες λάμπες και ξεχειλίσματα λόγω βροχοπτώσεων σε ορισμένα σημεία.

13 Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία
Οδός Θερμοπυλών Μαρία Ηλιάκη

14 Προέλευση ονόματος Η οδός αυτή δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι πήρε το όνομα της από τις Θερμοπύλες. Αυτή η περιοχή (Θερμοπύλες) αποτελούσε ένα πέρασμα και σε αυτή διεξήχθη και η λεγόμενη μάχη των Θερμοπυλών ενάντια στους Πέρσες.

15 Αρχιτεκτονική Η δομή της οδού διαφέρει κατά πολύ σε σύγκριση με παλαιότερα χρόνια. Νέοι γείτονες έχουν έρθει, σπίτια έχουν χτιστεί, ανακαινίσεις έχουν γίνει σε ετοιμόρροπα σπίτια, παλιά μαγαζιά έχουν κλείσει και νέα έχουν ανοίξει.

16 Κάτοικοι Καταγωγή κατοίκων Ασχολίες Πνευματικό επίπεδο-Μόρφωση

17 Προβλήματα Παραβιάσεις κώδικα οδικής κυκλοφορίας Δομή δρόμου
Διατάραξη ωρών κοινής ησυχίας

18 Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία Ελένη Ζαχαροπούλου Οδός Κύπρου
Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία Ελένη Ζαχαροπούλου Οδός Κύπρου

19 Πώς ο δρόμος πήρε το όνομά του;
Το όνομά του προέκυψε από το ελληνοκρατούμενο από αρχαιοτάτων χρόνων νησί της Κύπρου, οδός Κύπρου.

20

21 Πού βρίσκεται & ποιες οι συντεταγμένες;
Η οδός Κύπρου ανήκει στο οικοδομικό τετράγωνο Κύπρου - Κοραή - Μεσογείων - Πλαταιών και διασταυρώνεται με την οδό Κοραή και καταλήγει στην πλατεία «ξηρόβρυσης».

22

23 Ποια η εξέλιξη στην κτιριακή δομή;
Ο σεισμός έφερε νέα κτίρια στο προσκήνιο του Αλμυρού, τα οποία κατασκευάζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή αντισεισμική ασφάλεια.

24 Γενικές πληροφορίες των κατοίκων της οδού Κύπρου
Άτομα όλων των ηλικιών Ελλήνων και μειονοτήτων ποικίλες επαγγελματικές ενασχολήσεις με κυριότερες την αγροτική και κτηνοτροφική

25 Ιστορικές μνήμες κατοίκων για τη γειτονιά
Η ύπαρξη αρτεσιανού που υδροδοτούσε όλες τις γύρω γειτονίες, το οποίο στέρεψε και πήρε το όνομα η πλατεία που κατασκευάστηκε εκεί «ξηρόβρυση »

26

27 Προβλήματα του δρόμου Η πολύχρονη αμέλεια ανακατασκευής του δρόμου και η ακανόνιστη ασφαλτόστρωση, κάτι που υποδεικνύεται από την πληθώρα των λακκουβών, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία πεζών και μηχανοδηγών.

28 Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία
Οδός Σαλαμίνας( Κουλουριώτικα) Βασιλική Καλτσά

29 Ονοματολογία Στη Σαλαμίνα, από που πήρε το όνομά της η οδός, διεξήχθη κατά την αρχαιότητα ο Τρωικός πόλεμος, καθώς και η ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 480 π. Χ. Ακόμα μια δεύτερη ονομασία της οδού Κουλουριώτικα προήλθε, σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων, από το γεγονός ότι οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από την Κούλουρη

30 Αρχιτεκτονική Η οδός συμπεριλήφθηκε στα σχέδια του Αλμυρού λίγα χρόνια πριν. Αρχικά σε αυτή τη περιοχή υπήρχαν χωράφια και αμπέλια, τα οποία σιγά-σιγά μετατράπηκαν σε σπίτια από τους ιδιοκτήτες της γης.

31 Κάτοικοι Πολύτεκνες οικογένειες
Καταγωγή κατοίκων κυρίως από τη Κούλουρη Τα επαγγέλματα κατοίκων είναι σε μεγάλο βαθμό στρατιωτική φύσεως

32 Προβλήματα Δεν υπάρχουν ταμπελάκια με το όνομα της οδού και τον αριθμό των σπιτιών Αποχέτευση. Πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους εδώ και πολλά χρόνια

33 ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΛΟΓΑΡΗ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ
ΘΕΜΑ: <<Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΟΥ>> ΑΛΜΥΡΟΣ :

34 Ονοματολογία της οδού:
ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ : Σκοπός εργασίας Ονοματολογία της οδού Προσωπικές εμπειρίες – κτίρια Καταγωγή κατοίκων –Μορφωτικό Επίπεδο Προβλήματα του δρόμου Σκίτσο του δρόμου Φωτογραφικό υλικό Συμπεράσματα έρευνας Σκοπός εργασίας: Σκοπός της εργασίας (έρευνας) είναι η διερεύνηση των προβλημάτων του σύγχρονου δρόμου, ώστε να υπάρξει ο ανάλογος προβληματισμός. Ο Άγιος Σεραφείμ είναι ο εθνομάρτυρας και νεομάρτυρας που αποκεφάλισαν οι Τούρκοι, μετά την καταστολή της επανάστασης του 1611 στα Τρίκαλα. Προς μνήμη του κτίστηκε μια μικρή εκκλησία στο δάσος κουρί του Αλμυρού. Ονοματολογία της οδού:

35 Προσωπικές εμπειρίες – κτίρια:
Ο δρόμος που μένω και ζω, του Άγιου σεραφείμ θα μπορούσε ν΄ αποκληθεί ΄΄ο δρόμος του παρελθόντος ΄΄ και ΄΄ο δρόμος του παρόντος. Σε αυτόν το δρόμο πριν αρκετά χρονιά, όταν ακόμη ήμουν παιδάκι , έζησα μια ανέμελη και ξένοιαστη παιδική ζωή .Τα σπίτια ήταν αραιά κτισμένα και έτσι είχαμε όσο χώρο χρειαζόμασταν για λημέρια μας. Ευρύχωρες αλάνες, παιδική χαρά και άφθονο γρασίδι ήταν για μας το δεύτερο σπίτι μας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Καταγωγή κατοίκων –Μορφωτικό Επίπεδο: Η απομόνωση και αποξένωση των κατοίκων του δρόμου δικαιολογείται και από το γεγονός ότι πολλοί γείτονες στο δρόμο του παρόντος είναι νεοφερμένοι και κάποιοι κατάγονται από άλλες περιοχές. Ειδικότερα στις εργατικές κατοικίες που βρίσκονται απέναντι από το σπίτι μου διαμένουν οικογένειες που ήρθαν από τα διπλανά χωριά της κωμόπολης. Οι πιο πολλές από αυτές έχουν λάβει τη στοιχειώδη εκπαίδευση χωρίς να έχουν αποφοιτήσει από κάποια σχόλη. Είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες κάποιοι συνταξιούχοι και αρκετοί γεωργοί και βιοπαλαιστές.

36 Προβλήματα του δρόμου:
Τα προβλήματα του δρόμου της γειτονιάς μου είναι αρκετά, αρχικά η κακοτεχνία του δρόμου και η ύπαρξη λακκουβών δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μου είναι οι κάδοι απορριμμάτων, που προκαλούν δυσοσμία και είναι αντιαισθητικοί, αυτό οφείλεται στο ότι οι δημοτικοί υπάλληλου δεν μεριμνούν για την καθαριότητα των δρόμων. Συμπεράσματα έρευνας: Ο δρόμος που ζήσαμε, διαμένουμε και στον οποίο θα συνεχίσουμε να ζούμε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οφείλουμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι επίσημοι φορείς της πολιτείας να μεριμνήσουμε ώστε να γίνει ανθρώπινος και όμορφος όπως ήταν και στο παρελθόν.

37 Οδός Ερμού Παναγιώτα Βαζούρα A1

38 Αρχιτεκτονική της οδού
Από τα πρώτα χρόνια ήταν καλυμμένη με στρογγυλές πέτρες και κυκλοφορούσαν μόνο κάρα και γαϊδουράκια. Στη συνέχεια στρώθηκε με άμμο και χώμα και αυτό έκανε εύκολη την κυκλοφορία των ποδηλάτων. Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα στην πόλη, ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε. Σήμερα από κάποιο σημείο και πέρα γίνεται πεζόδρομος ήπιας κυκλοφορίας.

39 Αρχιτεκτονική των κτιρίων
Πριν από το σεισμό του 1981 Τα περισσότερα ήταν κτισμένα από πέτρες και είχαν στέγη ενώ μερικά διέθεταν και υπόγειο. Άλλα ήταν πιο χαμηλά, φτιαγμένα από τούβλα, κόκκινο χώμα και άχυρα. Μετά το σεισμό Στη θέση των παλιών, κτίστηκαν καινούρια και πιο ευρύχωρα σπίτια, με μοντέρνα αρχιτεκτονική, πολλά με δυο ορόφους, τζάκια και στέγη.

40 Ασχολίες των κατοίκων και Πνευματικό επίπεδο
Στα παλαιότερα χρόνια ασχολούνταν με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες ενώ υπήρχε τσαγκάρης, πεταλωτής και μπακάλης. Οι νεότεροι πήγαν στο σχολείο και στη συνέχεια σπούδασαν και έγιναν εκπαιδευτικοί, μηχανικοί και γεωπόνοι Υπάρχουν Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, πρόσφυγες και ντόπιοι Αλμυριώτες.

41 Ο Δρόμος είχε την δική του ιστορία.
Ο Αριστοφάνης Παππάς γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το Μετά τις Σπουδές του φοίτησε στην σχολή Εφέδρων αξιωματικών Σύρου και ειδικεύτηκε σαν βομβαρδιστής παρατηρητής αεροπόρος. Επιστρατεύτηκε με την κήρυξη του πολέμου του 1940 και βρέθηκε στη μονάδα αεροπορίας που έδρευε στις Μικροθήβες. Στις 14 Νοεμβρίου 1940 χτυπήθηκε σε μια αερομαχία που τα φτερά του αεροπλάνου τσακίστηκαν αλλά κατάφερε να φτάσει μέχρι την βάση των Μικροθηβών όπου εκεί κατέληξε νεκρός. Μετά από δυο ημέρες κηδεύτηκε σε ηλικία 23 ετών. Η ονομασία του δρόμου στο κέντρο του Αλμυρού πήρε την ονομασία «Αριστοφάνη Παππά » προς τιμήν του. 41

42 Οδός Αριστοφάνη Παππά Πληροφορίες δρόμου
Οδός Αριστοφάνη Παππά Πληροφορίες δρόμου Κατάσταση του δρόμου Ο δρόμος «Αριστοφάνη Παππά » βρίσκεται σε καλή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το μόνο που πρέπει να διορθωθεί είναι μερικές ρωγμές που δυσκολεύουν την κυκλοφορία των οδηγών. Κατάσταση Κτιρίων Η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή διότι τα περισσότερα τα έχουν εγκαταλείψει και οι ιδιοκτήτες τα έχουν παραμελήσει χωρίς κανένας να δείχνει ενδιαφέρον να τα αγοράσει.

43 Ασχολίες κατοίκων Οι κάτοικοι γενικά το κυρίως επάγγελμα που κάνουν είναι είτε με κτηνοτροφία είτε με αγροτικά θέματα. Υπάρχουν και διάφοροι επιχειρηματίες.

44 Μαρτυρίες και συμπεράσματα
Στον δρόμο μου έχουν γίνει πολλά ατυχήματα μερικά προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και μερικά ασήμαντα.

45 Η οδός μου και η ονοματοθεσία της
Στον δρόμο μου έχει δοθεί το όνομα του ήρωα της επανάστασης του 1821, του Μάρκου Μπότσαρη, μία απ' τις δεσπόζουσες μορφές του Σουλίου, μέλος της Φιλικής Εταιρίας και αρχιστράτηγος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος. 45

46 Δρόμος και αρχιτεκτονική
Καθοριστικός για την αρχιτεκτονική των κτηρίων στον δρόμο μου υπήρξε ο σεισμός του Οι συνέπειές του ήταν πολλά κτήρια να υποστούν μεγάλες ζημιές ή ακόμα και να καταστραφούν. Στην συνέχεια κάποια κτήρια επισκευάστηκαν και νέα σπίτια κατασκευάστηκαν με αντισεισμική προστασία. Γενικά όλα τα σπίτια έχουν μεγάλες αυλές και οι κήποι είναι γεμάτοι από φυτά, πού δίνουν μια όμορφη πινελιά στην γειτονιά. 46

47   Οι κάτοικοι της γειτονιάς μου (ασχολίες, πληθυσμός, καταγωγή, επαγγέλματα)
Υπάρχουν ντόπιοι Αλμυριώτες, που είναι εγκατεστημένοι σε αυτή τη γειτονιά εδώ και πολλές γενιές, Σαρακατσαναίοι αλλά και εσωτερικοί μετανάστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η οδός Μάρκου Μπότσαρη , αν και βρίσκεται κοντά σε κεντρικό δρόμο (Ερμού), είναι πολύ ήσυχη και όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστη. 47

48 Προβλήματα του δρόμου Είναι μια τυπική γειτονιά
της οποίας ο δρόμος είναι ομαλός, με πολύ καλό αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό. 48

49 Μοναδικό πρόβλημα Το μόνο θέμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόβλημα για τη γειτονιά μου είναι το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέρος που λαμβάνει χώρο το παζάρι κάθε καλοκαίρι με αποτέλεσμα πολλά περιστατικά διαρρήξεων των σπιτιών. 49

50 Ο δρόμος έχει την δική του Ιστορία
Πάροδος Στεφάνου Κομητά 8 Γιώργος Ζέρβας

51 Στον δρόμο στον οποίο μένω κατοικούνε άνθρωποι για πάνω από 50 χρόνια, τότε περίπου κτίστηκε το πρώτο σπίτι εδώ. Τώρα είμαστε κάπου στα άτομα. Ο δρόμος πήρε το όνομα του από τον Στέφανο Κομητά ο οποίος ήτανε τοπικός δάσκαλος με υψηλό παιδαγωγικό και ιστορικό έργο. Οι συντεταγμένες του είναι: γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος

52 Κάτοικοι του δρόμου Στην γειτονιά μου υπάρχουνε κάτοικοι με διάφορες ηλικίες, πνευματικό επίπεδο καθώς και με πολλές διαφορετικές εργασίες. Εδώ ζούμε περίπου άτομα ηλικίας 5 ετών έως ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι κάτοικοι εδώ είμαστε όλοι Έλληνες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλο κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο και άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει ούτε το δημοτικό αλλά αυτό που είναι κοινό σε όλους μας σε θέμα εργασίας είναι ότι όλοι έχουμε από λίγα έως πολλά στρέμματα χωράφια.

53 Δρόμος, κτήρια και εμπειρίες.
Κατοικώ σε ένα στενό που συμπεριλαμβάνεται στην Πάροδο Στεφάνου Κομητά 8. Δεν είναι ακριβώς δρόμος, είναι κάτι σαν παράδρομος. Σύμφωνα με μαρτυρείς ο δρόμος δεν έχει αλλάξει καθόλου από την πρώτη φορά που κατοικήθηκε. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πολιτιστικό κτήριο εδώ. Τα σπίτια που απαρτίζονται από αυτόν τον δρόμο είναι στο πλήθος τους μονοκατοικίες εκτός από 1-2 διώροφα κτήρια. Εδώ ζω από πολύ μικρός, είμαστε μια πολύ ήσυχη γειτονιά. Ζούμε αρμονικά μεταξύ μας χωρίς εντάσεις.

54 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η περιοχή του Αλμυρού έχει μεγάλη ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Γενέθλια πόλη του σημερινού Αλμυρού θεωρείται η πόλη της Άλου χτισμένη Στη περιοχή της σημερινής Κεφάλωσης.

55 Ονοματολογία-Αρχιτεκτονική-Ασχολίες-καταγωγή-Προβλήματα δρόμου
Η σημερινή θέση του Αλμυρού κατοικείται σημαντικά από τις αρχές του 16ουΑιώνα με ελάχιστους Έλληνες και λίγους Τούρκους. Η αρχιτεκτονική του δρόμου τα παλαιότερα χρόνια ήταν και είναι σχεδόν ίδια, δηλαδή ότι τα σπίτια είναι χτισμένα με τις πέτρες και όχι όπως είναι σήμερα τα περισσότερα σπίτια. Στην γειτονία μου υπάρχουν 3 ειδών ασχολίες: οι κτηνοτρόφοι ,οι γεωργοί και οι έμποροι. Στην γειτονία μου υπάρχουν οι βλάχοι, Σαρακατσάνοι και οι ντόπιοι Εκ τον οποίων περισσότεροι είναι Βλάχοι οι οποίοι έχουν έρθει από την βόρεια Ήπειρο οι Σαρακατσάνοι οι οποίοι ομοίως έχουν έρθει από την βόρεια Ήπειρο και πολύ λίγοι είναι ντόπιοι οι οποίοι είναι από τον Αλμυρό.

56 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι στην γειτονία μου όσο και αν υπάρχουν πολλά προβλήματα χαίρομαι που μένω σε αυτήν.


Κατέβασμα ppt "‘’O δρόμος είχε τη δική του ιστορία’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google