Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΣΤ’1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΣΤ’1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΣΤ’1 109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

2 Βουλγαρία Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας (βουλγάρικα: Република България / Ρεπούμπλικα Μπαλγκάριγια) είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης. Με έκταση τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Βουλγαρία είναι η 14η σε έκταση χώρα της Ευρώπης. Η θέση της την έχει καταστήσει σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών και ως τέτοιο ανέδειξε μερικά από τα αρχαιότερα μεταλλουργικά, θρησκευτικά και άλλα πολιτιστικά τεχνουργήματα στον κόσμο.

3 Βουλγαρία Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη η Σόφια Επίσημες γλώσσες: Βουλγάρικα Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

4 Χάρτης

5 ΣΗΜΑΙΑ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού (στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη, το πράσινο τη γονιμότητα της βουλγαρικής γης και το κόκκινο το θάρρος του λαού. Υιοθετήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1990. Η χώρα έχει Σύνταγμα από τις 12 Ιουλίου 1991.

6 Προϊστορία και αρχαιότητα
Η Βουλγαρία πήρε το όνομά της από μια μογγολική φυλή που εισέβαλε στη βαλκανική χερσόνησο κατά τον 7ο αιώνα και αφού κατέλαβε τις σλαβικές τοπικές φυλές που υπήρχαν στην περιοχή, πήρε από αυτές τη γλώσσα, τα ήθη, και τα έθιμα, καθώς και τον τρόπο ζωής που είχαν. Οι Βούλγαροι έμειναν από τον 7ο ως τον 12ο αιώνα σχεδόν ανεξάρτητο κράτος. Στο διάστημα αυτό πολλές φορές έκαναν πολέμους με τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Το 852 μ.Χ. άρχισαν να ασπάζονται το χριστιανισμό. Το 1393 η Βουλγαρία που είχε πια διαιρεθεί σε πολλά μικρότερα κρατίδια, υποδουλώθηκε στους Τούρκους και έμεινε υπόδουλη μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Στο διάστημα αυτό πολλές φορές ξεσηκώθηκαν οι Βούλγαροι εναντίον των Τούρκων, αλλά όλες αυτές οι απόπειρες πνίγηκαν στο αίμα. Το 1876 έγινε μεγάλη εξέγερση και πάλι, ενώ οι Τούρκοι κατέφυγαν στη μέθοδο της ολοκληρωτικής εξόντωσης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγανάκτηση όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών λαών. Η αγανάκτηση αυτή έδωσε το δικαίωμα στην τσαρική Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία και να πετύχει την απελευθέρωση ενός μεγάλου μέρους του βουλγαρικού εδάφους. Μόνο μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου η Βουλγαρία απόκτησε πλήρη ανεξαρτησία. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις ο Γ' είχε συμμαχήσει με το Χίτλερ. Έτσι, μετά την κήρυξη του πολέμου από την Γερμανία εναντίον της Ελλάδας, τα βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν εναντίον της Ελλάδας από την οποία πήραν τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από τη Γιουγκοσλαβία πήραν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα. Όταν άρχισε να καταρρέει το φασιστικό καθεστώς του Χίτλερ, οι Βούλγαροι ξεσηκώθηκαν και αφού συμμάχησαν με τους Ρώσους, πολέμησαν για ένα διάστημα εναντίον των παλιών τους συμμάχων και στο πλευρό των Ρώσων.

7 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Αγαπημένη πατρίδα Мила Родино
Περήφανη οροσειρά του Αίμου, δίπλα της ο Δούναβης γαλάζιος ρέει, ο ήλιος τη Θράκη ζεσταίνει, προβάλλοντας απ' του Πίριν τις κορφές. Ρεφρέν: Αγαπημένη πατρίδα, είσαι ο παράδεισος στη γη, η ομορφιά σου και η χάρη, αχ, δεν έχουν τέλος. Мила Родино Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней. Припев: Мила Родино, ти си земен рай, твойта хубост, твойта прелест, ах, те нямат край.

8 Πολίτευμα Η Βουλγαρία είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το ανώτερο όργανο του κράτους είναι η εθνοσυνέλευση που εκλέγεται κάθε 4 χρόνια. Το ανώτερο εκτελεστικό όργανο, αλλά και διοικητικό, είναι η κυβέρνηση που σχηματίζεται από βουλευτές που εκλέχτηκαν στην εθνοσυνέλευση. Στη Βουλγαρία δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που συμπλήρωσαν το 18ο χρόνο.

9 Κλίμα Το κλίμα της Βουλγαρίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ηπειρωτικό, που μετριάζεται προς στα νότια με το μεσογειακό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 10 °C, με μεγάλο όμως θερμομετρικό εύρος που κυμαίνεται από τους -38 °C μέχρι τους +45 °C. Το μέσο ύψος βροχόπτωσης φθάνει τα 400 χιλιοστά ενώ στα ανατολικά τμήματα φθάνει τα 1200 χιλιοστά. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται ως καταιγίδες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, όπου συνοδεύονται και με χαλάζι. Σε ζώνη 40 χλμ. πέριξ των ακτών στον Εύξεινο Πόντο ο Χειμώνας είναι θερμότερος και το Καλοκαίρι δροσερότερο.

10 ΣΟΦΙΑ Η Σόφια (βουλγαρικά: София, λατινικά: Sofia) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στη δυτική Βουλγαρία, στις πλαγιές του όρους Βίτοσα. Κατέχει στρατηγική θέση στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η ιστορία της Σόφιας εκτείνεται σε χρόνια. Το αρχαίο της όνομα Σαρδική προέρχεται από την τοπική κελτική φυλή των Σαρδών, που ίδρυσαν την πόλη τον 5ο αιώνα π.Χ. Παρέμεινε ένας μικρός σχετικά οικισμός μέχρι το 1879, οπότε ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

11 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Η Φιλιππούπολη (βουλγαρικά: Пловдив, προφέρεται Πλόβντιβ) είναι πόλη της Βουλγαρίας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Έχει πληθυσμό κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή της 15ης Σεπτεμβρίου του 2004 και είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Σόφια. Η πόλη είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Μαρίτσα (π. Έβρος). Ο πληθυσμός της είναι κατεξοχήν Βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων. Η Βάρνα (βουλγαρικά: Варна) είναι η μεγαλύτερη πόλη και καλοκαιρινό θέρετρο στη Βουλγαρική Ακτή της Μαύρης Θάλασσας, και έχει πληθυσμό 357,198 κατοίκους. Αναφερόμενη συνήθως ως "Η Θαλάσσια Πρωτεύουσα" ή "Η Καλοκαιρινή Πρωτεύουσα" της Βουλγαρίας, η Βάρνα είναι μείζων τουριστικός προορισμός.

12 Τα Μετέωρα της Βουλγαρίας
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Τα Μετέωρα της Βουλγαρίας Κοιλάδα των Ρόδων

13 Όμορφα τοπία

14 Η ΓΛΩΣΣΑ Η Βουλγαρική γλώσσα (български език [ˈbɤ̞lɡɐrski ɛˈzik] είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, μέλος του Νοτίου κλάδου των Σλαβικών γλωσσών. Ανήκει επίσης στο βαλκανικό γλωσσικό δεσμό. Είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Ομιλείται επίσης σε Καναδά, Ελλάδα (με τη μορφή της Πομάκικης), Ουγγαρία,  Ισραήλ,  Μολδαβία,  Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Εκτιμάται πως διαθέτει συνολικά 10 εκατομμύρια γηγενείς ομιλητές.

15 Εκφράσεις Καλημέρα Ευχαριστώ Τι κάνεις Σ’ αγαπώ
Добро утро Благодаря как си Обичам те

16 Διάσημοι Βούλγαροι Διάσημοι Βούλγαροι είναι η φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα, ο Ελίας Κανέτι, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1981, και ο Κρίστο Γιαβάτσεφ (γνωστός ως «Κρίστο»), δημιουργός πολλών ανορθόδοξων υπαίθριων καλλιτεχνικών έργων.

17 ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Η Βουλγαρία έχει να επιδείξει πολλά νόστιμα παραδοσιακά πιάτα, τα περισσότερα από τα οποία μαγειρεύονται κυρίως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Ορισμένα από αυτά μάλιστα, μοιάζουν πολύ με αγαπημένα μας ελληνικά πιάτα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της βουλγαρικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε. Tarator Το Tarator είναι μια τυπική βουλγαρική κρύα σούπα από αγγούρι, που συνδυάζεται με γιαούρτι, καρύδια και άνηθο. Δεν χρειάζεται βράσιμο και είναι ένα ιδανικό πιάτο για τα ζεστά καλοκαίρια. Πολλοί κάνουν τη συγκεκριμένη σούπα αρκετά πηχτή και τη σερβίρουν ως dip. Banitsa  Αυτή είναι η παραδοσιακή βουλγαρική τυρόπιτα, με αυγά και τυρί sirene. Η χειροποίητη εκδοχή της είναι και η καλύτερη φυσικά. Συχνά στη Βουλγαρία θα δείτε να συνοδεύουν τη Banitsa με boza, ένα παχύρρευστο, γλυκό, καφέ ποτό, που της ταιριάζει πολύ.

18 EΘΙΜΑ Ιδιαίτερη θέση στη βουλγαρική παράδοση κατέχει η γιορτή των Χριστουγέννων και η παραμονή της μεγάλης αυτής γιορτής. Κάθε χρόνο, στις 24 Δεκεμβρίου, όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού. Το γιορτινό τραπέζι στρώνεται από νωρίς και κεντρικό του σημείο είναι ένα καρβέλι ψωμί, φτιαγμένο ειδικά για την παραμονή των Χριστουγέννων από μια ανύπαντρη ή πρόσφατα παντρεμένη κοπέλα. Το ψωμί αυτό διακοσμείται με στοιχεία που συμβολίζουν τον αγρό και τα οικόσιτα ζώα και μέσα στη ζύμη τοποθετείται ένα τυχερό νόμισμα. Το γιορτινό τραπέζι περιλαμβάνει, επίσης, γεμιστές πιπεριές, λαχανοντολμάδες, ξερά φρούτα κ.ά. Θεωρείται, μάλιστα, πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πιάτων πάνω στο τραπέζι, τόσο πιο παραγωγική και πλούσια θα είναι η επόμενη χρονιά. Προτού η οικογένεια καθίσει στο τραπέζι, η νοικοκυρά του σπιτιού θυμιατίζει όλα τα δωμάτια, τον κήπο και τον αχερώνα- όπου αυτός υπάρχει- προκειμένου να ξορκίσει τα κακά πνεύματα. Στη συνέχεια, όλη η οικογένεια προσεύχεται και ο νοικοκύρης κόβει το ψωμί που έχει ετοιμαστεί ειδικά για την παραμονή της γιορτής. Το πρώτο κομμάτι τοποθετείται μπροστά από την εικόνα της Παναγίας, το δεύτερο προορίζεται για το σπίτι και τα υπόλοιπα διανέμονται σε όσους κάθονται στο τραπέζι. Όποιος βρει το τυχερό νόμισμα που κρύβεται μέσα στο ψωμί, θεωρείται πως θα έχει τύχη όλη τη χρονιά. Είθισται, επίσης, κανείς να μην εγκαταλείπει το τραπέζι προτού τελειώσουν όλοι το φαγητό. Μάλιστα, η νοικοκυρά δεν καθαρίζει το τραπέζι επειδή, σύμφωνα με τις δοξασίες, οι πεθαμένοι έρχονται το βράδυ, τις παραμονές των Χριστουγέννων και τρώνε.

19 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ H Βουλγαρική λαϊκή μουσική είναι μακράν η πιο εκτεταμένη παραδοσιακή τέχνη και έχει αναπτυχθεί αργά δια μέσου των αιώνων ως συγχώνευση Ανατολικών και Δυτικών επιρροών. Περιέχει Απωανατολικές, Ανατολικές, μεσαιωνικές Ανατολικορθόδοξες και καθιερωμένες Δυτικοευρωπαϊκές τονικότητες και τρόπους. Η μουσική έχει ξεχωριστό ήχο και μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών οργάνων, όπως γκαντούλκα, γκάιντα (άσκαυλος), καβάλι και νταούλι. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματά της είναι ο παρατεταμένος ρυθμικός χρόνος, που δεν έχει όμοιό του στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή μουσική.

20 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΣΤ’1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google