Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΚΗΣΗ η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας ΑΣΚΗΣΗ 1 η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΚΗΣΗ η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας ΑΣΚΗΣΗ 1 η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΚΗΣΗ η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας ΑΣΚΗΣΗ 1 η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας

2 Μέτρηση διαφοράς φάσεως Η μέτρηση της διαφοράς φάσης γίνεται με δύο μεθόδους: Η μέτρηση της διαφοράς φάσης γίνεται με δύο μεθόδους: Α. Με σύγκριση των χρονικών σημάτων Β. Με σχήματα Lissajous

3 A ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΦΑΣΗΣ: Με την σύγκριση των χρονικών σημάτων Η διαφορά φάσης μεταξύ δύο κυματομορφών μπορεί να βρεθεί συγκρίνοντας τα δύο χρονικά σήματα αφού τοποθετηθούν στα κανάλια CH I και CH II του παλμογράφου που χρησιμοποιούμε (ο παλμογράφος είναι στη θέση Χ-t, Y-t)

4 ΕΦΑΡΜΟΓΗ

5 B ΤΡΟΠΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΦΑΣΗΣ: Με σχήματα Lissajous Με σχήματα Lissajous Έστω ότι ζητείται η φασική απόκλιση μεταξύ των τάσεων που ακολουθούν: Έστω ότι ζητείται η φασική απόκλιση μεταξύ των τάσεων που ακολουθούν:

6 Αν τοποθετήσουμε τις δύο κυματομορφές στην οριζόντια και την κατακόρυφη απόκλιση (ο παλμογράφος είναι στη θέση Χ-Y) ανάλογα με τη διαφορά φάσης μεταξύ τους εμφανίζεται και η ανάλογη εικόνα:

7 Υπολογισμός της διαφοράς φάσης ανάμεσα στην τάση της πηγής και το ρεύμα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ι: Έστω το κύκλωμα:

8 Υπολογισμός της διαφοράς φάσης ανάμεσα στην τάση της πηγής και το ρεύμα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΙΙ: Έστω το κύκλωμα:

9 Ρυθμίστε το σήμα της γεννήτριας να είναι ημιτονοειδές 3.5-4.5 V r.m.s. στα 2 kHz Μετρείστε τη διαφορά φάσης σύμφωνα με την μέθοδο της σύγκρισης χρονικών σημάτων για τα στοιχεία του Πίνακα 1 και για όλες τις περιπτώσεις. Επιλέξτε λειτουργία Χ-Υ και επαναλάβατε τη διαδικασία. Απαραίτητη προϋπόθεση: Οι ρυθμίσεις Volt/ DIV και στα δύο κανάλια να είναι ίσες.

10 Να γίνει το κύκλωμα του Σχήματος: Με τη βοήθεια του παλμογράφου μετρήστε τις τάσεις V C, V L, V R και τη διαφορά φάσης μεταξύ Ι και V


Κατέβασμα ppt "ΑΣΚΗΣΗ η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας ΑΣΚΗΣΗ 1 η Μέτρηση διαφοράς φάσεως και συχνότητας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google