Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοσμάς ο Αιτωλός και η θέση της γυναίκας Από τη μαθήτρια Υρώ Δάβου το Β1’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοσμάς ο Αιτωλός και η θέση της γυναίκας Από τη μαθήτρια Υρώ Δάβου το Β1’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοσμάς ο Αιτωλός και η θέση της γυναίκας Από τη μαθήτρια Υρώ Δάβου το Β1’

2 Γενικά  Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο. Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα τιμάται αρκετές φορές και από την Ρωσία, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Αρμενία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

3 Η «φεμινιστική» του δράση  Την εποχή εκείνη η θέση της γυναίκας ήταν οικτρή και υποδεέστερη από αυτή του άνδρα. Οι γυναίκας θεωρούντο κατώτερα πλάσματα με μόνο προορισμό στη ζωή την εξυπηρέτηση των ανδρών. Εργάζονταν σαν σκλάβες και δεν είχαν καμία υπόσταση στο σπίτι. Με τα κηρύγματά του ο Κοσμάς ο Αιτωλός υπερασπίσθηκε τις γυναίκες και τον ισότιμο ρόλο τους στην οικογένεια. Μίλησε για αρμονική συμβίωση των συζύγων. Με τους λόγους του κατάφερε να βελτιώσει τη θέση των γυναικών και να τις αποκαταστήσει στην κοινωνία, ώστε να κερδίσουν τον σεβασμό που τους έλειπε. Η «φεμινιστική» αυτή δράση του Κοσμά του Αιτωλού θεωρείται προοδευτική για τις συνθήκες εκείνης της εποχής.

4

5 Πηγές  http://www.livepedia.gr/content- providers/periskopio/1764AITOLOS.pdf http://www.livepedia.gr/content- providers/periskopio/1764AITOLOS.pdf  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE %BC%CE%AC%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CE%B9%C F%84%CF%89%CE%BB%CF%8C%CF%82 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE %BC%CE%AC%CF%82_%CE%BF_%CE%91%CE%B9%C F%84%CF%89%CE%BB%CF%8C%CF%82

6 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Κοσμάς ο Αιτωλός και η θέση της γυναίκας Από τη μαθήτρια Υρώ Δάβου το Β1’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google