Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λογισμικό για την εκπαιδευτική πράξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λογισμικό για την εκπαιδευτική πράξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λογισμικό για την εκπαιδευτική πράξη

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Κατηγορία Εφαρμογή Link 1) ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ
ISEEK-Education 2) ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ONLINE ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ collaborize classroom edmondo 3) ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ SChoolOGY Wikispaces Wiggio 4) ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ TikaTok 5) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Game classroom Learning Games For Kids Quiz Busters 6) ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ - ΗΧΟΥ Voki

3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (συνέχεια)
Κατηγορία Εφαρμογή Link 7) ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ GeoGebra Mathisis.org ProProfs Khan Academy 8) ΧΑΡΤΕΣ ΕΝΝΟΙΩΝ Popplet Bubbl.us Trello 9) ΣΧΕΔΙΑΣΗ Board800 DrawAnywhere 10) ΚΟΜΙΚ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ MakeBeliefsComix FluxTime Studio

4 Μηχανή αναζήτησης για όλα τα γνωστικά πεδία!
iSeek Education Μηχανή αναζήτησης για όλα τα γνωστικά πεδία! Στα Αγγλικά & Ελληνικά!

5 Το iSeek Education: Παρέχει ένα πλήθος ιστοσελίδων σε κάθε αναζήτηση.
Οι παρεχόμενες ιστοσελίδες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την Πηγή από όπου αντλήθηκε η ιστοσελίδα, το Γενικό Θέμα, το Μάθημα, κλπ. Δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής βιβλιοθήκης μέσα από την αποθήκευση χρήσιμων συνδέσμων στο φάκελο αγαπημένα.

6 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Ο δάσκαλος δημιουργεί μία βιβλιοθήκη με ποικίλες ιστοσελίδες, τις οποίες παρέχει στους μαθητές του και τους αναθέτει ομαδική εργασία. Στο μάθημα της γλώσσας ο κάθε μαθητής αναζητεί πληροφορίες για την αρχαία Ελλάδα και παράγει γραπτό κείμενο για ένα ενδιαφέρον θέμα. Οι μαθητές δουλεύουν ομαδικά για το μάθημα της φυσικής και παρουσιάζουν έναν σπουδαίο επιστήμονα στην ολομέλεια της τάξης.

7 Collaborize Classroom http://www.collaborizeclassroom.com
Συνεργατική εκπαιδευτική πλατφόρμα! Δωρεάν!

8 Με την εφαρμογή Collaborize Classroom μπορείτε μαζί με τους μαθητές ή συνεργάτες σας να:
Πραγματοποιείτε δομημένες συζητήσεις. Δημοσιοποιείτε βίντεο, εικόνες ή εκπαιδευτικούς πόρους. Βγάζετε ακριβή αποτελέσματα για τις επιδόσεις των παιδιών στο χώρο του Collaborize Classroom . Δημιουργείτε groups, για οποιοδήποτε λόγο εξυπηρετεί τη λειτουργία της τάξης. Ανατρέχετε στα σχεδιασμένα μαθήματα του δασκαλού στην ψηφιακή βιβλιοθήκη.

9 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Δημιουργείστε στο collaborize classroom μία δημοσκόπηση σχετικά με ζητήματα – θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές σας και ζητήστε τους να επισκεφτούν τον ιστότοπο και να συμμετέχουν σε αυτή. Αναρτήστε στη βιβλιοθήκη του προγράμματος ό,τι αρχεία, εικόνες, βίντεο θεωρείτε ότι θα παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών σας. Δημιουργήστε πάνω σε διάφορα θέματα ομάδες συζητήσεων, στις οποίες θα καλούνται οι μαθητές να μπαίνουν, να σχολιάζουν και να εκφέρουν την άποψή τους. Συνεργαστείτε με άλλους εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο και ανταλλάξτε απόψεις πάνω σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.

10 Edmondo www.edmondo.com Εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο

11 Πώς να χρησιμοποιήσετε το Edmodo:
Γίνετε μέλος σε ένα κοινωνικό δίκτυο μαζί με τους μαθητές σας. Δημιουργήστε ομάδες για κάθε μάθημα. Επικοινωνήστε με άλλες τάξεις, δασκάλους και μαθητές.

12 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
Λύστε απορίες των μαθητών για κάποια ενότητα έξω από το σχολικό ωράριο. Βάλτε ασκήσεις στους μαθητές με χρονικό όριο μέσα στις ομάδες που δημιουργήσατε. Δημιουργήστε μία ψηφοφορία (poll) για κάποιο θέμα της τάξης που απασχολεί τους μαθητές.

13 ShcoolOGY https://www.schoology.com/home.php
Ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης Ευέλικτη, εύκολα προσβάσιμη και δωρεάν!

14 Οι μαθητές: έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν, να εξάγουν, αλλά και να δημιουργήσουν δικά τους αρχεία σχετικά με το μάθημα. Για την ευκολότερη διαχείριση μεγάλων ομάδων ανθρώπων μπορούν να οριστούν ρόλοι από τον εκπαιδευτικό. Παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, συνομιλίας (τύπου ) και ανάρτησης ανακοινώσεων, καλλιεργώντας το συνεργατικό περιβάλλον μάθησης και την κοινωνική δικτύωση. Ο εκπαιδευτικός: μπορεί να δημιουργήσει στο SchoolOGY τη δική του ιστοσελίδα με τα δικά του μαθήματα. Το σύστημα αυτό παρέχει, επίσης, ένα πλούσιο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και διαχείρισης εργαλείων. Επιτρέπει την εύκολη καταγραφή ήχου και βίντεο απευθείας από τον υπολογιστή, την πρόσβαση σε έγγραφα της Google και την υποβολή εργασιών απευθείας από το Google Docs. Οι χρήστες του μπορούν να δουν την αξιολόγηση τους σε κάθε μάθημα.. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσω κινητού τηλεφώνου.

15 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
«Επίλυση Μαθηματικού Προβλήματος»: Ο εκπαιδευτικός ανεβάζει στην ιστοσελίδα του μαθήματος «Μαθηματικά» ένα πρόβλημα ανοιχτού τύπου με πολλές λύσεις. Ζητά από τους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες των 8 ατόμων και κάθε ομάδα θα πρέπει να βρει όσες περισσότερες λύσεις μπορεί. Στο τέλος, ο αρχηγός της κάθε ομάδας, που έχει οριστεί στην αρχή, θα γράφει κάτω από το πρόβλημα τις πιθανές λύσεις που βρήκε με την ομάδα του, συζητώντας ταυτόχρονα με τον εκπαιδευτικό και τις υπόλοιπες ομάδες για τον τρόπο σκέψης. «Ψάχνοντας το “Αλάτι”»: Στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας ο εκπαιδευτικός ζητά από τους μαθητές να βρουν στο διαδίκτυο έναν γεωγραφικό χάρτη της Ελλάδας, να τον εισαγάγουν στον λογαριασμό τους και να σημειώσουν πάνω σ’ αυτόν τις περιοχές όπου βρίσκονται οι αλυκές (τόποι παραγωγής αλατιού) στην Ελλάδα. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικού για τον τρόπο παραγωγής αλατιού. «Ιστορικές Προσωπικότητες»: Ο εκπαιδευτικός αναθέτει σε κάθε μαθητή έναν ήρωα της επανάστασης του Ο κάθε μαθητής πρέπει να κατεβάσει το δικό του σύνδεσμο, να τον μελετήσει και να γράψει μια σελίδα για τον ήρωα αυτό (πότε, πού, με ποιο τρόπο συνέβαλε στην Ελληνική Επανάσταση). Κάθε μαθητής θα ανεβάσει την εργασία του στην αντίστοιχη σελίδα. Στο τέλος, θα συλλεχτούν όλες οι εργασίες και θα αποτελέσουν υλικό για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

16 wikispaces http://www.wikispaces.com/ Συνεργατική πλατφόρμα
για τη συγγραφή ενός έργου!

17 Μέσα σε ένα wiki: Δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου, ακόμη και σε μαθητές από διαφορετικά μέρη. Οι μαθητές δεν είναι πλέον παθητικοί δέκτες της γνώσης, αλλά οι ίδιοι την παράγουν. Η μάθηση γίνεται περισσότερο μαθητοκεντρική και δημοκρατική, καθώς ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, να επεξεργάζεται τις δημοσιεύσεις, να αλλάζει ή να συμπληρώνει τα κείμενα άμεσα. Κατά την εργασία οι μαθητές χρησιμοποιούν τις λειτουργίες της σύνθεσης και της αξιολόγησης συνεχώς για την υλοποίηση των εργασιών τους. Παράλληλα, αναπτύσσονται οι διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών, ιδιαίτερα η ομοφωνία και ο συμβιβασμός

18 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Στο μάθημα της Γεωγραφίας οι μαθητές μπορούν, μετά από κάθε επίσκεψη σε περιοχές και αξιοθέατα στα πλαίσια εκδρομών, να μοιραστούν εικόνες, πληροφορίες και εμπειρίες, καθώς και να συγκρίνουν μεταξύ τους διαφορές και ομοιότητες. Στο μάθημα των Μαθηματικών οι μαθητές μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες ασκήσεις, διαμοιράζοντας και συγκρίνοντας τις λύσεις τους, και να συζητήσουν πάνω σε αυτές. Ακόμη, δημιουργία wiki αποκλειστικά για το προσωπικό του σχολείου, στο οποίο θα αναρτώνται νέα και ανακοινώσεις, θέματα που αφορούν το σχολείο, ιδέες, συνδικαλισμός.

19 Συνεργατική πλατφόρμα
«WIGGIO» Συνεργατική πλατφόρμα Μοιραστείτε έγγραφα, φωνητικά μηνύματα, συζητήστε και οργανώστε το χρόνο σας!

20 Χαρακτηριστικά του Wiggio:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από φοιτητές και μαθητές. Διευκολύνει την ομαδική συνεργασία των φοιτητών/μαθητών. Παρέχει ένα σύνολο εργαλείων, προκειμένου οι χρήστες να μοιράζονται έγγραφα, φωνητικά μηνύματα, να μπορούν να συζητούν και να οργανώνουν το χρόνο τους (κοινή χρήση ημερολογίου). Προωθεί την εξ’ αποστάσεως συνεργασία μέσω του Η/Υ χωρίς να είναι απαραίτητη η δια ζώσης συνάντηση. Βοηθάει στην οργάνωση του προγράμματος των χρηστών. Παρέχει έγκαιρη ενημέρωση για κάθε συμβάν.

21 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
1. Ανταλλαγή πληροφοριών 2. Πολυάριθμες ομάδες 3. Έρευνα 4. Εξοικείωση με Η/Υ 5. Καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος

22 πλατφόρμα ψηφιακών εκδόσεων
TIKATOK Μια βραβευμένη πλατφόρμα ψηφιακών εκδόσεων για τα παιδιά

23 Η εφαρμογή αυτή δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να μπορούν να συγγράψουν, να εικονογραφήσουν τα δικά τους ψηφιακά βιβλία, αλλά και να αποκτήσουν νέες γνώσεις. Τώρα τα παιδιά μπορούν να γίνουν αληθινοί συγγραφείς. Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες στη λογοτεχνία-παιδεία, στις κοινωνικές επιστήμες, καθώς και στη φυσική. Μέσα από τη συγγραφή προσωπικών εμπειριών η μάθηση γίνεται προσωπική και ουσιαστική.

24 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
Παραγωγή γραπτού λόγου: Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γλώσσας μπορούμε να βάλουμε τους μαθητές να γράψουν μια δική τους αφήγηση.Μπορούν να γράψουν πώς ξεπέρασαν ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση ή ακόμη και πώς πέτυχαν κάτι στη ζωή τους. Νωρίτερα έχουμε αναφερθεί και στον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά όχι μόνο αναπτύσσουν δεξιότητες έκφρασης, αλλά μαθαίνουν να δίνουν συμβουλές στους υπόλοιπους μαθητές. Φτιάχνω το δικό μου ανθολόγιο: Στο πλαίσιο του μαθήματος της γλώσσας μπορούμε να προτρέψουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους ανθολόγιο. Αρχικά έχουμε αναφερθεί και διαβάσει στα παιδιά ποιήματα σχετικά με την άνοιξη. Στη συνέχεια οδηγούμαστε με τα παιδιά στην εφαρμογή tikatok και τους λέμε να δημιουργήσουν το δικό τους ποίημα σχετικά με την άνοιξη ή να κάνουν μια εργασία για τον αγαπημένο τους συγγραφέα ή ποιητή και να συμπεριλάβουν κάποια από τα έργα του. Η εφαρμογή διαθέτει χρήσιμες οδηγίες για τη χρήση έμμετρου λόγου και ρυθμού. Μαθαίνω καλύτερα τη φυσική: Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της φυσικής και με βάση μια συζήτηση για κάποια φυσικά φαινόμενα, βάζουμε τα παιδιά να κάνουν σχετικά πειράματα και να καταγράψουν στο βιβλίο κάποιες πληροφορίες για το φαινόμενο τα υλικά του πειράματος, το πώς διεξήχθη το πείραμα, τις παρατηρήσεις τους και τα συμπεράσματά τους. Έτσι οι μαθητές μοιράζοντα τις γνώσεις τους και τις επιστημονικές μεθόδους τους όχι μόνο με τους συμμαθητές τους, αλλά και με άλλους που θα βρούν το βιβλίο τους στο internet. Μαθαίνω την ιστορία του τόπου μου και τις εθνικές γιορτές: Με αφορμή μια εθνική γιορτή που πλησιάζει κάνουμε συζητήσεις με τα παιδιά για τη γιορτή αυτή, για την ιστορία της, διαβάζουμε σχετικά ποιήματα με τη γιορτή αυτή και βλέπουμε σχετικά βίντεο. Στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο, περιγράφοντας όλες τις γιορτές του τόπου τους, καθώς και την αγαπημένη τους. Οι μαθητές λοιπόν με έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο ψάχνουν, μαθαίνουν πληροφορίες για τον τόπο τους.

25 Game Classroom http://www.gameclassroom.com/
Υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά νηπιαγωγείου & δημοτικού!

26 Δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο
Απευθύνεται σε μαθητές για όλες τις τάξεις του δημοτικού, αλλά και του νηπιαγωγείου Υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά παιχνίδια για αδύναμους μαθητές Παρέχει μαθηματικά παιχνίδια, φύλλα εργασίας, υποστηρικτικό υλικό, videos και γλωσσικά παιχνίδια Εξάσκηση σε μαθήματα όπως: γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία και λογοτεχνία

27 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
«Κλασματικές Ασκήσεις»: Εξάσκηση στο δύσκολο για τα παιδιά κεφάλαιο των κλασμάτων. Αναθέτουμε στους μαθητές να μπουν στο συγκεκριμένο site και κάνοντας τις υπάρχουσες ασκήσεις, εξασκούνται περισσότερο πάνω στη θεωρία που διδάχθηκαν και μέσω αυτών ο εκπαιδευτικός μπορεί να καταλάβει τις αδυναμίες των μαθητών. «Ώρα για video!»: Γνωρίζοντας ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα που μας προσφέρει το gameclassroom και χρησιμοποιούμε ένα βίντεο σχετικό με τους μήνες. Μέσω αυτού η αποτύπωση και η μάθηση των μηνών γίνεται σαφώς και πιο εύκολα, αλλά και πιο διασκεδαστικά. «Αριθμητικά παιχνίδια»: Αφού οι μαθητές διδαχθούν τις πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση), μπορούν να εξασκηθούν σε αυτές και συγχρόνως να διασκεδάσουν. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω του δασκάλου στο σχολείο είτε στο σπίτι για περαιτέρω εξάσκηση.

28 Learning Games For Kids
Ελεύθερο λογισμικό για παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας!

29 Κατηγορίες παιχνιδιών: Παιχνίδια με ζώα
Εκπαιδευτικά παιχνίδια και βίντεο Παιχνίδια για την υγεία Μαθηματικά παιχνίδια Παιχνίδια προσχολικής ηλικίας Παιχνίδια λέξεων Παιχνίδια γεωγραφίας Παιχνίδια επιστήμης

30 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Μέσω του παιχνιδιού Μathman οι μαθητές επιλύουν μαθηματικές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό ή διαίρεση) νοερά και γρήγορα, για να επιτευχθεί ο στόχος του παιχνιδιού. Η δυσκολία των πράξεων αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα επίπεδα στο παιχνίδι. Έτσι στην εκπαιδευτική διαδικασία η εφαρμογή αυτή αξιοποιείται στην κατανόηση όλων των αριθμητικών πράξεων, αλλά και ως μια μορφή εμπέδωσης αυτών. Τέλος οι μαθητές αυτοαξιολογούνται, καθώς μόνοι τους μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι σωστές οι πράξεις τους, αφού αλλιώς το παιχνίδι σταματάει. Η εφαρμογή προτείνεται να χρησιμοποιείται μετά το τέλος των ενοτήτων, που αφορούν τις πράξεις. Μέσω του Science rap οι μαθητές ακούν ένα τραγούδι στο μάθημα της Φυσικής ως αφόρμηση για τη διδασκαλία των υλικών (στερεά, υγρά, αέρια), που τους βοηθά να κατανοήσουν τις αλλαγές που συχνά συμβαίνουν στα πράγματα γύρω μας, τη μορφή που αυτά παίρνουν, και πώς ακόμα ο άνθρωπος επιδρά στα πράγματα που τον περιβάλλουν. Συνεπώς η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί περισσότερο ως προσθετική δραστηριότητα στη διδασκαλία , όπως και πολλές άλλες σ’ αυτή την ιστοσελίδα.

31 Quiz Busters http://www.teachers-direct.co.uk/resources/quiz-busters/

32 Πώς να χρησιμοποιήσετε το QuizBusters:
Επιλέξτε μάθημα και δυσκολία που να ανταποκρίνεται στους μαθητές σας Ψάξτε και χρησιμοποιήστε έτοιμα quiz άλλων εκπαιδευτικών

33 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή για τελική αξιολόγηση μιας ενότητας-θέματος. Προτρέψτε τους μαθητές να κάνουν το δικό τους quiz για βαθύτερη κατανόηση. Πριν διδάξετε κάποια νέα ενότητα, διερευνήστε αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋπάρχουσες γνώσεις.

34 VOKI http://www.voki.com
Δημιουργία προσώπων με αναπαραγωγή ήχου

35 Χαρακτηριστικά του voki:
Δημιουργία χαρακτήρα Επιλογή φωνής Επιλογή προσώπου-φόντου Δυνατότητα αποστολής χαρακτήρα με ή δημοσίευσης στο Voki Καταγραφή όλων των χαρακτήρων που έχουν δημιουργηθεί

36 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
Αφήγηση από τον ίδιο το συγγραφέα ενός ποιήματος. (Γλώσσα) Βιογραφική αφήγηση, με ένα πρόσωπο να αφηγείται τη ζωή του. (Ιστορία) Αποτύπωση οδικού κώδικα κυκλοφορίας. (Μελέτη περιβάλλοντος)

37 GEOGEBRA http://www.geogebra.org/cms/el/ Δυναμικά Μαθηματικά
για την εκμάθηση και διδασκαλία των θετικών επιστημών Βραβευμένο και ελεύθερο λογισμικό!

38 Με την επιλογή “Basic Geometry” μπορούν να διδαχθούν
τα βασικά στοιχεία της γεωμετρίας, όπως: Χάραξη ευθείας Ευθεία μοναδική που διέρχεται από δύο σημεία Α και Β Ευθύγραμμο τμήμα Ημιευθεία Χάραξη καθέτου σε μία ευθεία Εύρεση μεσοκαθέτου Χάραξη παραλλήλου Τρίγωνα και είδη τριγώνων ανάλογα με τις γωνίες Κάθετοι, διαγώνιοι και ύψη, διχοτόμοι και διάμεσοι του τριγώνου Πολύγωνα και χαρακτηριστικά τους Κύκλος, διάμετρος και ακτίνα Συμμετρικό σημείο ως προς μία ευθεία Συμμετρικά σχήματα και εικόνες ως προς ευθεία

39 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Με την εργασία “Χτίσε το δικό σου σπίτι” οι μαθητές του δημοτικού μπορούν να χτίσουν ένα σπίτι με σχήματα, όπως οξυγώνιο τρίγωνο, πολύγωνο, κύκλο και άλλα. Χρησιμοποιούν τα σχήματα ελεύθερα, για να φτιάξουν ένα σπίτι, αλλά και να εξοικειωθούν με το λογισμικό. Με τη δραστηριότητα “Καθρέφτης” οι μαθητές αρχικά σχεδιάζουν σ' ένα χαρτί τα συμμετρικά κάποιων γραμμών, σχημάτων και εικόνων και έπειτα χρησιμοποιούν το geogebra, για να δουν αν τα σχεδίασαν σωστά. Με την άσκηση “Στοιχεία του τριγώνου” οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και σχηματίζουν διάφορα είδη τριγώνων. Έπειτα δίνουν σε μία άλλη ομάδα αυτά που σχεδίασαν και η άλλη ομάδα καλείται να σχεδιάσει τα ύψη, τις διχοτόμους και τις διαμέσους όσο πιο γρήγορα, αλλά και σωστά μπορεί . Έπειτα θα μπορούσε να γίνει αξιολόγηση των μαθητών με τη χρήση του λογισμικού αυτού, χωρίς να βάζει τα παιδιά στην τυπική διαδικασία των εξετάσεων.

40 Πλατφόρμα μάθησης ανοιχτού κώδικα!
Mathisis. org Πλατφόρμα μάθησης ανοιχτού κώδικα!

41 To mathisis.org: Αποτελεί ένα on-line σχολείο.
Είναι δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά. Οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν εύκολα και γρήγορα πρόσβαση σε ένα εύρος βοηθητικού και διδακτικού υλικού. Η δομή του βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση της πορείας της διδασκαλίας. Ο κάθε μαθητής ασχολείται με τα θέματα που τον ενδιαφέρουν → προωθείται η διαφοροποίηση της διδασκαλίας. Ο δάσκαλος είναι συντονιστής. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν ομαδικά πάνω σε ένα θέμα.

42 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Αξιοποίηση πολλών διαφορετικών πηγών για το μάθημα της ιστορίας. Πλούσιο εποπτικό και ηχητικό υλικό, αλλά και βίντεο ή ντοκιμαντέρ. Στο μάθημα της γλώσσας, παρουσίαση πρότυπων κειμένων που θα βοηθούν τους μαθητές στην παραγωγή γραπτού λόγου. Εισαγωγή της διαθεματικότητας στο μάθημα της γεωγραφίας, μέσα από ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων του κάθε τόπου και τοπικούς διαλέκτους.

43 Εργαλείο δημιουργίας κουίζ, ασκήσεων & παιχνιδιών!
ProProfs Εργαλείο δημιουργίας κουίζ, ασκήσεων & παιχνιδιών!

44 Τώρα με το proprofs ο εκπαιδευτικός μπορεί:
Να κάνει δημοσκόπηση για ένα θέμα. Να κάνει έρευνα σε σχέση με ένα θέμα. Να δημιουργήσει καρτέλες με ποικιλία περιεχομένου, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία διαβάσματος. Να δημιουργήσει αρχείο με διάφορα δεδομένα, όπως αρχεία ήχου, βίντεο, εικόνες, πίνακες κ.ά. Να κατασκευάσει πληθώρα παιχνιδιών για τους μαθητές του.

45 Διδακτική αξιοποίηση της εφαρμογής
Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ετοιμάσει για το μάθημα της Γεωγραφίας διάφορα κουίζ για τους μαθητές. Για παράδειγμα στο μάθημα της χλωρίδας και της πανίδας μπορεί να δημιουργήσει ένα σταυρόλεξο με τα ονόματα διαφόρων φυτών και ζώων.Έτσι τα παιδιά θα μάθουν και την ορθογραφία των λέξεων και τα ονόματα των οργανισμών. Στο μάθημα της Γλώσσας ο δάσκαλος μπορεί να ετοιμάσει ένα παιχνίδι με κάρτες, για να μάθουν οι μαθητές τα μέρη του λόγου.Έτσι στη μία μεριά της κάρτας θα υπάρχει η πρόταση και στην άλλη μεριά της κάρτας θα υπάχει η κάθε λέξη ξεχωριστά και θα αναγράφεται τι μέρος του λόγου είναι. Στο μάθημα των Μαθηματικών ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα προκειμένου να τα λύσουν οι μαθητές του. Επιπλέον μπορεί να τα ενισχύσει με εικόνες ή βίντεο. Ακόμη μπορεί να δημιουργήσει ασκήσεις multiple choice με θεματική τα τρίγωνα, έτσι ώστε οι μαθητές να επιλέξουν τις ιδιότητές του.

46 Khanacademy https://www.khanacademy.org/ Διαδικτυακή βιβλιοθήκη
για όλα τα γνωστικά αντικείμενα!

47 Χαρακτηριστικά της εφαρμογής:
Δωρεάν εκπαιδευτική πηγή με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικά βίντεο, ασκήσεις που καλλιεργούν το σύνθετο λογισμό και δεδομένα για την πρόοδο του συνόλου μιας τάξης και κάθε μαθητή ξεχωριστά. Στους μαθητές παρέχει τη δυνατότητα να έχουν μια πλούσια διαδικτυακή βιβλιοθήκη, στην οποία μπορούν να ανατρέξουν κάθε φορά που προκύπτει κάποια απορία, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να τις αξιολογήσουν μέσα από τα βίντεο και τις ασκήσεις που παρέχει. Οι εκπαιδευτικοί θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια πρωτότυπη διδασκαλία και να ελέγξουν την πρόοδο των μαθητών τους.

48 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Οξέα-Βάσεις: Φυσική ΣΤ’ Τάξης, στο κεφάλαιο οξέα-βάσεις, οι μαθητές παρακολουθούν το σχετικό βίντεο, σχολιάζουν και συζητούν μέσω διαδικτύου και σχεδιάζουν το κατάλληλο πείραμα. Ο εκπαιδευτικός στην παρούσα διαδικασία έχει ρόλο καθοδηγητή. Προπαίδεια του 7: Μαθηματικά Β’ Τάξης, ο εκπαιδευτικός αναθέτει εργασίες και ασκήσεις στους μαθητές του σχετικές με την προπαίδεια του 7 και παρακολουθεί την πρόοδό τους από τη βάση δεδομένων. Περσικοί πόλεμοι: Ιστορία Δ’ Τάξης, στο τέλος του κεφαλαίου και αφού οι μαθητές έχουν πραγματοποιήσει όλες τις προτεινόμενες ασκήσεις από το Khan Academy, ο εκπαιδευτικός ελέγχει τις επιδόσεις τους, μέσα από τη βάση δεδομένων. Ο μαθητής με την υψηλότερη βαθμολογία συνεργάζεται με τους μαθητές με τη χαμηλότερη βαθμολογία, προκειμένου να υλοποιήσουν μια σχετική εργασία, την οποία θα παρουσιάσουν σε ολόκληρη την τάξη.

49 Popplet http://popplet.com χρώματα, εικόνες, πηγές, βίντεο και σχέδια!
Online εφαρμογή Δημιουργήστε χάρτες εννοιών με χρώματα, εικόνες, πηγές, βίντεο και σχέδια!

50 Χαρακτηριστικά της εφαρμογής:
Είναι μια Online εφαρμογή. Επιτρέπει τη δημιουργία χαρτών εννοιών με τη χρήση χρωμάτων, εικόνων, πηγών, βίντεο και σχεδίων. Μετά την δημιουργία ενός χάρτη, δίνει την δυνατότητα ανάρτησής του σε κάποια εκπαιδευτική ιστοσελίδα, αποστολής του σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση ή share σε ένα κοινωνικό ιστοχώρο δικτύωσης. Μπορούν να προστεθούν και άλλα άτομα, τα οποία θα συμβάλλουν με τις ιδέες τους και άλλες πληροφορίες σε κάποιον εννοιολογικό χάρτη. Αντιπροσωπεύει τους παραδοσιακούς χάρτες εννοιών, αλλά με ένα ψηφιακό και εύκολα - μετατρέψιμο τρόπο. Η εκμάθηση του Popplet είναι μια εύκολη μετάβαση από τους παραδοσιακούς στους ψηφιακούς χάρτες εννοιών.

51 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
1) Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη για την δημιουργία εργασιών από τους μαθητές σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές του μέσω του popplet να κατασκευάσουν ένα χάρτη εννοιών με βάση τις πηγές ενέργειας. 2) Στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τάξη για τη δημιουργία χρονοδιαγράμματος ή ιστορικής γραμμής με την παρουσίαση σε αυτήν διαφόρων γεγονότων. Έτσι, οι μαθητές θα διαθέτουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την σειρά, με την οποία διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα. 3) Ακόμη, ζητώντας από τους μαθητές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να σχολιάσουν τους χάρτες εννοιών, που έχει κατασκευάσει ο εκπαιδευτικός, επιτυγχάνεται μια μορφή αξιολόγησης.

52 Online εφαρμογή κατασκευής εννοιoλογικών χαρτών
BUBBL.US Online εφαρμογή κατασκευής εννοιoλογικών χαρτών

53 Το BUBBL.US: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην τάξη μέσω του υπολογιστή και από το δάσκαλο και από τους μαθητές. Κύριος σκοπός της εφαρμογής είναι οι μαθητές να μάθουν έννοιες μέσω της ιδεοθύελλας, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας.

54 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της γλώσσας, όπως π.χ. να δίνεται μια λέξη από την οποία οι μαθητές να πρέπει να σκεφτούν και να γράψουν παράγωγες λέξεις. Στο μάθημα της μελέτης του περιβάλλοντος ο δάσκαλος μπορεί να δώσει ως κεντρική ιδέα το “σώστε τον πλανήτη μας” και να ζητήσει από τους μαθητές να φτιάξουν έναν εννοιολογικό χάρτη, όπου θα γράφουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας. Στο μάθημα της ιστορίας ο δάσκαλος μπορεί να ζητήσει από τους μαθητές να φτιάξουν ένα χάρτη εννοιών σχετικό με το κεφάλαιο που διδάκτηκαν στο προηγούμενο μάθημα, ώστε να ελέξει το τι έχουν μάθει.

55 Trello https://trello.com/ Εργαλείο συνεργασίας
για σχέδια-προγράμματα και ιδέες σε πίνακες. Για τον εκπαιδευτικό και για τους μαθητές!

56 Δυνατότητες της εφαρμογής:
Ένα δωρέαν εργαλείο συνεργασίας που οργανώνει τα σχέδια - προγράμματα και τις ιδέες σε πίνακες. Αξιοσημείωτη είναι η αξιοποίησή της για εκπαδευτικούς σκοπούς, μέσω της χρήση της σε όλα τα μαθήματα. Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πλάνα των μαθημάτων, να δημιουργήσει ένα σχέδιο εργασίας ακόμα και να αξιολογήσει τη δουλειά των μαθητών του, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή τους. Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βλέπουν τις εργασίες των συμμαθητών τους, να τις σχολιάζουν και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις.

57 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Project: Στο μάθημα της Ιστορίας οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να αναζητήσει πληροφορίες για έναν αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ύστερα από συνεργασία μαθητών και δασκάλου, γίνεται στο τέλος μια έκθεση με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που έχουν συλλέξει στους πίνακες του trello. Aνάλυση βιβλίων-ταινιών: Με αφορμή το μάθημα Μελέτη Περιβάλλοντος ζητείται από τους μαθητές να περιγράψουν ένα βιβλίο ή μια ταινία, που ανήκει σε κάποια θεματική ενότητα του μαθήματος, δημιουργώντας έναν πίνακα. Οι υπόλοιποι μαθητές μπορούν να δουν τα σχετικά στοιχεία και να τα σχολιάσουν. Δραματοποίηση: Στο μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μια ιστορία με διαλόγους, επιλέγοντας οι ίδιοι το θέμα. Με συνεχείς σχολιασμούς οι μαθητές θα συνεργαστούν για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας, την οποία μπορούν να παρουσιάσουν και στο τέλος της χρονιάς.

58 Εφαρμογή σχεδίασης σε διαδραστικό πίνακα,
Board 8OO Εφαρμογή σχεδίασης σε διαδραστικό πίνακα, διαδικτυακή & δωρεάν!

59 Χαρακτηριστικά: Λειτουργικότητα: Δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης
Εφαρμογή σχεδίασης σε διαδραστικό πίνακα Πίνακας πολλαπλών χρήσεων με ταυτόχρονη πρόσβαση πολλών χρηστών και δυνατότητες σχεδίασης, καθώς και μια ποικίλη γραμμή εργαλείων Λειτουργικότητα: Εξάσκηση σε μαθήματα όπως: Εικαστικά, Μαθηματικά, Γεωγραφία, Γλώσσα, καθώς και άλλα μαθήματα ανάλογα με τις προθέσεις και το υλικό του διδάσκοντα. Η σχεδίαση σε διαδραστικό πίνακα αυξάνει τα οπτικά ερεθίσματα των μαθητών και τους εξοικειώνει με την τεχνολογία.

60 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
«Ιδιότητες σχημάτων»: Ζητούμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν διάφορα σχήματα στο «Board800», άλλοτε κοινά και άλλοτε διαφορετικά, και στη συνέχεια να τα συγκρίνουν και να γράψουν τις ιδιότητές τους, με την επιλογή της εισαγωγής κειμένου. «Η ομορφιά της φύσης»: Αναθέτουμε στους μαθητές να ζωγραφίσουν ατομικά μέσω του υπολογιστή με τη χρήση της εφαρμογής «Board800» το αγαπημένο τους τοπίο στη φύση. Μετά εκθέτουμε τις ζωγραφιές των παιδιών στην τάξη και τις σχολιάζουμε όλοι μαζί. «Συγγραφή κειμένου»: Οι μαθητές καλούνται να γράψουν ένα μικρό κείμενο στο «Board800», π.χ. πώς τα πέρασαν στις διακοπές του καλοκαιριού, εφόσον πήγαιναν στο εξωτερικό ποια χώρα θα επέλεγαν και γιατί, τι θα ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν κ.ά.. Επιπλέον, θα κάνουν εικαστική αναπαράσταση μερικών από τις εικόνες που παρουσιάζονται στο κείμενό τους. «Η σημαία της χώρας μου»: Αναθέτουμε στους μαθητές να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν τη σημαία της Ελλάδας στο «Board800», καθώς και μερικές σημαίες άλλων χωρών, εφόσον τις γνωρίζουν.

61 DrawAnywhere http://www.drawanywhere.com/
Online εφαρμογή σχεδίασης & διαγραμμάτων με την εμφάνιση desktop!

62 Με το DrawAnywhere: Δημιουργήστε σχεδιαγραμμάτα, διαγράμματα ροής / διαδικασίας και οργανογράμματα. Εξαγάγετε τα διαγράμματά σας στο Word & PowerPoint. Ανεβάστε προσωπικές εικόνες για χρήση στα διαγράμματα. Συνεργαστείτε με άλλα μέλη της ομάδας. Τοποθετήστε άμεσα τα διαγράμματά σας σε Blogs, Forums ή Ιστοσελίδες. Δημιουργήστε ένα νέο διάγραμμα με αντιγραφή ενός άλλου.

63 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
“Γίνομαι ιστορικός και βάζω στη σειρά τα γεγονότα”: Οι μαθητές οργανώνουν σχεδιάγραμμα στο μάθημα της ιστορίας με τα κυριότερα γεγονότα της περιόδου που εξετάζεται. Οι εργασίες των παιδιών παρουσιάζονται στην τάξη και ακολουθεί συζήτηση - σχολιασμός. Εναλλακτικά οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να οργανώσει τα ιστορικά γεγονότα ανά τομέα (πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό) και μία άλλη ομάδα να τα συνθέσει όλα σε σύνολο. «Γίνομαι αρχιτέκτονας και σχεδιάζω το γραφείο μου»: Οι μαθητές σχεδιάζουν τον εσωτερικό χώρο ενός γραφείου με το “Office Layout”. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση πώς φαίνονται τα διάφορα αντικείμενα (καναπές, γραφείο, βιβλιοθήκη, πολυθρόνα) από πάνω στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτη Περιβάλλοντος. Οι μαθητές έρχονται δηλαδή σε επαφή με την έννοια της οπτικής και μαθαίνουν την κάτοψη, παρατηρώντας από ψηλά τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν. «Γίνομαι δημοσιογράφος και γράφω την ιστορία με τίτλους»: Οι μαθητές παρουσιάζουν ένα κείμενο που διάβασαν στο μάθημα της Γλώσσας με εικόνες και τίτλους με βάση τα κεντρικά σημεία της ιστορίας. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των τίτλων συνθέτουν την περίληψη του κειμένου και την παρουσιάζουν στην τάξη. Εναλλακτικά ζητείται από τους μαθητές να αλλάξουν το τέλος της ιστορίας ή τον πρωταγωνιστή που μιλάει.

64 Το τερπνόν μετά του ωφελίμου...
MAKEBELIEFSCOMIX Το τερπνόν μετά του ωφελίμου... ...γνώσεις με κόμικς!

65 Το MakeBeliefsComic είναι μια χρηστική εφαρμογή, τόσο για το δάσκαλο όσο και για τους μαθητές.
Οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις με έναν διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο, φτιάχνοντας ουσιαστικά δικά τους κόμικς. Επίσης, μέσα από τα εργαλεία που θα επιλέξουν και τους χαρακτήρες που θα δημιουργήσουν, (οι οποίοι συνήθως αποτελούν μια μικρογραφία του εαυτού τους), θα είναι σε θέση να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, δίνοντας την εντύπωση ότι τις επικοινωνεί ο χαρακτήρας κόμικς, ενώ στην ουσία είναι οι ίδιοι που θα ψάχνουν απαντήσεις, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει τη δικτύωση και συνεργασία με μαθητές ανά την Ελλάδα ή και έξω από τα σύνορα της χώρας και φυσικά την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του εκπαιδευτικού.

66 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Παραγωγή γραπτού κειμένου: Αναθέστε στους μαθητές, να κάνουν περίληψη ενός κειμένου, που διαβάσατε στην τάξη, φτιάχνοντας κόμικς. Ακόμη ζητήστε τους να αναπαραστήσουν την αγαπημένη τους σκηνή από μια ταινία ή ένα βιβλίο. Οι εργασίες των παιδιών παρουσιάζονται στην τάξη και ακολουθεί συζήτηση-σχολιασμός, ενώ παράλληλα γίνονται τυχόν διορθώσεις. Η χλωρίδα και η πανίδα: Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν κόμικς, που θα δείχνουν τη σχέση των φυτών με τα ζώα. Θα γίνει αναφορά στις διατροφικές αλυσίδες, στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις της σε αυτό και τους καταναλωτές ανά τάξη. Τέλος, θα γίνει αναφορά στο φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης και στον αντίκτυπό της στον άνθρωπο.

67 FluxTime Studio http://www.fluxtime.com/
Κατασκευή κινουμένων σχεδίων!

68 Το fluxtime studio: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές και από τον εκπαιδευτικό στο σχολείο ή το σπίτι. Κύριος σκοπός της εφαρμογής είναι να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις φτιάχνοντας δικά τους κινούμενα σχέδια.

69 Διδακτική Αξιοποίηση της εφαρμογής
Οι μαθητές δημιουργώντας κινούμενα σχέδια με διάφορα αντικείμενα μπορούν να μάθουν την πρόσθεση και την αφαίρεση. Επίσης μπορούν να φτιάξουν βιντεάκια με κινούμενα σχέδια, που θα αφορούν την ανακύκλωση, και να τα παρουσιάσουν σε μικρότερες τάξεις. Τέλος, οι μαθητές φτιάχνοντας κινούμενα σχέδια με θέμα κάποιας ενότητας που έχουν διδαχτεί, μπορούν να αξιολογηθούν από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος θα ελέγξει τις γνώσεις τους.


Κατέβασμα ppt "Λογισμικό για την εκπαιδευτική πράξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google