Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε το σημαντικότερο. Τα συμπτώματα αυτά είναι σημάδια έλλειψης της δραστηριότητας και σημάδια βελτίωσης της ευρωστίας.

2 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχει ένα μόνο πρόγραμμα άσκησης που είναι το καλύτερο για όλους τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι προσωπικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ανθρώπου ώστε να δημιουργείται ένα προσωπικό πρόγραμμα.

3

4 ΛΟΓΟΙ ΑΣΚΗΣΗΣ Πνευματική διαύγεια
Η άσκηση εκτός από τους μυς δυναμώνει και το μυαλό. Η γυμναστική βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Αυξάνει την παραγωγικότητα στην εργασία και την ικανότητα να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ενισχύει τη δημιουργικότητα. «Καθαρίζει» τη σκέψη.

5 Ψυχική Υγεία Ελέγχει το άγχος. Απομακρύνει την κατάθλιψη.
Μας κάνει να νιώθουμε πιο χαλαροί και ευτυχισμένοι. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.

6 Υγιής καρδιά Αποκατάσταση των καρδιοπαθειών.
Αυξάνει τη χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων. Ενδυναμώνει το μυοκάρδιο και τους πνεύμονες.

7 Ευεξία – ζωντάνια Καλύτερες κινητικές ικανότητες. Μεγαλύτερη αντοχή.
Μυϊκή δύναμη. Ισορροπία και συντονισμός. Καταπολέμηση της σωματικής κόπωσης. Καλή φυσική κατάσταση. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

8 Ιατρικές Μελέτες Μειώνει τη χοληστερίνη Ρυθμίζει την πίεση
Ρύθμιση σακχάρου Καλή υγεία των οστών Ποιοτικός ύπνος Φυσιολογικό βάρος

9 ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ Ξεκινήστε με μικρής έντασης και διάρκειας δραστηριότητες καθημερινά, δώστε έμφαση στις θετικές αλλαγές που παρατηρείτε στο σώμα σας όπως πιο σταθερός χτύπος της καρδιάς, ζωντάνια και άνεση. Κρατήστε ημερολόγιο και απολαύστε μια πιο δραστήρια ζωή.

10

11 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ

12 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ
Δεν έχω ελεύθερο χρόνο για άσκηση. Η έλλειψη χρόνου είναι από τις συχνότερες αιτίες που αναφέρουν μικροί και μεγάλοι. Οι φίλοι μου και οι συμμαθητές μου δε γυμνάζονται, εγώ γιατί να το κάνω; Νευριάζω μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν δεν τα καταφέρνω: Όσο πιο πολύ ασχολείσαι, τόσο καλύτερα θα τα καταφέρνεις. Η φυσική δραστηριότητα μας ηρεμεί και δε μας αγχώνει. Είναι τόσο κουραστικό να γυμνάζεται κανείς!  Η κούραση, την οποία αναφέρουν πολλές φορές τα άτομα ως δικαιολογία, είναι συνήθως ψυχολογική. Η σωστή άσκηση δεν κουράζει. Κατά τη διάρκειά της μπορεί να κουραζόμαστε λίγο, αλλά αργότερα νιώθουμε θαυμάσια.

13 Δε μου αρέσει να ιδρώνω. Ο ιδρώτας είναι κάτι φυσιολογικό, που βοηθάει το σώμα να διατηρεί τη θερμοκρασία του. Νιώθω άβολα. Πολλά άτομα αποφεύγουν τη φυσική δραστηριότητα διότι δεν τους βολεύει στον προγραμματισμό τους. Δεν το απολαμβάνω. Πολλά άτομα δεν απολαμβάνουν την γυμναστική. Δεν είμαι σε φόρμα. Πολλοί δεν γυμνάζονται συστηματικά και δεν έχουν αποθέματα ενέργειας. Δεν υπάρχουν υλικοτεχνικές υποδομές. Πολλές περιοχές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (π.χ γήπεδα, γυμναστήρια κ.α) Έχω γεράσει πολύ. Λόγω ηλικίας πολλοί θεωρούν τον εαυτό τους αδύναμο και ανίκανο να γυμναστεί.

14 Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή

15 Αξιολόγηση Σκοπός: Να αποκτήσει το άτομο επίγνωση για τις διαδικασίες εκτίμησης και αξιολόγησης μόνο των δικών του επιδόσεων . Στρατηγικές: α) Πρέπει να μειωθεί η έμφαση που δίνεται στις συγκρίσεις με άλλα άτομα ή προγράμματα. β) Πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες και διαδικασίες που δίνουν στους ασκούμενους ευκαιρίες για να βελτιώσουν οι ίδιοι την απόδοσή τους(ατομικό πρόγραμμα).

16 γ) Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα αξιολόγησης όπου θα καταγράφεται η πρόοδος ,αλλά και τα τυχών προβλήματα. δ) Πρέπει να ενθαρρύνονται τα άτομα να συμμετέχουν και οι ίδιοι στη διαδικασία της αξιολόγησης και προόδου.

17 Είδη αξιολόγησης Ποιότητα εκτέλεσης του προγράμματος (διαδικασία)
Αποτέλεσμα εκτέλεσης (πρόοδος-βελτίωση)

18 Προϋποθέσεις αξιολόγησης
Εγκυρότητα Αντικειμενικότητα Αξιοπιστία

19 Κριτήρια αξιολόγησης -βαθμολόγησης
Κινητική βελτίωση (κινητικός στόχος) % Προσπάθεια, ενδιαφέρον, συμπεριφορά, γνώσεις (κοινωνικός και γνωστικός στόχος) % Φυσικές ικανότητες (βιολογικός στόχος) 20%

20 Μέθοδοι αξιολόγησης Παρατήρηση Διαπίστωση της απόδοσης –βελτίωσης.
Διαπίστωση της γνώσης/επάρκειας σύνταξης ενός καλού προγράμματος. Αυτό-αξιολόγηση Αλληλοαξιολόγηση Τήρηση αρχείων Διάφορες εξετάσεις(τέστ) Ατομικός φάκελος Συνδυασμοί μεθόδων

21 ΣΤΟΧΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

22 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η δήλωση πρόθεσης αλλαγής συμπεριφοράς ή επίτευξη ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος σε μια περίοδο μηνών ή ετών. Όταν το άτομο ορίζει μακροπρόθεσμους στόχους, πρέπει να προσέχει να μην τους στηρίζει σε όσα λένε ή κάνουν οι άλλοι. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μπορούν να είναι στόχοι συμπεριφοράς ή στόχοι έκβασης.

23 ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Το άτομο πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμους στόχους. Αυτοί είναι ευκολότερο να επιτευχθούν από ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα πρέπει να είναι στόχοι που σχετίζονται με το αποτέλεσμα. Οι αρχάριοι ενθαρρύνονται να εστιάζονται σε βραχυπρόθεσμους στόχους. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι.

24 ΣΤΟΧΟΣ ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ Ο στόχος ευρωστίας είναι ένας στόχος που σχετίζεται με το αποτέλεσμα στην βαθμολογία-πρόοδο της ευρωστίας. Συνήθως απαιτείται αρκετός χρόνος(περισσότερος από τέσσερες εβδομάδες) για την επίτευξη των στόχων ευρωστίας.

25 ΣΤΟΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΣΤΟΧΟΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Η άσκηση ή ο στόχος σωματικής δραστηριότητας είναι ένας στόχος συμπεριφοράς με την άσκηση ως επιθυμητή συμπεριφορά. Ο στόχος για επίτευξη ενός ποσοστού σωματικού λίπους ή η άρση ενός συγκεκριμένου βάρους επηρεάζεται από τη κληρονομικότητα.

26 Τήρηση Αρχείων και Επιστημονικά Δεδομένα

27 Επιλογή προσωπικών δραστηριοτήτων
Οι δραστηριότητες να ανταποκρίνονται στις ικανότητες κάθε ατόμου. Πρέπει να παρέχουν οφέλη υγείας, ευρωστίας και ευεξίας. Παρακολούθηση ειδικών συμβουλών για την βελτίωση του ατόμου.

28 Σχεδιάζοντας το Πρόγραμμα Φυσικής Δραστηριότητας
Ένα γραπτό σχέδιο μπορεί να ενισχύσει την προσήλωση του ατόμου στο πρόγραμμα. Επιλέγει το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα. Ελέγχει την βελτίωση ή όχι του ατόμου. Επανασχεδιάζει το πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας.

29 Αποσαφήνιση αιτιών(για ποιο λόγο σχεδιάζει το πρόγραμμα)
Αναγνώριση αναγκών(ποιες οι δυνατότητες και οι αδυναμίες του) Εδραίωση στόχων(στόχοι πιο συγκεκριμένοι από τους λόγους) Επιλογή δραστηριοτήτων Τήρηση αρχείων(δυνατότητα ελέγχου)

30

31 Επιστημονικά Δεδομένα για την Τήρηση Αρχείων
Βοηθάει στην προσήλωση του ατόμου και στην επίτευξη των στόχων του. Αποτελεί τύπο αυτοδιαχείρισης. Παρακολουθεί τους στόχους.

32

33 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

34 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η φυσική δραστηριότητα, αποφέρει πολλαπλά οφέλη στη υγεία του ανθρώπου, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση παθήσεων.

35 Πόση, όμως, φυσική δραστηριότητα είναι αρκετή;
Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο βασικότερος παράγοντας για την αποκόμιση των ωφελειών της φυσικής δραστηριότητας, είναι πως θα πρέπει να γίνεται δια βίου. Η σύσταση για σωματική δραστηριότητα, είναι η συσσώρευση 30 τουλάχιστον λεπτών την ημέρα, μέτριας έντασης, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η σύσταση αυτή, μπορεί να προσδιοριστεί και με την κατανάλωση θερμίδων εβδομαδιαίως. Η κατανάλωση αυτή θα πρέπει να κυμαίνεται από 1000 έως 2000 θερμίδες την εβδομάδα, ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό βάρος. Με αυτήν τη δαπάνη θερμίδων και με ισορροπημένη διατροφή, εξασφαλίζεται το σημαντικό όφελος υγείας της άσκησης.

36 ΑΝΑΨΥΧΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αναψυχή ως εμπειρία: Η αναψυχή περιλαμβάνει την ελεύθερη επιλογή των δραστηριοτήτων συμμετοχής του ατόμου, και όχι δραστηριότητες που επιβάλλονται από άλλους. Εδώ μπορούμε να αντιπαραβάλλουμε τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου (πρωταθλητισμό), που σαφώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δραστηριότητα αναψυχής, με κάποιες εξαιρέσεις αθλητών που θεωρούν την προπόνηση ως μια ευχάριστη δραστηριότητα ελεύθερης επιλογής. Αναψυχή ως δραστηριότητα: Στην περίπτωση αυτή καθορίζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες ως παραδείγματα αναψυχής όπως το περπάτημα, τα ομαδικά παιχνίδια, τα αθλητικά και καλλιτεχνικά θεάματα κτλ.


Κατέβασμα ppt "ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google