Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Το παιχνίδι και η ψυχαγωγία στη ζωή του εφήβου» Υπεύθυνοι καθηγητές: Γκούρλης Νίκος Καρκάνης Φώτης

2 «Το παιχνίδι και η ψυχαγωγία στη ζωή του έφηβου».
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Καρπενησίου σχεδίασαν και υλοποίησαν με την παρότρυνση και την βοήθεια των καθηγητών Πληροφορικής του σχολείου Πρόγραμμα Αγωγής – Υγείας με Θέμα: «Το παιχνίδι και η ψυχαγωγία στη ζωή του έφηβου».   Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος η ομάδα των μαθητών είχε την ευκαιρία να γνωρίσει παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου , να κάνει μια ιστορική αναδρομή έως τα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας και να δει τους τρόπους ψυχαγωγίας μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Τέλος έγινε αποτύπωση και συζήτηση των σημερινών συνηθειών ψυχαγωγίας των εφήβων μέσα από ερωτηματολόγιο και στατιστική ανάλυση.

3 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

4 Τσελίκα - Τσουμάκα - Τσιλίκι - Λιγκρίν
Αποτελείται από δυο ξύλα , την τσελίκα και το τσιλίκι ή τσιλικόξυλο {στα τούρκικα Celik = μικρή ράβδος, σκληρός, ατσάλι}. Το μικρό ξύλο ήταν μυτερό στις άκρες και είχε μήκος περίπου 10 εκ. Έβαζαν στο έδαφος το μικρό ξύλο και προσπαθούσαν να το σηκώσουν όρθιο και να το χτυπούν και να το έχουν στον αέρα συνέχεια. Μετά το χτυπούσαν να πάει όσο πιο μακριά μπορούσαν. Μετρούσαν την απόσταση με βήματα και τα πολλαπλασιάζανε με τα χτυπήματα που κάναν στον αέρα. Ντζιούφρα Θεοδώρα Β4

5 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Τσιλίκα»

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Τσιλίκα»

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Τσιλίκα»

8 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Τσιλίκα»

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Τσιλίκα»

10 Εφτάπετρο Παίζεται με μία μπάλα, μια στοίβα από εφτά πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη και δυο ομάδες παιχτών. Η μια ομάδα έριχνε την μπάλα προς την πλευρά που ήταν στημένες οι εφτά πέτρες με σκοπό να τις ρίξει. Άν τις έριχνε , προσπάθούσε να τις ξαναστήσει χωρίς οι παίκτες της άλλης ομάδας να μπορέσουν να τους κάψουν (δηλ. να τους πετύχουν με την μπάλα ) . Αν το κατάφερναν , πέρναν ένα πόντο και ξαναπαίζαν . Αν όχι, οι ομάδες αλλάζαν ρόλους. Αλεξάνδρα Καμαρέτσου Β1

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

14 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

15 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

16 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Εφτάπετρο»

17 Γουρούνα Παιχνίδι που εκτός από ευστοχία απαιτούσε και αντανακλαστικά. Παιζόταν με ματσούκια, που κρατούσαν οι παίχτες και ένα τενεκάκι, που βαρούσε ο τιμωρημένος ( γρουνάς ). Οι παίκτες βρίσκονταν στην περίμετρο ενός κύκλου και ο καθένας ακουμπούσε το ματσούκι του σε μια γούρνα (μπουρσί). Ο τιμωρημένος προσπαθούσε να φέρει το τενεκάκι κοντά στους παίκτες και να τους πετύχει . Όποιον πετύχαινε , έπερνε τη θέση του. Οι παίχτες με τη σειρά τους προσπαθούσαν να αποφύγουν το χτύπημα του τιμωρημένου και να διώξουν το τενεκάκι μακρια χωρίς να προλάβει ο τιμωρημένος να βάλει το ματσούκι του στη γούρνα του παίκτη.

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

20 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

21 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

22 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

23 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

24 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

25 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

26 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

27 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

28 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

29 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

30 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

31 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Γουρούνα»

32 Αμπάριζα Σ' αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ένα σημείο εκκίνησης, συνήθως κολόνα ή δέντρο. Στην αρχή ένα παιδί από τη μια ομάδα (δεν έχει σημασία ποια), "παίρνει αμπάριζα και βγαίνει" για να προκαλέσει τους παίχτες της άλλης ομάδας να τον κυνηγήσουν. Τότε κάποιος απ' την αντίπαλη ομάδα "παίρνει αμπάριζα και βγαίνει" και τον κυνηγάει. 'Ετσι βγαίνουν και τ' άλλα παιδιά κυνηγούν. Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τα παιδιά που έχουν βγει πριν απ' αυτόν, αλλά όχι τα παιδιά που έχουν βγει μετά. Επίσης κάθε παίχτης μπορεί να γυρίσει στην κολόνα του και να βγει όσες φορές θέλει. 'Οταν κάποιο παιδί πιάσει ένα παίχτη της αντίπαλης ομάδας, τον πάει στη φυλακή, που είναι συνήθως κοντά στην κολόνα του. Οι παίχτες της ομάδας του παιδιού που είναι φυλακισμένο, πρέπει να το ακουμπήσουν για να ελευθερωθεί. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ν' ακουμπήσει ένας παίχτης την κολόνα της αντίπαλης ομάδας.

33 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

34 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

35 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

36 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

37 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

38 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

39 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

40 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

41 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

42 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Παιχνίδι «Αμπάριζα»

43 Στεφάνι και Αγκλιδέρα - Κύλα
Παιχνίδι με 2 παίκτες και άνω. Ο κάθε παίκτης είχε ένα στεφάνι μεταλλικό (στεφάνι βαρελιού ή κάτι παρόμοιο) και ένα ραβδί . Το ένα άκρο του ραβδιού ήταν κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να στηρίζεται εκεί το στεφάνι. Στόχος των παικτών ήταν να μεταφέρουν το στεφάνι κυλώντας το με την βοήθεια του ραβδιού. Πιο δύσκολος γινόταν ο χειρισμός όταν ο δρόμος ήταν ανώμαλος.

44 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΑΝΑΔΡΟΜΗ Κάποιοι είπαν για το παιγνίδι: SCHILLER : «Τα παιγνίδια σε ένα λαό βοηθούν να ανακαλύψουμε την ποιότητα του, και την αξία της τέχνης του». PIAGET: «Τα παιγνίδια είναι μέσο ανάπτυξης της νοημοσύνης, και των άλλων γνωστικών δεξιoτήτων ».

45 FREUD : «Το παιγνίδι είναι έκφραση του υποσυνείδητου και της φαντασίας του παιδιού ».
ROUSSEAU  : « Πρέπει να  ακολουθούμε   τους  κανόνες της φύσης ,και να μην της   είμαστε  ενάντιοι ».  

46 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στο ρόλο του παιγνιδιού. Το είχαν σαν μέσο αυτοαγωγής. Αυτοί πρώτοι κατάλαβαν την αξία των ομαδικών παιχνιδιών και πίστευαν ότι με αυτά πραγματοποιείται η τελειοποίηση του ανθρώπου. Γι’ αυτό τα εντάξανε στο πρόγραμμα αγωγής των παιδιών. Στην αρχαία Ελλάδα έπαιζαν πολλά ομαδικά παιγνίδια . Τα έπαιζαν στο δρόμο και στις αυλές, και πάντα υπήρχαν κανόνες ,που όλοι έπρεπε να τηρούν πιστά. Γι’ αυτό ,επίσης ,έλεγαν πως το παιγνίδι  είναι ένα μεγάλο αγαθό. Αναπτύσσει την συντροφικότητα, ασκεί το σώμα, καλλιεργεί το πνεύμα, μαθαίνει τα παιδιά να σέβονται τους κανόνες-νόμους του παιγνιδιού και έτσι, όταν μεγαλώσουν, να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της πατρίδας τους.

47 Ο Πλάτωνας τόνιζε την ανάγκη να αφήνουν τα παιδιά
να παίζουν ως τα έξη τους χρόνια, με όποια παιγνίδια ήθελαν και όπως ήθελαν. Τόνιζε όμως πως θα έπρεπε να έχουν κάποια κατεύθυνση , έτσι ώστε μέσα από αυτά να προσανατολίζονται προς την εκμάθηση κάποιου επαγγέλματος.    Ο Αριστοτέλης συμβούλευε τους γονείς να δίνουν όσο γίνεται πιο πρωτότυπα παιγνίδια, για να αφοσιώνονται σ’ αυτά και να ενοχλούν λιγότερο και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν δημιουργική φαντασία. Ο Ιπποκράτης συμβούλευε τους μεγάλους να τρέχουν με τον κρίκο, (το σημερινό στεφάνι, το τσέρκι), για να διατηρήσουν τη φόρμα τους και τους μικρούς για να παίξουν

48 ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ  ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ <Αστραγαλισμός> , τυχερό παιγνίδι,(ζάρια), παίζονταν με πεσσούς-κύβους (ζάρια) και κόττα (αστραγάλους-κότσια) .στους νεώτερους χρόνους έχουμε κάποιες παραλλαγές στον τρόπο παιξίματος, χρησιμοποιώντας όμως τα κότσια, αλλά και αμύγδαλα, ποντιακά καρύδια (μικρά στο μέγεθος) και μεταλλικά νομίσματα. <Κρικηλασία>,παιγνίδι με κρίκο, τροχό, το σημερινό στεφάνι, το τσέρκι.

49 <Κώνος>, ή< στρόμβος>, <στρόβιλος>, <ρόμβος>, <βόμβυκας> η γνωστή σβούρα. <Χαλκή μυία> ή <ψηλαφίνδα>, η τυφλόμυγα γνωστό παιγνίδι και σήμερα.

50 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΗΜΕΡΑ Η εύρεση χώρου για παιχνίδι δεν είναι εφικτή στις σύγχρονες πόλεις. Τα κτίσματα και οι δρόμοι δεν βοηθάνε το παιδί και το παιχνίδι. Τα πάρκα και τα αθλητικά κέντρα, όπου υπάρχουν, είναι οι μόνοι χώροι οπού μπορούν να παίξουν. Το πρόβλημα της μη ύπαρξης χώρων για παιγνίδι, έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιγνίδια και να καθηλώνονται στο σπίτι, να μην κινούνται όσο θα ήθελαν και θα έπρεπε, να γίνονται οκνηρά, μοναχικά, με προβλήματα βάρόυς, κατά μεγάλο ποσοστό, και κοινωνικότητας.

51 Κατά την διάρκεια του προγράμματος η ομάδα των μαθητών έθεσε το παρακάτω ερωτηματολόγιο σε μαθητές της Α και Β τάξης του Γυμνασίου.

52

53

54

55


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google