Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συλλογή παραδοσιακών σπόρων από καλλιέργειες της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συλλογή παραδοσιακών σπόρων από καλλιέργειες της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συλλογή παραδοσιακών σπόρων από καλλιέργειες της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής

2 Ο προβληματισμός μας…. Συχνά πυκνά ακούμε τους γονείς μας να παραπονιούνται για τα λαχανικά και τα φρούτα τα οποία αγοράζουμε. «Δεν έχουν γεύση, δεν έχουν άρωμα, δεν είναι όπως αυτά που είχαμε παλιά, τότε που τα μεγαλώναμε στην αυλή μας»

3 Οι απορίες μας… - Ποιες καλλιέργειες υπήρχαν παλιά και γιατί δεν υπάρχουν σήμερα; - Ποιες διαφορές είχαν τα προϊόντα τότε με τα σημερινά; – Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε και να καλλιεργήσουμε αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα ;

4 Έτσι σκεφτήκαμε… Να συλλέξουμε πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες από ηλικιωμένους γεωργούς των χωριών μας μέσα από συνεντεύξεις. Να μαζέψουμε σπόρους από τους γεωργούς για να τους καλλιεργήσουμε στο Σχολείο αλλά και να τους διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

5 Μας βοήθησαν: Οι παππούδες και γιαγιάδες της περιοχής Ταμασού και Ορεινής, δίνοντάς μας πληροφορίες και σπόρους. Ο υπεύθυνος της Τράπεζας Φυτικού Γενετικού Υλικού κ. Άγγελος Κυρατζής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

6

7 Χρησιμοποιήσαμε δύο ερωτηματολόγια : Για τη συλλογή πληροφοριών για τις παραδοσιακές καλλιέργειες

8 Δελτίο καταγραφής των στοιχείων για όσους γεωργούς μας έδιναν σπόρους

9 Οι τοπικές καλλιέργειες Ντομάτες, αγγουράκια, κραμπί, Φασόλια, κουκιά, ρεβίθια, φακή, μπιζέλια, μελιτζάνα Σιτάρι, κριθάρι, σησάμι Αμπέλια, συκιές, ρόδι, καρπούζια, χρυσόμηλα, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, αχλάδια, ταμπούρα, μήλα, κεράσια, ελιές Λινάρι, βαμβάκι, βίκος, φαβέττα, Φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια Πατάτες

10 Λόγοι εγκατάλειψης… Ξηρασία - Ανομβρία Αστυφιλία - Στροφή στον τριτογενή τομέα της οικονομίας Υψηλό κόστος παραγωγής Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες Εισαγωγή φτηνότερων και ανθεκτικότερων προϊόντων από το εξωτερικό Ακαταλληλότητα αρδεύσιμου νερού

11 Διαφορές των καρπών τότε και σήμερα Παραδοσιακές καλλιέργειεςΜοντέρνες καλλιέργειες Ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των συγχωριανών προσαρμοσμένων στα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής Χρήση υβριδίων με γενετικά προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά Εύγευστοι, μυρωδάτοι καρποί Ομοιόμορφοι, άγευστοι και γενετικά τροποποιημένοι καρποί Μικρή, εποχιακή παραγωγήΜεγάλη, ολόχρονη παραγωγή ΚοπριάΧημικά λιπάσματα ΘειάφιΦυτοφάρμακα

12 Καταλάβαμε ότι… Το γενετικό υλικό και οι σπόροι κάθε περιοχής αποτελούν τη διατροφική κληρονομία και το ζωντανό θησαυρό της. Οι παραδοσιακοί σπόροι κουβαλούν τη γεύση, τη μυρωδιά, τις αναμνήσεις της γιαγιάς και του παππού αλλά και των παιδιών τους. Η εξαφάνιση των παραδοσιακών ποικιλιών μπορεί να αλλάξει με την επιστημονική διαφύλαξη των σπόρων.

13 Έτσι μαζέψαμε πολλούς σπόρους ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ ΦΑΣΟΛΙ ΕΔΩ, ΦΑΣΟΛΙ ΕΚΕΙ, ΦΑΣΟΛΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ…. ΟΛΙΓΟΝ ΛΟΥΒΙΝ

14 Εντυπωσιαστήκαμε με αυτούς… Ζαφράς ή Ζαφοράς ή Σαφράν Φυτρώνει στην περιοχή Παλαιχωρίου και οι οικοκυρές το χρησιμοποιόυν ως αρωματικό στις φλαούνες. Στο εξωτερικό είναι ένα πανάκριβο προϊόν.

15 Βαμβακόσπορος από τον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας… Ο ΣΠΑΝΙΟΣ Η καλλιέργεια βαμβακιού εγκαταλείφθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες από την περιοχή μας.

16 Βλασκιά ή Φλασκούθκια Το Νεροκόλοκο ζωγραφίζεται και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς λόγους. Παλαιότερα, χρησίμευε ως δοχείο για να δοκιμάζουν το κρασί.

17 Τι θα κάνουμε στη συνέχεια; Οι σπόροι θα παραδοθούν για περισσότερη μελέτη και θα φυλαχθούν στη Τράπεζα Γενετικού Υλικού του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών.

18 Η σημασία των παραδοσιακών καλλιεργειών Διαφύλαξη γενετικού υλικού απαλλαγμένο από γενετικές μεταβολές και φυτοφάρμακα Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητάς μας Αποφυγή επιβαρυντικών, για την υγεία μας, διατροφικών συνηθειών

19 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας Γεωργία Μιλτιάδους Μυρτώ Μιχαηλίδου


Κατέβασμα ppt "Συλλογή παραδοσιακών σπόρων από καλλιέργειες της Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google