Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

‘’Με την ματιά του Γρηγόριου Ξενόπουλου’’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "‘’Με την ματιά του Γρηγόριου Ξενόπουλου’’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ‘’Με την ματιά του Γρηγόριου Ξενόπουλου’’
Υπεύθυνοι καθηγητές:Γ.Σαούγκος Γ.Χειμώνα

2

3 Γέννηση:9 Δεκεμβρίου 1867 Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Ζάκυνθο. Το 1892 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

4 Λίγα λόγια γι’αυτόν: Έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και πλήθος διηγημάτων. Αγαπημένη του ηθοποιός ήταν η Κυβέλη. Συνεργάστηκε με πλήθος εφημερίδων και περιοδικών στις οποίες δημοσίευε μελέτες, άρθρα, διηγήματα και μυθιστορήματα. Το 1894 ανέλαβε τη διεύθυνση της Εικονογραφημένης Εστίας. Το 1896 έγινε αρχισυντάκτης του περιοδικού Η ‘’Διάπλασις των Παίδων’’. δημοσίευε στο περιοδικό Παναθήναια λογοτεχνικά έργα και μελέτες. Το 1912 άρχισε να συνεργάζεται με την εφημερίδα Έθνος γράφοντας μυθιστορήματα. Το 1927 ίδρυσε το περιοδικό Νέα Εστία, του οποίου ήταν διευθυντής ως το 1934. Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Γρηγόριος Ξενόπουλος προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων.

5 Κυβέλη:

6 Γνωρίζετε τον Γ.Ξενόπουλο;

7 Με ποια ιδιότητα είναι περισσότερο γνωστός;

8 Mερικά από τα έργα του: Στέλλα Βιολάντη Ο Πειρασμός Αναδυομένη
Η τρίμορφη γυναίκα Ιστορία μιας χωρισμένης. Η αδερφούλα μου Το φιόρο του Λεβάντε Πώς πολεμούν;

9 Αθήνα 20ου αιω:

10 Μουσεία: Moυσείο Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο. Θεατρικό μουσείο στην Αθήνα.

11 Mουσείο Ξενόπουλου:

12 Θεατρικό Μουσείο:

13

14

15

16

17

18 Παράσταση ‘’Ο κόκκινος βράχος’’

19

20 Τι θα επιλέγατε περισσότερο να παρακολουθήσετε;

21 Ποιο θεωρείτε βασικό πλεονέκτημα του κινηματογράφoυ;

22 Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα του θεάτρου;

23 ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ: : Γέννηση του συγγραφέα στην Κωνσταντινούπολη, με πατέρα τον Ζακυνθινό Διονύσιο Ξενόπουλο και μητέρα τη Φαναριώτισσα Ευθαλία Θωμάδου : Εγκατάσταση της οικογένειας Ξενοπούλου στη Ζάκυνθο : Έκδοση του περιοδικού ‘’Η Διάπλασις των Παίδων’’ : Πρώτη δημοσίευση του Ξενόπουλου, (ένα έμμετρο αίνιγμα) στη Διάπλαση : Τελειώνει το Γυμνάσιο και πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει : Γράφει και δημοσιεύει στίχους του στην καθαρεύουσα.

24 1887 / 88: Εγκαταλείπει τις σπουδές του και αφοσιώνεται στη λογοτεχνία
1887 / 88: Εγκαταλείπει τις σπουδές του και αφοσιώνεται στη λογοτεχνία /90: Αρχίζει τη συνεργασία του με το περιοδικό «Εστία». 1894: Α΄ γάμος του με την Ευφροσύνη Αχιλ. Διογενείδη : Παρουσιάζεται η κωμωδία του «Ο Ψυχοπατέρας». Γεννιέται η κόρη του, Λεωνή. 1896: Αρχισυντάκτης στη Διάπλαση - Ανανεώνει την ύλη της και γράφει την Α΄ «Αθηναϊκή Επιστολή» του. 1903: Γέννηση του μετέπειτα γαμπρού του, Χριστόφορου Νάτσιου (γλύπτη). 1904: Γέννηση της κόρης του Ευθαλίας«Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας». 1906: Επίσκεψη στη Ζάκυνθο. Εκδίδεται το μυθιστόρημα «Μαργαρίτα Στέφα». 1908 / 09: Η Κυβέλη παρουσιάζει στη Ζάκυνθο, με μεγάλη επιτυχία, το δράμα του, «Φωτεινή Σάντρη» : «Στέλλα Βιολάντη» : «Ο Πειρασμός». 1911: Τελευταίο του ταξίδι στη Ζάκυνθο.

25 1912: Αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Έθνος»
1912: Αρχίζει τη συνεργασία του με την εφημερίδα «Έθνος» : «Το Ψυχοσάββατο» : «Το Φιόρο του Λεβάντε» : «Ο Κόκκινος Βράχος» : «Καβαλερία ποπολάνα» : Του απονέμεται ο Αργυρούς Σταυρός του Σωτήρος. «Οι Φοιτηταί». 1922: «Το ανθρώπινο». Του απονέμεται το Εθνικόν Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών : «Η Αδελφούλα μου» : «Η τρίμορφη γυναίκα» : «Αναδυομένη» : Ιδρύει και εκδίδει το περιοδικό «Νέα Εστία» : Θάνατος της μητέρας του στη Ζάκυνθο.

26 1931: Εκλέγεται ακαδημαϊκός. 1932: «Ανιέζα», «Θείος Όνειρος»
1931: Εκλέγεται ακαδημαϊκός : «Ανιέζα», «Θείος Όνειρος» : «Ο ποπολάρος». Τη διεύθυνση της «Νέας Εστίας» αναλαμβάνει ο γαμπρός του, Πέτρος Χάρης, λογοτέχνης / 39: Δημοσιεύεται η «Αυτοβιογραφία» του στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» : «Νύχτα γεμάτη θαύματα» : Καταστρέφεται το σπίτι του στην οδό Ευριπίδου 42, στην Αθήνα. Γράφει στη Διάπλαση την τελευταία του «Αθηναϊκή Επιστολή». 1948: Διακόπτεται η έκδοση της Διάπλασης : Θάνατος και ταφή του Ξενόπουλου στην Αθήνα : Επανεκδίδεται η «Διάπλασις των Παίδων» από την Εύα Κυριακού και, ένα χρόνο μετά, από τον Κώστα Παράσχο.

27 Θάνατος: Πέθανε στην Αθήνα. Κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη.

28 Η ομάδα μας:’’Ερασιτέχνες σε αναζήτηση’’
Ανδριανός Καρατσόλης Ελένη Μομπάρακ Νίκος Παναγιώτου Στεύη Μαφούνη Σοφία Μαντέλου

29

30

31

32

33 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "‘’Με την ματιά του Γρηγόριου Ξενόπουλου’’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google