Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MHXANOΓPAΦIKO 2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MHXANOΓPAΦIKO 2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MHXANOΓPAΦIKO 2012

2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΔΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2012

3 Πώς να αρχίσω; Σιγά – σιγά άρχισε να καταστρώνεις το προσωπικό σου σχέδιο με ηρεμία και θετική σκέψη.

4 Με ποια κριτήρια επιλέγω
τις Σχολές; Επιλέγεις μια Σχολή επειδή εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία Δηλαδή: α. ταιριάζει με την προσωπικότητά σου (χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, ικανότητες). β. σε ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών. γ. σε ενδιαφέρουν οι επαγγελματικές διέξοδοι της Σχολής.

5 Δευτερεύοντα κριτήρια
Η βάση της Σχολής Η πόλη όπου βρίσκεται η Σχολή Η φήμη της Σχολής Οι γνώμες που ακούμε Απαραίτητο: Η συζήτηση με την οικογένεια

6 Είναι σημαντικό: Ο υποψήφιος να αποφύγει να επιλέξει τις σπουδές του με μοναδικό κριτήριο τις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ο υποψήφιος να επιλέγει πρώτα τα τμήματα που πραγματικά τον ενδιαφέρουν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους.

7 Ο υποψήφιος να έχει υπόψη του ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μετεγγραφή,
παρά μόνο για διεκδίκηση θέσεων εισακτέων Ειδικών Περιπτώσεων: -Πολύτεκνοι -Τρίτεκνοι -Κοινωνικά κριτήρια (αδελφός/η που φοιτά, πολύδυμα αδέλφια, ορφανοί, συγγενείς με προβλήματα υγείας, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας)

8 3% ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ της παρ 3 αρ 44 ν.4071/12
Επιπλέον θέσεις πολυτέκνων με βεβαίωση πρόσβασης ημερ. ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' ετών 2010 και 2011 (Βα), 2012 (Βδ) και βεβαίωση εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' 2012 (Γ) Επιπλέον θέσεις τριτέκνων με βεβαίωση πρόσβασης ημερ. ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' ετών 2010 και 2011 (Βα2), 2012 (Βδ2) και βεβαίωση εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' 2012 (Γ2) Επιπλέον θέσεις υποψηφίων κοινωνικών κριτηρίων με βεβαίωση πρόσβασης ημερ. ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' ετών 2010 και 2011 (Βα3), 2012 (Βδ3) και βεβαίωση εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ Β' 2012 (Γ3) Τμήμα 3% ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ της παρ 3 αρ 44 ν.4071/12 3% Τρίτεκνοι της παρ 3 αρ 44 ν.4071/12 3% Κοινωνικά Κριτ. της παρ 3 αρ 44 ν.4071/12 Βα Βδ Γ Βα2 Βδ2 Γ2 Βα3 Βδ3 Γ3 Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 3 2 16 1 11 7 Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 13 9 8 Ιατρική Σχολή 14

9 Πώς συμπληρώνεται το μηχανογραφικό;
Διαβάζεις προσεκτικά τις Οδηγίες που θα βρεις στο εγχειρίδιο χρήσης του ΥΠΔΒΜΘ Αποφασίζεις αν θα δηλώσεις ένα ή δυο Επ. Πεδία, και ποια. Διαγράφεις τις Σχολές που σίγουρα δεν σε ενδιαφέρουν.

10 Φτιάχνεις μια ομάδα με τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν, από το κάθε Επιστημονικό Πεδίο που επέλεξες.
Στο κάθε Επιστημονικό Πεδίο, βάζεις τις Σχολές σε σειρά προτίμησης

11 Και αρχίζεις τη σύνθεση:
Συγχωνεύεις τα δυο Επ. Πεδία και Φτιάχνεις μια KOINH λίστα με τις Σχολές και των δυο Επιστημονικών Πεδίων

12 2o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ηράκλειο Π.ΚΡΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.ΠΑΤΡΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ηράκλειο Π.ΚΡΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.ΑΘΗΝΑΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ηράκλειο Π.ΚΡΗΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Π.ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Ρέθυμνο Π.ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Βόλος Π.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Π.ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤ. ΦΥΣ. ΑΓ./ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Π.Δ.Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤ. ΦΥΣ. ΑΓ. / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Π.Δ.Π.ΑΘΗΝΑΣ

13 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Αθήνα Ε.Μ.Π. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Αθήνα Ε.Μ.Π. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤ. ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αθήνα ΓΕΩΠΟΝ. Π. ΕΠΙΣΤ. ΖΩΙΚ. ΠΑΡΑΓ. & ΥΔ Αθήνα ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Π. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αθήνα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Π. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηράκλειο ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

14 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Αθήνα Ε.Μ.Π. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αθήνα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Π. ΦΥΣΙΚΗΣ Π.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.ΠΑΤΡΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤ. ΠΑΡΑΓ. Αθήνα ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Π. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚ. ΠΑΡΑΓ. & ΥΔΑΤ Αθήνα ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ Π. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Ρέθυμνο Π.ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Βόλος Π.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Π.ΑΘΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤ. ΦΥΣ. ΑΓ. / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Π.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤ. ΦΥΣ. ΑΓ. / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Π.ΑΘΗΝΑΣ

15 Και τώρα είναι η ώρα να δηλώσεις τις Σχολές Τι σημαίνει δηλώνω μια Σχολή;
Σημαίνει ότι γράφεις στο Μηχανογραφικό Δελτίο δίπλα στη συγκεκριμένη Σχολή έναν αριθμό που δείχνει τη σειρά προτίμησής σου, π.χ. 1,2,3 κ.τ.λ.

16 3 4 5 6 1 2 8 9 7

17 Προσοχή! Εισάγεσαι στη Σχολή της οποίας τα μόρια πιάνεις και την οποία έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Δηλαδή, αν στη σειρά προτίμησης βάλεις πρώτα μια Σχολή με χαμηλά μόρια και μετά μια με υψηλά, τότε θα εισαχθείς στην πρώτη.

18 Παράδειγμα: Μαθητής συγκεντρώνει 9000 μόρια στο 4ο Ε.Π.
Παράδειγμα: Μαθητής συγκεντρώνει μόρια στο 4ο Ε.Π. Ενδιαφέρεται για τα ΤΕΙ της Κρήτης. Αν βάλει τις σχολές με την παρακάτω σειρά, θα περάσει στην πρώτη Σχολή: 1. Ηλεκτρονικής (8.503)  2. Ηλεκτρολογίας (8.963) 3. Μηχανολογίας (8.790)

19 Πώς γίνεται η καταχώρηση του Μηχανογραφικού Δελτίου;
Η καταχώρηση του μηχανογραφικού δελτίου θα γίνει ηλεκτρονικά. Ο υποψήφιος θα μπαίνει στην κεντρική ηλεκτρονική βάση (το σύστημα) του Υπουργείου Παιδείας με τον Κωδικό Εξετάσεων που έχει ήδη. Θα μπορεί να βλέπει τις σχολές και να κάνει όσους συνδυασμούς επιθυμεί.

20 Για πόσα Τμήματα μπορώ να δηλώσω προτίμηση;
Μπορείς να δηλώσεις προτίμηση για όλα τα Τμήματα του ενός ή των δύο Επιστημονικών Πεδίων.

21 Τι ρόλο παίζει η σειρά προτίμησης;
Σε περίπτωση ισοβαθμίας: Προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Βαθμό Πρόσβασης. Αν υπάρχει και εδώ ισοβαθμία, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του Επιστημονικού Πεδίου στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη Σχολή.

22 Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες, ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το συγκεκριμένο τμήμα. Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειράν κριτήριο μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

23 Τα Α.Ε.Ι. είναι καλύτερα από τα Τ.Ε.Ι.;
Τα Α.Ε.Ι. είναι καλύτερα από τα Τ.Ε.Ι.; Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες γενικεύσεις. Εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σχολές που συγκρίνουμε. Μπορεί ένα Α.Ε.Ι. να μην έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ένα Τ.Ε.Ι μπορεί να έχει άριστες επαγγελματικές προοπτικές. Ερεύνησε τις επαγγελματικές προοπτικές της κάθε Σχολής.

24 Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα πρέπει να δηλώσω όλες τις Σχολές;
Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα πρέπει να δηλώσω όλες τις Σχολές; Θα πρέπει να προσέξεις πολύ, γιατί έτσι κινδυνεύεις να μπεις σε μια Σχολή που δε σου αρέσει, αφού είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα τόσο μακρύ κατάλογο σχολών. Θα πρέπει όμως να δηλώσεις Σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, μόνο όμως όσες από αυτές σου αρέσουν.

25 Έχω 14.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε Σχολή που είχε 13.995 μόρια;
Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ακόμη και μόρια πάνω ή κάτω. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, αλλά και από τις προτιμήσεις των Υποψηφίων, οι οποίες μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά.

26 ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ.

27 Αφού δεν μπορώ να "πιάσω" Α. Ε. Ι. , θα δηλώσω μόνο Τ. Ε. Ι
Αφού δεν μπορώ να "πιάσω" Α.Ε.Ι., θα δηλώσω μόνο Τ.Ε.Ι. Αν τα βάλω πρώτα -πρώτα, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω; Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της Σχολής, παρά μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχουμε βάλει πρώτη ή δέκατη τη Σχολή, αλλά μόνο αν έχουμε τα μόρια για να "μπούμε" στη Σχολή και δεν έχουμε βάλει πριν από αυτήν άλλη Σχολή με λιγότερα μόρια.

28 Αφού τα πήγα καλά, δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου Τ.Ε.Ι.;
Αφού τα πήγα καλά, δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου Τ.Ε.Ι.; Το σωστό είναι να δηλώσεις και Τ.Ε.Ι, (φυσικά της προτίμησής σου). Υπάρχουν Τ.Ε.Ι. που μπορεί να σε ενδιαφέρουν και να έχουν καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας

29 Οι καλές Σχολές έχουν υψηλή βάση, ενώ οι Σχολές με χαμηλή βάση δεν είναι καλές;
Οι βάσεις εκφράζουν την προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων κάθε Σχολής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν μια Σχολή έχει λίγες σχετικά θέσεις, αλλά την δηλώνουν πολλοί υποψήφιοι, τότε έχει υψηλή βάση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές ή ότι εσένα σου αρέσει.

30 Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά δεν πέρασα
Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά δεν πέρασα. Γιατί; Μπορεί να μην το είχες δηλώσει. Δεν γίνεται να περάσεις σε μια Σχολή που δεν έχεις δηλώσει. Μπορεί να είχες δηλώσει πριν μια άλλη Σχολή που έπιανες τη βάση της και να πέρασες σ' αυτήν.

31 Κάθε πράγμα στον καιρό του.
Δυστυχώς δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω Πανελλήνιες Εξετάσεις του χρόνου. Έχει νόημα να δώσω προσοχή στο Μηχανογραφικό; Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα φτιάξεις σωστά το Μηχανογραφικό σου, το Σεπτέμβριο θα δεις σε ποια Σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στην Σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις αν θα ξαναδώσεις ή όχι.

32 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ
ΜΕ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ


Κατέβασμα ppt "MHXANOΓPAΦIKO 2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google