Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τίτλος Εργασίας: «Ποδήλατο- τρόπος ζωής – ανακατασκευή παλιού ποδηλάτου»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τίτλος Εργασίας: «Ποδήλατο- τρόπος ζωής – ανακατασκευή παλιού ποδηλάτου»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τίτλος Εργασίας: «Ποδήλατο- τρόπος ζωής – ανακατασκευή παλιού ποδηλάτου»

2 Ερευνητική ομάδα:  Αρβανιτάκη Βαλεντίνα  Βλαχοπούλου Πάολα  Γραμματικός Σπύρος  Ελέζι Τζωρτζίνο  Μπερετούλη Αναστασία  Παπαγεωργίου Κώστας  Σοφός Σπύρος  Φαρούγγιας Λευτέρης

3 Δεν υπάρχει συγκεκριμένος εφευρέτης του ποδηλάτου, ούτε συγκεκριμένη χρονολογία εφεύρεσής του. Μία από τις κατασκευές που θεωρείται ο πρόγονος του ποδηλάτου, ήταν η ‘draisienne’ (Καρλ Φον Ντράις 1817 ) Πηγή: http://cyclingnews.gr/?cat=1&subcat=34

4 Το 1839, ο Σκωτσέζος σιδηρουργός Κιρκπάτρικ Μακμίλαν, σχεδιάζει την ‘velocipede’. Πηγή:http://cyclingnews.gr/?cat=1&subcat=34 Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1860, ο Γάλλος Πιέρ Μισώ αλλάζει το σχέδιο της velocipede, συνδέοντας τα πετάλια απευθείας με τον μπροστινό τροχό. Πηγή:http://cyclingnews.gr/?cat=1&subcat=34

5 Το 1870, οι Τζέιμς Στάρλεϋ και Γουίλιαμ Χίλμαν σχεδιάζουν το ‘ariel’ που εχει αρκετά μεγαλύτερο μπροστινό τροχό, είναι εξ’ ολοκλήρου από μέταλλο και πιάνει ταχύτητα 24 χλμ/ώρα! Πηγή: http://cyclingnews.gr/?cat=1&subcat=34

6 Και η εξέλιξη του ποδηλάτου συνεχίζεται…

7 Η ταχύτητα του κέντρου μάζας του τροχού είναι ευθύγραμμη ομαλή με ταχύτητα u=ωR, όπου ω η γωνιακή συχνότητα περιστροφής του τροχού και R η ακτίνα του. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξηθεί η ταχύτητα ενός ποδηλάτου: o αυξάνοντας τη γωνιακή συχνότητα (ω) των τροχών (κάνοντας δηλαδή γρηγορότερα πετάλι) o αυξάνοντας την ακτίνα τους (R).

8 Ο ποδηλάτης έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Υποχρεούται να γνωρίζει τον Κ.Ο.Κ. και να συμμορφώνεται σε αυτόν, να φοράει κράνος και να φέρει διακριτικό φωτισμό κατά τις βραδινές ώρες.

9 Το κράτος πρέπει να τιμωρεί τους παραβάτες ποδηλάτες και να τους δικάζει ως ίσους προς τους υπόλοιπους οδηγούς.

10  Είναι φιλικό για το περιβάλλον.  Απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί.  Λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα (τροφή) και δε ρυπαίνει το περιβάλλον με θόρυβο ή με καυσαέρια.  Δεν χρειάζεται πολύ χώρο για να κινηθεί.  Έχουμε εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας.

11 http://www.womenscycling.gr/wp-content/uploads/2012/03/cycling.jpg Το ποδήλατο αποτελεί θέμα για πολλά είδη τέχνης όπως :  στη ζωγραφική  στην ποίηση  στη λογοτεχνία  στη μουσική  στη γλυπτική  στη φωτογραφία  στον κινηματογράφο  στο χορό

12 http://www.womenscycling.gr/wp-content/uploads/2012/03/cycling.jpg

13

14 http://kessa.dimitra.gr/popphoto.el.asp?pid=225

15 Τα βασικά μέρη ενός τυπικού ποδήλατου είναι: οι δύο τροχοί, ο μεταλλικός σκελετός, το τιμόνι, η σέλα, το σύστημα μετάδοσης της κίνησης και τα φρένα. http://www.giant-bicycles.com Ως συμπληρωματικός εξοπλισμός υπάρχει πλήθος από εξαρτήματα.

16  Το ποδήλατο είναι ένα πολύ καλό μέσο μετακίνησης.  Πηγαίνοντας στην δουλειά με το ποδήλατο μπορείς να αθλείσαι.  Η ποδηλασία είναι θεραπευτική και ευεργετική για το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα.  Κυκλοφορώντας με το ποδήλατο μπορείς να έχεις πρόσβαση όπου θέλεις αγνοώντας την κίνηση.  Το ποδήλατο παρκάρει παντού.

17  Δεν πιάνει χώρο και δεν απαιτεί υποδομές.  Κάνοντας ποδήλατο είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους.  Μέσω της ποδηλασίας μπορείς να γνωρίσεις διάφορους τόπους.  Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες.

18  Η ποδηλασία με έμμεσο τρόπο επιβάλλει τη φυσική άσκηση στον αναβάτη.  Με τον καιρό και την άσκηση ο αναβάτης θα δει θεαματικές αλλαγές στην αντοχή του.  Αποκτά μεγαλύτερη αντοχή και ευκολία στις ανηφόρες και περισσότερη ενέργεια.  Με την ποδηλασία δυναμώνουν οι μύες των ποδιών.

19 Το νησί των Παξών είναι ιδανικός τόπος για ευχάριστο περπάτημα και ποδήλατο βουνού. Στους Παξούς υπάρχει σχέδιο για στήσιμο ενός δικτύου που θα δίνει κίνητρα για ενίσχυση της κινητικότητας μέσω του ποδηλάτου και τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

20  Παρατηρήσαμε το ποδήλατο και αξιολογήσαμε την κατάστασή του.  Κάναμε μια λίστα με εργαλεία και υλικά.  Κάναμε προϋπολογισμό του κόστους κατασκευής.  Ξεκινήσαμε την αποσυναρμολόγηση του ποδηλάτου.

21  Τρίψαμε με γυαλόχαρτο το σκελετό και το τιμόνι.  Τα βάψαμε με αστάρι.  Τα βάψαμε με χρώμα σε σπρέι.  Τρίψαμε και καθαρίσαμε τις ζάντες.  Βάλαμε νέα λάστιχα και σαμπρέλες στις ζάντες.  Συναρμολογήσαμε τα κομμάτια του σκελετού και τοποθετήσαμε το τιμόνι.

22  Βάλαμε τη σέλα.  Τοποθετήσαμε τα πετάλια.  Φτιάξαμε τα φρένα.  Κάναμε την πρώτη βόλτα! Το συνολικό κόστος ανακατασκευής του ποδηλάτου μας ήταν 60 ευρώ.

23 Ευχαριστούμε το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την υποστήριξη και την παροχή των υλικών για την ανακατασκευή του ποδηλάτου. Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Γριμάνη, καθηγητή του σχολείου μας, για την πολύτιμη βοήθειά του στη συναρμολόγηση του ποδηλάτου μας.

24

25

26


Κατέβασμα ppt "Τίτλος Εργασίας: «Ποδήλατο- τρόπος ζωής – ανακατασκευή παλιού ποδηλάτου»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google