Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

"ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ" Θεοδωράκης Γιάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ""ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ" Θεοδωράκης Γιάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ" Θεοδωράκης Γιάννης

2 Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές Έχουμε ανάγκη διαμόρφωσης στάσεων, ανάπτυξης ιδεών, κουλτούρας και πολιτικής ΔΠ στα ελληνικά ΑΕΙ Η ΔΠ αρχίζει με σαφές όραμα, αποστολή, στόχους, και πολιτική του κάθε ιδρύματος και των προγραμμάτων του. (Σε ελάχιστα κείμενα προγραμμάτων, οδηγών σπουδών, κανονισμών κλπ ελληνικών ΑΕΙ το βλέπουμε αυτό)

3 Η οικονομική κρίση κάνει το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης αβάστακτο Οι φοιτητές αυξάνοντα, το προσωπικό μειώνεται Τα πανεπιστήμια και η κοινωνία χρειάζονται εργαλεία για να είναι διακριτές οι διαφορές και οι ομοιότητες Τα πανεπιστήμια χρειάζονται εργαλεία για πλοήγηση Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές

4 Τα πανεπιστήμια για να αριστεύσουν, πρέπει να παρακινούν ή δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές, διδάσκοντες και διοικητικούς, με υψηλή παρακίνηση να αναδεικνύουν τις δυνατότητές τους, τις επιτυχίες τους, σε όλους τους τομείς: σπουδές, γνώσεις, καριέρα κλπ.

5 Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές Δεν θέλουμε απλά διδασκαλία, μάθηση, έρευνα, και υπηρεσίες στην κοινωνία. Θέλουμε ποιότητα σε διδασκαλία, μάθηση, έρευνα και υπηρεσίες στην κοινωνία (και καλή ισορροπία).

6 Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές Καλές διαδικασίες ΔΠ είναι δείκτης εσωτερικής δημοκρατίας. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται αυτονομία, η οποία όμως καταχτιέται μέσω των μηχανισμών ΔΠ. Η ΔΠ είναι μια διαρκής διαδικασία

7 Μερικές αρχές 1.Η ΔΠ είναι ο ευγενέστερος δρόμος για παρακίνηση, προσπάθεια και διαρκή βελτίωση. 2.Μέσω της ΔΠ ικανοποιούμε τις προσδοκίες και τους στόχους μας, αλλά και τον κοινωνικό μας ρόλο, και τις ανάγκες της κοινωνίας.

8 Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ελέγχει όλους τους δείκτες ποιότητας Αναπτύσσει συστήματα ελέγχου και καταγραφής Ενεργοποιεί όλους (διδάσκοντες, διοικητικούς, φοιτητές) για διαρκή βελτίωση της ποιότητας

9 ΤΙ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΩΡΗΘΕΙ στο ΠΘ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΕ 10 ΑΠΟ ΤΑ 16 ΤΜΗΜΑΤΑ 2 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 4 ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΟΔΙΠ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΔΙΠ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ 1 ΣΥΝΕΔΡΙΟ

10

11 ΜΟΔΙΠ: Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος

12

13 Προσωπικό, φοιτητές στο ΠΘ

14 Αναλογίες προσωπικού Τι συστήνουμε; προπτυχιακών φοιτητών –1/22 μεταπτυχιακών 1/2,9 διδακτορικών 1/2,6

15 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ Πως το αναλύουμε; Όχι ισοπέδωση. Αναλογικά ανά ΔΕΠ. Ανά γνωστική περιοχή

16 Γενικά συμπεράσματα η αξιολόγηση του ερευνητικού έργου (2010)

17

18 Δημοσιεύσεις. Γενικά συμπεράσματα Βάσεις δεδομένων/ τι αξιολογούμε από αυτό;

19 Ερευνητικό έργο 2010-2012, τι αξιολογούμε;

20 Η Πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων ΕΛΚΕ

21 Η πορεία του προϋπολογισμού

22 Τι είναι αποδεκτό; Μπορούν τα Πανεπιστήμια να το ισορροπήσουν; Τι συμβαίνει μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ; Αναλογία φοιτητών/ ΔΕΠ (1/22) Τις μεγαλύτερες τα τμήματα ΤΜΗΥΤΔ (1/48) ΠΤΔΕ (1/45) Οικονομικό (1/48) τη μικρότερη το ΙΤ (1/4)

23 Τι κάνουμε; Έχουμε πολιτική; Τι λέμε στα τμήματα; Αξιοποιούμε τις μονάδες ECTS; Φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους σε 2ν χρόνια ΣΥΝΟΛΟ ΠΘ (8.5%) ΤΜΗΜΑ Α (8.8%) ΤΜΗΜΑ Β (25%)

24 Μερικά συμπεράσματα Τι είναι αποδεκτό; αναλογίες φοιτητών διοικητικού προσωπικού, δύσκολες στα περισσότερα τμήματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα στα τμήματα Ανθρωπιστικών σπουδών

25 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Στα περισσότερα τμήματα ο αριθμός των απαιτούμενων μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου μεγάλος. Συστήνεται γενικά μείωση κάτω από 50, ακόμα και στα πενταετή προγράμματα σπουδών. Υποχρεωτική η αξιολόγηση προγράμματος σπουδών και διδασκόντων από τους αποφοίτους, πριν την λήψη του πτυχίου τους. Προσπάθεια προσαρμογής των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων με τις ανάγκες της κοινωνίας.

26 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών  έλλειψη στοιχείων για αποφοίτους και επαγγελματική αποκατάσταση. Χαμηλή κινητικότητα μελών ΔΕΠ και φοιτητών στο ERASMUS. Κάθε τμήμα να μην ανοίγεται σε πολλές περιοχές έρευνας ταυτόχρονα, να εστιάζεται σε λίγες, και συνεργασία μεταξύ μελών ΔΕΠ και εργαστηρίων. Να αναπτυχθεί προβληματισμός για το που πρέπει να γίνει η εστίαση της έρευνας τα επόμενα χρόνια (νέοι τομείς)

27 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Από ορισμένα τμήματα συζητείται η αύξηση του χρόνου πρακτικής άσκηση. Προαπαιτούμενα, ευέλικτο σύστημα. Σε ορισμένα τμήματα το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει πολλές ώρες θεωρίας, σε βάρος των εργαστηριακών μαθημάτων, μεγάλος αριθμός μαθημάτων διδάσκεται με παραδοσιακό τρόπο. Πίεση των φοιτητών με πολλές ώρες, μαθήματα απλωμένα και σε βάθος.

28 Ανάλυση των δεδομένων μετά από διαβούλευση μεταξύ της ΜΟΔΙΠ και των Τμημάτων. ΤΜΗΜΑ 1 Θετικά  Πολύ καλό το επίπεδο έρευνας  Πολύ καλή ποιότητα διδακτορικών Αδυναμίες  Πολλές ώρες θεωρητικών μαθημάτων, μαθήματα πολύ απλωμένα και σε βάθος, ανάγκη μείωσης μαθημάτων σε 60.  Διδασκαλία με παραδοσιακό τρόπο  Μεγάλος φόρτος εργασίας φοιτητών  Έλλειψη προσωπικού εργαστηρίων

29 Δείκτες ποιότητας απορρόφηση στην αγορά εργασίας

30 Γενικά συμπεράσματα Η άνευ προηγουμένου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η οποία ανέτρεψε κάθε δυνατότητα προγραμματισμού των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων Η έλλειψη διδακτικού όλων των κατηγοριών, και κυρίως βοηθητικού προσωπικού (ΕΤΕΠ-ΕΕΔΙΠ) που οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη ωρών απασχόλησης των μελών ΔΕΠ σε βάρος της ερευνητικής και της κύριας διδακτικής τους δραστηριότητας. Η έλλειψη κτιριακών υποδομών για εκπαιδευτικές και στεγαστικές ανάγκες (Εστία φοιτητών), σε χρηματοδότηση για προγραμματισμένα έργα, η στενότητα αιθουσών διδασκαλίας σε ορισμένα τμήματα, που οδηγεί σε δυσκολία ευέλικτου προγράμματος σπουδών. Ο μειωμένος αριθμός διατμηματικών ή ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών μαθημάτων.

31 Γενικά συμπεράσματα Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ερευνητικού έργου, των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων και το υψηλό επίπεδο των φοιτητών στα περισσότερα τμήματα. Η καλή οργάνωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Οι καλές πρακτικές στη διδασκαλία, την πρακτική άσκηση, και η θετική αξιολόγηση και αποδοχή των φοιτητών. Η καλή οργάνωση των υπηρεσιών, το υψηλό επίπεδο του προσωπικού όλων των κατηγοριών, και τέλος η διαφάνεια στις αποφάσεις των οργάνων και η αποδοχή και προώθηση των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

32 Γενικά Συμπεράσματα 1 Η φιλοσοφία της αξιολόγησης δημιουργεί άμιλλα μεταξύ τμημάτων. και πανεπιστημίων. Όλοι θα κερδίσουμε από αυτό. Και τα πανεπιστήμια, και η χώρα. Η αξιολόγηση προχωράει, και συνεισφέρει στη διασφάλιση ποιότητας.

33 Γενικά συμπεράσματα 2 Η αξιολόγηση έχει μια δυναμική πολύ πιο ισχυρότερη από τους σχετικούς νόμους. Εθνικό σύστημα ranking/ ανά γνωστική περιοχή/ με πολλαπλά κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά. Τα ΑΕΙ πρέπει να συνεργασθούν σε καλές πρακτικές.

34 Γενικά συμπεράσματα 4. δημοσιοποίηση όλων

35 Τελικά σχόλια Πότε κερδίζουμε από την αξιολόγηση Να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενο των μαθημάτων, την κατανομή των πιστωτικών μονάδων, DS label Να ορίσουμε, τους στόχους, την αποστολή τους, και τα μαθησιακά αποτελέσματα των προγραμμάτων τους προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. ΤΑ ΑΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΕΙΔΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΣ

36 Δείκτες ποιότητας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

37 Δείκτες ποιότητας

38 Δείκτες ποιότητας ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Αποκτώντας γνώση και κατανόηση Εφαρμογή γνώσης και κατανόησης Διατυπώνοντας αιτιολογημένες κρίσεις και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές Επικοινωνία της αποκτηθείσας γνώσης και της κατανόησης Ικανότητες δια βίου μάθησης

39 Δείκτες ποιότητας καλοί οδηγοί σπουδών ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ University of Thessaly STUDY GUIDE

40 Δείκτες ποιότητας ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΧΙ ΠΡΟΤΥΠΟΙ

41 Η αξιολόγηση και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. 1. Εκθέσεις ΑΔΙΠ 2. Αναλογίες προσωπικού/φοιτητών 3. Αριστεία/ Ερευνητικά έργα/ δημοσιεύσεις 4. επάρκεια υποδομών 5. Προϋπολογισμός/ κόστος ανά φοιτητή 6. Δομή σχολών 7. Τμήματα/ Σαφήνεια γνωστικών περιοχών/ 8. Τάσεις επιστημονικών περιοχών 9. Εθνικό πλαίσιο προσόντων 10. Ενιαία κριτήρια για όλα τα ΑΕΙ, μέριμνα για προσωπικό και φοιτητές 11. Σταδιακά βήματα, από χρόνο σε χρόνο

42 Η ουσία της αξιολόγησης Μικρά καθημερινά βήματα για ατομική και συλλογική βελτίωση Να γινόμαστε καλύτεροι στη διδασκαλία και την έρευνα. Να έχουμε όραμα για το αύριο. Είναι πρωτίστως διαδικασία εσωτερικής ενεργοποίησης, αυτοκριτικής, αυτορρύθμισης και αυτοβελτίωσης, Οδηγεί σε ένα πανεπιστήμιο αποτελεσματικό και χρήσιμο στη χώρα και την κοινωνία.


Κατέβασμα ppt ""ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΙ" Θεοδωράκης Γιάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google