Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης

2 Ποιοι ήταν οι τρείς αρχαίοι συγγραφείς και τι γνωρίζεις για αυτούς;
Αισχύλος: Έζησε στην Αθήνα το π.Χ. ¨Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του ήταν ο «Προμηθέας Δεσμώτης». Σοφοκλής: Έζησε στην Αθήνα το π.Χ.. Δύο από τα καλύτερα έργα του ήταν «ο Οιδίποδας Τύραννος» και «η Αντιγόνη». Ευριπίδης: Όσο έζησε στην Αθήνα ( π.Χ.), τα έργα του δεν εκτιμήθηκαν πολύ καθώς κάποιοι τα θεώρησαν προκλητικά.

3 Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο;
Η αρχαία τραγωδία προέρχεται από τις Ελληνικές θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Διονύσου. Σε μία τελετή ένας συμμετέχων ο Θέσπης άρχισε να μιλάει με άλλους συντελεστές. Έτσι καθιερώθηκε η ομιλία στις τελετές και ακολούθησε το θέατρο.

4 Τι ήταν ο διθύραμβος; Στις ρίζες της τραγωδίας βρίσκεται ο διθύραμβος. Είδος ύμνου που έψελνε μια ομάδα αντρών (χορός), για να τιμήσουν τον θεό Διόνυσο.

5 Τι ήταν οι Σάτυροι; Τραγόμορφα πλάσματα, (μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι) που ήταν κατά την μυθολογία ακόλουθοι του θεού Διονύσου.

6 Τι γνωρίζεται για τους ηθοποιούς;
Ο ηθοποιοί ήταν όλοι άντρες, φορούσαν παπούτσια με ψηλές σόλες τους κοθόρνους, που τους στερέωναν με λουριά. Για να φαίνονται επίσης τα συναισθήματα του κάθε ρόλου καλά μέχρι πάνω, φορούσαν και μάσκες.

7 Τι γνωρίζεται για τις μάσκες;
Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες ώστε να φαίνεται καλύτερα η έκφραση και το συναίσθημα.

8 Τι ήταν ο χορός; Ο χοός ήταν μια ομάδα αντρών οι οποίοι εκτελούσαν χορευτικές κινήσεις και παράλληλα τραγούδαγαν.

9 Τι ήταν η σκηνή; Η σκηνή ήταν το οικοδόμημα στο οποίο οι ηθοποιοί άλλαζαν ρούχα. Επίσης αποτελούσε την βάση για το σκηνικό μίας παράστασης.

10 Τι ήταν ο χορηγός; Οι χορηγοί ήταν οι αρχηγοί των χορών οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις. Υπήρχαν και θεατρικοί αγώνες για τους χορηγούς.

11 Ποια είναι η διαφορά της αρχαίας κωμωδίας από την αρχαία τραγωδία;
Η κωμωδία είναι κάτι αστείο ‘κωμικό’ αστείο που σατίριζε κάποιον ή κάτι ενώ η τραγικό κάτι λυπητερό που έφερνε ακόμη και τους θεατές στη θέση του ηθοποιού.

12 Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Γράψε λίγα λόγια για αυτούς.
Αριστοφάνης: Έζησε το π.Χ. Καταγόταν από την Αττική και ήταν πολύ διάσημος. Τον αποκαλούσαν πειραχτήρι γιατί σατίριζε τους πάντες και τα πάντα. Μένανδρος: Έζησε το π.Χ. Επειδή τα έργα του ήταν πολύ ήρεμα και κομψά, το παρατσούκλι του ήταν Γαλήνιος.

13 Ανέφερε μερικά αρχαία θέατρα.
Μερικά από τα αρχαία θέατρα είναι: Αρχαίο θέατρο Βεργίνας Αρχαίο θέατρο Δελφών Αρχαίο θέατρο Διονύσου Αρχαίο θέατρο Δωδώνης Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου Αρχαίο θέατρο Δίον

14 Ποιοι ήταν και που καθόταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι;
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ιερείς, ανώτατοι αξιωματούχοι και αυτοί που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει και καθόταν χαμηλά στις πρώτες θέσεις.

15 Πηγές Αθήνα Η Γέννηση της Δημοκρατίας

16 Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Αρχαία θέατρα Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google