Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Ρενιέρη Μ. Δέσποινα Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών Νομικός Ι. Σπυρίδων

2 Συσκευασία Συμβατική Έξυπνη Τι κάνει η Συσκευασία ?
Προστασία, Επικοινωνία, Λειτουργικότητα, Περιεχόμενο - Περιέκτη

3 Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, Μπορεί Να ,.... Ολοκληρώνει και συμπληρώνει τις λειτουργικές διαδικασίες του προϊόντος,(να εμποδίζει την αλλοίωση - αποσύνθεση και την διαρροή) Προσφέρει οδηγίες χρήσης και διακίνησης. Προστατεύει από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, την μικροβιακή και χημική αλλοίωση, διατηρεί το προϊόν φρέσκο και προσδίδει μηχανικές αντοχές στην διακίνηση και στην αποθήκευση. Προσδιορίζει τον χαρακτήρα του, να περιγράφει και να πληροφορεί για το περιεχόμενο με την μορφή του και το χρώμα του και συμπληρώνει την ιστορικότητα του με το όνομα του. Προωθεί το προϊόν σε πωλήσεις

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΥΠΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ?
Η έξυπνη συσκευασία, είναι η συσκευασία που έχει δημιουργηθεί με συμβατική και νέα ηλεκτρονική τεχνολογία και αποτελείται από ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ και κεραία, σύστημα RFID Μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα σε συμβατά ηλεκτρονικά μέσα και να αλληλεπιδρά μέσω ενός υπολογιστή ή με άλλο συμβατό ηλεκτρονικό μηχάνημα, π.χ.(κινητό τηλέφωνο,PDAs,κ.α.) (Nomikos et al, 2006)

5 Συσκευασία και Πληροφόρηση
Για τον καταναλωτή – χρήστη Για τον έμπορο Για τον παραγωγό - κατασκευαστή

6 ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΦΙΛΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ: Φρέσκο Κρέας Στο ψυγείο…… Βοδινό: Ground 1-2 ημέρες Στην κατάψυξη μήνες …………………. Βοδινό: Φιλέτα και Ψητά 3-5 ημέρες, Στην κατάψυξη μήνες Χοιρινό: Μπριζόλες 3-5 ημέρες, Στην κατάψυξη μήνες Καπνιστά-Παστά Γαλακτοκομικά Προϊόντα Ψάρι:   Στο ψυγείο Άπαχο (όπως μουρούνα, γλώσσα, μπακαλιάρος) 1-2 ημέρες. Στην κατάψυξη μέχρι 6 μήνες  μήνες   Κοτόπουλο: Τεμάχια1-2 ημέρες, Στην κατάψυξη 9 μήνες    Τυρί: 3-4 Εβδομάδες Γάλα: 5 ημέρες, Βιομηχανικά Επεξεργασμένο 3-4 εβδομάδες Παγωτό: Από λίγες ημέρες,έως 2-4 μήνες Πηγή : Food Marketing Institute for fish and dairy products, USDA for all other foods.

7 Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην επαφή, (τρόφιμο & συσκευασία), αλλά στη χρονική διάρκεια, στο περιβάλλον, της κατάστασης συσκευασίας.! ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΠΙΡΟΗΣ & ΣΥΜΒΟΛΗ του RFID, Ηλεκτρονικού Συστήματος Αυτό σημαίνει έγκαιρη ενημέρωση – πρόληψη της σήψης και προφύλαξη του προϊόντος από την κατάσταση συντήρησης και αποθήκευσης Εφοδιαστική αλυσίδα, Αυτοματοποίηση διανομής αποθήκευσης και απογραφής, κατά ζήτηση Φρέσκα τρόφιμα Φθορές και Xτυπήματα, Αλλοιώσεις Επίπεδα φθοράς τροφίμων Διαχείριση πόρων Παραποίηση (Ελληνικά-Ευρωπαϊκά ή άλλα) π.χ. πλαστά, παραποιημένα, Διαδικασίες checking – reading Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης Χημικές οξειδώσεις και αντικλεπτικά

8 Πως Λειτουργεί το RFID Σύστημα Επικοινωνίας ?

9 ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ?
Σε όλα τα υποστρώματα (χαρτί-πλαστικό-ύφασμα-μέταλλο, κ.λπ.) Σε όλες τις φάσεις και επίπεδα, κατεργασίας & επεξεργασίας

10 Παραγωγή Κεραιών του RFID
Η εταιρείες, Avery Dennison/Omron,κ.α., παρουσίασαν κεραίες του συστήματος RFID, εκτυπωμένες σε εύκαμπτα υποστρώματα με βιομηχανικές εκτυπωτικές μεθόδους, με ημιαγώγιμα υλικά, (μελάνια)

11 Κεραία σε υπόστρωμα με ενσωματωμένο, Τσίπ
Κεραία σε υπόστρωμα με ενσωματωμένο, Τσίπ

12 Τυπωμένο κύκλωμα σε υπόστρωμα
πηγή (Sun Chemical 2006)

13 Ηχητική καινοτομία (RFID Τεχνολογίας) σε υπόστρωμα, π.χ. Συσκευασίας
(IDTechEx, 2006)

14 Αντικλεπτικό Σύστημα Μία εφαρμογή σε Χάρτινη συσκευασία
Αντικλεπτικό Σύστημα Μία εφαρμογή σε Χάρτινη συσκευασία

15 Νέα Επισήμανση Δείκτες
Νέα Επισήμανση Δείκτες Χρόνο-χρωμοθερμοκρασιακοί δείκτες, (ΤΤΙ ) / Time Temperature Indicators or Integrators. Είναι ένα σύστημα επισήμανσης των τροφίμων και άλλων ειδών, που μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Είναι χημικά ενεργοί και δείχνουν μία εύκολα μετρήσιμη, σωρευτική χρωματική αλλαγή. Οι δείκτες ΤΤΙ, παρακολουθούν το χρονοθερμοκρασιακό ιστορικό των τροφίμων σε όλη τους την πορεία,από το σημείο παραγωγής, τις ενδιάμεσες φάσεις διανομής, μέχρι τον τελικό καταναλωτή (Taoukis P.,2004). Bιο-ευαισθητοποιητές, (ΤΤΒ)Time Thermochromic Bio-Sensors Ένας βιοαισθητήρας έχει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του υλικού,για την ανίχνευση, (μικροβίων ή οξυγόνου),ο οποίος συνδυάζει ένα βιολογικό σύνολο και συνεργεί με ένα φυσικοχημικό ανιχνευτή. Είναι ένας βιοαισθητήρας αερίων,(οξυγόνου) βασισμένος στις χρωματικές αλλαγές-οξειδώσεις που ευαισθητοποιούνται σε αυτό το περιβάλλον.

16 Χρωματικοί ΔΕΙΚΤΕΣ πηγή (ripesense, 2004)
Χρωματικοί ΔΕΙΚΤΕΣ Δείκτες σε εφαρμογή συσκευασμένων φρούτων. Κίτρινο-Πράσινο >φρέσκο Πορτοκαλί > είναι εντός ορίων 3. Κόκκινο > ακατάλληλο για πώληση,(εκτός ορίων) πηγή (ripesense, 2004)

17 Στην παρουσίαση εκτυπωμένου δείκτη σε ετικέτα, το καραβάκι πρέπει να είναι μπλέ για την κατάλληλη θερμοκρασία. Όχι μόνο στη συντήρηση, αλλά και στο σερβίρισμα.

18 Οι χρονοθερμοκρασιακοί δείκτες είναι αυτοί που προσδιορίζουν τη χρονική διάρκεια με την αλλαγή του χρώματος σε ευαίσθητα τρόφιμα – συσκευασίες, π.χ. παιδικές τροφές, κ.λπ. πηγή (Time strip, 2004)

19 Οι ΤΤΒ Χρονο-Βιο-Αισθητήρες. Εφαρμογή σε συσκευασμένα προϊόντα
Οι ΤΤΒ Χρονο-Βιο-Αισθητήρες. Εφαρμογή σε συσκευασμένα προϊόντα. Η αλλαγή του χρώματος σημαίνει παρουσία οξυγόνου, συνεπώς και αλλοίωση του προϊόντος. πηγή (VTT, 2005)

20 Προοπτικές Συσκευασίας

21 Επικοινωνία RFID με το Κινητό Τηλέφωνο (Νokia NFC 2007)
Σε Αφίσα – Συσκευασία,κ.λπ.

22 Επιμέλεια – Επεξεργασία: Νομικός Ι. Σπυρίδων
Ρενιέρη Μ. Δέσποινα


Κατέβασμα ppt "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ  ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ Έξυπνες συσκευασίες  Εφαρμογές των RFID συστημάτων   Ερευνητής,Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google