Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:ΧΡΕΠΠΑ ΛΙΑΝΑ &ΑΔΑΜΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:ΧΡΕΠΠΑ ΛΙΑΝΑ &ΑΔΑΜΟΥ ΝΑΤΑΣΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:ΧΡΕΠΠΑ ΛΙΑΝΑ &ΑΔΑΜΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΜΑΘΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ:2007

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 565-1815

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΛΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

4 ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
Την αφορμή για την έναρξη της εικονομαχίας φαίνεται ότι έδωσε ένας καταστροφικός σεισμός που είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ θήρας και θηρασίας (726).Ο σεισμός ερμηνεύτηκε ως εκδήλωση θείας οργής , διότι , τάχα, η λατρεία των εικόνων αποτελούσε εκδήλωση ειδωλολατρίας στο χώρο της εκκλησίας .Το 726 ο Λέων Γ’ εξαπέλυσε την πρώτη επίθεσή του κατά των εικόνων. Με διαταγή o στρατός απομάκρυνε από τη Χαλκή πύλη των ανακτόρων μια εικόνα του Χριστού.Το οργισμένο πλήθος αντέδρασε και ξέσπασαν οδομαχίες. Η αντίδραση κατά της εικονομαχικής πολιτικής απλώθηκε από την πρωτεύουσα στο θέμα Ελλάδος(σημερινή Ανατολική-Στερεά Ελλάδα).Ο θεματικός στόλος κινήθηκε εναντίον του Λέοντος, αλλα κατατροπώθηκε κοντά στον Ελλήσποντο.

5 ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑ Το πρώτο επίσημο εικονομαχικό διάταγμα φαίνεται ότι εκδόθηκε το έτος 730 και προέβλεπε καταστροφή των εικόνων και διώξεις κατά των εικονόφιλων. Οι διώξεις αυτές πήραν στην πράξη διάφορες μορφές (βασανιστήρια, εξορίες, δημεύσεις περιουσιών ).Το διάταγμα βρήκε αντίθετη την εκκλησία της Ρώμης. Ο πάπας, δυσαρεστημένος, στράφηκε αργότερα προς τους Φράγκους και συνδέθηκε στενά με τους ηγεμόνες τους. Ετσι η εικονομαχία είχε αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις της αυτοκρατορίας με τη Δύση.

6 ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
Η εικονομαχία αναζωπυρώθηκε από τους αυτοκράτορες Λέοντα Ε και Θεόφιλο, χωρίς πάντως να έχει την ορμή και το φανατισμό της πρώτης περιόδου. Τελικά, το Μάρτιο του 843, η σύνοδος, που συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τη μητέρα του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ, Θεοδώρα, και τους συνεργάτες της, Βάρδα και Θεόκτιστο, αποφάσισε την αποκατάσταση των εικόνων. Η απόφαση της συνόδου αυτής σήμανε την οριστική αποτυχία του κράτους να υποτάξει ολοκληρωτικά στη βούλησή του την εκκλησία.

7 ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
Η εικονομαχία κορυφώθηκε επί Κωνσταντίνου του Έ, οπότε και προσέλαβε διαστάσεις μιας ανελέητης εκστρατείας εναντίον των μοναχών και των μοναστηριών, που αποτελούσαν τα προπύργια της εικονολατρίας. Η εκστρατεία αυτή νομιμοποιήθηκε από τη σύνοδο της Ιέρειας( 754), η οποία καταδίκασε τη λατρεία των εικόνων και αναθεμάτισε τους οπαδούς της. Το 787 όμως, επί Κωνσταντίνου ΣΤ και Ειρήνης, η Ζ οικουμενική σύνοδος καταδίκασε την εικονομαχία.

8 ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Η ιδέα των σταυροφοριών που γεννήθηκε στη Δυτική Ευρώπη στη διάρκεια του 11ου αι. προήλθε από το συνδυασμό δυο παραγόντων:της αναβίωσης της αρχαίας παράδοσης των προσκυνημάτων στους Αγίους τόπους στη διάρκεια του 10 ου αι. και της έντονης φημολογίας, που αναπτύχθηκε στη Δύση από το τέλος της χιλιετίας, για ωμότητες σε βάρος των προσκυνητών από τη πλευρά των Αράβων και των Τούρκων. Οι Δυτικοί χρονογράφοι του 12 ου αι. αναφέρεται το φανατισμό των Τούρκων ως κύρια αιτία των Σταυροφοριών.

9 ΑΙΤΙΕΣ Η πρωτοβουλία προήλθε από τους πάπες, οι οποίοι είχαν ήδη προσδώσει χαρακτήρα ιερού πολέμου στην επιχείρηση ανάκτησης των χριστιανικών εδαφών και της Ισπανίας απ’τους Αραβες. Το Νοέμβριο του 1095 ο πάπας Ουρβανός Β κήρυξε την πρώτη σταυροφορία. Σύμφωνα με μεταγενέστερους χρονογράφους ο πάπας κάλεσε τους πιστο0ύς σε ιερό πόλεμο κατά των Αράβων για την απελευθέρωση των Αγίων τόπων και έκλεισε τον λόγο του με το σύνθημα : Ο θεός το θέλει.

10 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η πρώτη σταυροφορία ( ) περιλάμβανε πολλές και διαφορετικές στρατιές. Στην αρχή ξεκίνησε μια ανοργάνωτη λαική σταυροφορία , αποτελούμενη από φτωχούς και αγρότες. Διέσχισαν λεηλατώντας τη βυζαντινή επικράτεια, αλλά στη Μ.Ασία εξοντώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν από τους Τούρκους . Ακολούθησαν οι φεουδάρχες. Οι στρατιές τους προωθήθηκαν στο Βυζαντινό έδαφος. Ο Αλέξιος επιδίωξε να διασφαλίσει τα βυζαντινά συμφέροντα και έπεισε τους σταυροφόρους να τους υποσχεθούν πίστη . Η Λατινική κυριαρχία φαινόταν ότι θα διαρκούσε. Οι Μουσουλμάνοι σημείωσαν σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες σε βάρος των σταυροφορικών κρατιδίων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δεύτερη και τη Τρίτη σταυροφορία (12ος αι.), που τελείωσαν με επώδυνες στρατιωτικές ήττες για τους σταυροφόρους, καθώς και με απώλειες για το βυζάντιο. Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος κατέλαβε την Κύπρο και την πούλησε στους Φράγκους Λουζινιάν.

11 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ
Ουσιαστικά κανένας απώτερους στόχους των τριών πρώτων σταυροφοριών δεν πραγματοποιήθηκε . Η κατάκτηση των Αγίων τόπων δεν διήρκεσε για πολύ . Το μίσος Χριστιανών και Μουσουλμάνων αναζωπυρώθηκε. Οι τρεις πρώτες σταυροφορίες αύξησαν επίσης την εχθρότητα μεταξύ Ελλήνων και Λατίνων , με αποτέλεσμα η τέταρτη σταυροφορία να οδηγήσει στη Αλωση της Κωνσταντινούπολης . Τέλος , στο πλαίσιο των κοινών εκστρατειών οξύνθηκαν οι αντιπαλότητες: οι προσωπικοί ανταγωνισμοί , οι αντιθέσεις ματαξύ κληρικών και λαικών, μεταξυ των γηγενών, Λατίνων και των νέων σταυροφόρων που έφταναν από τη Δύση.

12 Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ Στα τέλη του 12 ου αιών. Η πολιτική ατμόσφαιρα στη Κωσταντινούπολη ήταν βαριά. Το Βυζάντιο είχε απειληθεί σοβαρά από τους Νορμανδούς και οι σχέσεις με τους Βενετούς ήταν οξυμένες, ενώ ο γερμανός αυτοκράτορας Ερρίκος ΣΤ επεξεργαζόταν επεκτατικά σχέδια σε βάρος της αυτοκρατορίας. Ένα διάχυτο πνεύμα θρησκευτικότητας ανάμεικτο με το ιπποτικό αίσθημα, πλαισίωναν ένα ασαφή και απροσδιόριστο σκοπό. Η Βενετία αποφασίστηκε να τόπος συγκέντρωσης του στρατού. Προορισμός η Αίγυπτος και η Συρία σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε στη Βενετία τον Απρίλιο του 1201, η Γαληνοτάτη δημοκρατία ανέλαβε έναντι αμοιβής, να μεταφέρει με το στόλο της στην Ανατολή και εφοδιάζει με τρόφιμα τα στρατεύματα επί ένα έτος.

13 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε ώστε Τούρκοι να μείνουν απερίσπαστοι από απειλές και να αφοσιωθούν στη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης , που αποτέλεσε ένα από τα δραματικότερα γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας. Προηγήθηκε η οικοδόμηση στις Ευρωπαικες ακτές το στενό του Βοσπόρου ενώς επιβλητικού φρουρίου, το Ρούμελη Χισάρ όπως ονομάστηκε, απέκοψε τη πρωτεύουσα από τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου και της στέρησε τη δυνατότητα να προμηθεύεται σιτηρά από εκεί. Ακολούθως ο σουλτάνος Μωάμεθ εισέβαλε στις Ελληνικές κτήσεις της Πελοποννήσου, για να εμποδίσει τον Δεσπότη του Μορέως να σπεύσει σε βοήθεια της πόλης. Μετά τις προκαταρκτικές αυτές ενέργειες άρχισε η τακτική πολιορκίας της πόλης, την οποία ανέλαβε να υπερασπιστεί με αυτοθυσία ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος ( ) .

14 Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Με τη γενική επίθεση της 29 ης Μαίου η Κωνσταντινούπολη, παρά την ηρωική αντίσταση των ολιγάριθμων υπερασπιστών της, έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Ακολούθησαν φοβερές σφαγές και λεηλασίες. Αυτό επιτάχυνε την πτώση και των υπόλοιπων ελεύθερων περιοχών. Τελευταία η Τραπεζούντα υπέκυψε στους Οθωμανούς το Η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν υπήρχε πια.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:ΧΡΕΠΠΑ ΛΙΑΝΑ &ΑΔΑΜΟΥ ΝΑΤΑΣΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google