Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηλεκτρονική Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηλεκτρονική Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ηλεκτρονική Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

2 2 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Περιεχόμενα ενότητας Το μοντέλο μικρού σήματος του τρανζίστορ. Οι παράμετροι μικρού σήματος και η σχέση τους με το σημείο λειτουργίας του τρανζίστορ. Το π-υβριδικό μοντέλο μικρού σήματος του τρανζίστορ και η σχέση του με το h υβριδικό κοινού εκπομπού. Χρήση των ισοδυνάμων κυκλωμάτων μικρού σήματος για την ανάλυση των κυκλωμάτων ενισχυτών με διπολικά τρανζίστορ. Γραφική ανάλυση μικρού σήματος των ενισχυτών με διπολικά τρανζίστορ.

3 3 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Το τρανζίστορ ως ενισχυτής Επαλληλία της DC πόλωσης με το AC σήμα: Το ρεύμα συλλέκτη γράφεται:

4 4 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Η διαγωγιμότητα μικρού σήματος Για μικρό σήμα ac δηλ. υ be < { "@context": "http://schema.org", "@type": "ImageObject", "contentUrl": "http://images.slideplayer.gr/11/2972867/slides/slide_4.jpg", "name": "4 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Η διαγωγιμότητα μικρού σήματος Για μικρό σήμα ac δηλ.", "description": "υ be <

5 5 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Το ρεύμα Βάσης και η Αντίσταση Εισόδου στη Βάση DC AC

6 6 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Το ρεύμα Εκπομπού και η Αντίσταση Εισόδου στον Εκπομπό. DC AC

7 7 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Απολαβή (ενίσχυση) τάσης DC AC

8 8 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Ισοδύναμα κυκλώματα (μοντέλα) μικρού σήματος (1από5) Υβρδικό-π μοντέλο μικρού σήματος του διπολικού τρανζίστορ

9 9 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Ισοδύναμα κυκλώματα (μοντέλα) μικρού σήματος (2από5) Μοντέλο Τ μικρού σήματος του διπολικού τρανζίστορ Το μοντέλο αυτό είναι χρήσιμο σε συνδεσμολογίες κοινής βάσης.

10 10 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Ισοδύναμα κυκλώματα (μοντέλα) μικρού σήματος (3από5) Υβρδικό-π μοντέλο που περιλαμβάνει και το φαινόμενο Early Ορίζουμε:

11 11 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Ισοδύναμα κυκλώματα (μοντέλα) μικρού σήματος (4από5) Σχέση μεταξύ π-υβριδικού και h-υβριδικού μοντέλου κοινού εκπομπού του διπολικού τρανζίστορ. Το π-υβριδικό κοινού εκπομπού ενός τρανζίστορ

12 12 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Ισοδύναμα κυκλώματα (μοντέλα) μικρού σήματος (5από5) Σχέση μεταξύ π-υβριδικού και h-υβριδικού μοντέλου κοινού εκπομπού του διπολικού τρανζίστορ. Το h-υβριδικό ενός τετραπόλου Αντιστοιχία των γενικευμένων h- παραμέτρων με τις h-παραμέτρους του τρανζίστορ κοινού εκπομοπού: Το h-υβριδικό κοινού εκπομπού ενός τρανζίστορ ΒC E ibib icic h ie h re υ ce h oe h fe i b Αντιστοιχία των h-παραμέτρων με τις π-παραμέτρους του τρανζίστορ κοινού εκπομοπού:

13 13 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Χρήση των ισοδύναμων κυκλωμάτων μικρού σήματος

14 14 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Παράδειγμα (1 από 2) Να υπολογιστεί η απολαβή μικρού σήματος του ενισχυτή με τρανζίστορ. Υποθέτουμε β=100.

15 15 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Παράδειγμα (2 από 2)

16 16 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Γραφική Ανάλυση

17 17 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Εφαρμογή μικρού σήματος

18 18 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Άσκηση (1 από 2) Να σχεδιαστεί το κύκλωμα του παρακάτω σχήματος για VCC=9V έτσι ώστε να έχουμε ρεύμα εκπομπού IE=1mA και να εξασφαλίζεται μεταβολή σήματος στο συλλέκτη ±2V. Δίνεται β=100.

19 19 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Άσκηση (2 από 2)

20 Τέλος Ενότητας

21 21 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

22 22 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Σημείωμα Αναφοράς Copyright Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Αραπογιάννη Αγγελική 2014. «Ηλεκτρονική. Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ». Έκδοση: 1.01. Αθήνα 2014. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: http://opencourses.uoa.gr/courses/DI4/ http://opencourses.uoa.gr/courses/DI4/

23 23 Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.


Κατέβασμα ppt "Ηλεκτρονική Ενότητα 6: Η AC λειτουργία του διπολικού τρανζίστορ Αγγελική Αραπογιάννη Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google