Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημιουργία Ετήσιου Ημερολογίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημιουργία Ετήσιου Ημερολογίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημιουργία Ετήσιου Ημερολογίου
Τμήμα Γ6

2 Ιανουάριος Γιώργος Χριστόπουλος
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου Έλενα Μουνδούρη Γιολάντα Τσαϊλά

3 Ονομασία Ο Ιανουάριος, ή Γενάρης, ή Καλαντάρης, ή Καλαντάρς (Ποντιακά), είναι ο πρώτος μήνας του πολιτικού έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον Ιανό, ο οποίος είναι θεός κάθε αρχής στη ρωμαϊκή μυθολογία.

4 Εορτολόγιο Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου) Αϊ Γιάννης (7 Ιανουαρίου)
Αγίου Βασιλείου (1 Ιανουαρίου) Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου) Αϊ Γιάννης (7 Ιανουαρίου) Άγιος Αντώνιος (17 Ιανουαρίου) Άγιος Αθανάσιος (18 Ιανουαρίου) Άγιος Γρηγόριος (25 Ιανουαρίου)

5 Καιρικές Συνθήκες Στην Ελλάδα

6 Τα Συμπεράσματα Μας Ο Ιανουάριος είναι ένας πολύ ενδιαφέρον μήνας όσον αφορά πολλά πράγματα, ιδιαίτερα για τους λάτρες του κρύου.

7 Μαρία Χούσου Μελίτη Χίνη Γ6
Φεβρουάριος Μαρία Χούσου Μελίτη Χίνη Γ6

8 Φλεβάρη Κουτσοφλέβαρε
2ος μήνας του χρόνου 28 ημέρες ( 29 στα δίσεκτα έτη)

9 Ονομασία προέρχεται από το ρήμα «εξαγνίζω»
Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές Άλλες ονομασίες : Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον

10 Λαογραφία προπομπός της άνοιξης
Εορτές με σκοπό να ξυπνήσουν τις δυνάμεις της γονιμότητας

11 Τριώδιο και απόκριες Αρχή του τριωδίου (τσικνοπέμπτη)
Απόκριες, κινητή εορτή πριν την καθαρά Δευτέρα, με πολιτιστικά έθιμα όπως μασκαρέματα, φαγοπότι, γαϊτανάκι κ.τ.λ. Καθαρά Δευτέρα, αρχή της νηστείας, πέταμα χαρταετού και άλλες εκδηλώσεις

12 Πηγές B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81 %CE%B9%CE%BF%CF%82

13 Oλίβια Σοβίνσκα Μαριλένα Χωριανοπούλου Οδυσσέας Ψαρράς
Μάρτιος Oλίβια Σοβίνσκα Μαριλένα Χωριανοπούλου Οδυσσέας Ψαρράς

14 3ος μήνας του χρόνου- Έναρξη της άνοιξης
Μάρτης, γδάρτης και … παλουκοκαύτης!!! Ώρα όχι μόνο για χαρές και γιορτές αλλά και καιρός να θυμηθούμε τους ήρωες της πατρίδας μας…

15 Ονομασία Ονομάστηκε έτσι από τον μυθικό Ρωμύλο, ο οποίος έδωσε στον μήνα το όνομα του πατέρα του, Άρη (mars)

16 Ελληνική Επανάσταση Στις 25 Μαρτίου γιορτάζεται η επέτειος της έναρξης της ελληνικής επανάστασης. Σύγχρονη εορτασμοί της 25ης Μαρτίου. Όρκος των οπλαρχηγών.

17 Πηγές

18 Φίκας Αλέξανδρος Φούντας Βαγγέλης
ΑΠΡΙΛΙΟΣ Φίκας Αλέξανδρος Φούντας Βαγγέλης

19 Εισαγωγή Απρίλιος : ο τέταρτος μήνας του χρόνου και ο μήνας γιορτής της Ανάστασης του Χριστού (Πάσχα). Ονομασία : προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω) και δηλώνει τον ερχομό της Άνοιξης.

20 Πρωταπριλιά Πρώτη μέρα του μήνα Απριλίου. Μέρα που συνηθίζεται να λέμε ψέματα για χάρη του εθίμου.

21 Πάσχα Γιορτή της ελληνορθόδοξης θρησκείας( Ανάστασης Χριστού ) , τσούγκρισμα κόκκινων αυγών και κλασικό σούβλισμα αρνιού

22 Παγκόσμια γεγονότα Δολοφονία Μαρτίν Λούθερ Κινγκ, 4/4/1968(υποστηρικτης των δικαιωμάτων των «μαύρων») Κήρυξη ελληνοτουρκικού πόλεμου, 05/4/1897

23 Πηγές

24 Αλέξανδρος Φάντελ Άγγελος Τσίκας
ΜΑΙΟΣ Αλέξανδρος Φάντελ Άγγελος Τσίκας

25 Εισαγωγή Την πρώτη ημέρα του Μαΐος που λέγετε πρωτομαγιά ο κόσμος πηγαίνει στην εξοχή και φτιάχνει στεφάνια και τα παίρνει σπίτι του. Την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι η γιορτή της μητέρας

26 Ιούνιος Δημήτρης Φαλτσέτας

27 Εισαγωγή Ο Ιούνιος είναι ο 6ος μήνας του χρόνου.
Πήρε το όνομα του από τη θεά Ήρα που στα λατινικά ονομαζόταν Juno. Έχει 30 ημέρες.

28 Το θερινό ηλιοστάσιο Το θερινό ηλιοστάσιο είναι στις Ιούνιο, όπου είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου.

29 Θερισμός Ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίον γίνεται ο θερισμός λόγω του καλού κλίματος.

30 Βιβλιογραφία

31 Σωτηροπούλου Αναστασία Υφαντόπουλος Αναστάσιος Φασόλα Δήμητρα
Ιούνιος Σωτηροπούλου Αναστασία Υφαντόπουλος Αναστάσιος Φασόλα Δήμητρα

32 Εισαγωγή Ο Ιούνιος, είναι ο έκτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο κι έχει 30 ημέρες. Από την λατινική λέξη Junius: Juno= Ήρα: Ηραίος προς τιμήν της Ήρας. Λέγεται και Θεριστής, Ορνιαστής, Ερηνιαστής.

33 Ιούνιος και μυθολογία Στην Αρχαία Ελλάδα ο μήνας Εκατομβαίων των Αθηναίων ήταν ο 1ος μήνας του έτους Είναι αφιερωμένος στον Απόλλωνα και ταυτίζεται με τον Ιούνιο

34 Θερινό ηλιοστάσιο Τα βορειότερο σημείο της εκλειπτικής στο οποίο φτάνει ο ήλιος στις 21-22/06 και ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο.

35 Έθιμα και παραδόσεις Έθιμα του θερισμού Λιοτρόπι Φωτιές του Αϊ Γιάννη
Κλήδονας Σκιροφόρια, έθιμο αρχαίων το μήνα Ιούνιο

36 Πηγές content&task=view&id=872&Itemid=83

37 ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ Δημήτρης Φαλστέτας

38 Αύγουστος Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκέρι

39 Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο

40 Στο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών διάρκειας 29 ημερών που αντιστοιχεί με το χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου. Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι' αυτό αρχικά στα Λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες.

41 Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του χωρίς την προσθήκη μίας ημέρας από τον Φεβρουάριο. Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε τον μήνα σε αυτή την θέση, για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας.

42 Αξιοσημείωτα Γεγονότα
Άγνωστης εθνικότητας υποβρύχιο τορπιλίζει το ελληνικό «ελαφρύ καταδρομικό» «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου και βυθίζεται. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης Ο τορπιλισμός της «Έλλης»

43 Εορτές τον Αύγουστο Το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. H Κοίμηση της Θεοτόκου, (ψηφιδωτό από τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη).

44 Tο χριστιανικό εορτολόγιο κατέχει και η 6 Αυγούστου όταν η Εκκλησία εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, μία από τις δώδεκα δεσποτικές εορτές της Ορθοδοξίας. Το άνω τμήμα της Μεταμόρφωσης του Χριστού (1520) του Ραφαήλ

45 Στις 27 του μήνα γιορτάζεται επίσης και η ανακάλυψη μιας πανάρχαιας εκκλησίας στη Ρόδο, στα μέσα του 14ου αιώνα, με αρκετές φθαρμένες από την πολυκαιρία εικόνες. Μία απ' αυτές εικόνιζε τον Άγιο Φανούριο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εορτή της Αποτομής Της Τιμίας Κεφαλης του Τιμίου Προδρόμου στις 29 του μήνα.

46 Πηγές: URL

47 ΤΣΑΡΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΤΣΑΡΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

48 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Είναι ο ένατος μήνας του χρόνου και πρώτος του Φθινοπώρου.
Έχει 30 ημέρες. Ήτανε ο 7ος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Τον Σεπτέμβριο αρχίζει και το γεωργικό έτος καθώς τότε ξεκινούν όλες οι αγροτικές εργασίες.

49 ΟΝΟΜΑΣΙΑ Προέρχεται από την λέξη septem που στα λατινικά σημαίνει εφτά μιας και ήταν στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο 7ος μήνας Στα ποντιακά λέγεται Σταυρίτες.

50 ΠΗΓΕΣ

51 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Τζέμαρυ Τζεν Τζουσάυ Δημήτρης Τσέκερης

52 Ο Οκτώβριος είναι ο δέκατος μήνας στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο και ένας απ’ τους εφτά μήνες με 31 ημέρες Πήρε το όνομά του απ την Λατινική λέξη octō που σημαίνει οχτώ, επειδή στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας του έτους.

53 Στο Βόρειο Ημισφαίριο σχετίζεται αρκετά με το Φθινόπωρο.

54 Στο Νότιο Ημισφαίριο σχετίζεται αρκετά με την Άνοιξη.
Αυτό γίνεται διότι στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου οι εποχές είναι ανάποδα, ο Οκτώβριος είναι αντίστοιχος του Απριλίου του Βόρειου Ημισφαιρίου.

55 Γιορτές του Οκτώβρη 1 Οκτωβρίου: Εθνική Ημέρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. 2 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας. 12 Οκτωβρίου: Εθνική Ημέρα της Ισπανίας, επέτειος ανακάλυψης της Αμερικής απ’ τον Χριστόφορο Κολόμβο. 28 Οκτωβρίου: Ημέρα του «ΌΧΙ» στην Ελλάδα 29 Οκτωβρίου: Ημέρα της Δημοκρατίας στην Τουρκία. 31 Οκτωβρίου: Halloween

56 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Πηγές:

57 Νοέμβριος

58 Εισαγωγή Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά), είναι ο 11ος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

59 Έλλη Ψαριανού Μαρία Ειρήνη Σωφρονίου Νίκος Τσιμπλιάρης Καγιάρας
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Έλλη Ψαριανού Μαρία Ειρήνη Σωφρονίου Νίκος Τσιμπλιάρης Καγιάρας

60 Είναι ο 12ος μήνας στο Γρηγοριανό ημερολόγιο
Λέγεται και Χριστουγεννάρτης καθώς τότε γεννήθηκε ο Χριστός Έχει 31 μέρες

61 ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Προέρχεται από το λατινικό decem (δέκα) επειδή ήταν ο 10ος μήνας στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο Λέγεται και άσπρος μήνας λόγω των αυξημένων χιονοπτώσεων κατά τη διάρκειά του Λέγεται επίσηςκαι Χριστουγεννάρτης καθώς τότε γεννήθηκε ο Χριστός

62 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Στην αρχαία Ελλάδα ήταν ένα διάστημα που κάλυπτε κομμάτι του μήνα Μαιμακτηριώνα και του Ποσειδώνα Μετά ονομάστηκε Δεκέμβρης ο 10ος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου ώσπου κατέληξε να είναι ο 12ος μήνας μας

63 ΠΗΓΕΣ http://www.sansimera.gr/articles/500/188
CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82


Κατέβασμα ppt "Δημιουργία Ετήσιου Ημερολογίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google