Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε ΓΝΟΡΊΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ Επεξεργαζόμαστε ΤΙΣ Μεταμορφώσεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μυθολογία 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε ΓΝΟΡΊΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ Επεξεργαζόμαστε ΤΙΣ Μεταμορφώσεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μυθολογία 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε ΓΝΟΡΊΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ Επεξεργαζόμαστε ΤΙΣ Μεταμορφώσεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μυθολογία
6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης

2 Περίληψη Η Αλκυόνη πριν γίνει πούλι ήταν μια όμορφη κοπέλα, ζούσε με τον άνδρα της, τον Κύηκα, και ήταν πολύ ευτυχισμένοι. Επειδή νόμιζαν πως ήταν ισάξιοι με τους δώδεκα θεούς, άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με  τα ονόματα του Δία και της Ήρας και όχι με τα δικά τους. Έτσι διέπραξαν ύβρη. Ο Δίας οργίστηκε πολύ με την προσβλητική συμπεριφορά τους και αποφάσισε να τους τιμωρήσει ανάλογα  με την πράξη τους. Ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, αφού σκέφτηκε για πολλή ώρα, κατάφερε να βρει την κατάλληλη τιμωρία. Μεταμόρφωσε τον Κύηκα σε πουλί που ορμάει να πιάσει τη λεία του στη θάλασσα και την Αλκυόνη στο ομώνυμο θαλασσοπούλι. Η Αλκυόνη αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες, γιατί έφτιαχνε τη φωλιά της κοντά στην ακτή και τα κύματα την κατέστρεφαν.

3 Ο Δίας τη λυπήθηκε και διέταξε 15 ημέρες του Ιανουαρίου οι άνεμοι να σταματούν και ο ήλιος να λάμπει, ώστε η Αλκυόνη να μπορεί να γεννάει και να επωάζει τα αυγά της. Από τότε οι μέρες αυτές του Ιανουαρίου, οι οποίες έχουν καλό καιρό και ηλιοφάνεια, ονομάζονται αλκυονίδες ημέρες. 

4 Η ιστορία με διαφορετικό τέλος
Η ιστορία με διαφορετικό τέλος Η Αλκυόνη πριν γίνει πούλι ήταν μια όμορφη κοπέλα και ζούσε με τον άνδρα της, τον Κύηκα, και ήταν πολύ ευτυχισμένοι. Όμως νόμιζαν πως ήταν ισάξιοι με τους δώδεκα θεούς. Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με  τα ονόματα των θεών. Έτσι διέπραξαν ύβρη. Ο Δίας οργίστηκε τόσο πολύ με την προσβλητική συμπεριφορά τους και αποφάσισε τους μεταμορφώσει σε δύο κύκνους, τον Κύηκα και την Αλκυόνη. Παρόλο που ήταν κύκνοι και όχι άνθρωποι και παρόλο που τους τιμώρησαν οι θεοί,  αυτοί ακόμα πίστευαν ότι είναι ισάξιοι με τους θεούς. Αυτό το γεγονός έδωσε άλλη μία αφορμή για την οργή των θεών με την ασεβή συμπεριφορά τους. Ο Δίας σκέφτηκε τότε μια σκληρότερη τιμωρία.

5 Έτσι για να σταματήσει την ασέβεια τους και να σταματήσουν να πίστευαν  ότι είναι ισάξιοι με τους 12 θεούς, μεταμόρφωσε την Αλκυόνη  στην μαύρη χήρα, μια αράχνη δηλαδή που το όνομά τηςαναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα και μεταμόρφωσε        τον Κύηκα σε αρσενική αράχνη, για να  του συμβεί αυτό. Οι θεοί  στη συνέχεια αποφάσισαν ότι δεν θα ξανατιμωρήσουν κανέναν θνητό με αυτό τον τρόπο. 

6 Πηγή. βικιπαίδεια

7 Ο μύθος της Αλκυόνης στα Αγγλικα
    Alcyone was a beautiful nymph who was happily married to Ceyx. They were very much in love, but they became so arrogaunt that they started to compare themselves to the Olympian gods and used to call one another Zeus and Hera. This angered  Zeus and he decided to punish them. So he transformed them into Halcyon birds (kingfishers).According to the legend, Aeolus, the father of Alcyone, calms down the winds and the waves for two weeks every January,for Alcyone to make her nest safely and lay her eggs on the beach. These two weeks are called the ''halcyon days''. 

8 ΤΟ HAIKU Τόσο όμορφη! Δυστυχώς κακότυχη... Έγινες πουλί...
Τόσο  όμορφη!   Δυστυχώς  κακότυχη... Έγινες  πουλί... Αχ!  Αλκυόνη! Με  τον  Κύηκα  μαζί πετάτε  ψηλά...

9 Η ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ

10 Η Αλκυόνη αναζητά τον άνδρα της, τον Κύηκα
Πηγή. Βικιπαίδεια


Κατέβασμα ppt "ΜΕ ΤΙΣ Τ.Π.Ε ΓΝΟΡΊΖΟΥΜΑΙ ΚΑΙ Επεξεργαζόμαστε ΤΙΣ Μεταμορφώσεις ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Μυθολογία 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google