Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα
Θέμα :Υπερκύτταρες καταιγίδες-Σίφωνες Ομάδα 1: Λαζινός Ηλίας Μπουτσιουρής Παναγιώτης Συρόπουλος Νικόλαος

2 ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ-ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

3 Ορισμοί Υπερκύτταρες καταιγίδες: Υπερκαταιγίδες εννοούμε τις τεράστιες περιστρεφόμενες καταιγίδες που έχουν ζωή αρκετών ωρών και προκαλούν μεγάλης έντασης βροχόπτωσης,μεγάλου μεγέθους χαλάζι όπου συνδέονται και με ανεμοστρόβιλους. Ανεμοστρόβιλος: Είναι ένας μικρής έκτασης μετεωρολογικό φαινόμενο στο οποίο ο αέρας περίστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα γύρω από μια περιοχή με πολύ μικρή ατμοσφαιρική πίεση.

4 Είδη πολυκύτταρων καταιγίδων πού σχηματίζονται οι ανεμοστρόβιλοι
Οι πολυκύτταρες καταιγίδες που σχηματίζονται οι ανεμοστρόβιλοι χωρίζονται σε 3 Κατηγορίες: Α)ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Β)ΥΨΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ Γ)ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

5 Α)ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Οι κλασσικές υπερκύτταρες καταιγίδες είναι καλά οργανωμένες καταιγίδες που παράγουν έντονη βροχόπτωση,μεγάλου μεγέθους χαλάζι,επιφανειακούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους.

6 Χαρακτηριστικό Παράδειγμα Κλασικής Υπερκαταιγίδας
Εικόνα

7 Β)ΥΨΗΛΟΥ ΥΕΤΟΥ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
Αυτού του τύπου οι καταιγίδες είναι και οι πιο επικύνδυνες οι οποίες παράγουν έντονη βροχοπτώσης και χαλάζι στο κέντρο της καταιγίδας.Τέτοιες καταιγίδες προκαλούν ακραία καθοδικά ρεύματα και πλυμμήρες,ενώ η αναγνώριση των ανεμοστρόβιλων είναι δύσκολη αφού εκδηλώνονται συνηθέστερα στην περιοχή της έντονης βροχόπτωσης

8 Χαρακτηριστικό παράδειγμα Υψηλού υετού υπερκαταιγίδας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα Υψηλού υετού υπερκαταιγίδας

9 ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ
Η δομή μια υπερκύτταρης καταιγίδας για δημιουργία ανεμοστρόβιλων αποτελείται από μία στήλη περιστρεφόμενου αέρα στη νότια πλευρά της καταιγίδας όπου ονομάζεται μεσοκυκλώνας(mesocyclone).Το περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα που συνδέεται είναι τόσο ισχυρό που η κατακρίμνηση υετού μέσα είναι αδύνατη.Αυτή η δομή δημιουργεί μια περιοχή όπου δεν σημειώνεται βροχή,ακριβώς κάτω από το ανοδικό ρεύμα.Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν ψηλά διασκορπίζουν συνήθως την βροχή .

10 Το χαλάζι που τυχόν αιωρείται μέσα στο νεφός κατακρημνίζεται στο Β του ανοδικού ρεύματος,ενώ η εντονότερη βροχή σημειώνεται ακριβώς στην περιοχή οπου πέφτει το χαλάζι.Η ασθενέστερη βροχή σημειώνεται στο ΒΑ τεταρτημόριο της καταιγίδας.Στην περίπτωση που σχετικά ξηρός αέρας εισέλθει στο ανοδικό ρεύμα σχηματίζεται ένα περιστρεφόμενο νέφος που φαίνεται να κατεβαίνει από την βάση της καταιγίδας.Το νέφος αυτό ονομάζεται wall cloud.

11 Εικόνα δομής της υπερκύτταρης καταιγίδας

12 Περίληψης της δομής της υπερκαταιγίδας για ανεμοστρόβιλο
Αποτελείται από 3 κύρια στοιχεία: 1) Εμφάνιση μεσοκυκλώνα μέσα στο σύννεφο 2)Εισροή ξηρού αέρα κάτω από το ανοδικό ρεύμα 3)Σχηματισμός wall cloud στην βάση της καταιγίδας

13 Χαρακτηρικά Παραδείγματα Ανεμοστρόβιλων

14

15 Επιπτώσεις των ανεμοστρόβιλων σε κατοικημένες περιοχές
Δυστυχώς όταν ένας ανεμοστρόβιλος περάσει από μία κατοικοημένη περιοχή έχει τις επιτπτώσεις στις εικόνες

16

17 Μετρα Αντιμετώπισης 1) Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 2) Ελέγξετε αναρτημένες πινακίδες. 3) Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα. 4) Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. 5) • Αποφύγετε τη διέλευση κοντά από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου μπορεί ελαφρά αντικείμενα να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια, όπου μπορεί να πέσουν διάφορα αντικείμενα, όπως γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.).

18 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Project 3 – Ακραία Καιρικά Φαινόμενα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google