Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ. Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ. Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ

2 Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε. Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε. Πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι το ξύλο και ιδιαίτερα η ελιά. Πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι το ξύλο και ιδιαίτερα η ελιά. Η εργασία ξεκινά με τη συλλογή καύσιμης ύλης, αγορά και κοπή Η εργασία ξεκινά με τη συλλογή καύσιμης ύλης, αγορά και κοπή

3 Αφού συγκεντρωθεί η απαραίτητη ποσότητα διάφορων μεγεθών ποσότητα διάφορων μεγεθών ξύλου, αρχίζει το στήσιμο του καμινιού ξύλου, αρχίζει το στήσιμο του καμινιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο καρβουνιάρης στοιβάζει τα ξύλα Ο καρβουνιάρης στοιβάζει τα ξύλα ξεκινώντας από τα χοντρά και ξεκινώντας από τα χοντρά και καταλήγει στα λιανά, δημιουργώντας καταλήγει στα λιανά, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο ημισφαίριο ένα ομοιόμορφο ημισφαίριο και αφήνοντας στη βάση τους και αφήνοντας στη βάση τους απαραίτητους αγωγούς εξαερισμού. απαραίτητους αγωγούς εξαερισμού. Στη συνέχεια καλύπτει το σωρό με στρώσεις άχυρου και τελειώνει το στήσιμο με χώμα. Το καμίνι είναι έτοιμο να αναφτεί και να αρχίσει η καύση. Στη συνέχεια καλύπτει το σωρό με στρώσεις άχυρου και τελειώνει το στήσιμο με χώμα. Το καμίνι είναι έτοιμο να αναφτεί και να αρχίσει η καύση.

4 Η διαδικασία της καύσης θα διαρκέσει 15 ημέρες ανάλογα με την ποσότητα του ξύλου. Αυτές τις 15 ημέρες, ο καρβουνιάρης στην κυριολεξία χάνει τον ύπνο του, γιατί το καμίνι πρέπει να παρακολουθείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, να τροφοδοτείται με τα απαραίτητα ξύλα προς κάψιμο ώστε να ο καρβουνιάρης στην κυριολεξία χάνει τον ύπνο του, γιατί το καμίνι πρέπει να παρακολουθείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως, να τροφοδοτείται με τα απαραίτητα ξύλα προς κάψιμο ώστε να μην καούν αυτά που προορίζονται για κάρβουνο, τον αέρα που χρειάζεται να παρέχεται στο καμίνι για τη σωστή καύση ή το μερικό σβήσιμο που μπορεί να χρειαστεί αν η φωτιά είναι δυνατή. μην καούν αυτά που προορίζονται για κάρβουνο, τον αέρα που χρειάζεται να παρέχεται στο καμίνι για τη σωστή καύση ή το μερικό σβήσιμο που μπορεί να χρειαστεί αν η φωτιά είναι δυνατή. Όταν ψηθεί το κάρβουνο ο καρβουνιάρης σβήνει το καμίνι με νερό κι εφ’ όσον τα κάρβουνα κρυώσουν τα τοποθετεί σε σακιά κι είναι έτοιμα για να διοχετευτούν στην αγορά.

5 Ο Καρβουνιάρης της Γιάλοβας, Ο Καρβουνιάρης της Γιάλοβας, Γιώργος Καζάζης ασκεί το επάγγελμα του Γιώργος Καζάζης ασκεί το επάγγελμα του καρβουνιάρη επαγγελματικά περίπου μισό αιώνα καρβουνιάρη επαγγελματικά περίπου μισό αιώνα από το 1962. Ο ίδιος και η οικογένειά του ήρθαν από το 1962. Ο ίδιος και η οικογένειά του ήρθαν στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου από το 1975. στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου από το 1975. Ο μόνος καρβουνιάρης στην Μεσσηνία και ένας Ο μόνος καρβουνιάρης στην Μεσσηνία και ένας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει στην Ελλάδα παραδίνει την σκυτάλη αυτού του μοναδικού Ελλάδα παραδίνει την σκυτάλη αυτού του μοναδικού επαγγέλματος στους γιούς του Ιγνάτιο και Γιάννη. Αφοσιωμένα στην παράδοση και την ποιότητα του προϊόντος τους τα δυο αδέρφια εξακολουθούν να παράγουν κάρβουνο με τον ίδιο οικολογικό τρόπο και αυθεντικότητα και τα διαθέτουν πλέον σε εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και σε ιδιώτες που θέλουν να έχουν την νοστιμιά και την ιδιαίτερη φυσική γεύση που δίνει το αυθεντικό κάρβουνο. κάρβουνο. Το χώρο των καμινιών τους που βρίσκεται στην Βοϊδοκοιλιά της Γιάλοβας Πύλου στη Μεσσηνία, επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες αλλά και Έλληνες.

6 Το επάγγελμα του καρβουνιάρη πέραν της διαχρονικότητάς του, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ΤΕΧΝΗ, κι ο καρβουνιάρης ως καλλιτέχνης γιατί απαιτεί μεγάλη τεχνική και υπομονή για να εξασκηθεί και το διέπει πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Το επάγγελμα του καρβουνιάρη πέραν της διαχρονικότητάς του, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ΤΕΧΝΗ, κι ο καρβουνιάρης ως καλλιτέχνης γιατί απαιτεί μεγάλη τεχνική και υπομονή για να εξασκηθεί και το διέπει πολιτιστικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.


Κατέβασμα ppt "Ο ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΟΒΑΣ. Καρβουνιάρης : Ένα επάγγελμα που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων, βασικό για τις καθημερινές ανάγκες όλων των ανθρώπων τότε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google