Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σελήνιο Se. Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σελήνιο Se. Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σελήνιο Se

2 Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν.

3 Ακολουθεί συνήθως το S στα θειούχα ορυκτά του (εξ ού και το όνομα του, δορυφόρος). Εξάγεται από τις κόνεις καμινάδων φρύξεως των θειούχων ορυκτών των προηγουμένων στοιχείων. Η κόνις κατεργάζεται με υδατικό διάλυμα KCN δίνοντας σεληνοκυανιούχο κάλιο. Αυτό κατεργαζόμενο με HCl ελευθερώνει Se (ερυθρό και άμορφο).

4 Διαλύεται σε CS 2. Από το διάλυμα αυτό με θέρμανση και εξάτμιση στους 200-220 βαθμούς λαμβάνεται μεταλλικό Se.

5 Οι ιδιότητες του είναι ανάλογες του S. με θειικό οξύ δίνει SeO 2, με νιτρικό οξύ H 2 SeO 4 με το οξυγόνο SeΟ 2 μέσα στο νερό συμπεριφέρεται σαν λίαν ασθενές διπρωτικό οξύ.

6 Το H 2 Se είναι τοξικό και σε ίχνη απορροφάται από το δέρμα (δίνει δυσοσμία στον ιδρώτα και στην εκπνοή). Παραμένει επί μακρόν στον οργανισμό διότι αργεί να αποβληθεί. Είναι τοξική ουσία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ιχνοστοιχείο ζωής.

7 Σεληνιώδη: Σεληνικά : Ταυτοποίηση Σεληνιώδη: H 2 SeO 3 + 2NaHSO 3  Se (κόκκινο) + 2ΝαΗSO 4 + Η 2 Ο Σεληνικά : H 2 SeO 4 +3SnCl 2 + 6HCl  Se + 3SnCl 4 + 4H 2 O

8 Είναι ενεργοποιητής σε ένζυμα που συνεργάζονται με την τοκοφερόλη-βιταμίνη Ε για να συγκρατήσουν την ακεραιότητα κυτταρικών και ενδοκυτταρικών μεμβρανών και να συνθέσουν ανοσοσφαιρίνες και άλλες πρωτείνες. Σε φυσιολογικά επίπεδα διευκολύνει την μετατροπή των -SH σε - S-S-. Σε μεγάλες ποσότητες το σεληνιώδες ιόν εμποδίζει τον ανασχηματισμό των -SH και αυτή η δράση είναι ένας πιθανός λόγος για την τοξικότητα του. Η φυσιολογική του συμπεριφορά μοιάζει με του As.

9 Τοξικότητα Ανόργανες ενώσεις του Se προκαλούν δερματίτιδα και σοβαρά εγκαύματα αν πέσουν στο δέρμα. Στην χρόνια δηλητηρίαση περιλαμβάνονται ερεθισμοί των ανωτέρων αναπνευστικών οδών και του γαστρεντερικού καθώς και μία σκορωδώδης οσμή (garlic) στην αναπνοή.

10 Χρόνια ή οξεία τοξικότητα εκδηλώνεται με τύφλωση ή μειωμένη όραση, αταξία και παράλυση. Σημαντικό σύμπτωμα της τοξικότητας του είναι η απώλεια των τριχών.

11 αντικαρκινική προστασία βελτιώσει 1. Παρουσιάζει αντικαρκινική δράση 2. Προσφέρει ως ένα βαθμό προστασία από τις τοξικές δράσεις άλλων βαρέων μετάλλων. 3. Μπορεί να βελτιώσει ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα.

12 Ποιοτικός-Ποσοτικός έλεγχος SeS 2 + 16HNO 3  H 2 SeO 3 + 2H 2 SO 4 + 16NO 2 + 5H 2 O KJ + H 2 SeO 3 + 4HNO 3  2J 2 + Se + 3H 2 O + 4KNO 3

13 Εκμετάλλευση των αντιδράσεων γίνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό του SeS 2 όπου το παραγόμενο ιώδιο ογκομετρείται με Ν/10 διάλυμα θειοθειικού νατρίου παρουσία αμύλου.

14 Selenium sulphide SeS 2 Ι σχυρό αντισμηγματογόνο Ι σχυρό αντισμηγματογόνο. Σαν Selsun σαμπουάν 2.5% χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σμηγματογενούς δερματίτιδας σε ποσοστά 85-95% (pityriasis circinata) μία φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει το θυλάκιο των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες


Κατέβασμα ppt "Σελήνιο Se. Στοιχείο της VI ομάδας. Εμφανίζεται σαν δισθενές ανιόν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google