Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1

2 ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής μετά το πέρας του μαθήματος να: Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. Εισηγείται μεθόδους μαγειρέματος που αποκλείουν τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το μαγείρεμα. 2

3 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ  Οι βιταμίνες θεωρούνται οι πιο ευπαθείς θρεπτικές ουσίες γιατί κατά την διάρκεια του ψησίματος τους επηρεάζονται θετικά η αρνητικά από τους ακόλουθους παράγοντες: 1. Το υγρό που ψήνεται η τροφή: ◦ Όξινο, αλκαλικό η ουδέτερο. (pH) ◦ Τη ποσότητα του. ◦ Αν είναι λιπαρό ή όχι. ◦ Αν η βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή ή υδροδιαλυτή. 3

4 2. Τη θερμοκρασία ψησίματος. 3. Βαθμός ψησίματος. 4. Διάρκεια ψησίματος. 5. Παρουσία οξυγόνου και φωτός Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 4

5 ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) 1. Η βιταμίνη C επηρεάζεται από:  Tο ουδέτερο και αλκαλικό pH.  Tο οξυγόνο και το φως.  Tις ψηλές θερμοκρασίες.  Tο ένζυμο ασκορβική οξειδάζη. 2. Τα ένζυμα είναι ουσίες που επιδρούν ως καταλύτες σε χημικές αντιδράσεις, με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. 5

6 3. Ασκορβική οξειδάζη είναι το ένζυμο το οποίο επιδρά αρνητικά στην βιταμίνη C, καταστρέφοντας την σε μέτριες θερμοκρασίες. 4. Οι απώλειες κατά το ψήσιμο τους φτάνουν μέχρι το 100%. Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΥΔΡΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (B, C) 6

7 ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ: Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ: 1. Στο αλκαλικό περιβάλλον (σόδα). 2. Στις ψηλές θερμοκρασίες. 3. Στο φως.  Οι απώλειες τους φτάνουν μέχρι το 80%. 7

8 ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) Απαριθμεί τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών. ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) Όταν ψήνονται στο νερό δεν επηρεάζονται αλλά επηρεάζονται από το λιπαρό υγρό στο οποίο ψήνονται. Το οξυγόνο, το φως, τις ψηλές θερμοκρασίες και το όξινο περιβάλλον (χαμηλό pH). Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι πιο σταθερές από τις υδροδιαλυτές και καταστρέφονται από τους πιο πάνω παράγοντες μέχρι και 55%. 8

9 Για να διατηρούνται οι βιταμίνες Α Δ Ε Κ είναι καλύτερα να ψήνονται τα φαγητά με ατμό ή με μικροκύματα. Εισηγείται μεθόδους μαγειρέματος που αποκλείουν τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το μαγείρεμα ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ( Α. Δ. Ε. Κ. ) 9

10 Αξιολόγηση 1.Ποιοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στις βιταμίνες κατά το ψήσιμο των τροφών; 2.Ποιες μεθόδους μαγειρέματος είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε βιταμίνες; 10


Κατέβασμα ppt "ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google