Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία (project) Θέμα : Το κάπνισμα στην ζωή των εφήβων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία (project) Θέμα : Το κάπνισμα στην ζωή των εφήβων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία (project) Θέμα : Το κάπνισμα στην ζωή των εφήβων

2 1ο ΕΠΑ.Λ Αμφιλοχίας Τμήμα Α1’ Συμμετέχοντες μαθητές :
1ο ΕΠΑ.Λ Αμφιλοχίας Τμήμα Α1’ Συμμετέχοντες μαθητές :

3 Λίντα Βασιλική Κοτσίνης Κοσμάς Σκούρτη Αρμόντα Κεφαλάκης Γιώργος Κατσούδας Νικόλας

4

5 Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα

6 Συνήθεια γονέων , φίλοι , μεγαλύτερα αδέρφια , κοινωνικό περιβάλλον , διαφήμιση και εμπορική σύνθεση με την εικόνα του

7 Διαφήμιση και εμπορική σύνθεση με τον αθλητισμό , σχέσεις , οικογενειακή δομή , επίπεδο εκπαίδευσης , κοινωνικό - οικονομικό επίπεδο, διαχείριση άγχους και καταπίεσης , αποδοχή …

8 Οι έφηβοι αγνοούν την δυνατότητα εθισμού στον καπνό
Οι έφηβοι αγνοούν την δυνατότητα εθισμού στον καπνό . Το 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν προτού γίνει συνήθεια. Το 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν.

9 Σύμφωνα με έρευνα του 1998, οι μισοί και πλέον μαθητές το 57% έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους , οι περισσότεροι περιστασιακά το 32,7%.

10 Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών
Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών . Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα , ενώ περισσότερα τα αγόρια από τα κορίτσια δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

11 Οι μεγαλύτεροι μαθητές 17 – 18 ετών καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους 13 – 14 ετών. Τα 2 μεγαλύτερα αστικά κέντρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά συστηματικού καπνίσματος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αστικές πόλεις.

12 Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του συστηματικού καπνίσματος στους μαθητές ανάμεσα στο 1984 από 22% σε 14,6% , η καθοδική αυτή πορεία αντιστράφηκε το 1998 και ο αριθμός των συστηματικών καπνιστών στους μαθητές,

13 Επιστρέφει κοντά στα υψηλά 20,8% επίπεδα για αυτής της ηλικίας όπως είχε παρατηρηθεί και το Όλα αυτά ενισχύουν την ανάγκη να έχουν οι νέοι πραγματική αποδεκτή ενημέρωση σχετικά με την εξάρτηση από την νικοτίνη και τα αποτελέσματα του καπνίσματος.

14 Ισχύουν μια σειρά από σύνθετους και ενδογενείς παράγοντες που διαθέτουν τους νέους να καπνίσουν και αυτές ποικίλουν σχεδόν ανά άτομο και λαό. Πολυετής έρευνες καθορίζουν ορισμένους παράγοντες που είναι κοινοί στον ρόλο που παίζουν στην μύση των νέων στο κάπνισμα.

15 Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής για τα προϊόντα καπνού, έκθεση και αδυναμία αντίδρασης απέναντι στην διαφήμιση, διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση, ρόλο προτύπου από γονείς ενήλικες και κοινωνική πίεση της ομάδας.

16 Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία
Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτούν οι έφηβοι ακολουθούν το ρεύμα. Για αρκετούς το κάπνισμα σημαίνει να έχουν κάτι να κάνουν. Μερικοί έφηβοι ζητούν την απόλαυση από το κάπνισμα και προσπαθούν να ηρεμήσουν τα νεύρα τους με αυτόν τον τρόπο.

17 Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους βοηθά στη συγκέντρωση
Μερικοί θεωρούν ότι το κάπνισμα τους βοηθά στη συγκέντρωση. Αρκετοί θεωρούν ότι με το κάπνισμα μεγάλωσαν. Για μερικούς το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους–ομάδες.

18 Ορισμένοι πιστεύουν ότι τo κάπνισμα τους δίνει κάποιο στυλ

19 Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια
Άλλοι πάλι δοκιμάζουν τον καπνό από περιέργεια. Μερικοί έφηβοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς. Άλλοι επηρεάζονται από την διαφήμιση. Επίσης οι νέοι μπορούν να εθιστούν στην νικοτίνη, η οποία είναι συστατικό του καπνού.

20 Ο εθισμός αυτός κάνει δύσκολη την διακοπή του καπνίσματος ακόμη και αν το θέλετε. Το κάπνισμα έχει γίνει συνήθεια για αρκετούς νέους. Μερικοί συνηθίζουν να καπνίζουν στα διαλείμματα και άλλοι μετά το γεύμα. Όταν μια συνήθεια εδραιωθεί είναι δύσκολο να την κόψει κανείς.

21 Σε σχετική έρευνα φάνηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου γνώριζε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό για τα παιδιά .

22 Το 95% των μη καπνιστών και το 84% των καπνιστών συμφώνησαν ότι η εισπνοή του καπνού από το τσιγάρο των γονιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μωρών και παιδιών .

23 Όμως πολλοί λιγότεροι γνώριζαν τους κινδύνους του τριτογενούς καπνίσματος , οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι εάν άνοιγαν για λίγο το παράθυρο ή έναν ανεμιστήρα , ο καπνός θα διαλυόταν και έτσι τα παιδιά δεν θα επηρεαζόταν .

24 Το να κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας για να κάνουμε ένα τσιγάρο μακριά από τα παιδιά δεν τα προστατεύει από τις συνέπειες του. Υπάρχουν καρκινογόνα σε αυτόν τον τριτογενή καπνό και ο κίνδυνος του καρκίνου ελλοχεύει για όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών που έρχονταν σε επαφή .

25 Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να επηρεάσει και 20 τρόπους για να τον οδηγήσει στον θάνατο . Οι μισοί από τους εφήβους κανονικούς καπνιστές , εάν συνεχίσουν το κάπνισμα , θα πεθάνουν από ασθένειες που προκλήθηκαν από αυτό .

26 Το κάπνισμα από τους εφήβους στην χώρα μας εμφανίζει σημαντική μείωση κατά την τελευταία εικοσαετία . Το ποσοστό αυτών που έχουν καπνίσει έστω και μια φορά σε όλη τους τη ζωή έχει μειωθεί , από 71,3% το 1984 σε 54% το 2003.

27 Η μεγαλύτερη μείωση αφορά την περίοδο 1984 – 1993 ενώ τα επόμενα χρόνια παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις . Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και για το καθημερινό κάπνισμα .

28 Το 1984 το 31,6% των εφήβων ανέφερε ότι καπνίζει καθημερινά ένα ή περισσότερα τσιγάρα , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2003 είναι 24,6% και πάλι η μεγαλύτερη μείωση καπνίσματος παρατηρείται στη δεκαετία 1984 –

29 Διαχρονικά παρατηρείται μια μικρή αύξηση της μέσης ηλικίας πρώτου καπνίσματος . Το 1993 η μέση ηλικία είναι 13,7 έτη ενώ το 2003 τα 14 έτη . Τέλος περισσότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα αναφέρουν ότι καπνίζουν το 14% των εφήβων το 2003 σε σύγκριση με το 20,6 % το

30 Την τελευταία εικοσαετία έχουν αλλάξει στους εφήβους και οι αντιλήψεις για τους κινδύνους του καπνίσματος για το καθημερινό κάπνισμα .

31 Το 1984 το 14,2% των εφήβων πίστευαν ότι το κάπνισμα ενός ή και περισσοτέρων πακέτων την μέρα είναι ακίνδυνο έναντι του 8,3% το Η σημαντικότερη μείωση παρουσιάζεται κατά την τελευταία πενταετία 1998 – 2003.

32 Το σταμάτημα του καπνίσματος πρέπει να είναι καθαρά προσωπική επιλογή
Το σταμάτημα του καπνίσματος πρέπει να είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ανεξαιρέτως,

33 καπνιστές και μη οφείλουν να γνωρίζουν τις υπαρκτές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, προκειμένου να λάβουν υπεύθυνα την απόφαση στον αν θα καπνίσουν ή όχι.

34 Αν δεν μπορεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα τότε θα πρέπει να βάλει στην καθημερινότητά του κάποιες υγιεινές συνήθεις που θωρακίζουν τον οργανισμό για να μειώσουν τις συνέπειες.

35 Είναι γνωστές σε όλους μας οι βλαβερές συνέπειες του καπνού στον οργανισμό μας και δυστυχώς δεν υπάρχει πιo ασφαλής τρόπος να προφυλαχτείτε από αυτές παρά μόνον αν κόψετε το κάπνισμα «μαχαίρι».

36 Μερικές χρήσιμες συμβουλές :

37 1. Προτίμηση των τροφών που αντιπαθούν τον καπνό. 2
1. Προτίμηση των τροφών που αντιπαθούν τον καπνό. 2. Κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών , όπως είναι η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί ο καπνός περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν οξειδωτική δράση.

38 3. Για την προστατεύση του οργανισμού θα πρέπει η διατροφή να παρέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεται , όπως η βιταμίνη C , E και Α που βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από τον καπνό και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. 4. Αποφυγή της καθιστικής ζωής.

39 Η άθληση από την άλλη πλευρά τονώνει την καρδιά, αυξάνει τη διαστολή των αγγείων, επομένως μειώνει την πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η αεροβική άσκηση (το κολύμπι, το ποδήλατο, το περπάτημα) ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα περισσότερο από κάθε άλλη μορφή άσκησης.

40 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

41 Καπνίζεις;

42 2. Γιατί ξεκίνησες το κάπνισμα;

43 3. Πιστεύεις ότι είναι καλό;

44 4. Το ξέρουν οι γονείς σου; Θες να το μάθουν; Αν όχι γιατί;

45 5. Έχεις πρόβλημα να το μάθουν οι γύρω σου;

46 6. Που βρίσκεις τα χρήματα για τσιγάρα;

47 7. Έχεις παρασύρει άλλα άτομα;

48 8. Πως νιώθεις όταν καπνίζεις;

49 9. Είσαι εθισμένος από αυτό;

50 10. Πόσα τσιγάρα καπνίζεις μέσα στην μέρα;

51 11. Πιστεύεις ότι παρασύρθηκες από κάποιο άλλο άτομο;

52 12.Έχεις σκεφτεί να το κόψεις; Μπορείς;

53 13.Αν δεις κάποιον μικρότερο να καπνίζει τι θα του πεις;

54 14.Σε ενδιαφέρει που βλάπτεις τον εαυτό σου και κυρίως τους γύρω σου;

55 15.Σου έχει γίνει το κάπνισμα η αιτία για να τσακωθείς με κάποιον;

56 16. Το έχεις μετανιώσει που το ξεκίνησες;

57 17. Είσαι ο μοναδικός που καπνίζει από τη οικογένειά σου;

58 18.Μπορείς να φανταστείς πως θα ήταν η ζωή σου χωρίς αυτό;

59 19. Αν σε λίγα χρόνια έβλεπες το παιδί σου να καπνίζει ποια θα ήταν η αντίδρασή σου;

60 20. Έχει αλλάξει καθόλου η συμπεριφορά σου από τότε που το ξεκίνησες;

61


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία (project) Θέμα : Το κάπνισμα στην ζωή των εφήβων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google