Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011
Φαγητό και υγεία Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011

2 Υγεία είναι να... κοιμόμαστε τουλάχιστον εννιά ώρες την ημέρα.
τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. γυμναζόμαστε συχνά. πίνουμε νερό, γάλα και φρέσκους χυμούς. μην καπνίζουμε. ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. είμαστε ευτυχισμένοι. τρώμε λίγες φορές το μήνα κόκκινο κρέας. τρώμε κάθε μέρα πρωινό.

3 Υγεία είναι να... μην πίνουμε αναψυκτικά.
βάζουμε στις σαλάτες μας ελαιόλαδο. τρώμε λίγες φορές την εβδομάδα γλυκά. τρώμε καθημερινά δημητριακά και όσπρια. τρώμε ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα. βλέπουμε ελάχιστη τηλεόραση. έχουμε μια οικογένεια που να μας αγαπά. έχουμε πολλούς φίλους.

4 Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία
Συζητήσαμε στην τάξη μας για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία μας. Κάποιοι παράγοντες αφορούν το ίδιο το άτομο και άλλοι το περιβάλλον στο οποίο ζει. Τέτοιοι παράγοντες είναι: Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του νερού. Το κάπνισμα σε κοινόχρηστους χώρους. Η κληρονομικότητα. Η οικονομική κατάσταση του καθενός ή της οικογένειάς του. Το επάγγελμα. Ο τόπος διαμονής. Η διατροφή, στην οποία επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα.

5 Η μεσογειακή διατροφή Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκοί λαοί της Μεσογείου. Θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής, αφού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και την παχυσαρκία. Χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εισηγήσεις της μεσογειακής διατροφής και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

6 Η μεσογειακή διατροφή προτείνει...
να τρώμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. να έχουμε στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο πουλερικά, αβγά και ιδιαίτερα ψάρια που μας χαρίζουν τα λιπαρά Ω3. αντί για τη ζάχαρη να προτιμούμε το μέλι. να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο στη διατροφή μας.

7 Η μεσογειακή διατροφή προτείνει...
να καταναλώνουμε λίγες φορές το μήνα το κόκκινο κρέας. να τρώμε λίγες φορές την εβδομάδα γλυκά και σοκολάτες. να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την άσκηση.

8 Η αξία του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής . Ασκεί ευεργετική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού και του προστάτη και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι θετικές επιπτώσεις του λίπους που προέρχεται από το ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του βάρους του σώματος. Η διατροφή που βασίζεται στο ελαιόλαδο μας χαρίζει υγεία και μακροβιότητα.

9 Το ελαιόλαδο στη διατροφή μας
Το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό για τον οργανισμό μας. Είναι καλό να το χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας,ιδιαίτερα στο τέλος του μαγειρέματος, για να παίρνουν ωραία γεύση. Όταν το τρώμε ωμό στις σαλάτες και τα λαχανικά μας, απολαμβάνουμε περισσότερο τη νοστιμιά και τις θρεπτικές του ουσίες. Το ξέρατε ότι στην Αρχαία Ελλάδα έβαζαν το ελαιόλαδο μέσα στους λίχνους για να έχουν πιο φωτεινές νύχτες; Ακόμη, μ΄αυτό άλειφαν τους νεκρούς τους. Οι νέοι, για λόγους υγιεινής, άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο πριν από την καθημερινή άσκηση στα γυμναστήρια, την προπόνηση και τους αγώνες.

10 Τα λαχανικά Τα λαχανικά έχουν θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές. Βοηθούν στην εξουδετέρωση της όξινης αντίδρασης που δημιουργείται κατά την πέψη των τροφών, όπως είναι το κρέας, το τυρί κ.ά. Τα λαχανικά μαζί με τα φρούτα, που ανήκουν στην ίδια διατροφική κατηγορία, βρίσκονται στη δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, η οποία δείχνει ότι χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά 5-6 μερίδες λαχανικών.

11 Τα φρούτα Τα φρούτα είναι υγιεινά και περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μηδαμινά λίπη. Το να τρώει κανείς ποικιλία φρούτων έχει μεγάλη σημασία, διότι κάθε φρούτο παρέχει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C, οι μπανάνες περιέχουν πολύ κάλιο και μαγνήσιο, ενώ τα χρυσόμηλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Αν, συνεπώς, τρώει κάποιος μόνο συγκεκριμένα φρούτα, θα στερηθεί τα θρεπτικά συστατικά των υπόλοιπων.

12 Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων
Το σχολείο μας είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων. Κάθε Τρίτη, το δεύτερο διάλειμμα, μας παραχωρείται από το πρόγραμμα δωρεάν φρούτο. Παρατηρήσαμε ότι όλοι τρώμε το φρούτο εκείνη τη μέρα, αλλά μόνο 2-3 παιδιά από την τάξη μας φέρνουν φρούτα τις υπόλοιπες μέρες. Έτσι, συζητήσαμε στις ομάδες μας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και μας εμποδίζουν να φέρνουμε ή να τρώμε φρούτα στο σχολείο.

13 Γιατί δε φέρνουμε ή δεν τρώμε φρούτα στο σχολείο;
Γιατί δε φέρνουμε ή δεν τρώμε φρούτα στο σχολείο; Μπορεί κάποιο παιδί να είναι αλλεργικό στα φρούτα ή να μην του αρέσουν τα φρούτα. Ίσως να ξεχνά να φέρει φρούτο στο σχολείο. Πιθανόν να μην του βάζουν οι γονείς του φρούτο στην τσάντα. Ίσως μέσα στην τσάντα του να ζεσταίνεται ή να λιώνει το φρούτο και έτσι να μην του αρέσει. Πιθανόν κάποιο παιδί να μην μπορεί να φάει ολόκληρο το φρούτο. Έτσι, όταν το κόψει μέσα στο δοχείο μπορεί να μαυρίσει και να μην του αρέσει να το φάει έτσι. Κάποιο παιδί το διάλειμμα μπορεί να παίζει μπάλα ή άλλο παιχνίδι και να μην έχει το χρόνο να φάει το φρούτο του. Η καντίνα του σχολείου δεν πωλεί φρούτα.

14 Πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων
Καταλήξαμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα προώθησης κατανάλωσης φρούτων πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές, να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία και για όλες τις μέρες. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει όλα τα παιδιά να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και έτσι το φρούτο θα αποτελεί τη δική τους επιλογή για ενδιάμεσο σνακ.

15 Και τώρα ας παίξουμε...

16 Η ακροστιχίδα της υγείας
Υ_ _ _ _ Γ_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ε_ _ _ _ _ _ _ Ι_ _ _ Α_ _ _ _ _ «Ο…μεγαλώνει τα μικρά παιδιά» έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Είναι οι πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου. Το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό σε... Μας δίνει τα λιπαρά Ω3 (ανάποδα). Η μεσογειακή διατροφή λέει να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την...

17 Η ακροστιχίδα της υγείας
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΡΑΨ ΑΣΚΗΣΗ «Ο…μεγαλώνει τα μικρά παιδιά» έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Είναι οι πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου. Το σώμα μας μετατρέπει το φαγητό σε... Μας δίνει τα λιπαρά Ω3 (ανάποδα). Η μεσογειακή διατροφή λέει να συνδυάζουμε τη σωστή διατροφή με την...

18 Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής
Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Φ Λ Π Ο Υ Ε Ρ Ι Κ Α Σ Δ Τ Θ Γ Χ Ζ Ψ Ω Β Ν Μ Η Ξ

19 Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής
Το κρυπτόλεξο της μεσογειακής διατροφής Φ Λ Π Ο Υ Ε Ρ Ι Κ Α Σ Δ Τ Θ Γ Χ Ζ Ψ Ω Β Ν Μ Η Ξ


Κατέβασμα ppt "Δ΄Δημοτικό Σχολείο Λατσιών 2η Τηλεδιάσκεψη Οίκαδε 4 Απριλίου 2011"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google