Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1

2 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα στις περίπου ουσίες που ο οργανισμός των καπνιστών λαμβάνει με το κάπνισμα, εμπεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όπως η γνωστή σε όλους μας πίσσα, η νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν κ.τ.λ. Με το κάπνισμα  ο ανθρώπινος οργανισμός αρχικά δυσκολεύεται να συνηθίσει τις ξένες (βλαβερές) ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός, όμως με το πέρασμα του καιρού, αναγκάζεται να συμβιβαστεί και στην συνέχεια να αποδεχτεί όλο και περισσότερο τον καπνό. Παράλληλα, η πράξη του καπνίσματος αρχίζει να δημιουργεί εθισμό και κατά συνέπεια ο ίδιος ο καπνιστής πιστεύει πως ο οργανισμός του χρειάζεται το κάπνισμα! Παρόλο που οι περισσότεροι καπνιστές φτάνουν στο σημείο να θεωρούν το τσιγάρο «απαραίτητο».

3

4 Παθήσεις καπνίσματος ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ: Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. ΕΜΦΥΣΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ κ.τ.λ.

5

6 Παθητικό κάπνισμα Πρόκειται για τους μη καπνιστές που εισπνέουν παθητικά τον καπνό του αναμμένου τσιγάρου του καπνιστή καθώς και τον καπνό της εκπνοής του. Το παθητικό κάπνισμα είναι ενοχλητικό έως και αποκρουστικό για τον μη καπνιστή, αλλά ακόμη και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία του! Έτσι ταλαιπωρείται διπλά χωρίς να φταίει. Εξαναγκάζεται να δέχεται φθοροποιές συνθήκες που του επιβάλλει ο άλλος και καταπιέζεται με το να συμβιβάζεται και να ανέχεται κάτι που ο ίδιος αντιπαθεί και το έχει απορρίψει.

7 Τριτογεννές κάπνισμα Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το αόρατο και τοξικό μείγμα αερίων και μορίων που επικάθεται στα μαλλιά και στα ρούχα των καπνιστών, αλλά και στα έπιπλα και στο πάτωμα. Το μείγμα παραμένει εκεί αφότου ο χώρος έχει καθαριστεί από τον καπνό. Στα κατάλοιπα περιλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, καρκινογόνα ακόμα και ραδιενεργά υλικά τα οποία μπορούν να αγγίξουν τα παιδιά, να τα μεταφέρουν στο στόμα τους και να τα καταπιούν, ειδικά εάν μπουσουλάνε ή παίζουν στο πάτωμα.

8 Τί κερδίζει κανείς αν κόψει το κάπνισμα;
Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι τόσο σημαντικά και οι κίνδυνοι από τη συνέχισή του τόσο σοβαροί, ώστε αξίζει να προσπαθήσεις να το κόψεις οριστικά. -Μειώνεται η δυσοσμία στην αναπνοή. -Υποχωρεί το κιτρίνισμα της οδοντοστοιχίας, των δαχτύλων και των νυχιών. -Εξαφανίζεται η δυσοσμία των ρούχων και των μαλλιών. -Βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης. -Επανέρχεται η αίσθηση της όσφρησης. Αυξάνεται η αντοχή. οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν και μειώνεται η αρτηριακή πίεση. το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε κανονικά επίπεδα. Βελτιώνεται η καρδιαγγειακή κυκλοφορία και αυξάνεται η λειτουργία των πνευμόνων. Μειώνεται ο βήχας και η δυσχέρεια στην αναπνοή. Οι πνεύμονες είναι ξανά σε θέση να αποβάλλουν βλέννες από το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων στο αναπνευστικό. κ.τ.λ.

9 Τρόποι διακοπής καπνίσματος
1.Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη: διώξτε την πίσσα, κρατήστε τη νικοτίνη Όπως όλες οι συνήθειες, έτσι και το τσιγάρο παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης σε αυτόν που προσπαθεί να το κόψει κι εκτός από το θέμα της κίνησης, από τον οργανισμό λείπει και η εθιστική νικοτίνη. Μπορείτε, όμως, να αναπληρώσετε αυτό το κενό με διάφορες διαθέσιμες μορφές θεραπείας υποκατάστασης με νικοτίνη που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως η τσίχλα νικοτίνης, το αυτοκόλλητο, οι παστίλιες, η εισπνεύσιμη μορφή χορήγησης κ.ο.κ. Τα προϊόντα αυτά παρέχουν περίπου το 1/3 ή ακόμη και τη μισή ποσότητα νικοτίνης που βρίσκουμε στα συνηθισμένα τσιγάρα, καταπραΰνοντας έτσι το αίσθημα έλλειψής της και ανάγκης για τσιγάρο και αυξάνοντας την πιθανότητα να απαλλαχτείτε από αυτή τη συνήθεια μέχρι και 30%.

10 2.Συμβουλευτική υποστήριξη: τα δίκτυα ειδικών μπορούν να βοηθήσουν
Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικά ιατρεία και πρότυπα κέντρα διακοπής καπνίσματος, δημόσια και ιδιωτικά, τα οποία ακολουθούν διαδικασίες προσέγγισης και θεραπείας βάσει διεθνών οδηγιών. 3.Συνταγογραφούμενα φάρμακα: προσοχή στις παρενέργειες 4.Κοινωνική υποστήριξη: οι ομοιοπαθούντες μας κάνουν καλό 5.Ηλεκτρονικό τσιγάρο: σας «εξαπατά» για το καλό σας 6.Αντικαταθλιπτικά: κατά της κατάθλιψης αλλά και του καπνίσματος 7.Αποφασιστικότητα

11 ΤΕΛΟΣ Δικτυογραφία www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2122543
Εικόνες google /kapnisma/


Κατέβασμα ppt "''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google